Gép fagyás probléma


#41

Frissítettem a BIOS-t, de sajnos nem oldotta meg a problémát. :frowning:


#42

Nem tudod esetleg egy másik táppal kipróbálni? Nem vagyok benne biztos, de amit leírtàl, illetve a tápod típusa alapján, nem zárnám ki a lehetőségét a tápegység hibájának.


#43

Miért, a Chieftec hajlamos a meghibásodásra? Én pont azért vettem azt, mert arra azt mondták, hogy biztos jó lesz. Egyébként sajnos nem tudom másikkal kipróbálni.

Reggel kihúztam a winyót, mert furcsa pittyegő hang jött a gépből többször is, mintha egy lemez megakadna, a pittyegés abbamaradt, viszont a gép továbbra is lefagy. Másfél óráig jó volt, youtube-on zenét hallgattam, aztán megnyitok egy új lapot, lefagy, hang beakad, munkám elveszik, kezdhetek mindent elölről. :sob:


#44

A chieftek táp alapvetően nem rossz, de itt is mint a többinél, a belépőszint egy átmatricázott valamilyen kínai táp. Nem mondom, hogy biztos rossz, de azt a legegyszerűbb cserélni. A hiba amit leírsz, lehet akár az SSD hibája, a memória, a processzor, alaplap, a táp vagy akár a vidikari baja is. Ahogyan már leírtam nekem a proci csinált hasonló hibát, de mire megtaláltam, alaplapot, videokártyát, tápegységet is cseréltem. Annyiból volt szerencsém, hogy “csak” tápot és procit kellett vegyek, a többit tudtam kölcsönkérni a próbához.


#45

Megnézted már, hogy minden venti megy? Tudom, hogy triviális, de van hogy a legegyszerűbb dolgok kimaradnak…


#46

Persze, megnéztem, az volt az első!

Most az lesz, hogy elkezdem kiszedegetni az alkatrészeket. Átállok alaplapi videókártyára, ramokat átrakom másik slotba, kiszedem egyiket… stb. Csak a ramokhoz elég macerás hozzáférni a bazinagy procihűtő miatt, szóval előtte azt is szedhetem ki… szóval melós lesz :smiley: De minde1, a lényeg, hogy valahogy megtaláljam a probléma okozóját!

Amúgy tegnap volt az első olyan fagyás, vagyis két fagyás is, ami nem böngészés közben történt, hanem filmnézés közben.


#47

Szerintem a memóriahibát a memtest megbízhatóan kiszűri…


#48

De sajnos ez kísértetiesen emlékeztet az én esetemre, nálam is lassan romlott a helyzet. Én pl nem tudtam használni a proc GPU-ját, ha nálad sem működik azzal, akkor szerintem küldd el a processzort bevizsgáltatni. A vidikarit egy másik gépen le tudod ellenőrizni ( régi gép, barát, rokon gépe) …


#49

Most már egyre valószínűbb, hogy a vga volt a ludas. Amióta kiszedtem az 1050 ti-t, és az alaplapit használom, nem jelentkezett a fagyás. És a másik furcsaság: ezt nem írtam, mert azt hittem, hogy az alaplapi hangkártyám is rossz: bármilyen hangfalszettet használtam a pc-hez, mind recsegett, ropogott zenehallgatás közben. Na most az van, hogy amióta kiszedtem az 1050 ti-t, elmúlt a recsegés is… amit nem igazán értek, hogy mi köze a vga-nak a hanghoz, de a lényeg: se fagyás, se recsegő hang!

Ami viszont nem túl biztató: hogy az geforce fórumán többen írták, hogy nekik is hasonló problémájuk van ezzel a típussal, gyártótól függetlenül, és nekik a csere sem oldotta meg a problémát (garanciálisan kicserélték).

https://forums.geforce.com/default/topic/987738/geforce-drivers/geforce-gtx-1050-ti-keeps-crashing-/1/

https://forums.geforce.com/default/topic/1037442/1050-1050-ti-freeze-pc-in-4k/?offset=2


#50

Na erre reagálnék most én is, szerencsére kapom a maileket ha valaki hozzászól a bejegyzéshez.
A 1050TI tényleg lehet ludas ebben az esetben.
Bár nekem “megoldódott” az eredeti probléma (magától), 3 napja behalt a teljes gépem (win 10 se újratelepítés se semmit nem engedett a gép), minden felpörög stb, majd leáll a 1050TI ventillátora, és nyekk.
2 év gariban visszadobtam a szervíznek hogy nézzenek már rá, az eredményt még várom.
Ha ez tényleg a 1050Ti típushibája, úgy inkább ráfizetek, és kérek bele vmi jobb kártyát, mert nem kockáztatnék szívesen, hogy gari lejárata után egyszercsak ugyanígy bemondja az unalmast.


#51

Üdv, mindenkinek!

Először is a gépem:
CPU: AMD A-10 6800K
GPU: a processzor Radeon™ HD 8670D-as videóchipje
Memória: KINGSTON 4GB HyperX Blu DDR3 1600MHz CL9 2x4GB
Lemezmeghajtók:

  1. meghajtó - KINGSTON SV300S37A120G (111 GB)
  2. meghajtó - WDC WD10EZRX-00L4HB0 (931 GB)
    DirektX: v11
    Tápegység: Cooler Master 600W
    Op.rendszer: Windows 10 - 64bit
    Antivírus: Eset Smart Security v10.1.235.3

A hiba:
A gépem tavaly december óta, random újraindul Kernel-Power hibával (41-es eseményazonosító, 63-as feladatkategória) játék vagy csak simán netezés közben. Eseménynaplóban visszanézve a részleteknél a BugcheckCode-tól kezdve minden nullás kivétel most utoljára ezek nem voltak nullásak: SleepInProgress: 6 - BootAppStatus: 3221225684 -SystemSleepTransitionsToOn: 1
Egyébként az összesnél 0-ás kivétel a SystemSleepTransitionsToOn ami általában 1-es vagy 2-es.

Már próbáltam:
Cseréltem az alaplapot.
Cseréltem a tápot.
Kivettem a memória modulokat egyesével és csak egy- egy modullal ment a gép, illetve teszteltem őket.
Háttértárakat teszteltem, elvileg hibátlanok.
Windows, újralett telepítve, ekkor lett egy 60 Kingston SSD lecserélve a mostani 120-asra, az újraindulás mindkettő esetében megvolt.
Vettem egy szünetmentes tápot ha esetleg a hálózattal lenne baj.
A telepítés után alap programokkal ment a gép illetve azok is mint pl torrent program, böngésző cserélve lett, hátha program akadás vagy hiba, de az ujraindulás minden esetben megtörtént, régen használt illetve újonnan telepített programok esetéban.
Még a proci nem volt cserélve, de most nincs felesleges pénzem egy újra, illetve különböző benchmarkokat futtattam amik közben nem volt újra indulás, hátha a terhelés miatt vagy a túlmelegedés indulna újra.
Van még két másik WD vinyóm amik mobil reck-ben vannak, most azokat kivettem és azok nélkül fut a gép hátha… bár a HD Sentinel szerint semmi bajuk.

Valakinek valami ötlet? Mert nekem már ötletem sincs!

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
Sparky50188


#52

A sikeres szervízelés után kiderült, hogy az SSD volt a ludas valószínűleg minden problémánál.
Valami 100 alkalomból 2-szer mutatott hibát, emiatt lehetett régebben a fagyás, illetve az, hogy a végére már el sem indult a gépem. (nem tudom végül milyen módon jöttek rá erre, mivel több programmal, teszttel próbálkoztak állítólag ott is, mire felfedezték a pontos hibát)
Most ki lett csrélve, és szépen muzsikál a drága :slight_smile:


#53

Köszi mindenkinek a segítséget! Közben megtaláltam a megoldást:

Mostmár egyértelmű, hogy az 1050 ti nem szereti a 4K-t. Írtam korábban, hogy amikor visszaküldtem a gépet, hogy teszteljék, ők fullHD monitorokon tesztelték. Ott nem fagyott le egyszer sem. Itthon a 4K monitorommal meg folyamatosan…

Kutakodtam kicsit az nvidia fórumán, és két hasonló problémával is találkoztam, akiknek szintén 1050 ti kártyájuk volt, és szintén 4K monitoruk. A megoldást is leírták, hogyan lehet megszüntetni a fagyásokat: az nvidia vezérlőpultjában ki kell lőni az energiagazdálkodási módot, és a következőképp kell beállítani: “maximális teljesítmény előnybe részesítése”.

Amióta ezt beállítottam, nem fagy le a gépem (1 hónapja nem jelentkezett a hiba), aminek nagyon örülök. Csupán annyi a gond, hogy így maxon megy folyamatosan a kártya, ezért többet fogyaszt, jobban melegszik (terhelés nélkül 41 fok - gondolom, nyáron még melegebb lesz)… stb.

Ami a slusszpoén, hogy régen a hang is recsegett zenehallgatás közben, és amióta ezt beállítottam a vezérlőpultban, azóta az is abbamaradt. Amit nem értek, hogy a kártyának mi köze van a hanghoz, de nem is ez a lényeg:

Szerintetek miért fagy le a gép, ha nem maxon megy a kártya, és hogyan tudom megoldani, hogy energiatakarékosan se fagyjon le?


#54

Sziasztok.

van egy egy ilyen configom:
ASROCK 990FX Extreme3
AMD FX-8150 3.60GHz AM3+
KINGMAX 8GB DDR3 1600MHz
SAPPHIRE 11196-09-40G HD7950 3GB GDDR5 VAPOR-X OC PCIE
WD 1TB Caviar Black 7200rpm 64MB SATA3 WD1002FAEX
FSP Raider 650
ASUS Xonar DG

A következő a probléma:
vettem hozzá egy Samsung 850 EVO 500GB SSD-t
le lett klónozva a win10 és elkezdett random lefagyni 1-1,5 percre(utána magához tér), valamint eldobta a hálózatot.
Újraraktam a wint. lezúztam mindent a hddről is(egy 250GB-os partíción volt a win), a hálózatot nem dobálja el, de még mindig lefagy.
az eseménynapló ezt a hibát írja:
A(z) alapértelmezés szerint a gépre vonatkozó engedélybeállítások nem biztosítanak a(z) Helyi számára Aktiválás engedélyt a COM-kiszolgálóalkalmazáshoz. CLSID:
{C2F03A33-21F5-47FA-B4BB-156362A2F239}
, APPID:
{316CDED5-E4AE-4B15-9113-7055D84DCC97}
vagy ugyan ez a hiba csak más kóddal
{2593F8B9-4EAF-457C-B68A-50F6B8EA6B54}
, APPID:
{15C20B67-12E7-4BB6-92BB-7AFF07997402}

Nem tudom mennyire releváns, de általában akkor fordul elő a fagyás ha a netet használja a gép. Operát használtam. Ennél elég gyakran előfordult. Mozillánál sokkal kevesebbszer. Valamint pl ha letöltöttem egy játékot vagy frissítettem(uplay, steam…) sokszor sikertelen volt a letöltés és újra le kellett töltenem.

update: mostmár úgy fagy le, hogy restart kell neki.

Előre is köszönöm a segítséget.


#55

MEMTEST-et futass le, legalább egy-ket teljes cyclet.

De lehet sérült vagy részlegesen törött SATA kábel is.