Gigabites interneten 100mbps korláttal

Sziasztok, a következő probléma áll fent:

Tegnap vettem egy gigabites routert (mivel gigabites nettem van), ami 1 gépre, 2 laptopra van rákötve Cat5e kábellel + 1 laptopra Wi-Fi-n keresztül. Na szóval ez úgy néz ki, hogy egy port foglalt a kinti 1 laptopnak, ami működik normálisan 1 gigabiten (Oak internet speed test szerint, csak 400 mbps-et ír). A második portba be van kötve egy 15M-es Cat5e kábel, ami bejön a másik szobába, ami aztán rácsatlakozik egy gigabites switchre, amiből megint kijön két Cat5e kábel, az egyik megy a laptopomba és a másik egy számítógépbe. Na már most a gond ott van, hogy a laptopom és a számítógép felismeri a gigabites internetet (lásd 1. kép), de ez valamiért le van korlátozva 100 mbps-re (lásd 2. kép). Esetleg valami javaslat, hogy mi lehet a gond? Próbáltam újra dugdosni a kábeleket, a switch-be, sikertelenül. Talán valamit kellene updatelni?

Router: Tenda AC10 gigabit
Switch: Mercusys MS105G, Gigabit, 5 portos

  1. kép: https://ibb.co/f0pPvsv
  2. kép: https://ibb.co/cJ7V35F

Előre is köszönöm, aki esetleg szakítana rá időt, hogy elolvassa a problémámat.

Köszönöm a figyelmet! :slight_smile:

@ezredes84 a netszakember :slight_smile:

Köszönöm az ajánlásodat, esetleg írjak rá vagy fog válaszolni a posztra, amint fent lesz?

Szerintem fog válaszolni.

Az első kép a hálókártyád sebességét írja, nem az internetét, de itt egyelőre megszűnt a tudományom, de mivel a kinti laptopon jó a sebesség ezért én a switchre gyanakszom. Az volt újraindítva, amióta a routert bekötötted?

Ezt olvasd végig hátha segít

http://www.mercusys.com/en/faq-277

Nem vagyok benne biztos, de megpróbáltam ahogy írták, összedugtam a két gépet és leszedtem a Dukto R6 programot, mindkét gépen. Megpróbáltam egy 10GB filmet átküldeni, de csak az is 100mbps-el ment át, persze nem írta pontos a program, de nekem úgy tűnt mivel érezhetően 1ms alatt 100mb küldött el :))

Naaaa, itt vagyok, bocsi, vendégeim vannak, nem vagyok állandóan.
A switch legyen kihagyva első lépésként. És nézd meg úgy.
A cat5e ugyan gigát képes átvinni, de nagyobb távolságon már érezhető a sebességen, én cat6-ot húzok már csak!!! (kevés kivétellel, ha nem fér a csőbe a kábel, vagy telefonnak…) Amúgy 50 méter fölött még a cat6-ból is jobbat, nagyobb kersztmetszetűt használok, érezhető a különbség, persze árban, és sebességben is.
A routered, de méginkább a switched sem tartozik a a minőségi körbe. A switchből én inkább TP-Linket szoktam használni.
Ezen kívül a net sebességbe olyan dolgok is beleszólnak, hogy milyen minőségű az alaplapodon lévő hálókártya, milyen böngészőn mérsz, milyen víruskeresőt használsz, stb.

2 Likes

Én tuti a switcben keresnem a hibát nekem is van egy régebbi tplinkem, egy 500mb netem van de csak 100mb továbbít ami nekem bőven elég. Ahogy ezredes is írta egy jobb markánsabb switch jobb lenne szerintem vidd vissza és egy tplinkben allapodj meg azt legalább ismerjük plusz van firmware is hozzá, és jóval több beállítás is van benne, mint egy noname Ben.