TheVR Fórum

Gigabyte B450 Aorus elite bios guide / r7 2700 alap beállítások

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a gigabyte csodálatos uefi erdőjében való el igazodáshoz és egy kis guideot a ryzen 7 2700as procim alapvető bios beállításához gondolok itt alulfeszelésre például.

Válaszokat előre is köszi.

Miért akarod alultáplálni?

Több oldalon is olvastam róla hogy az alapbeallitasokkal indokolatlanul magas a feszültség a prociban ezért elő fordulhat hogy stutteringgel és melegszik. Na nekem az előbbi jelenség meg is történt.

Hajrá :smiley:
Bár gigabyte bios -sal tuti nem baszakodnék, az mazochizmus, akkora sz*rt rég láttam. Ráadásul az aorus elite VRM -je se egy túl használható valami, úgyhogy én inkább csak az undervolt -ra mennék rá.

1 Like

Szegény ember vizzel főz :joy: undervoltolni akarom én is csak, de hát a gigabyte uefi nem akarbenne segíteni így meg nem akarok hozzá nyúlni. Egyébként ezzeket a videókat láttam :grin:

Hát szenvedni kell vele :smiley:
Más kiút nincs :smiley:
(vagy más alaplap XD)

1 Like

Ott van M.I.T. részén a BIOS-nak, nincs eldugva…

Advanced Voltage Settings és ott van Dynamic VCore. Ott a numpad +/- billentyűivel beállítod a kívánt negatív offsetet.

Ugyanakkor én először inkább ezt az értéket Auto-ról > Normal-ra állítanám. Na meg a negatív offsetben ott van az hogy lehet a gép POST-ol és működik de néha működésbe lép a belső Error Correction a pipeline-ban, aztán megnyeklik a teljeseítmény időnként, rosszabb esetben fejre áll…

Milyen hűtő van a procin amúgy, meg miben van “stuttering”?
Miből gondolod hogy a CPU a problémád forrása?

1 Like

Na köszi a menü pontokat már tudom igazából az értékekben is kellene segítség tudom hogy nagyjából lottó sorsolás az egész, hogy milyen chip sikeredett a prociba. Nem vagyok jártas ryzenben meg de igyekszem fejlődni :grin:jelenleg a gyári hutoje van benne de a hofokkal nincs baj azt folyamatosan monitorozom. Több játékban is észre vettem hogy droppol a proci teljesítmény. Találgatok én is ezért kérek segítséget.

Kifejtenéd?

Órajelek esnek be de nagyon (>400MHz) vagy kihasználtság esik le?

Óra jelet meg nem figyeltem meg kihasználtsága esik le

Az meg bármitől lehet… kevésbé CPU igényes részen jársz, nem történik semmi a játékban vagy csak egyszerűen GPU limiten van a grafika és olyan a videókártyád amit egyébként meg bőven kihajt a proci akkor nem lesz leterhelve. De akkor is eshet a CPU kihasználtság ha valamilyen memória vagy IO bottleneck miatt nem tudja etetni a GPU-t a gép.

Lásd single vs. dual channel memória konfiguráció vagy egy lomha töredezett HDD.

Az benne a legerdekesebb hogy egyik napról a másikra változik :joy: amilyen a kedve úgy megy mint egy rossz öregasszony

:face_with_raised_eyebrow:

1 Like

Leírnád a komplett gépet?

1 Like

image

Gigabyte b450 aorus elite
R7 2700
Rx570 8gb (ideiglenes)
16 GB patriot Viper Blackout 3000mhz
Sk hynkx 256 m2 ssd
Wd blue 1tb vinyo