TheVR Fórum

Giganet növelése

Üdvözlet,
olyan témában szeretnék segítséget kérni, amire nem találtam egyenlőre választ. Remélem tudtok segíteni.
A helyzetem a következő:
Van egy “brutál” jó netem (2000/1000mbit telekom), ami lehetővé teszi a 2000 mbit-es letöltést, de a telekomos modem portonként “csak” 1000 mbit-et tud. (Tudom, hogy ez nagyon sok előtte 30 mbit-es volt és már annak is nagyon örültem.) Azt írja a telekom, hogy a teljes sávszélesség kihasználható, ha 2 LAN portal rendelkezik az eszköz. (Tudom a szolgáltatásban szereplő sávszélesség nem teljesen kihasználható a letöltési és a feltöltési sebesség változó. Jelenleg a speedtest szerint 5 ping-em/ 961Mbit letöltés/ 942Mbit feltöltésem van, ami mindenre is elég, de nyilván ha lehet több miért ne akarnék élni vele.)
A kérdésem az lenne, hogy ki tudom-e használni szerintetek a 2000mbit-et ?
Hálózati kártyára gondoltam, ami PCIe 3.0-n 1000mbit/s-et tud + az alaplapi integrált LAN port is 1000mbit/s. De nem tudom, hogy az alaplap képes-e kezelni vagy csak adok neki 2x1000-et és azt mondja köszöni szépen akkor is “csak” 1000mbit-em lesz. Van az alaplapon M.2 WIFI is amiből max 500mbit-est találtam, de abban nem bízom úgy mint a kábelben. (LAN kábeleim: Cat6 S/FTP)
Tehát ez ügyben kérném a tanácsokat. Egyébként semmi okom nincs rá miért kellene ekkora net valószínűleg csak elkapott a hév miután 30mbit-ről ekkorát tudtam váltani és ésszerű lenne visszaváltani 1000mbit-re. De ez attól is függ ti hogy álltok ehhez, ti hogy döntenétek és elérhető amit kérdeztem?
Ui.: Az alaplapom Gigabyte G1.Sniper B7, nem tudom a többi hardwer mennyire befolyásoló ha igen megírom azokat is. Ha valami szakszót elírtam elnézést, nyugodtan javítsatok.
Válaszokat előre köszönöm.

Üdvözlettel: Dániel

Miket szoktál letölteni, hogy ilyen gyors internet kapcsolat kell?

Igen tudom, hogy ez indokolatlanul sok :grinning:, engem csak az érdekel, hogy elérhető-e. Egyébként néha 1-2 játékot, de egyik platform se nagyon tudja ezt kiaknázni.

Talan ez segit: https://superuser.com/questions/1502808/how-to-overcome-my-isp-router-limitations-1gbps-ports-on-2gbps-connection

Ezenkivul nezz utana a “channel bonding”-nak.

2 Likes

Túltolod az egészet , semmi értelme és nem is erre van a “2 gigás” net , hanem hogy el tudd osztani jobban. (Router ,switch stb ) . Ne erőltesd a dolgot tök fölösleges így se használod ki a töredékét se .

2 Likes

Te meg tultolod a negativitast. Nem ez volt a kerdes. A kerdezot az erdekli, hogy lehetseges-e, es ha igen akkor hogyan.
Ha nem tudsz epito jellegut hozzafuzni, akkor inkabb ne fuzz hozza semmit.

3 Likes

Mind a két véglet érdekel, mert ha meg is tudom csinálni valószínűleg tényleg nem tudom kihasználni. A kérdés, hogy lehetséges-e és megéri-e. Egyébként mind a két választ köszönöm.

@ezredes84 van esetleg tipped?

1 Like

Előbb tanulmányozd a kérdést , és ha értelmezted utána írj ilyen hozzászólást , tudod a kérdésben benne van hogy idézem :

Erre válaszoltam hogy nem , ezért is írtam hogy fölösleges szenvedni vele .

Van.
A 2 x 1000 = 2 x 1000. Nem 2000!
A két hálókártya nem fog összeadódni, 2 külön ip címet fog kapni a routertől a 2 különböző mac címre. És még mielőtt megpróbálná ugyanazt a maccet használni, akkor meg borul a rendszer. A böngésző sebessége, a letöltés nem lesz 2x akkora.
Ha a wifiről a notit feltolod kábelre, átáll automatikusan, a wifit nem fogja használni.
A jelenleg (átlagembereknek szánt, és megfizethető net) 1000-en használható, a Té ad 2x 1000-et. És itt vége a dolognak.
Kérdés van még? Ha nincs, kérhetjük @lengyelb úrtól a zárást.

2 Likes

Pedig lehetseges. A Speedify is ezt csinalja telefonon, kombinalja a Wifi-t meg a mobilnetet.

@ezredes84 keress ra a “channel bonding”-ra.
Hááát, oké, bocs. Tévedtem.
Az egyik linuxos mutatvánnyal csinálja, a másik meg valamilyen load balanszos routerrel (azért az 100-as router, amit mutogat -TP-Link TL-R470T+, tehát azon 2000-et nem tud leadni. ).
Az elvi felvetés jogos. Lehet. Mindent lehet, ha van (sok) pénzed.
A gyakorlati, pedig, hogy nincs sok értelme, mert :

 • A szolgáltató 2x1000-es netjének a garantáltja nem 2000, tehát időszakfüggően biztosan nem lesz mindig 2000 az elérhető.
 • A 10000-es hálócuccok ára olyan horrorisztikus, hogy átlemberek számára megfizethetetlen (ár/érték arányban).
  A gyakorlat azt mutatja, hogy az ezerrel elégedjünk meg. Nem kicsi az.
  Megjegyzem azt is, hogy az országnak van egy x mennyiségű sávszél biztosítva (amiből a kormányszervek, hatóságok, stb… valamennyit lefoglalnak), és ez nem növekszik olyan gyorsan. Láttuk, hogy “hómoffisz” és “digitális oktatás” alatt mennyire be tud lassulni a net…
  Szóval összefoglalva, minden lehetséges, csak értelme nincs. Lehet holdra utazni, mégsem gondolkodunk rajta, hogy az “ország” évi költségvetését egy ilyen utazásra költsük el, lehet a garázsban álló 600 lovas ferkából 800 lovast csinálni, de sok értelme nincs, amikor 130 a max sebesség, amit az elvek megkövetelnek.
  Visszatérve a 2 db 1000-es hálókártyára, ha van kedvetek ezzel gyakorlatozni, lehet kísérletezni.
  Jelen pillanatban viszont olyan sok értelme nincs.
3 Likes

OOOké, szerintem minden kérdésemre érkezett válasz. Még utána nézek az elvnek, de nagy rá az esély hogy visszaállok 1000-re. Köszönöm a válaszokat.

Lezárásként: a telekomnak tavaly év vége felé kijött az új modem-e, ami nagyobb wifi-t és vezetékes hálózatot biztosít. Azaz már van rajta egy 2,5 Gb-es port is, ezért nem kell + eszközökkel szórakozni, ha valakinek szüksége lenne a 2 Gb-re.

1 Like

Azaz 2020 végére gondolsz? :smiley:

Valami név egyéb bármi? Csak mert az oldalon nem találom…

Igen, bocsánat azt lehagytam.

Mit művel a Telekom a lakossággal te jó ég…

1 Like