Globális felmelegedés

Kedves, Ninjonok!
Nos, ez a téma az, amiről mindenki hallgat!
Nem fogadja el senki de talán azért is mert ez a mi hibánk!?
Az a rengeteg szemét, műanyag, kőolajszármazék, egyszóval minden, amit az ember nem használ fel. Lehet, hogy környezetmegtisztító programokat összeraknak, de a rengeteg gumiabronccsal valamiért nem tudnak mit kezdeni.
Tudom, már van olyan hernyó, ami megemészti a nejlont és van olyan, hogy a műanyagból benzint csinálnak. De a folyamat már visszafordíthatatlan.
Az általunk kialakított fogyasztói társadalom felemészti önmagát és már semmit se tehetünk?!

Várom a feltevéseket, véleményeket a hozzászólásokban.

1 Like

Egyáltalán nem hallgat róla mindenki, az értelmesebb többség, és a tudományos élet el is fogadja a létezését. Nem is kevés energiát fektetnek bele sokan, hogy csökkentség ennek hatásait. Hogy visszafordítható e, azt évszázados skálán lehetne majd mérni, egyelőre a lassítása és a kordában tartása a cél.

6 Likes

Az, hogy ez visszafordítható-e, szerintem nem egy megfelelően feltett kérdés - mivel nem ezen van a hangsúly (vagy nem ezen kellene, hogy legyen). Miért? A Globális felmelegedés alapvetően egy abszolút természetes folyamat, ami időről-időre “lezajlik” a Földön (gondoljunk a Jégkorszak körül zajló eseményekre mind előtte, mind pedig utána, ez folyton-folyvást váltakozik). A gond ott kezdődik, hogy az ember rendkívüli mértékben gyorsítja fel, épp emiatt az élővilág, a környezet képtelen alkalmazkodni ebben a tempóban. Hisz nyilvánvaló, hogy a hirtelen bekövetkező változások azok, amik a legtöbb fajt (legyen az állat, növény stb.) kiszórják az élők sorából.

A Föld ember és ember nélkül is vagy így, vagy úgy de virulni fog valamilyen formában, viszont elszomorító a tény, hogy ez az intelligensnek önmagát kikiáltó faj - legalábbis a többség - mintha fel se fogná, hogy egyetlen egy közös Bolygó van, amin lehetséges az életben maradás számára és valamennyi most élő teremtmény számára, amellyel osztozik a planétán. Nem kell sok idő és még szélsőségesebb formákban láthatjuk majd, milyen káros az ember a környezetére, nem mintha nem lenne érezhető egyébként, hogy minden évben történik valami egészen idegen, valami gyanúsan különös - aminek mintha nem lenne szabad megtörténnie ilyen léptékkel. Aggasztóan sok ember mégis úgy tesz, mintha ez a probléma nem létezne; egyértelmű, hogy akadnak, akik az utolsó pillanatig hitegetik magukat azzal, hogy nincs szó Globális felmelegedésről, vagy nem képesek átlátni az ok-okozatot.

Mindenképp úgy gondolom, hogy ezt a folyamatot az ember megállítani pillanatnyilag képtelen - és sokáig az is lesz, talán nincs is baj ezzel - a lényeg elsősorban az, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák a Környezetnek, minimálissá csökkentsék az ökológiai lábnyomukat, elvégre annyi mód van arra, hogy pl. környezetbarát formában állítsanak elő energiát (nyilván ez csak egy azon káros tevékenységek közül, ami hatással van a Globális felmelegedés tempójára). Ehelyett maradnak olyan anyagoknál, amiket módjukban áll megadóztatni, megfizettetni, mert fogyó erőforrás, és hát a pénzt a legnagyobb katasztrófák alatt meg lehet enni.

9 Likes

Pont ezt akartam írni. Pont ezt, pont így. Ez egy olyan hozzászólás amelyik, nem tagadja az ember kihatását a dolgokra, ugyanakkor nem elfogult és tudományos szempontból vizsgálva kijelenti, hogy ember nélkül is ugyanez a rendszeresség figyelhető meg a bolygó életében. Kár hogy kevesen látják így.
Egyébként a sok nagyon elvakult green peace es, akik újra és újra azzal jönnek hogy az emberiség elpusztítja a bolygót. (persze tudom hogy ez metaforikus) Nagyot tévednek, csak magunkat tudjuk elpusztítani. (hacsak nem sül el balul az a “készítsünk mesterséges csillagot egy laborba” dolog és lesz egy közös fekete lyukunk) Pár tízezer év és a bolygó újra virulni fog, nélkülünk. :smiley:

4 Likes

Magyarországon szerencsére elég jó a helyzet, aránylag azért az emberek tisztában vannak a témával.
Viszont azzal vitatkoznék, hogy visszafordíthatatlan. Akkor az, ha a jelenlegi tendencia folytatódik. Technológiailag az ember képes visszafordítani és stabilizálni (climate engineering), de valóban, az alapproblémát nem szünteti meg (az ember viselkedését), és akkor sem lenne rá szükség, ha fenntarthatóan élne ez is teljesen igaz.

Egyébként érdemes végiggondolni mit védünk (valahol már írtam). Amit most látunk, állatok, természetvédelmi területek azért léteznek, mert kedvezőek az embernek. A moszkítót nem védjük, a halálos baktériumokat sem. Ezzel nincs alapvetően baj, ha felelősséggel csinálják. Viszont az ember csak azzal foglalkozik, ami személyesen őt zavarja vagy megtapasztalja. A macskát nem ivartalanítjuk, mert az rossz neki, de ha véletlenül lefial a kismacskákat kivisszük az erdőbe és ott aztán végig gyilkolják a hasznos fajokat. Ugyan ez igaz a műanyag hulladékra, csúnya ezért zavar, de kémiailag inert, viszont a vizek nehézfém szennyezése már nem olyan fontos, vagy a méhek pusztulása.
Itt értünk el oda, hogy az ember nem tud/akar koncepciózusan gondolkozni, ez nem lenne akkora probléma, de nem bíznak azokban sem akik igen. Erre aztán jól rácsaptott a média és kereskedelem még jobban csak saját maguk igényeibe fordítva az embereket.
Nyilván az ember jóval szívósabb, mint, hogy kihaljon egy világméretű katasztrófában, pár száz év alatt úgy is elszaporodna, de igazából ez lényegtelen, nekem ez a világ, környezet fontos, ezt akarom megvédeni.

2 Likes


kétszer katt a képre

2 Likes

Ezzel az egész témával az a gond, hogy a legtöbb ember (ninjonok között is, szintúgy én is) megszokott egy bizonyos kényelmet. Ezt a kényelmet a világ átvette: Rengeteg az autó, pazaroljuk az energiát, mindig újabb és újabb tárgyakra van szükségünk, és az elérni kívánt célok között legtöbbször valami újabb birtokolni való van. Ahhoz, hogy ezen az emberek változtassanak, és érdemi megnyilvánulás legyen, egy magasabb intelligencia kéne, amire még az ember nem képes. Fel kéne ismerni, hogy ez egy közös cél, amit csak kollektív változással lehet elérni.

Jelen esetben a legtöbb emellett kardoskodó ember is csak az alapvető dolgot tartja be: ne pazarolj. Ettől még az élet többi részén ugyan úgy rombolja a környezetet, mint bárki más. Mostanában eljutottunk arra a szintre, hogy kezdeményezések vannak, kisebb csoportok foglalkoznak vele, a médiában felkapott téma lett. Az első lépés megvan, azonban itt elakad ez az egész.

Ennek 2 egyértelmű oka van: Az emberek elfogadják valaminek a létezését, de nem hajlandóak a saját javaikból áldozni érte.

A második ok pedig, hogy egy réteg el sem fogadja ezt, újabb rémhírnek gondolja, mint a többi “világvége és apokalipszis” (amiből évente legalább 2-5 megjelenik)

A legutolsó dolog, amiből pedig ez az egész következik: Az emberiség legfelsőbb rétegeinek még nem érdeke ez a fajta kommunikáció. Jelen esetben ez az, ami a legnagyobb problémát okozza :confused:

3 Likes

Ehhez a környezetvédelemhez csak annyit hogy:
Egy vulkán kitörésekor a mérgező gázok több százszorosa jut a felszínre, mint amennyit az emberiség létrehozott amióta létezik. Egy évben hány vulkán is tör ki? Hát nem egy. Persze az embernek is van köze itt a gyorsításban. Ehhez van is egy jó kis eszköze: Napelemek, tükrök. A visszavert fény felforrósítja a levegőt melynek következtében…


Aki még nem látta volna annak ajánlanám :slight_smile:

2 Likes

Ennek van valami alapja is, vagy csak ideírtad?

1 Like

Szerintem elég tanulságos és elgondolkodtató doku.

igen de a közéletben a médiában nagyon halgatnak róla

akkor gyorsult fel a legnagyobb mértékben amikor a freonos hütök időszaka volt és a dezodorba is azt tették stb elvileg ez az eggyik legkárosabb volt

Az egyes vulkánkitörések valóban nagy mennyiségű gázt juttatnak a légkörbe, de ennek nagyon nagy része vízgőz, CO2,és SO2. Példaképp a Pinatubo kitörés olyan nagy mennyiségű SO2-t és vizet eresztett a légkörbe, hogy 2-4 évig 0,5 °C-al lehűtőtte a légkört. Viszont az ilyen volumenű kitörések nagyon ritkák (2-3/100év).
FORRÁS

Összességében nincs még egyértelmű tudományos következtetés, hogy mekkora mértékben változtatja meg a légkör hőmérsékletét a vulkánok által kibocsátott gáz. Többé kevésbé viszont be lehet lőni a dolgot.

  • CO2 szempontjából nem túl jelentős 200 millió tonnát bocsátanak ki évente. Ez kb. 1%-a annak amit az ipar termel egy évben, ennyit nem okozhat érzékelhető felmelegedést.
  • Más viszont a SO2, ami lényegesen “hatékonyabban hűt”, mint amennyit a CO2 fűt. Globális viszonylatban 1912-től 30-50 évig jelentősen csökkent a vulkáni tevékenység, ennek a számlájára írják ebben az időszekban a tartós felmelegedést. A 19sz. második felére is igaz, hogy azért nem növekedett a hőmérséklet, mert intenzív volt a vulkáni működés, holott jelentősen megnőtt az ipari termelés.

Forrás: Encyclopedia of Atmospheric Sciences - 2nd Edition, Gerald R. North, 2014 (657. oldaltól kezdődik a téma)

74 000 éve történt Toba kitörés olyan hatalmas volt, hogy 2-300-szor annyi SO2-t bocsátott ki, mint az előbb említett Pinatubo. Elméletileg több ezer fajt kiirtott, de az ember túl élte. Én nem aggódnék az emberért, az otthonos környezetért annál inkább. A kitörés ténye bizonyított kőzetmintákból, a pusztítás csak becsült egyenlőre.

@legendarypupi a freon nem a globális felmelegedést, hanem az ózon koncentrációt befolyásolta LINK

3 Likes

A globális felmelegedés miatt megnőtt a tengerek szintje, emiatt nagyobb nyomás terhelte/terheli a víz alatti vulkánokat és csökken az aktivitásuk. Szóval ez olyan önszabályozó folyamatnak tűnik :smiley:

A vulkánok évente 130-260 millió tonna (0,13-0,26 gigatonna) szén-dioxidot pöfögnek a levegőbe. Ebben benne vannak a szárazföldi vulkánok és a tengervíz alatti vulkánok egyaránt (az előbbiek esetében közvetlen mérési adatokkal rendelkezünk, az utóbbiak esetében elsősorban az óceáni hátságok mentén történő szén-dioxid kibocsátásról vannak adatok). Ezzel szemben az emberiség évente 35 gigatonna szén-dioxidot juttat a levegőbe, azaz nagyjából 135-szorosát a vulkáni működésnek!

Forrás

Érdekes egy tanulmány, bár hiányolom belőle azokat az információkat, amik azt taglalják hogy az ember szén-dioxid kibocsátását hogyan is mérik fel.
Meg ez a mondat kezdés kikészít: "Mintegy 56 millió évvel ezelőtt "
Az ember akkor még nem volt. Nem volt ott műszerekkel, meg stb…
Meg ez egy blog. Ne már.

Lehet mérni az évmillókkal ezelőtti széndioxid szinteket, pl fosszíliák vizsgálatával, vagy épp a sarkvidéki jégben megrekedt ősi levegő elemzésével. Nyilván nem lesz olyan pontos mintha akkor mérték volna, de elég jó támpont.

1 Like

Tessék, itt a blogban hivatkozott cikk

1 Like

A források fel vannak tüntetve a cikkben, ha annyira érdekel, utánanézhetsz, én nem fogok.

Nyilvánvalóan közvetlen mérésekről beszélünk, a kőzetminták, fosszíliák és a mai tudásunk alapján lehet következtetni az akkori légköri összetételre, állatvilágra, átlaghőmérsékletre.

Az hogy blog, nem zárja ki azt, hogy ne legyenek benne valós állítások. Meg mégiscsak az ELTE egyik tanszékvezetője írta. Szóval én a magam részéről hitelesnek tekintem.

1 Like

Ha valakit érdekel, a felmelegedés minket úgy érint, hogy nyáron csökkenni fog a csapadék mennyisége, télen pedig nőni. Itt európában szárazságra számíthatunk.
Az angoloknál hidegebb lesz, mert az olvadó jég vize valamilyen szinten ki fogja oltani a golf áramlatot, ami meleget visz oda.
Az évszázad végére fokokat is nőhet az átlaghőmérséglet, ha nem csökkentjük az üvegházgázok kibocsátását.

1 Like