TheVR Fórum

Google vs duckduckgo

Olvastam egy cikket hogy valamelyik szigetorszagban az internet szinonimája lett a facebook, mivel csak azt hasznaljak/használhatják. Link a cikkre Baratokkal meg is vitattuk milyen szornyu ez. Kicsit mélyebben belegondolva nem ugyanazt csináljuk mi a google keresőjével? Tobb alternativa is van (nem bing) ami több előnnyel is jár es a talalatokat is mashogy rendszerezi. A napokban kerestem valamit es sehogy sem akadtam ra. Aztán rákerestem a duckduckGO-ban es 10perc alatt megvolt. Bizony a google sem tokeletes es elegge behatárolja a látókörünket annyira amennyire csak kedve tartja a cegnek. Lehet erdemes neha elgondolkodunk mennyit ér nekünk a kényelem es mennyi hatalmat kap tolunk egy ilyen oriasceg?

hát egy próbát megér, kipróbálom milyen a telós böngésző app es a pc-s is és hogy mennyire gyors es milyen jól szinkronizál aztán ha jobb mint a Google akkor esélyes hogy váltok

Kétlem, hogy jelenleg vagy az elkövetkező jópár évben találsz olyan általános keresőt ami egyáltalán szóba jöhet a Google konkurenciájaként. Hatalmas előnnyel indul iszonyat méretű adatbázissal amit folyamatosan támogatnak a hozzá kapcsolódó üzleti alkalmazások és a saját analitikai szoftverei is. Előfordulhat persze, hogy máshol előbb megtalálod amit keresel, de ez általában a megadott kulcsszavak miatt van

Léteznek persze speciális témakörökre fejlesztett keresők amik egy adott téma vonatkozásában relevánsabb találatot hoznak, de az más jellegű.

4 Likes

Általános dolgokra szinte mindegy melyik keresőt használod.

Az esetek nagy részében szerintem mind1 hogy mit használsz, a megfelelő kulcsszavak alapjan megtalálod amit keresel. En csak azt firtatom, hogy mekkora veszélye van annak hogy valamire nem bukkanunk ra ha mindig csak azt az egy keresőt használjuk. Mekkora hatalmat adunk neki, ha nem is gondolunk rá hogy mást is használhatnánk. Nekem bizony eszembe sem jutott, ha valamit nem találtam gugliban akkor tovabb leptem es ugy gondolom ez hiba volt.

En, váltani ha nem is fogok, mindenképpen hasznos alternatívának tartom. A google egyeduralmi helyzete es a verseny hiánya biztos nem tesz jot a felhasznaloknak :slight_smile:

Ez egy kicsit másról szól de a címben összehasonlított két motor között a legnagyobb különbség, hogy:

  • A duckduckgo nem követ, nem tárolja a keresési előzményeidet és így nem próbálja testreszabni a találatokat és nem is állít fel sorrendet közöttük.
    Adatvédelmi szempontból és a GDPR szabályzás miatt van esélye, hogy egyre népszerűbb lesz majd, de ha hosszabb távon fenn akar maradni valószínű a fizetős szolgáltatások felé kénytelen mozdulni.

  • A google-nél nyilvános, hogy tárol mindent, erre épül az üzleti modelljük.
    Ezért tud ingyenes maradni mert a keresési szokásaidat értékesíti vállalkozások számára.

Mindenki döntse el magának, hogy melyik a jobb megoldás.