TheVR Fórum

Gyerekvállalás “fiatalon”?! Nooo no

Sziasztok !

Tényleg érdekelne a véleményetek (mindenkié), miért alakulhatott ki az a modern felfogás, hogy “fiatalon” ( napjainkban kb 20-30 évesen ) nem akarnak gyereket az emberek. Én nem egyszer hallottam sokaktól…“juuuj 30 évesen gyereke van nekem tuti nem lesz akkorra, élni akarok.” “Gyereked lesz ?! Búcsúzz a hobbidtól szabadidődtől mindentől…” “Hát csak 40nm2 a kecó … Hova ?!” Ezek a fontos dolgok már, de a tv miatt vagy … ? Tuti mindenki tud jó néhány ilyet. Elb…t világban élünk ?

( Én 28 évesen lettem apuka )

Ez mind kombinálva az oka amit írsz sajnos.

Elment ingatlan árak és egyebek miatt sajnos igenis sarkallatos pont a mai világban hogy anyagilag tudod-e biztosítani a gyerkőcnek azokat a feltételeket /oktatás, ruházkodás, szabadidős programok, képzések, stb.). Sajnos sokan úgy látják hogy nem tudnák az általuk elgondolt vagy elvárt szintet biztosítani a gyereknek, így félve vagy egyáltalán nem vállalnak gyereket.

Régen simán megéltek mutterék úgy is hogy anyám itthon volt velem 2 évet, mert fater bőven keresett annyit hogy ezt megtehették szimpla átlag munkahellyel.

Jelenleg szerintem két átlag kereset + albérlet kombóval (főleg BP környékén) elég siralmas képet vetít.

17 Likes

Ahogy @sutyomatic mondja, ezek az albérletárak meg lakás/ház árak mellett nem csodálom, hogy nem akarnak kis lakásba az emberek gyereket vállalni. Nehéz félrerakni úgy hogy ~200.000 elmegy csak a lakhatásra. Ezen felül kajára is kell költeni, és akkor még semmit nem csináltál csak vagy.
Szerintem ez a “nem tudsz élni” elég rossz kifogás, gyerek mellett/gyerekkel is ugyanúgy lehet élni, erre elég sok példát is lehet találni.
Sajnos a matek nem adja ki
átlag magyar fizetés <> (albérlet + rezsi + étel + gyerek)

8 Likes

Régebben sokan “belevágtak” a majd lesz valahogy hozzá állással.
Ma inkább próbálják megteremteni a tökéletes környezetet/anyagi hátteret ehhez és egyre nehezebb.
Plusz egy gyerek havi 100k ami nem kevés.

3 Likes

Havi 100k??? :smiley: Mondjunk szerintem 200-at, és akkor még semmit nem csináltál se vele, se “más szórakozásra” csak ruháztad meg etetted, és a korában éppen szükséges dolgokat (adott esetben pelenka, tanszer, könyvek most a online szarakodás esetén meg még más is, vagy ilyenek stb stb, rengeteg) megvetted.
Egyébként a többiek elég jól összeírták már szerintem legfőképp az anyagiak, legalábbis a legtöbb magyar esetében.
A másik faktor meg, hogy a fiatalok élni akarnak, egyetemre járnak, mellette azért egész nagy része dolgozik is, se kedv, se idő és mégegyszer, se pénz a gyerekkel való rengeteg nyűgre. Mert akárhogy tekintünk rá, szerintem nem egy elhamarkodható hóbelebalázs döntés a gyerekvállalás, és a gyereknevelés sem éppen egyszerű. Legalábbis én 18 éves fejjel most így gondolom. (Meg én amúgy sem vagyok oda a gyerekekért, de ez már nagyon az én véleményem, ezt embere válogatja. De szívesen vitázok, ha valaki nagyonmeg akar győzni :smiley: )
Szóval a most 20, néha még akár a 30as korosztály is inkább bulizik, csajozik, szórakozik haverokkal, és “élvezi az életet”, mintsem inkább a régi mentalitás szerint egyből bevállalni a gyereket, lesz ami lesz alapon. Más az “életszemlélet” és hozzáállás, mint ahogy a világ is megváltozott.
És még szerintem emellett az is bejátszhat a mai világban, hogy rengetegen keresik " a nagy Ő" -t, és lehet még meg sem találták azt a komoly szándékú, vagy mondjuk úgy szívüknek kellő hölgyet/urat aki mellett el tudnák kötelezni magukat, és akár családot alapítani.
Szóval úgy összességében ezek az én meglátásaim a dologról.

3 Likes

De basszus a tökéletes környezet gyakran soha nem jön össze. A gyerek ott érzi jól magát (normál esetben), ahol a szülők vannak. Én inkább azt látom, a TV-ben/interneten látottak lettek a példaértékűek.

Unokatesómnak most 1 éves pici, illetve keresztfaternak 16 évesek a lányai. Velük szoktam beszélgetni erről. Szóval ja 100k/gyerkőc.

@HeyArmor
Tény, hogy lehet olyan hogy nem jön össze attól még törekednek rá az emberek.
A második részére pedig azt tudom mondani, hogy a buborékok. Ez nagyon sok mindentől függ de legfőképpen a neveléstől.

Nálam pl az a mentalitás, hogy leszarom kinek milye van mi megy a TV-ben/interneten. A saját dolgommal foglalkozom és nem érdekel mások véleménye ha nem építő jellegű vagy nincs hatással a fizetésemre. :smiley:

5 Likes

Én speciel azért nem akarok többet közt, mert elbaszott az egész világ. (plusz egészségügyi okok is közre játszanak) Jómagam sem örülök hogy megszülettem, nem szeretném hogy valaki aki miattam jön a világra esetleg ugyanígy érezzen. De nem mondom senkinek azt hogy ne vállaljon gyereket. Csak én úgy látom, hogy aki egyébként is nagyjából hónapról-hónapra él, tele van gondokkal és stresszel az élete, az magával és a gyerekkel tol ki ha bevállalja. Tudom szélsőséges, de számomra az is furcsa, hogy ahhoz hogy egy műhelyben használhass egy szerszámot, képzésre van szükség, bizonyítvány arra hogy alkalmas vagy a használatára; ezzel szemben gyereket ami az egyik legnagyobb felelősség bárki vállalhat.
Szerk.: Ezt így láttam 20 évesen és most is közel a 40-hez.

.

7 Likes

Hát ez mondjuk elég messze van a valóságtól

3 Likes

Ha vannak testvérek, szülők, nagyszülők (akik vigyáznak rá pár napig) akkor szerintem simán kivitelezhető.

1 Like

Azaz most leírtad, hogy amúgy gyerekkel nem lehet ugyanúgy élni.

5 Likes

Na jó, de az egyértelmű dolgokat nem is kell ragozni tovább. Ahol hónap végére nincs 5ft a tárcában ott persze nem szabad gondolkodni egy gyerkőcön. DE. A tökéletes környezet már nagyon elment egy fura irányba nem ? Pont mint a párkapcsolatok manapság. Pároddal valami nem tökéletes kalap kabát ott a Tinder. Picikét ezt érzem és kövezzetek meg… aki arra vár, hogy majd lesz egy jobb időpont a gyerekre, az 60 évesen a szalagavatón apaként/anyaként miért gondolja azt, hogy bár csak 55 lennék… ( csak mondtam egy kisebb számot). Én úgy látom maga a gyerek gondolata, ami hiányzik nem a pénz és a környezet. Ha valaki szeretne gyereket megoldja. Akár motiváció is lehet egy apának, hogy elérjen több dolgot pl. munkahelyen.
Nekem Pisti hatalmas meglepetést okozott mikor a szülés után beszélt, egész fura volt olyan szavakat hallani egy “fiatal” szájból.
(nem hibáztatok senkit, a világ teszi ezt az emberekkel nem véletlen gondolják azt amit, csak jóakaróként mondom mindenkinek amire utalok…)

1 Like

Sokkal összetetteb kérdés ez annál mint elsőre látszik.

 • Abszolut nincs a legtöbb esetben meg az anyagi bíztonságérzet. Gondolok itt arra, hogy faterék bátran felvettek hitelt 20-30 évre, mert tudták, lesz munkahelyük és tudják majd fizetni. (Létezett pl olyan, hogy fix összegű törlesztés a hitel végéig, kamat és mindenféle korrekció nélkül).
 • A rokonság sokkal közelebb élt egymáshoz, nem volt meg a nagy számú külföldre vándorlás így egymásnak jobban tudtak segíteni a gyerekek körül.
 • Kinyilt a világ, lehet menni bármerre a világon, elérhető áron, ami korábban csak álom volt. Sok esetben kényszerből kell lakóhelyet váltani. Fontos lett a karrier és az önmegvalósítás és egyik felet sem feltétlenűl elégíti ki a csak anya vagy apa szerep.
 • Rengeteget változtak a minimális igények minden szinten a gyerekkel kapcsolatban is, meg egyébbként is.
 • Mindkét fél tisztában van mit vár el egy kapcsolattól általában és ha nem működik megteszik a megfelelő lépéseket. Korábban sem volt több jó házasság csak elítélőbb volt a társadalom és nagyobb volt a feleken a nyomás, igy együtt maradtak.
  .
  .
  stb… (végtelenségig sorolható)

Léteznek mindenre pozítiv és negatív példák, de általánosítani nem lehet és elítélni sem senkit, akárhogy is dönt. Nagy felelősség és van aki tisztában van vele és van aki nincs. Nem vagyunk egyformák.

A világ nagy részén megfigyelhető (leginkább európa és usa), hogy egyre inkább kitolódik a gyerekvállalás ideje.

9 Likes

Nálam ez az első ok amiért nem igazán érzem a motivációt hogy gyereket vállaljak. Lassan már természetes dolog lesz az hogy megszületik a baba aztán vagy már addigra szétmegy a párok fele vagy az első fél év egy év alatt. Aztán biztos nagyon rossz lehet úgy felnőni hogy nincsenek együtt a szülők.(szerencsére az én szüleim együtt vannak)
Meg igazából van szerintem a két véglet. Az egyik aki AKAR gyereket (szinte bármi áron, az se érdekes hogy ki az apa)
Meg vannak azok az emberek akik akkor se biztos hogy mernének vállalni ha bejönne nekik az ötös lottó mert hogy mindent meg kell adni a gyereknek.
Az anyagiakról meg ne is beszéljünk… Amit írtak a többiek is hogy az albérlet / saját ingatlan horror áron vannak.
Régen nem is voltak ekkora igények.Amikor én gyerek voltam a 90-es évek végén kis iskolás koromig nem kaptam új ruhát meg cipőt. Azt hordtam amit bátyámtól megörököltem aztán jöttek még az utcából az emberek és cserélgettük a cuccokat. Ha nagy volt rám valami akkor azt megkapta a szomszéd aztán ők is hoztak nekem valamit.
Most próbáld meg agyon használt ruhából felöltöztetni a gyerekedet…meg olyan nadrágba járni ami ki van szakadva és meg van foltozva…
Szerintem lehetne még regényeket írni de az biztos hogy az embernek jól át kell gondolnia a dolgokat és akkor belefogni a család alapításba hogyha van félretett pénze és egy biztos társa az életben.

2 Likes

1 szobás új lakás Budapesten 30 milka.
Gyűjtöd 3-5 évig az önerőt, hogy aztán felvehesd egyáltalán 20 évre a hitelt. És akkor ott vagy az 1 szobáddal, egy életre eladósodtál.

Te élnél 1 szobában 3-man?
A gyereknek is szar lesz, nekem is szar lesz, mi értelme annak?.

4 Likes

Ritkaszar a forint és a bérek is. inkább 5-8 a jelenlegi árakkal :confused:

1 Like

Még 1 kis idő és az a 40 is luxus lesz. Nem tudom hol már kaptárakban élnek.

1 Like

Na ezt cáfolom Ahogy lehetett úgy húztam el otthonról. Pedig 70+ m2-n laktunk 4-en, így is csak fél szoba jutott, szülők nappaliban. Nem sajnáltatom magam, mert a jövő generációjának már ez is elképesztő luxus lesz. Jelenleg újonnan egy ilyen lakás Budapesten 100 milla.
Majd elmesélem az unokáknak, nekem még saját szobám volt :smiley: De mai napig rossz haza menni, nyilván itt a kényelemre gondolok.
Most pedig így albérletben mégis 100x kényelmesebb.

Na de a lényeg ne gondold, hogy majd 18 évesen ott áll a gyerek és azt mondja persze apa élek még itt veletek 1 szobában 5 évig 3-man. Amit írtál lehet igaz kb 6 éves korig.

Hát szerintem pedig most Magyarországon nincs az az ember, akinek ne lenne a fejében a “gyerek gondolata”, miután mást se akarnak lenyomni az ember torkán a reklámokban, és miután osztogatják a gyerekek után a milliókat. csokcsokcsokcsok

3 Likes

Én is csak azt tudom mondani mint @farkas_zolee, ma már igen sok tényezős ez a kérdés.

Ha csak a tradícionális oldalát nézzük, főképp Magyarországon, a környezet elég sokat változott ahhoz, hogy plain and simple csak úgy összehasonlítsuk a helyzetet egy-két vagy főleg három generációval ezelőtthöz.

Hogy belenézzünk, “anno annak idején” sokkal több vagyonos ember volt itthon. Vagyonos alatt értették a birtokkal/földdel/házzal rendelkező embert, ahova a parasztok többsége, mondhatni kvázi mindenki tartozott, az “urakat” meg nyilván említeni sem kell. Mivel a ház körül meg földeken mindig is volt tenni való, egyértelmű volt hogy nagyon kell az utánpótlás.
Emelett újabb ingatlanhoz is jóval “egyszerűbb” volt hozzájutni. Erről mindig az jut eszembe, mikor havernál betonoztunk és mesélte a fő lapátos “szembe Pista bá”, hogy ők ~50 éve még simán 3-4 hétvége alatt összehajintották a haver házát. Persze ott a nagyja releváns két kezű szakmával rendelkezett, volt is bőven 10-20 haver rokonsággal együtt, a házhoz meg volt anyag elérhető áron (és volt ez már mikor nem te ástad ki a kertből a vájogot meg kötötted meg a szalma tetőt).
Szóval ehhez bőven nem kell 100 évet visszamenni. Azóta meg fordult nem is 360-at hanem 3600 fokot trend. Ahhoz képest alig van hozzáértő, vagy is inkább úgy mondom megfelelő szakmai végzettséggel és tapasztalattal rendelkező ember, illetve emelett a rengeteg egyéb tényező ami manapság megy, építőanyag ára/minősége, senkinek nem jó ugyanolyan mint a másiké, a jó munkerő ára, viszonyítva a bérek, a tonna bürokrácia meg engedélyek ecetera ectera. Nyilván ez a kertes ház példája volt, de sokat asszem nem kell vonatkoztatni, hogy miért qrva drága akkor egy lakás is. És ez még csak a lakhatás aspektusa.

Másrészt az előző rendszer sokkal megvezetettebb volt, nem mondom hogy jobb, de valamilyen szinten kiszámíthatóbb. Erősebb volt az idősebb generáció szava is, simán vénlyánynak’ vagy agglegnénynek csúfolták aki 21 évesen még nem volt házas, szóval ezen a téren a nyomás is jóval nagyobb volt. Simán meglehet, hogy anno is azt mondta volna, hogy bocs még nem, de kvázi muszáj volt.

Ugyanakkor a “rendszerváltás” is csak ~30 éves, szóval maga az újhullám meg a kapitalista shitstorm is nagyságrenddel gyorsabban csapta szájba a magyart, mint mondjuk az amerikait. Erre jön még két lapáttal a kultúrális shift, ahol már csak a közösségi média szerepe akkora, hogy még csak a 15 évvel ezelőtti fő urbanistáknak is esélytelen lenne megmagyarázni.

Nyilván mindezt állambácsi is érzékelte, nemhiába böfögte ide a csok, babaváró stb “családtámogató” dolgokat. Most, hogy ezek mennyit segítettek vagy nem megint megint más tészta.
És akkor itt még a személyes, biológiai, mentális meg egyéb problémákat még csak nem is karcoltuk.

7 Likes

Ennek ellenére, mégis az a jellemző, hogy a kevésbé tehetős háztartásokban van, elég korán, több gyerek is és valahogy mégis megoldják.

Én inkább azt látom, hogy az emberek többsége azt hiszi a gyerekkel vége az életének és mivel a mai társadalom elég én központú, senki nem akar lemondani semmiről.

Arra viszont senki nem gondol, hogy majd 40 felé már nem mindenkinek olyan egyszerű összehozni egy gyereket. Ha mégis összejön, meg jönnek a gondok, mert egy gyerek melós. Nem alszik, fogzik, óvoda, iskola…amikkel lépést kell tartani, és lássuk be, 20on évesen még sokkal több energiája van ehhez az embernek és gond nélkül lenyom egy évet kevés alvással vagy nem döglik ki délelőtt 10-re a gyerek pörgésétől (persze nincs minden szombaton party :stuck_out_tongue: )

4 Likes