TheVR Fórum

Hangkártya aminek sok mindent kellene tudnia - van ilyen?

Sziasztok!

Keresek egy külső hangkártyát/erősítőt, ami az alábbiakat tudja, de szerintem nem létezik ilyen nem ház áráért…
Alap story:
Van egy gép, amire szeretnék kötni egy hyperx fülest (jack), és egy logitech Z906-ot (RCA vagy optikai) egyben, és szeretném váltogatni a 2 kimenet közül, hogy melyik szóljon (az nem baj, ha van olyan opció is hogy szóljon mindkettő, de ez lehessen kikapcsolható). A 2 kimenet közül ha lehet nem szoftveresen szeretnék váltani, hanem a külső hangkártya dobozán legyen ilyen opció - de még ettől is eltekintek, ha csak szoftveresen lehet állítani, még okés lehet, csak ne az legyen, hogy ki kell húzni az egyiket, hogy a másik szóljon.
A másik dolog ami jó lenne, hogy egy elektromos gitárt is kötnék rá, lehetőleg késleltetés nélkül (1 ms úgy tudom amire képesek ezek a gitárerősítők/hangkártyák)
Ha egybe meg lehetne mindezt oldani kb 40 ezerből, annak örülnék, de ha ez 2 külön termék, ami szintén belefér ebbe az árkategóriába, az sem baj.
Természetesen a hangszórókon és a gitár hangzásában is normálisabb minőséget szeretnék, nem csak egy elosztót.


Erről a hangkártyáról nagyon jók a vélemények, viszont ez is ha jól sejtem olyan, hogy ki kell húzni az egyik kimenetet hogy szóljon a másik.
A gitárhoz egy ilyesmit néztem:

De nem tudja véletlen valami mindet amit szeretnék?
PL egy ~ 40 ezres gitár erősítő, amin van 2 manuálisan váltogazható kimenet a 2 hangforráshoz?
Nem tudom elképzelni, hogy ez a manuális váltó olyan bonyolult/drága dolog lenne. Láttam hogy pl aliexpressen van ilyen 4-4 in/out választó, de arra azt mondják zajosak/minőséget rontanak, úgyhogy az nem opció.
Meg az összes hasonló… Amit linkeltél is ilyen. nincs kapcsoló, tekerő poti van amivel vagy adsz jelet vagy nem. Azt tekered fel amelyik éppen kell. USB-n kommunikál mind így egy hangkimeneted lesz PC-n.
Csak kell hozzá átalakító a kis jackekről, és nem a legolcsóbb hulladék fajta.

Még a kábelezés nekem kicsit ködös, hogy ez hogy lesz megoldva, de egyelőre megoldásnak tűnik a válaszod, de a topikot nem zárnám le, lehet hogy még megjelenek itt :smiley:

Na akkor ha az alábbit választom:


A füles jack-jét elosztom ugye a combo jack miatt 2 fele, majd a hang kimenet felét átalakítom 6.3-as jackre, és azt lehet dugni az interface elején a fejhallgató kimenetbe, aminek a hangerejét a felette lévő potméterrel szabályzok.

A mikrofon jack részét szintén 6.3-má alakítom, és azt mondjuk az input 2-be dugom, és nem inst, hanem line állásba kell rakni?

A Z906-nak a 2-es RCA portját kell gondolom használnom egy ilyen kábellel:


Amit vagy a main out 1-2 be vagy az insert 1-2be dugok? (ez mindegy?)

Vagy használhatok RCA - RCA kábelt is, és akkor a hangkártyában az A vagy B RCA kimenetre kell dugnom? van különbség köztük? illetve ha az 5.1-et RCA-val használom, akkor abból csak 2.1 lesz (nem mintha ez baj lenne)? vagy ez átviszi a teljes jelet?

A fejest szétosztod igen, aztán egy olyan kábellel amit beszúrtál kötöd a hangcuccot a MAIN OUT-ra az Insert az bemenet, oda dughatod a mikrofont is akár, bár inkább a elülső egyikbe dugnám.

1 Like

Szuper.

Ehelyett a kábel helyett nem jobb az RCA-RCA?
Ugye amit beszúrtam, az 2 db mono kábel. Az a mélynyomó jelét is átviszi? Nekem ez kicsit megfoghatatlan.
Illetve a fülest és a mikrofont mono vagy sztereo 6.3-as Jackre kellene átalakítani?

RCA-RCA-nak nem sok értelme lenne mert kellene hozzá egy RCA-JACK átalakító,
A Behringer hátulján a 4 RCA az playback, azaz az elülső A és B bemenetet vagy a hátsó 1 és 2 Insert bemenetet tudod róla külön levenni. A MAINOUT az bal-jobb csatorna, együtt használva értelemszerűen stereo jel amit bedugsz a Logiba a fehér piros RCA-ba a mély jelet meg majd a benne lévő hangváltó leválasztja a mélynyomónak.
Na most olyan gond lehet, már ha ez gond, hogy a fejes mikrofonját visszahallod, mert azt szerintem nem lehet leválasztani a kimenetről.
Ugye van egy mix poti amivel szerintem a bemenetek össze lehet hangolni, hogy melyik legyen dominánsabb, vagy az a bemenetek fő hangereje és akkor van még egy külön kimeneti hangerő szabályzó, de ez így pontos leírás hiányában vagy-vagy.
Továbbá ami miatt amúgy gyanítom hogy OFF az egész hogy a hangcucc az 5.1 ezek meg 2.0-ak. Szóval ezekkel az 5.1 nem fog menni, ezt nem is figyeltem csak most hogy beszúrtad a képet.
Szerk.: Bár a Behringer úgy írja 5.1-ig oké, de a leírásban 2.0-nak írja szóval nekem ez így ellentmondásos.

1 Like

Na a MIX potival állítható, hogy a bemenetek vagy a PC milyen arányba legyen hallható.
A fejest meg stereo kábelre kell osztani.
A BEHRINGER UMC204HD pedig 2.0 van ennek egy kistesója az UMC202HD azon nincsenek a playback kimenetek meg az a mix poti és a 2 instert sem, de lényegében neked az is elég lenne.

Na most hogy ezzel a 2.0val lenne gond… nem tudom, mert a PC kimenet szerintem alapból 2.0-s jelet ad ki amit a 2.1 -es cuccok egy hangváltóval választanak le mélyre aztán mint minden 2.0 ugye szintén így magasra meg középre, ezek ugye passzív cuccok a hangfalakba építve, szóval szerintem 2.1 ként kéne működnie a Logitechnek, de nem tudom 100%-ra mondani hogy tuti. 5.1 7.1 nél már más a helyzet.
A szakmában ugyebár sima monitorpárokat használnak rendes mikrofon stb… én is így találkozom ilyen eszközökkel, szóval ezt nem tudom biztosra mondani.

Néztem a 202-es kistetót, de nem tudom hogy hangminőségben az ugyan az-e, és valóban csak a csatlakozókban tér-e el. Láttam ott egy véleményt, hogy “kicsit zajos”. tudom hogy ez csak egy vélemény, de az kicsit elriasztott tőle.
Viszont ha a PC 2.0 jelet ad ki, és azt alakítja át, akkor az 5.1 sőt akár 7.1-et is bírnia kellene nem? Ha a hangfal osztja szét a jelet. Ezt nagyon jó lenne tudni, mert csak pesti üzletekben van ez az interface, amit nem tudok visszavinni egy könnyen.

Igen, ez volt az amiben szinte biztos voltam, viszont a mikrofont? Ami a 2 bal oldali bemenetbe menne?
szerk: Úgy érted sztereo jack csatlakozóra, igaz?

Fejes stereo mikrofon mono, ugye az egy sima egyszerű jel, mint egy gitár az is csak egy sima jel.

A másik, hogy értsd, a ha van egy jeled (legyen az egy zene) azt valami kimeneten átadod egy hangrendszernek ami csak egy egyszerű hangfal, amiben van egy magassugárzó meg egy középmély. Na most a jel nem tudja hova menjen hogyan, szóval minden hangfalban van egy hangváltó ami a jel felső részét a magassugárzóba irányítja a másik részét meg a középmélybe, így szól külön a magas meg a közép. Na ha szebb élményt akarunk akkor jön a képbe egy mélyláda is. Na ezen esetben annyi változás van hogy a jel először oszlik a mély tartományra és a többire aztán a többi oszlik középre meg magasra. Szóval 2.1-ig ez így működik. 5.1 és 7.1-nél ugyan így van a jelfeldolgozás a mélyre középre magasra, de ott képbe jön a térbeli hangzás, ami nem ilyen passzív módon valósul meg. Ezért az 5.1 és a 7.1 így biztosan nem lesz meg.
Viszont a 2.1 nek működnie kell hiszen ahhoz nem kell egyéb hókuszpókusz.

De ha mást nem, akkor úgy fogod tudni használni hogy a Logi az simán a gépre lesz kötve ezt meg a PC-n bemeneti eszköznek használod, és akkor belemehet a gitár meg a fejes és zajonghatsz a Login. A fülesben meg elvileg akkor is hallod a gitárt meg a mikrofont ha a PC-n nem ez van kimenetnek állítva mert a jel ebben kerül feldolgozásra, hacsak nem úgy csinálja hogy szoftveresen adja vissza a jelet a fülesnek, de ha a Logit használod akkor a füles úgy se kell.
Ha meg fülest akarsz használni akkor a PC-n ezt választod kimenetnek.

1 Like

Okés, nem is fontos, zenehallgatásra lesz az 5.1 - amit ugye amúgy is 2.1-ként használok, átállítva a fejegységén.
Ami fontos, hogy ne 2.0, hanem 2.1 legyen.

Itt akkor felmerül az első apró bökkenő, hogy nem manuálisan állítható, hanem a szoftverben kell szórakázni vele, de ez tényleg apróság - ezen nem problémázok.
Valahogy rápróbálok akkor :smiley:
Még annyi, hogy a sztereo jack átalakító sokkal jellemzőbb, mint a mono, illetve van egy ilyen kábelem, ami szétszedi a combo jacket. Viszont azon a kábelen is a mikrofon kimenet az sztereo jack. Ha ezt a sztereo jacket dugom a sztereo átalakítóba, és úgy dugom a hangkártyába, úgy is működik, nem de? Illetve ha ezt a sztereo jacket monoba dugom, akkor ugyan az a jel megy át?

Mikrofonnak jónak kell lennie stereoval is, ha nem jó akkor úgyis észreveszed mert csak az egyik oldalban fog szólni.
Amúgy meg annyira nem macerás az az állítgatás mert a bemenet az fixen az a kimenetet meg a tálcán a hangszóró ikonra kattintva simán átállítod és kész.

Üdv újra! :smiley:

Megvettem a Behringer 204HD-t, és máris gondban vagyok.


image
Mindent összedugtam, a gomb a line-on van, hangerőt adtam rá, mégsincs hang a mikrofonban.
A drivert felraktam, bár igazából nem csinál az sok mindent.
image
Valami ötlet? TS-en próbáltam a recordolást, meg a hangeszközöknél sem ugrál a hangfigyelő.

A SIG LED villan ha a mikrofont pöckölgeted vagy beszélsz bele? Ha nem akkor már ott van valami gond, a potit tekerd fel és úgy is nézd meg.

feltekertem a potit, és nem villan fel a led :frowning:
2 db stereo jelre van egyébként oszva a fejhallgaó, tehát a mikrofon is stereo, viszont eddig így működött, alaplapi hangkártyával.
Maga a bemenet működik, mert a gitár az szól rajta.

Hátra insert-be próbáltad már?

Meg fogom próbálni, amint hazaérek :slight_smile: Ha az insert bemenetet használom, az előlapon mit kell álligatni? Vagy csak szimplán fel fogja ismerni a gép mint bemenet?

Az előlapon a LINE/INST kapcsolót be kell nyomni, az vált az első és a hátsó bemenetek között.

1 Like

Semmi nem működik, ha nyomok bármit bárhogyan. Egyik bemenetben sem, minden létező opciót kipróbáltam a gombok nyomogatásával. Nem világít a sig.
szerk:
A bemenetekkel nem lehet gond, mert a gitár működik rajta, illetve a mikrofonnal sem lehet gond, mert az is működik gépi hangkártyán (hátul). Elől valamiért ugyan úgy nem jön a jel. Lehetséges hogy mono jack átalakítóval kellene próbálkoznom?

Ha a mikrofon jack csatlakozón 2 fekete gyűrű van akkor stereo, ha egy akkor mono.
Na most leírásban nem említik hogy bármelyik csatlakozás is stereo bemenet lenne + gitár mono, így azok valószínűleg mono-k.

Na attól függően, hogy a mikrofon jack milyen, kell átalakító, 3,5 mono-mono 6,3 vagy 3,5 stereo-mono 6,3

Na most amennyire gyorsan körbenéztem stereo-mono átalakítót nem találtam, olyan van hogy 3,5 stero-6.3 sterora aztán azt egy másikkal 6.3 stereoról 2x6.3 monora alakítják (Y-kábel)Így az egyik jacket bedugod és jó, vagy talán jobb megoldás egy jack-XLR:

ez konkrétan stero jack_XLR