Hangtechnika agyf@sz, rakjunk rendet a fejemben

Szóóóval, ha már annyi kritikát kaptak hangtechnikai témában lévő hozzászólásaim, meg egyébként is fejhallgató vásárlás előtt állok, (ismét, sajnos) gondoltam belevetem magam ebbe a kérdésbe IS.

Először gondoltam vásárlok egy USB fejest, aztán nem is kell foglalkozni mással, mert ugye kapok a fejessel külső DAC-ot, na de aztán megláttam az árkülönbséget: USB változat 68k, Jack változat 25k. (Asus Rog Delta vs Delta Core) Ezzel nem is lenne probléma, ha nem kellene 2 évente cserélni ezeket, mert vagy a kábel megy tönkre, vagy a csatlakozó törik bele az USB portba, amikor kirántom a lábammal, vagy a fülpárna öregedik el stb. Ezenkívül mikrofon is már jóideje felesleges a fejesbe nekem, mert van asztali külön mikrofon, szóval gondoltam ideje más vizekre evezni.

Végigolvastam ezt a topicot:

Ezen kívül meg természetesen próbáltam utánajárni magamtól, de, hát kudarcba fulladtam.

Egy részről fogalmam sincs melyik fejhallgatóhoz kell, ajánlott, vagy nem kell egyáltalán erősítő, és / vagy DAC. A fentebb említett témában ugye az van, hogy le kell tesztelni előbb, ki kell próbálni, csak mondjuk egy 50-60 ezer forintos tételnél nem lenne túl jó, ha utólag tudom meg, hogy még van plusz költség.
Az OHM téma is zsákutca volt számomra, pedig elvileg tudom mire kellene figyelni, na de. Azt se tudom, hogy az alaplapi hangkártyámon mennyi az OHM, pedig próbáltam rákeresni, de no. (Asus Z-170P) A fejhallgatóknál meg a gyártó oldalán sincs bizonyos termékeknél feltűntetve, így konkrétan nincs miből számolni.
Az OHM-hez kapcsolódóan még: Nézegettem a BEYERDYNAMIC DT 990 PRO-t, 40 pár ezer ugye, de az 250 OHM, az ugye akkor nem jó erősítő nélkül, de a BEYERDYNAMIC DT 990 Edition (32OHM) meg már 54k. Akkor mivel járok jobban, ha megveszem a 250OHM-eset erősítővel, vagy a 32-eset drágábban?

Nem írom tovább, ne kelljen annyit olvasni, szerintem látjátok a helyzetet. :smiley:
Ajánlásokat is elfogadok, gaming és (Spotify) zenehallgatás lenne a cél, anyaghasználat borzasztóan fontos (ne full műanyag), meg jó lenne tudni, hogy fixen kell, vagy fixen nem kell hozzá erősítő / dac.
Ha megtiszteltek hozzászólásaitokkal, azt megköszönöm!

Nos, nálunk van otthon a családban egy Beyerdynamic custome one pro, ami 16 ohmos, és a xonar d1 hangkártyám is majdnem maxon megy vele, mert az 5 centis hangszórók meghajtásához kraft kell, szóval ezekhez a drágább cuccokhoz alapból érdemes erősítő. Hallgatható nélküle, de vagy USB-set veszel, ami ki van úgy alakítva hogy pöpec legyen, vagy előbb az erősítőre költs, utána a fülesre. Ha sajnálod az erősítőre a pénzt, akkor szerintem kár 50-60 ezres fülest venni.

1 Like

@drprofesszormd

1 Like

Azt nem írtam, de nem a xonar d1-hez lett véve a custom one pro. Viszont következő beruházás erősítő lesz hozzá

Nem sajnálom, csak nem szeretnék feleslegesen venni se túl erőset, se túl gyengét.

Ami az árat illeti mehetünk 60 ezerig, de azon felül már nem szívesen költenék még rá. Ez a 40 fejesre 20 erősítőre például rendben van, bár igazából nem tudom mi van még fentebbi árban, nincs szigorú ár limit, ha olyan szintű előrelépés lenne egy kis plusz pénzért.

A cél az lenne igazából, hogy fejhallgató cserénél ne arra menjen a pénz, amit már egyszer megvettem, csak kidobom a fejessel együtt. Pl veszek egy USB 68k-s fejest, aztán cserénél újra kifizetem a külső DAC-ot, meg gamer fejesnél a mikrofont stb…

Ha Spotifyról hallgatsz zenét, akkor ilyen szempontból majdnem mindegy a füles, mert annyira “rossz” minőséget kapsz, hogy hiába teszel mögé jó fejest, és erősítőt, nem lesz jobb a végeredmény mint egy közepessel.

Gamingnél meg szerintem egyre ritkább hogy ne lenne megfelelő egy füles a 30+ kategóriában.

Szóval én a helyedben az erősítős/profi füleseket hanyagolnám, egyszerűen a te felhasználásodra felesleges. Amit érdemes tesztekben megnézned, az a fülhallgató formája, anyaga, jó esetben cserélhető legyen a kábel és a párna, így nem kell 2 évente az egészet cserélni.

Hardware Canucks csatorna pl egész sok és jó tesztet csinál, vannak összehasonlítók is, szerintem onnan nézelődj.

@Xeno tud még nyilatkozni talán, ő próbált sokmindent.

2 Likes

@Xeno @meteoric87
Van itt most mellettem egy Skullcandy Crusher Wirelless, de olyan vacak a hangminőség, hogy egyszerűen sérti a fülem. (játékokban) Equalizerrel próbáltam beállítani, de kb reménytelen, vagy csak én nem értek hozzá, de neten se találtam róla semmit, mi lenne hozzá a megfelelő beállítás.

Az a gond egy átlagos / gamer fejhallgatóért is elkérnek 50-60k-t, szóval annyiból meg ugye már kijön egy DT 990 meg erősítő pl.

Hát igen. Még a cserélhető kábel is ritka, de szerencsére egyre több terméknél előfordul, cserélhető fülpárna viszont ha van is lehetetlen hozzá beszerezni újat, még nagyon nem láttam olyat h lehet hozzá pluszba venni fülpárnát.

Néztem én már annó is ezt a youtube csatornát, de itt is nagyrészt gamer fejeseket mutatnak be.

TIDAL is rossz? A fentebbi topicban olvastam róla, hogy az még elfogadható.

Hardware Canucks-ot énis csak ajánlani tudom ilyen téren.

Ami a BÁRMILYEN streaming szolgáltatást illet, @meteoric87 jól mondta, a minőségük csapnivaló egy lossless formátumhoz képest.

Gaming fülhallgatót én még mindíg nem ajánlok senkinek és jó okom van rá. Magára játékra megteszi…de mivel a hangprofilokat megváltoztatják (felhuzzák a basszust állítanak a magason stb…) a zenehallgatásra nem a “legalkalmasabb” (csapnivalók) és filmnek sem a legjobb (borzalom) ha az ember kipróbált valami flattebb hangzású monitoring fülest is.

Avval egyetértek. A Skullcandy minden szinten vacak…az a Beats-ekkel egy kategória…a “pop” “rap” fülesek amik “olcsó és divatos”-ak…

És az a durva, hogy ez sem olcsóbb, 35k volt.

Tudom…nekem is van egy Crusher-em…gondoltam azért nemlessz kár ha utcán elázok vele :stuck_out_tongue: De kb. 2x használtam és azóta a fiókban rohad… Inkább használom a, AKG-ket amiket az S9-emhez kaptam… azoknak is jobb a hangzásuk :smile:

1 Like

A Sony MDR-7506-ot mondjuk szerintem bátran lehet ajánlani. Abba nemhiszem, hogy bárki csalódna…főleg az árkategóriájában. Nemhiába nincs olyan hangstúdió a világon talán ahol ne lenne alap.

Az Audio-Technika M50x mellett is még mindíg bátran kimerek állni mint az egyik (ha nem A) legjobb ár/érték arányú füles

Ott azért a wireless is dob az áron, ha nem muszáj mert nem utcára, utazáshoz lesz felejtős.

Egyébként pl a Spotify premium legmagasabb beállításban már 320 kbit-s amit igen nehéz megkülönböztetni a flactól, az emberek 90% nem tudja és több száz k-s cucc mellett sem javul a helyzet. Nyugodtan kipróbálhatod, egy 30-40k-s gamer meg egyéb cuccal még sokan a 128 kbitet is összekeverik a 320-al. Tesztelgesd aztán meglátod mennyire jó a hallásod, magadnak nem kell hazudni. Egyébként az audiophile cuccokhoz is hozzá kell “edzeni” a füled, már egy kicsit jobb cuccal sokat lehet rajta javítani.

Beyerből egyébként mind a 770, 880 és 990 is jó füles, kinek melyik karakterisztika jön be. Ha nem feltétlen kell neutrális hangszín a 880 kicsit több méllyel is sokaknak bejön. Ha jó az alap hangkarid akkor mehetsz a 32 ohmossal, de ha már alapból DAC-on gonolkozol veheted a 80 ohomosat is az még megszólal épp a gépen de meg is toldható egy alap amppal.

Az ATH M50x amit Xeno írt is jó példány, próbáltam csak nekem hosszútávon nem kényelmes a zárt füles, a szobába nem zavarok senkit emiatt nyitottat vettem. Szóval a kényelemre is figyelj, amiben a 990 elég jó.

Egyébként egy alap DAC, amit én is használok (Fiio E10K) kb nem tér el nagyságrendben részemről az alaplapi hangtól (MSI Z370 Mortar), valamit épp hoz rajta, viszont a 120 ohm miatt kellet az amp része, illetve a basszus kiemelés része jól jön a nyitott fülesnek ha olyan kedvem van a zenéhez. A következő lépcső meg érdemben kb a Q5 szint ami már ~100+k, de ahhoz meg már legalább egy ilyen dropos HD 6xx szintű füles passzol jobban, szóval ezek már kéz a kézben mennek a csillagos ég felé.

Összességében én is azt tudom mondani, hogy a gamer fülesek fölöslegesek, mikrofonjuk egy 2 ezer ft-os vacakkal ér fel, érdemesebb sima sztreo studió vonalon nézelődni, az meg hogy zárt vagy nyitott/félnyitott egyéni preferencia hangkép és kényelem alapján, illetve a nagyobb impedancia dac/amp-al pénztárca alapján.

2 Likes

Mondjuk ez jogos :smile: Mindíg meg is feledkezem az open back headphone-okról… Én még egy szintén Audio-Technika ATH-AD700X-et próbáltam valamikor de nekem pl. a zárt jobban bejön…nemszeretek behallani semmit mikor a füles rajtamvan.

A mikrofonokról meg amik a gamer füleseken vannak ne is beszéljünk…

1 Like

De minél nagyobb az OHM annál jobb? (Ha ki tudja hajtani?)
Az Asus Z-170P nem tudom hány OHM-et tudna kihajtani.

Meg ami szintén fontos lenne, hogy normális szoftver legyen a külső cuccon, a legtöbbnek szoftvere sincs, az alaplapi hangkártyán is olyan rossz szoftver van…
Ezt nézegettem, ami ugye mindenen felül egy normális szoftvert is nyújt: (Nem pont ezt, ennek több verziója van, 25k-s és 45k-s verziója is van)

Az a baj a legtöbbnek nem cserélhető a kábele, a fülpárnája meg ugye végképp nem.
Meg ugye az örök probléma: Nem nagyon lehet őket sehol kipróbálni.

[Túl erős a 600 OHM-es kártya, igaz? :smiley: )

Nekem egy cloud 2-m van egyébként, cserélhető fejpárnával (jár is hozzá, és aliexpressen kb 1000-es tétel), levehető mikrofonnal. A mikorofonra kitérnék, hogy kifejezetten jó minősége van, úgy hogy a xonar hangkártyával használom. Tehát elosztóval használom a jack-et, és mind a kettő végét a xonar hangkártyába dugom, ami jelentősen megdobja a mikrofon minőségét. Nyilván nem streamer kategória, de gamingre, csevegésre teljesen hibátlan, úgy hogy jár hozzá. A zenére azt mondom, hogy hangkártya driverrel szépen be lehet állítani a minőségét, balancáltságát, viszont az nem igaz hogy mennyire trágya minősége van a spotify prémiumnak. Igen, egyértelmű hogy rosszabb, mint a lossless, benne van a nevében is, de az emberek nagyon nagy része nem tud különbséget tenni, sőt ez az “olcsóbb kategóriás” fülesben(50-100ezres kategória) szinte nem is észrevehető a különbség.
Az egyik legfontosabb dolog a kényelem szerintem. Amíg a cloud 2-t egész nap el bírom viselni a fejemen, mert puha, meleg(télen), addig a beyerdynamic nekem kevésbé felhasználóbarát, azt nem venném fel ha nem muszáj.

Egy sima analóg studio fülesnek nyilván nincs semmi külön softja, de még egy alap DAC-nak sem, de igazából nem is kell. A hangzás számít amire az eszköz képes, a többit állítod vagy a játékban vagy magában a lejátszó programban (komolyabb audiora használnak ilyeneket mint JRiver stb).

Az, hogy nagyobb impedancia jobb nem feltétlen jelenthető ki, felhasználás függvénye. A Z-s deszkákon szokott decens hangchip lenni, ergo egy 32 ohmos 990-el pont hogy ellennél. 32 ohm felett már érdemes megfontolni valamiféle ampot.

Az Strix hangkari meg kifejezetten nem csak egy DAC, hanem már eggyel komplettebb eszköz. Számos plusz funciója van, 7.1 ch, dugdoshatsz rá hangszóró szettet stb. Hogy ez kell e neked, te tudod, ha csak simán azért vennéd, hogy megszólaljon a füles szvsz fölös. Az, hogy 600 ohmig kihajt egy fülest egy dolog, közel nem biztos hogy jobb minőségben mint egy hasonló áru DAC. A szoftvert meg nem tudom mire használnád, személy szerint nem foglalkozom ilyennel, a DAC-nak van külön hangerőszabályzója, a játékból érkező jelet nem basztatom, ha meg mondom komolyabb audio playerrel van dolgod annak meg van komolyabb saját EQ-ja. Amennyiben meg valami 7.1.x vagy hasonló hangrendszerre adnám a fejem (ha véletlen rámszakad egy bank :smile:) akkor annak úgy is lenne saját erölködője és valami digitális madzagon kapná a jelet lehetőleg érintetlenül. Emiatt sem látom sok értelmét jelenleg egy ilyen űberbaszószázcsatornás hangkarinak. (Egyébként a DAC-okon általában van plusz direkt kimenet ha neadj’ még egy studió hangfal pár vagy valami más is meg kéne, hogy szólaljon mellette, természetesen szimplán sztereoban)

1 Like

Minek software egy analog rendszernek?

USB fejeseket kifejezetten a szoftver miatt választottam annó, most is szívfájdalmam lenne szoftver nélkül élni. Vagy ez nem ugyan olyan eredményt hoz, mintha egy USB fejest konfigolnék szoftverrel? Úgy tudom annyi a különbség, hogy az USB-s fejeseknél bele van építve a fejesbe a DAC, itt meg külön lenne, meg persze ezerszer jobb DAC lenne ez, mint amit bele tudnak építeni egy fejesbe.

A virtuális surroundot pl játékoknál szoktam használni, nekem bejön.
Ha a hangzáson valamit módosítanék, akkor nem csak Equalizer lenne a kezembe, amihez egyébként is analfabéta vagyok. Az Asus Realtek HD szoftver kb semmire nem jó.
Ha többet tud egy hangkártya ugyan azért a pénzért, az gondolom nem lehet nagy baj.

Az “ohm”-ot most rövidítésnek vagy mértékegységnek használjuk? Ebből a beszélgetésből nem derül ki :smiley:

1 Like