Hány GB a Windows 10? + SSD Játék


#1

Szeretnék venni egy 512 GB-os Samsung 970 Pro M.2 NVMe SSD-t. Az lenne a kérdésem hogy hány GB kell a Windowsnak hogy megfelelően működjön, semmi akadás nélkül stb. ha szeretnék még az ssd-re játékokat pakolni. Én a windowsnak egy 200gb-ot adtam volna a maradékot meg a játéknak de kíváncsi vagyok a véleményetekre is.


#2

Hát szerény véleményem az, hogy ha kizárólag játékban gondolkodsz, akkor ezt a kiszemelt ssd-t felejtsd el, és inkább vegyél alig többért, vagy ennyiért kétszer ekkora Sata3-as SSD-t. Játék szempontból elhanyagolható a különbség.


#3

512 gb Sok mindenre elég. 200gb a Windowsnak felesleges, 150elég.
Egyetértek @elektronikusbari - val.


#4

Mit ajánlasz, ami hasonló gyorsaságban is van?


#5

Nyilván nincs Sata3-as ssd, ami hasonló sebességű lenne. De játékban nem igazán jön elő az NVMe előnye. Van, de 45-50.000 körül tudsz már venni Crucial MX 500-at, vagy Samsung Evo 860-at, 1 terrásat. És ha fontos a játék, akkor szerintem a mai játékméretek mellett többet ér az, hogy nem 2-3-4 játékod van SSD-n, hanem mondjuk az összes, és mindegyikkel élvezed az ssd adta előnyt a HDD-vel szembe. Nem tudom mikkel játszol, de az NVMe-vel szembe kb. annyi hátránya van játékban a sima ssd-nek, hogy nem 20 mp alatt fog betölteni egy pálya, hanem 22 alatt, míg ewz hdd-n mondjuk lenne 1,5 perc… Ezt hasra ütve mondtam, de az arány kb. ilyen…


#6

Így van. Az NVMe azoknak éri meg, akiknek munkaeszköz és/vagy nem tudják azt a 10e forintot másra költeni. (nem tudom mennyi)


#7

már az egy terrásnak is elég jól lent van az ára, én most erre fogok legközelebb beruházni :slight_smile:


#8

Nekem 3 éve van egy 120 gigás ssd windowsnak. 1 játéknak van hely rajta kényelmesen, úgy, hogy nincs fullra pakolva (persze nem 130 gigás ARK van rárakva, de pl pubg kényelmesen el van rajta).
Friss win10 20 gigán elvan, ha már tele van “szeméttel” 40 fölé akkor sem megy.


#9

Azt hiszem nekem is ez lesz. Még várok egy picit, és az 500 gigás Mx500-at nyugdízajom a melós laptopba, és az asztaliba lesz egy 1 terrás mindennek. Vagy valami ilyesmi… de hogy az asztalimba több hdd a büdös életbe nem fog kerregni nekem, az már most biztos.


#10

Én is ezt fogom tenni. Számomra a HDD korszak véget ér. :slight_smile: Most a laptopomban egy egy tb-os hdd van, holnap leselejtezem. :smile:


#11

Ki se kapcsolom a melós laptopot gyakorlatilag, mert egy örökkévalóságnak tűnik az a 2-3 perc amíg feláll hdd-n a rendszer… ez van… elkrvltunk… :slight_smile:


#12

Adattárolásra azért jók a hdd-k, ha az ssd-hdd árait nézzük.
Nekem spec nemigen kerreg a hdd-m még 3 év után sem lekopogom.
Persze jobb az ssd, de én spec gamingnél sem veszek észre különbséget a loading time-on kívül.
Mondjuk egy subnauticát jobban szeretek ssd-ről játszani, egy betöltés kicsivel több, mint 60mp hdd-n, addig ssd-n 20 körül. De játékmenetben semmi különbség.


#13

Ez igaz. Jelenleg egy 4 tb os hdd kerül annyiba(egy kicsivel többe) mint egy 1tb os ssd. De nekem megéri váltani. :smile:


#14

Nem vagyok nagy adattárolós, képeket mentem el és heló, és munkához sem használok nagyméretű dolgokat azért állok így hozzá. :slight_smile: Nyilván ez egyéni igény és preferencia kérdése. Az aktívan használt lemezterületem kb. 80% játék gyakorlatilag. Konkrétan nekem sem kerreg szerencsére egyik hdd-m se. :slight_smile:

Én egy 2-3-4 terrás hdd-t akkor sem tudnék megtölteni, ha hirtelen letölteném az összes játékot, amivel előfordsulhatna valaha is, hogy játszak 10 percet… :slight_smile: Amíg volt a terrás hdd-m és az 500 gigás ssd-m, addig is az ssd szinte fullba volt, a hdd-n meg volt kb. 100 giga melós cucc meg saját képek, videók, stb. amikből sok szerintem eleve kétszer volt meg különböző elnevezések miatt. :slight_smile:


#15

Persze, én is tervezek az új gépbe egy minimum 500-asat csak játékoknak, de a hdd-t nem temetem még, abból is lesz benne egy nagyobb.
Idén költözünk, lesz helyem újra videózni, a nyersanyagnak meg luxus lenne ssd :sweat_smile:


#16

Hát persze, ha videó fájlt kell tárolni, csak hdd. :smile:


#17

Én sem tudnék megtölteni egy ilyen hddt. A mostani 1tb on is a win en kívül ~50gb foglalt. :smile:


#18

Jól elvittük a topicot a francba… :slight_smile: Hogy kicsit visszatérjek @Beni-hez, itt egy videó. fps-ben sincs szerintem semmi jelentős és konstans különbség, én mikor hdd-ről ssd-re váltottam, inkább olyat tapasztaltam, hogy nagyobb fps dropok nálam megszűntek, jelentősen nőtt a minimum fps szám, de maga az átlag nem igen változott.


#19

Azért érezhető különbség van az nVME-re telepített és SATA3-ra telepített OS bootolási ideje között. Én mostmár második fépem használom nVME-vel az OS számára,és minden extrát megért számomra. A régi gépben egy 512GB-os 960PRO van az újban egy 512GB-os 970 PRO.

VISZONT én kizárólag OS-t és programokat tartok az nVME-n a játékok a saját SATA 3-as 860PRO-jukon vannak minden más adatnak meg ott vannak a 10TB-os HDD-k…bár még van pár 8TB-os is amiket le kell még cserélnem 10-esekre.

Adattárolásra CSAK HDD (feltéve, hogy nem tudja az ember megengedni magának a szalagos meghajtót) Mivel ár/kapacitás arányban egyenlőre a leg ideàlisabbak.


#20

Mi lenne amúgy @elektronikusbari @ujheljidani @szakinorbert1988 ha ezt a beszélgetést az erre kitalált topikban folytatnánk le? :smiley: