Happy Hour 06.23 Altcoin / bitcoin bányászat

Hello Jani és Pisti!

Csak azért írok ide mert jobb helyet hirtelen nem találtam. Ha nem megfelelő kérlek majd rakjátok vagy akár töröljétek.
A levél témája elsősorban a 06.23-ai happy Hour-ban az altcoin bányászattal elhangzottakkal kapcsolatos. Volt pár dolog ami nem fedi a valóságot - pont te mondtad Jani, hogy miért nem mondják ha hü… beszél valaki- . Itt sem te voltál aki elsősorban hü… beszéltél hanem a chatbe író nézők egy része.

Pár dolog:

  • A bitcoin bányászat mára már régen túl lépett az otthoni GPU-s bányászaton vagyis erről lehet beszélni de most nem ez a fő csapás irány.
  • Az altcoin bányászat most több száz még GPU-val bányászható coint jelent. Ebből elsősorban a mostani hype az ETH (Etherium), ZEC-et (Zcash) emeli ki és ezen coinok hirtelen árfolyam emelkedése és az emiatt kialakult profit növekedés a mostani 'hype" oka.
  • Kétségtelen, hogy

A lényeges hibás állítások:

  • Egy VGA kártya amit bányászatra használnak 3-5 hónap alatt teljesen elhasználódik. A Bitcoinos időkben volt olyan aki 3 havonta cserélte a kártyáit és azok a kártyák tényleg megette a bányászat. A mai kártya használat “bányászat” más , sokkal kíméletesebb mint a BTC-nél volt. A mostani altcoin bányászatra használt kártyák megfelelő beállítások mellet sokkal tovább bírják bőven években mérhető az élettartamuk lentebb írom is miért.

  • A bányászatra használt VGA kártyákat túlhúzzák ez egy hibás és teljesen téves állítás. Az altcoin bányászatnak nem az általánosan vett overlocking - túlhúzás a lényege hanem éppen az ellenkezője az alulfeszelés / az áram fogyasztás csökkentése. A cél a hash rate (kitermelési ráta) minnél magasabban tartása minél kisebb energia felhasználás mellet. Emiatt egy jól beállított kártya kisebb hőfokon, kisebb energia felhasználás mellet kisebb hőterheléssel üzemel mint mondjuk egy játék vagy video vágás során.

Ennek ellenére kétségtelen, hogy a 24/7-ben való üzem nem feltétlenül növeli egy kártya élettartamát, de azt is el kell ismerni, hogy egy állandó hőmérsékletű üzem ha az üzemi tartományon belül van lehet sokkal jobb mint egy folyamatosan változó magas és alacsony időszakokat is magába foglaló használat. A kártyák átlagos hőmérséklete megfelelő beállítások mellet: GPU: 50-70 C a VRM: 60-80 C ez bőven mondjuk egy játék alatti hőfok alatt marad.
Persze ha valaki nem ért hozzá, vagy nem megfelelően állítja be a kártyákat akkor mehet-e föle a hőmérséklet, de a kocsinál sem a hibás használat a mérvadó még ha sokan nem tudják megfelelően használni a járművüket. .

  • Speciális hardverek kellenek - ez részben igaz - a GPU-s bányászat esetében elsősorban az alaplapok PCI-e slot száma az ami miatt egyes lapok előnyt élveznek más alaplapokkal szemben. De mind szoftveresen mint hardveresen olyan elemeket / alkatrészeket használnak a bányászok amelyek általánosan beszerezhetők és minden napi életben is használhatók. A különbség a használat módjában és a beállításokban van , persze készültek speciális cél op rendszerek LInuxra de ez jelenleg nem annyira jellemző mint mondjuk a win 10.

  • Biztos be fog dőlni a bányászat :slight_smile: A jelenlegi helyzet - több száz altcoin - valamint a látható fejlesztések - japán cégek, áruházak saját cripto pénz fejlesztése - valamint a blokklánc technológia “szinte” korlátlan felhasználási területe - digitális aláírás / azonosítás, decentralizált fizetés / elszámolási rendszerek, stb… - , miatt a bányászat azon módja nagy valószínűséggel nem fog már bedőlni. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden a mai formában marad de az előző felfutáshoz képest ma már teljesen más a helyzet. Mig akkor volt a BTC ma már több száz coin van, ha az egyik lecseng vagy a bányászata ellehetetlenül (POS / POW, SegWit, Hard Fork, stb. ) akkor ott van másik 100. Persze ez nem azt jelenti, hogy a profit állandó lenne!

Egyéb:

  • Nem maradhat ilyen magasan. Tudom ez nem hiba és senki nem tudja mi lesz de ma egy forradalom kellős közepén vagyunk ,kb. olyan ha nem nagyobb mint anno amikor ti kezdtetek a VR-al foglalkozni. Az egyenlőre úgy néz ki nem lett akkor ugrás mint arra sokan számítottak de ez nem jelenti azt, hogy a VR nem lesz életünk meghatározó eleme mondjuk 2-5-10 év múlva.

Ma kétségtelen sok pénzügyi befektető is fujj a lufit de senki nem tudja mi lesz pontosan, de sokunk véleménye az, hogy ez a fajta forradalom - decentralizált pénz, és megoldások - már nem zárható vissza a palackba.

Jó lenne ha foglalkoznátok a dologgal mert jó lenne egyfajta tudat tisztítás és tágítás valamint információ terjesztés mert nagyon sok tévhít van a kriptopénz világában.

Uhura

Van itt ennek már egy téma:

Jól összeszedett írás amúgy, bár azzal nem értek egyet, hogy azért marad meg a cripto pénz, mert sokféle altcoin van. Inkább pont ezért nem veszik majd elég komolyan, ha így marad. Persze ez csak privát vélemény.

Köszönöm. Igen láttam de mivel egy Happy Hour-s videóra akartam reagáltam valamint direkt el akartam különíteni, hogy nem a Bitcoin bányászatról beszélek. Ma Bitcoin bányászatról beszélni véleményem szerint teljesen felesleges, reális haszonnal ma még célgépekkel is csak nagy tételben érdemes.

Azért gondolom - és talán nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel - , hogy a kripto pénz és a blokklánc technólgia nem megállítható mert ma már nem pár cég vagy hippi és kocka “játéka” hanem mamut cégek pl: Mitsubishi, stb. foglalkoznak saját pénzek fejlesztésével. A több nem feltétlenül komolytalan, anno a Wright fivérek voltak az “elsők” és évekkel később tucat szám építettek repülőket, sokkal többen mint ahány cég ma repülő építéssel foglalkozik. vagyis a sok nem feltétlenül kevesebb itt a “Less is more” nem feltétlenül élő hozzáállás.

1 Like

Inkább úgy értettem, hogy mondjuk lesz 2-3 ami számít, a többi marad futottak még kategória. Mint a világgazdaság szempontjából a forint például. Valamikor két éve halottam először a bányászatról, de úgy értékeltem, hogy már elkéstem vele. Lehet az előbbiben sem lesz igazam. :slight_smile:

Igen értem a meglátást de per pill a forradalom közepén ha nem az elején vagyunk. Senki nem késett le semmiről …

Az a megérzésem , hogy alapjában nem n x 100 hanem sokkal több “coin” lesz max nem pénzként fog funkciónál hanem más lesz a szerepe. Adott esetben nem is gpu-s bányászok “fogják” bányászni hanem mondjuk gyártógépek mert ezzel címkézik meg egy autó egyes alkatrészét vagy egy becsomagolt 1 kb hús csomagját és a húst magát.

Már kész is a nem pénzalapú felhasználás aminek a keretében te otthon le tudod ellenőrizni, hogy ténylegesen egy Wagju marha felsőcombját vetted-e meg 500 dolcsiért vagy valami sza… -ét. És azt is tudni fogod, hogy mikor vágták és lejárt-e a szavatossága.
És ebbe nem tud senki beleavatkozni nem lehet átcimkézni stb. Megvalósul a teljes ellenőrzés , kicsit Orwell-i állapot de kérdés mi a fontosabb ?

Irdatlan variációban lehet nem “pénz” alapú blokkláncokat generálni , eltérő funkciókkal , és erre nem lesz elég egy - két 100 “pénz”. A húsnál lényeges a lejárat / szavatossági idő de egy kardántengelynél ez fölösleges adat. Vagyis lesz kardántengely / autó alkatrész coin, és hús coin… ezen kívül még sok -sok egyéb lehetőség . Ezek egy részét automatán állítják elő de a hitelesítést már diverzifikált rendszerek végzik… lehet a jövőben minden családnál egy kis rasp pi méretű “coin miner” lesz ami különböző blokkcainek-et fog “bányászni”.

1 Like

Igazad lehet, eddig a nem pénz jellegű felhasználására nem is gondoltam és nem is olvastam sehol. Érdekes ötlet, mint ahogy az egész téma az, szerintem a pénz helyettesítésnél még érdekesebb is!

1 Like