HDD Eltűnik

Van egy Toshiba 1TB-os HDD-m a gépbe, emellett van egy 250-es SSD, amiről a rendszer fut (Win10). A gép elindul minden gond nélkül, viszont, egy idő után (változó, hogy mennyi), kiírja, hogy Sata lemez eltávolítva, ilyenkor a HDD nem látható, nem tudom előhozni sehogy. Ha simán csak újraindítom nem jelenik meg a Boot menüben sem. Ha teljesen kikapcsolom és azonnal be, akkor viszont igen… Mi lehet a probléma?

1 kedvelés

olyan mintha a SATA a rezgéstől érintkezési hiba miatt lecsatlakozna.
Próbáltad másik vezetékkel vagy másik aljzatba, vagy másik vezetékkel egy másik aljzatba?

Igen, próbáltam már mind2-t

A tápcsatit is próbáltad?
(nálam volt olyan hogy a vinyó aljzatjai haltak meg hasonló hibát produkálva)

Esetleg allitsd at a Porwer Options-ba h ne kapcsolja ki a HDD-t x ido utan ha inaktiv epp…

Ha filmezel, vagy epp csak netezel es a HDD-rol nem olvas es nem is j ra egy bizonyos ideig, akkor altalaban lekapcsolja a rendszer power saving urugyen :slight_smile:

De normál esetben attól még látszana a lemez a sajátgépben. Nálam is be van állítva és amikor rákattintok avinyó ikonjára, hallhatóan felpörög, de nem írja ki, hogy csatlakozott vagy lecsatlakozott a vinyó.

1 kedvelés

Viszont ismert bug…ugyhogy egy probat meger ez is.

1 kedvelés

A Power Options-ben valóban be volt állítva egy 20 perces limit, azt most kivettem, megvárom, hogy elő jön-e a hiba, addig is köszönöm a válaszokat!

A tányért valóban nem pörgeti, de attól még a merevlemez látszik és elérhető. Csak ha valamilyen adat kell róla, akkor meg kell várnod míg újra felpörög.

1 kedvelés

Szerintem is inkább valamilyen kontakt probléma lesz. Próbáld meg hogy egy másik tápcsatlakozót dugsz bele, ha megtört SATA kábel kizárható. Ha se a táp kábel, se a SATA kábel csere nem hoz javulást akkor marad még hogy a HDD elektronikája.

Esetleg ami még lehet, bár ez így látatlanban elég Anderseni feltevés, de LGA1155-ös alaplapoknál volt régebben gond SATA3-as aljzatoknál chipset szinten tönkre mentek ha jól emlékszem ezek egyedül a B3-as revíziókban lettek javítva.

1 kedvelés

Az egy dolog…DE van egy ismert bug ami bizonyos SATA kontrollerekkel azt jatsza, hogyha a win power options-ebe be van allitva, hogy power off-olja x ido utan, akkor komplett eltunik, es ugy mutatja, hogy unmountoltad…:stuck_out_tongue: ez kb Win 7 ota letezik mar…szerencsere azonban csak igen kis mennyisegu Hardware-t erint, igy se nem nagyon ismert, es foleg nem tul elterjedt :slight_smile:

2 kedvelés

Én még nem futottam bele, jó tudni hogy egynéhány merevlemez gyártónak egy évtized alatt nem sikerült abszolválni ezt hatalmas akadályt… :facepalm:

1 kedvelés

Nézd meg azért, hogy biztos minden rendben van e a HDD-vel ezekkel a szoftverekkel.

http://www.hdsentinel.hu/

Azthiszem meg is van a hiba oka! Gondolom ez kuka így…

2 kedvelés

Legalább meglett a hiba oka.

2 kedvelés

Fektess be egy WD-be :wink: Jelenleg ok dolgoznak a felhasznaloi piacon a legkissebb meghibasodasi arannyal mar kb 15 eve…

Server szinten ottvan meg a Hitachi…ok az egyetlenek akik meg a WD-nel is kissebb meghibasodasi aranyt birtak produkalni a server-HDD-iknel.

1 kedvelés

Helló

Ezeket a statisztikákat honnan szerezted be ?

A BlackBlaze egytik felmereseben volt szo rolla. A HGST (szinten WD de a Hitachi gyarjaiban rakjak ossze valamiert) a leg megbizhatobb, ezutan jon a Toshiba PREMIUM direkt Server-ekbe gyartott HDD-je, utanna a WD-k (ezek ugyanazok a modellek amiket altalaban az atlag felhasznalok is hasznalnak, szooval nem a neha joooooooooval dragabb enterprise server HDD-k mint a Toshiba es HGST eseten) es utolso helyen a Seagate (amelynek a 2015-os HDD-ji kulonosen rosszul sikerultek, mert 10,69% a meghibasodasi arany, mig a WD-nel a 2014-es evben gyartottak a legrosszabbak, ott 4.53%)

2016-ra mind a Seagate mind a WD lejjebb tornazta a meghibasodasi aranyokat (bar itt meg azert nem telt el annyi ido, hozzatennem) A Seagate 3.48%-on, mig a WD 3.06%-on all.

Ezt a felmerest nagy netes cegek server parkjaival vegeztek, es 61590 HDD-t es tobb mint 1 milliard ora uzemidot foglalt magaban…

Ez az a felmérés akkor amiről beszélsz, ha jól sejtem.

Egyébként attól függetlenül, hogy ezek olyan HDD-k amiket inkább átlagfelhasználók használnak nem releváns az eredmény. Mivel ezeket nem átlagfelhasználóként használják az-az sokkal szélesebb terhelésnek teszik ki.

Pl-ul kamerarendszerekbe sokkal jobb egy átlagos Toshiba mint egy WD blue, de átlagfelhasználásra már jobb szerintem a WD BLUE.