HDD probléma. Segítség kérés


#1

Sziasztok!

Apró problémám van.
Raktam egy új WD caviar blue 1TB hdd-t a konfigba. Tápra bekötve, alaplapra sata 2 és sata 3 csatlakozóra is rádugtam már, a hdd pörög, dolgozik, de nem látja a gép. Megcseréltem a kábelt és a bekötést is a rendszert tartalmazó ssd-vel, de semmi. Az ssd látszik a hdd nem.
Mi lehet a baj szerintetek?


#2

Üdvözletem !

A kérdésem a következő:
A biosba ha bemész látszik ? Ha a válasz igen akkor win10 esetében a Ez a gép nevezetű ikonra jobb klikk—> kezelés -->Lemezkezelés. Ott meg kell formáznod és betű jelet adni neki majd voálá.
Win 7 esetén Saját gép-re. jobb klikk
Hirtelen ennyi jutott az eszembe szép napot remélem segítettem.


#3

Lemezkezelőben megvan “lemez 0” néven. Azt írja a tulajdonságoknál, hogy az eszköz megfelelően működik.
A lemez 0 fejlécre kattintva jobb klikkel, az alábbi opciókat tudom választani:
konvertálás dinamikus lemezzé
konvertálás MBR lemezzé
tulajdonságok

A lemezterületre klikkelve pedig
egyszerű kötet
tulajdonságok


#4

Üdv
Hasonló kell látnod. Mivel az egy nyers lemez ezt feketével jelzi:

Várom válaszod .


#5

igen, ez megvan. teljesen fekete a lemez 0.


#6

Bocs közbe lemaradt amit még írni akartam.HA az új egyszerü kötetre kattintasz megformázza neked a HDD-z ezután fogod tudni használni.


#7

Köszi. Meg is van! :slight_smile:


#8

Nagyon szívesen máskor is. :slight_smile:


#9

Sziasztok!
Kb egy hónapja fennáll egy probléma a HDD-mel és most már eléggé bosszantó kezd lenni a dolog. A helyzet a következő: A problémára akkor lettem először figyelmes amikor R6S közben nagyon hosszúra kezdtek nyúlni a töltési idők az operátorok kiválasztása után. A gépem nem mai darab, de tisztában vagyok a képességeivel egy R6S meg sem kell hogy kottyanjon neki. Az erőforrásfigyelőben a HDD 100%-on pörgött folyamatosan.

Az elmúlt 1-2 hétben a jelenség single gameknél is elő-elő jön, valamint elmegy a hang vagy beakad és folyamatosan azt a tizedmásodpercnyi hangot ismétli.

Gépindításnál kattan egyet egyet a HDD majd felpörög, viszont a semmilyen program nem indul el ami a HDD-n van. (steam, uplay, játékok stb). A rendszer SSD-n van így azzal nincs gond, viszont a “sajátgépben” miután felállt a rendszer a HDD-m alatt semmilyen infó nem látható csak annyi hogy “D meghajtó”. Sem az elnevezése, sem a rendelkezésre álló terület. Amikor rákattintok akkor hallom hogy felpörög majd a fejléc alatt elkezd futni a zöld csík (mint amikor indexel), majd a kattintás után kb 1 perc elteltével kezd el működni ahogy kell.

HDD sentinel mindent 100%-osnak lát. Crytaldiskmark szerint az írási és olvasási sebesség a gyári értékeken van. Mallwarebytes nem talált semmi rosszaságot. Az energiagazdálkodásnál 2 óra van megadva HDD kikapcsolásra.

Azért is érdekes a dolog mert a probléma nem állandóan áll fent, hanem csak időszakosan. Egyszer gondol egyet majd a Rainbow is és minden más olyan sebességgel tölt ahogy kell.

Van valami tippetek mi lehet a gond, illetve hogy mivel volna még érdemes tesztelnem a HDD-t?


#10

Feljöttem a forumra, hogy írjak egy kérdést ugyan ezzel a problémával kapcsolatban. Mondom beírom a keresőbe hogy “HDD 100” erre megtalálom annak a problémának a pontos leírását ami nálam jelentkezett.

Mindent megpróbáltam, rendszer újra rakás, HDD formázása, tisztítása, töredezettség mentesítése, de semmi. mikor bekapcsol a gép nem találja meg a HDD-t és teljesen ugyan úgy ahogy te leírtad, csak akkor fedezi fel ha megnyitom a saját gépet… nem tudom már mit csináljak.


#11

Én azt mondanám hogy ha van tartalék kábeletek, akkor SATA adatkábelt cseréljétek ki másikra és ellenőrizzétek hogy rendesen be van-e dugva tápkábel mindegyikbe.

De lehet gyengélkedő 12V-os ág a egyságben, vagy elektronika / fejhiba a HDD-ben. Ha másik gépben működik hiba menetesen, akkor valószínűleg tápegység probléma.


#12

2018 szeptemberében vettem a seasonic focus gold+ 750W os tápot. nem hiszem el hogy az a baja. A sata kábel cserét megpróbáltam. ugyan az az eredmény. csak akkor látja a HDD-t a rendszer ha rányomok hogy nézze már meg hogy van e ott még valami, aztán beletudok lépni, közben feladat kezelőben nézem hogy a merevlemezek hogy mennek, és néha eltűnik néha visszakerül a merevlemezek listájába, mikor bekerül felpörög 100%-ra, aztán leugrik nullára, és nem csinál semmit. Nagyon zavar már hogy nem tudom mit csináljak.Ma elviszem ismerőshöz, bedugjuk a gépébe hogy neki mit mutat. köszi a választ.


#13

Könnyen lehet két defektes SATA kábel, főleg ha egy ugyanaz a batch.

Arra viszont tessék figyelni hogy ha van M.2-es SATA is a gépben, akkor valamelyik normál SATA portot “használja”, általában SATA0, szóval arra nem javallott dugni semmit. Bár hivatalosan annak teljesen inaktívnak is kéne lennie.

PS.: Esetleg érdemes megnézni hogy van beállítva a merevlemezek energia gazdálkodása, vagy esetleg Fast Boot opciót kikapcsolni.


#14

sata-s az ssd is. van itthon vagy 5 sata kébelem, egy msi-s meg 4db gyári asus-os, amit az alaplaphoz kap az ember. az msi-et csak akkor használom ha havernak kell valami (elég messze lakik, lassú net ilyenek) akkor elhozza a vinyóját és rádugom a gépre. a kábelek 90% jók.


#15

Hát… ha van még szabad SATA portod, akkor próbáld meg átdugni másikra.

Bár elég ritka, de elhalálozhat az alaplapi csatlakozó is, ha megtörik egy kicsit. Sajnos ezek a SATA csatlakozók, főleg az adat az SSD / HDD-ken elég gyengusznak mondhatóak. Láttam nem egy SATA háttértárat részben vagy teljesen letörött adat csatlakozóval. :\


#16

Most olvasom hogy szerkeztettél az előzőn. megpróbalom azokat is. Most biosban kinyomtam a fast bootot. De azt nem értem hogy mikor ssd-vel índítok hdd nélkül 10mp a bekapcsolasi idő, ha meg rádugom a hdd-t egy év mire bekapcsolom.


#17

Valószínűleg a HDD detectre vár a POST folyamat, mert érzékeli hogy valami lóg vezérlőn. Ahogy az time out-tol, ugrik tovább a boot-ra.


#18

pont erre gondoltam én is. kikapcsoltam a fast bootot is, a merevlemez energia takarékos kikapcsolását is lekaptam. és ugyan az. beakpcsolom a gépet. már nem is lepek sehova. megnyitom a feladat kezelőt, teljesítmény, és csak az ssd van ott. par másodpercik nézem, megjelenik a hdd 100%-on. Majd egy másodperc alatt labukik nullára. És ezt ellehet jatszani akárhanyszor.


#19

Át dobtuk másik gépbe. Ugyan az az eredmény. Holnap bemegyek itt miskolcon az infos boltba. Hátha cserélik rajta a csatlakozó felületet. Köszi a segítséget. Írok ide ha valami változás történik.


#20

Majdnem elfelejtettem, írni. Ahova elvittem mondták, hogy ha nincs rajta fontos adat akkor nem költség hatékony a javítás. Azóta vettem egy 3TB-os TOSHIBÁT https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/toshiba/p300-3-5-3tb-7200rpm-64mb-sata3-hdwd130uzsva-p327918527/# egyenlőre működik sokkal halkabb mint a seagate. A gépnek senki baja nem volt. Köszi a segítséget, minden jót.