HH hangerőnormalizálás


#1

Lehet csak nálam probléma, vagy van rá megoldás bármi, de nálam konkrétan nagyon halkak a srácok VOD ot nézem vissza youtubeon, nem első alkalom tavaly is lényeg: felkell csavarnom a hangerőt hogy érthessem mit mondanak Pistiék, amivel nincs is baj, de minden más mögötte, pl ha facem ertesitesi hangja meg hangosabb és zavaró.

Vagy csak nálam gond ez?

Gépen szoktam nézni vissza VOD okat. és mindig felkell csavarnom a hangerőt, legalábbis nekem. Mi lehet a probléma forrása? Mikrofon vagy miert van ez a srácoknál?

Köszi szépen! Ha volt már mint kérdés bocsánat, nem találtam rá semmilyen topicot.


#2

#3

Ki volt már beszélve, röviden annyi a lényeg hogy nem igazán érdekli az illetékeseket…


#4

Elég cryptic-ek ezzel kapcsolatban, de azt vettem eddig észre, hogy nagyobb dinamika tartományt használnak, mint általában az internetes tartalmaknál szoktak. Ennek az eredménye, hogy a normál beszéd vagy 3dB-el halkabb mint más csatornán. Tény, hogy egy kraftosabb eszközön elég jó a hangminőség.
Mindenestre egy magyarázatot megérdemelt volna.


#5

Kövezzetek meg, de nálam annyi a “gond”, hogy Jani mikrofonján lehetne kicsit állítani. Pisti jóval hangosabb (alapból is :smiley: )


#6

Egyébként meg az új HH Setup-ban majd elválik, hogy ott milyen lesz a hang :smiley: Már nagyon készülnek rá :smiley:


#7

Ez a gondon nem oszt-nem szoroz, amíg nem használnak egy kompresszort ami kiegyenlíti a hangerő dolgokat. Persze nem tudom, lehet fejlesztenek a hardveren is.


#8

Kiderül. De az is gondot jelent, hogy nem sok ember panaszkodik erre. Mert telefonon én sem tudom emiatt hallgatni őket. Buszon elnyomja a motor hang. Nem tudom, hogy az újabb telefonokon van e már ilyen hangerő normalizálás beépítve de az enyémben nincs.
Nem tudom ez mennyire nagy energia befektetés lenne a srácok részéről. Azt sem tudom, hogy ők látták e ezt és az ezelőtti fórum bejegyzést vagy valahol már mondta e nekik már valaki. De én bízom benne, hogy fognak vele foglalkozni. Nyilván most mások a prioritások. Nem tudom mi fér bele nekik egy nap. :slight_smile:


#9

Régebben sokan panaszkodtak érte de olyan TO-T kaptak érte h senkise mert azota panaszkodni :sweat_smile:


#10

Ha valakinek halk az adás, akkor a hiba nála van. Valóban halkabbak, mint más streamer/videós, de ez a jó. A többiek túl hangosak, ami alapvetően nem egészséges. Én szoktam utcán is HH-t hallgatni és sosincs semmi gond, minden érthető tisztán.


#11

Érthető es tiszta is a hang nagyon jo minőségű csak ahogy irtad a tobbi stream vagy videóhoz képest halkabb. Részemről nincs panasz esetleg neha a Bluetooth fülesen halkabb de csak ritkán halgatom ott ugyis ha halk max a pot metert feltekerem kicsit s csa :grinning:
Bar szerintem csak annk tűnik fel aki mas streamert nez egyből az övék után vagy előtt.


#12

Akárcsak a zenében, úgy a különbözű podcast adásokban/filmekben stb. is sokat számít a hangerő (a zeneiparban ugye nagyban dúl a loudness war).
Nem jó dolog, ha folyamatosan a volume potit kell csavargatni fel és le egy adott készüléken egy-egy hasonló videó/zene között.
Ezért általában minden műsor típushoz meg van határozva egy átlagosan használt hangerő érték, amit nagyrészt be is tartanak a készítők, mert nem jó, ha valami halkabb vagy sokkal hangosabb, mint a többi.
A srácok tényleg jelentősen elmaradnak hangerőben (főként) a reggeli műsor során, mint a legtöbb tartalomgyártó. Kíváncsi vagyok, hogy az új HH setup megoldja-e majd a dolgot, de az tény, hogy például egy rádióknál is gyakran használt módszer alkalmazásával sokat javíthatnának ezen a problémán (gondolok itt egy egyszerű compressor és zajszűrő együttes használatára csatornánként, legyen az akár hardveres vagy szoftveres + a master csatornára egy maximizer).

A “ha valakinek halk az adás, akkor a hiba nála van” felvetéssel pedig nem értek egyet, ugyanis egy elég baszó hangstúdióban szoktam hallgatni a streameket és VOD-okat, ami nem épp a leggagyibb rendszerekkel van felszerelve :smiley:


#13

Igen (!) a VR streamek halkabbak mint a többi adások (Yea, TanárÚr) . Szoftveres hang emelésnél pedig tényleg az a probléma hogy ha átkapcsolsz máshova, rip dobhártya, illetve nem értem mit beszélnek (ami ugye nem hátrány egy beszélgetős műsorban) . Pc-n nézem hallgatom az adásokat és csak náluk van ez a probléma.Ui: Lehet az a megoldás hogy cheerben kérdezek rá akkor talán felfigyelnek?


#14

loudness equalisation
ereszd el a témát szerintem


#15

Pontosan, eléggé világossá tették a srácok, hogy nem fogják megváltoztatni. Én nem értek hozzá de még a süket is hallja, hogy nem jó a hang. Mindenki engedje el a témát.


#16

Nálam pl teljesen jó a hang twitch is meg windows is 40%on van és normálisan hallom őket. Ha jól emlékszem ezt mondták is a srácok, hogy valakinek így valakinek úgy szólnak a streamek/vodok ezért se tudnak vele mit csinálni. (sima telefonhoz kapott füles a melóban, otthon pedig hama urage) Telefonról hallgatva pl halk még full hangerőn is, de mivel nem értek hozzá így nem tudok rá megoldást és a hiba forrását se.


#17

Már leírtam a megoldás vagy 5-ször… kompresszornak hívják. A halk hangokat felhangosítja, a hangosak lehalkítja egy előre megadott szintre. Nem az a gond, hogy felhangosítva nem lehet őket hallani, hanem amint vált az ember más csatornára, youtubera vagy bármire, megsüketül, mert a VR stream jó 20%-kal halkabb mint kb az összes többi.

De mivel nem foglalkoznak vele, igazából tökmindegy mit agyalunk itt rajta, egyszerű lenne megoldani, de ha nem akarják, nem fogják megtenni.


#18

HH az új setup óta biztosan halkabb, főleg mobilon érzem a differenciát. Irodai meló után a raktári ténykedés közben szoktam hallgatni vagy YT archív vagy Twitch VOD formájában. Korábban olyan 66-75% hangerő között élvezhető volt, jelenleg tökig tolt hangerőn volt normál beszéd hangereje Pistinek 438-as adásban, azóta újabb adást nem volt időm megnézni.

Nyilván ez számítógépen nem akkora probléma, mert feljebb tekerem a hangerőt azt facipő, de mobilon már bajosabb még néhány +dB AMP-ot rátenni ha elfogy a volume bar. :smile:

A regular gamestream setup nem tudom hogy szól per pill, de majd lehet ebéd szünetben meghallgatom.


#19

Szerintem az előttem leírt problémák mellett még az is nagyon rossz, hogy Pisti beszéd közben nagyon sokszor forgatja a fejét a rengeteg őt körülvevő monitor miatt, ezért a mikrofon csak hébe-hóba veszi a hangját. Ebből adódóan borzasztóan nagy a hangerő ingadozás, miközben ő beszél. Ha egy budget dobozhangú headset mikrofonba beszélne, még az is sokkal élvezhetőbb lenne, mint így. Egy hangmérnököt szívesen rájuk eresztenék, egy óra alatt többet megtanulnának ebben a témában, mint a 3-4 év alatt.


#20

Az is gond amúgy, hogy az ilyen jellegű problémákról nem kapnak a srácok valid visszajelzést. Mindenki mond mindenfélét a chat-en és más helyen. Néha úgy érzem, hogy elfogy a türelmük és ők maguk próbálják kideríteni mennyire élvezhető telefonon és egyéb eszközökön. De ugyebár ők nem tudnak minden eshetőséget és eszközt kipróbálni, hogy valóban jó e a hangerő már csak a szűk idő végett is.
Én azon gondolkoztam, hogy lehet létre kéne hozni egy mini szakértői visszajelző “csapatot” megbízható emberekből akik ilyenkor visszatudnak jelezni, hogy milyen a hang vagy a kép stb. Akár külön Discord szerver vagy a jelenlegi szerveren egy zárt láthatatlan szoba formájában amit csak ők látnak és tudnak bele írni.