[HH] Jótékonyság - beszéljünk róla

Sziasztok!

Telefonról vagyok, ezért rövid leszek szerintem. Ugyanebben a témában van egy hasonló poszt, de szeretném, ha az ötlet ebben a formában is eljutna srácokhoz :slight_smile:

Szóval, jótékonyság. Mivel/kivel lehetsz jótékony? Bárkivel. Hogy mivel/kivel érdemes azt pedig mindig az ember maga dönti el.

De itt vagyunk, több százezren, szerencsére többen olyan anyagi helyzetben, hogy megtehetjuk, hogy adjunk a rászorulóknak. Akkor miért ne tennénk meg?

Pl. a gyerekek. Ők a jövő, mégis több ezren vannak veszélyben, vagy betegek és nincs meg a megfelelő körülmény a gyógyulásukhoz. Ezekre lehetne szánni valamilyen összeget, mindenkinek aki gondolja. Egy ekkora közösségnél sok kicsi, hatalmas jót tudna elérni.

A kivitelezést kb. így gondoltam: Twitch stream alatt a hónap utolsó előtti adás napján a srácok közzétennének egy szavazást, hogy kinek gyűjtsünk most. Az utolsó adás napon pedig kihirdetik és akkor a következő adásoktól lehetne a “donate-ben” jelezni, hogy az összeg a gyűjtésre vagy a srácoknak/modoknak megy.

Pisti, Jani mit gondoltok?

Tudom, hogy nem egyszerű téma, de azt hiszem egy ekkora és ilyen remek közösségnek valamilyen szinten ebben is felelősséget kell vállalni és tenni, amit csak tudunk :slight_smile:

A másik topic hasonló témában: Mire képes a közösség?

WeAreTheVR,
WormGod

Happy Hour-ben feldolgozva 2017.07.13-án.

Szia,
Jó ötletnek tartom az egészet csak kivitelezésben látok kisebb problémát.
Szerintem lehetne “forgásban” adakozni a szervezeteknek. (“forgás” lásd: mindig másnak, nem szavazat alapján.)
Alapvetően a kivitelezés többi része szerintem jó.

1 Like

Jó lehet ez a folyamatos gyűjtés is, de egy idő után lehet elfelejtődne úgymond, mostanában a moderátoroknak se nagyon donatelnek az emberek, egyszer valaki odaírta, hogy nekik küldi, páran követték a példáját, de egyre kevesebben.
Szerintem jobb lenne egy konkrét charity streamet tartani megadni, hogy kinek és mire megy a gyűjtés, a műsor alatt befolyt összeget pedig teljes egészében az adott szervezet kapná. Persze ennek különlegesnek kellene lenni, mondjuk több játék kerülhetne bele, egyértelműen hosszabb idejűnek kellene lennie, mint a normál délutáni steamek, mondjuk 12óra reggel 9-től este 9ig.
Egy formális probléma, de nem elhanyagolható, hogy valamikor tavaly Sirius is szervezett egy 24órás charity streamet, ők úgy csinálták, hogy konkrétan a kórház számlaszámára lehetett küldeni a doneteket, mert ha egy harmadik emberen megy keresztül a pénz (pl a streamer) akkor adózni kell belőle…

6 Likes

Ha már jótékonyság akkor nálam alap a véradás :slight_smile: (holnap reggel is megyek!)

Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint a nyár rendkívül nehéz időszak a vérkészítményekre és transzfúzióra szoruló beteg emberek számára. A rászorulóknak a vér mindennapos szükséglet. Ez egy olyan gyógyszer, ami mással nem pótolható, élő anyag, előállítása a tudomány mai állapota szerint nem lehetséges, és csak akkor áll rendelkezésre, ha valaki a sajátjából ad. Nyáron azonban sokkal kevesebb vér áll rendelkezésre, mint kéne.
Az év minden napján mintegy 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, illetve a baleseti sérültek ellátásához. A mintegy 450.000 véregység/év 73 százalékát a Magyar Vöröskereszt gyűjti be úgynevezett kiszállásos vérvételeken, ami azt jelenti, hogy megkeresik a véradót rendezvényeken, bevásárló központokban, munkahelyeken, iskolákban. A nyári hónapokban azonban sajnos sokkal kevesebb a véradás.

Ez a véradás menete

A véradás menetéről a vérellátó, illetve a Magyar Vöröskereszt munkatársai a helyszínen elmondanak minden tudnivalót, de jó, ha előtte mindenki tisztában van az alábbiakkal:

  • Véradásra célszerű zsírszegény étkezést követően érkezni.
  • Nagyon fontos, hogy a donor elegendő folyadékot igyon. Ha ezt nem tette meg, akkor még a véradás előtt a véradóknak kikészített folyadékból hozzávetőleg fél litert kell elfogyasztani.
  • Véradásra bejelentkezni a személyi adatok megadásával lehet. Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya szükséges. (Legelső regisztrációnál kizárólag eredeti TAJ kártyát fogadnak el.)
  • Egy rövid kérdőívet is kell kitölteni, illetve nyilatkozni kell a meglévő betegségekről, szedett gyógyszerekről. A gyógyszerszedés sok esetben nem akadálya a véradásnak.
  • Ezután ujjbegyből vett csepp vérből megállapítják a hemoglobinszintet, első véradónál meghatározzák a vércsoportot.
  • Minden véradás előtt egy gyors orvosi vizsgálat történik a helyszínen. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív és tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.
  • Ha mindent rendben találnak, akkor következik maga a véradás. A teljes vérmennyiséget, 450 ml-t, steril, vérvételi zsákba gyűjtik. Ez kb. 5-10 percig tart. Így az egész véradás folyamata várakozással együtt nagyjából max. egy órát vesz csak igénybe.

A véradással járó fájdalom nem nagyobb egy tűszúrásnál. Ha a tűszúrás helye kicsit érzékenyebb, az csak arra emlékeztet, hogy jó ügy mellé álltunk. Vérünk bőven elég marad a szervezetben véradás után is, a szervezet gyorsan pótolja a hiányzó vérmennyiséget.

A donor is kap cserébe valamit

A véradáson az önkéntes, térítésmentes véradásra alkalmas donor is kap cserébe valamit: cserébe kapja a bizonyosságot, hogy egészséges, ám ennél sokkal nagyobb ajándék, hogy életet ment, hiszen a véradó egyetlen véradással három betegen segíthet.
A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése, illetve az orvosi vizsgálat hasznos, valamint ami még fontosabb: a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is. A véradás egyben szűrővizsgálat is. Mindenképp előnyös a donor számára, hogy a szűrővizsgálatok által kimutathatók egyes betegségek, amelyek kezelése így még korai szakaszban megkezdődhet.
A véradásnál levett vér mennyisége élettani ingert jelent a vérképző szervek számára, hogy új, friss vért termeljenek. Például a 6 havonként történő véradás egy rendkívül egészséges élettani láncolatot indít be, amelynek során egy bizonyos idő múlva a teljes vérmennyiségünk felfrissül.
Jóval a véradás után, amikor talán már el is felejtettük az egész procedúrát, kapunk egy sms-t, hogy „a mai napon használták fel a vérünket egy beteg megmentésére". Szívet melengető érzés.

Akik még nem adtak vért, azok, ha tehetik, adjanak, hogy megismerjék ezt a felemelő érzést!

Véradásra 2 helyen kerülhet sor Budapesten jelenleg: az Országos Vérellátó Szolgálatnál (XI. kerület, Karolina út 19-21, h-cs: 7-19, p: 7-15 óra között), vagy a Péterfy Sándor utcai Kórházban (VII. Kerület, Péterfy Sándor u. 14. h-cs: 8-15, p: 8-13 óra között).

Utóbbiba megyek én is holnap reggel. Ha valaki ráér és szeretne segíteni, akkor tartson velem. :slight_smile:


6 Likes

Most én egy kicsit úgy érzem, közelebb állok a témához, mint kerekes székben élő. Ez szerintem egy nagyon jó ötlet, esetleg a különböző szervezetek/rászoruló emberek valamilyen módon bekerülhetnének a kalapba. (Pl. külön e-mail erre, akármi). Sok embernek nagyon jó lehetőség, sőt, nagyon sok szervezetnek is egy nagyon jó alkalom, hogy valamilyen szinten “hirdessék” azt, hogy ők mit képviselnek, stb. És szerintem egészen megvalósítható dolog. Sőt! Akár egy külön donate linket ilyenkor ki lehetne rakni, és egy külön “Segítettem”, vagy “Köszönjük a jótékonykodást” layer- t be lehetne ezeknek külön rakni. Én tényleg csak támogatni tudnám az ötletet.

3 Likes

Ha jól láttam, a mai (vagyis tegnapi) hh alatt Janinál az egyik böngésző fülön ez a téma volt bekészítve. Csak elbeszélgette az időt gondolom. Lehet holnap (vagyis ma) előkerül! Esetleg aki ott lesz közületek élőben, az dobja fel! :slight_smile:

Szia sorstárs én is kerekesszékes vagyok 6 éve.Egy Autoimmun betegségem van Sclerosis Multiplex és sajna gyógyíthatatlan,de a lényeg mindig is egy dolog : haladjunk elöre és sose adjuk fel,mert WeAreTheVR !

5 Likes

Szia!
Tetszik az ötlet, dobok be én is egy másikat, szintén jótékonyságra:
Anyagi és eszközi (már ha ez a jó szó rá) támogatáson kívül szellemi termékkel-munkával is tudunk támogatni intézményeket. Én pl szoftverfejlesztőként dolgozom, és a cég ahol ezt teszem újságolta nekem, hogy van lehetőség arra, hogy különböző intézmények honlapján, egyéb informatikai rendszerén dolgozzunk jótékonyságból. Az alapítványoknak is fontos a marketing, egy jó megjelenésű oldal, vagy szimplán valami egyszerűbb szoftver, ami a nyilvántartásaik vezetését/akármit leegyszerűsíti. A programozói munka viszont legtöbb esetben nagyon nincs ingyen.

Gondolom nem egyedül vagyok szakmabeli itt a közösségben, és mások is szívesen segítenének. Ha lát benne a közösség potenciált, én pl szívesen utána nézek az ilyen jellegű adakozás mikéntjének (túl azon, hogy opensource, stb) és a közösséggel választhatnánk projektet-projekteket, melyhez szívesen hozzájárulnánk.

Nektek is megéri: Azon kívül, hogy adni öröm, a közösségi és a nyílt forrású munka mindig nagyon jól mutat a CV-ben, és keresik a vállalatok az önkéntes és vállalkozó szellemű munkaerőt.

6 Likes

Reggel hallgattam a Hype Hourt, de csak most értem odáig, hogy reagáljak rá. Megint egy eszméletlen jó dolog került itt elő a fórumon, ahogy fentebb is írtam, jobban működhet, ha mondjuk fél éves rendszerességű egy ilyen megmozdulás, nagyon örülök neki, hogy @TheVR_Jani ezt is támogatja, meg persze @thereal_thevr_pisti is így a távolból!
Tudomásom szerint is tényleg a tárgyi adományozás a legegyszerűbb módja mások megsegítésének, szerintem olyan dolgokat kellene gyűjteni, amivel ténylegesen segíteni lehet egy-egy szervezet munkáját, konkrétan tartós élelmiszerekre illetve ruhákra gondolok.
A charity streamen túlmenően lehetne rendezni egy adománygyűjtést is, így azok is be tudnának szállni, akik esetleg nem annyira jó anyagi helyzetben vannak, biztosan van mindenkinek otthon olyan ruhája, amit már nem hord, néhány konzervet be tud szerezni, ilyesmi. Persze ehhez kellene egy cím, ahova el lehetne küldeni a csomagokat és egy megfelelő raktár, ahol tartjuk az átadásig.

1 Like

Bárhogy is lesz, öröm, hogy ennyien örülnek ennek és még több ötlettel állnak elő. :slight_smile: Fasza ez a közösség, mindig is tudtam, de most újra visszaigazolást nyer. Még Pisti és Jani is gondolkodott ilyenben, remélem összejön és tudunk valamilyen formában segíteni a rászorulóknak.

Szerintem egy ilyen adománygyűjtést a streamektől és a srácoktól függetlenül is le tudnánk bonyolítani, utánajárok a dolognak, van egy rendezvényszervező ismerősöm, talán tud segíteni ebben!

2 Likes

Megvolt a mai jótékonyságom, túl vagyok a véradáson. :slight_smile: Ki lehetett bírni, kb egy negyedórát voltam benn. :slight_smile:
Kaptam Erzsébetutalványt, egy sorsjegyet amibel utazást lehet nyerni, kitűzőt, egy nápolyit és vizet amit ott azonnal betoltam, és persze igazolást a munkahelyre. :slight_smile:És ninjonként mentem, hogy mindenki lássa, mi ilyen jófejek vagyunk! :smiley:

Istenem hogy állt a hajam… :open_mouth:

10 Likes

Hamár szóbajött a jótékonyság :smiley:
Én kb. 3 éve gondolkodtam egy adomány gyűtjő oldalon úgymond (ha csak 100ft-od van már részese lehetsz valami nagynak), de sajnos mivel egy alapítványi háttér kell hozzá ezért egyenlőre eltettem az “ötletek” dobozba.
Szerintem is lenne értelme egy ilyen jellegű jótékonysági streamre. Külföldön nagy sikere van neki. Simán bárki betudna szállni, fejenként küld 25-30 cheert, már akkor is összegyűlik valamennyi, és Janiék eltudják dönteni milyen gyakorisággal tartanák.

3 Likes

A tárgyi adomány is tényleg nagyon jó ötlet! Emlékszem, mikor kicsi voltam, mi is rászorulók voltunk, és így, hogy voltak olyan kedves emberek, akik gondoltak ránk, nélkülözőkre is, nem maradt el mégsem a karácsony. Sosem fogom elfelejteni a cipősdobozba becsomagolt apró játékokat, amiknek úgy örültem. Talán sok szebb karácsonyom nem is volt, és hálás vagyok ezért! Ugyanígy volt a tartós élelmiszerekkel is. Amikor már úgy keresgéli össze az ember a fiókokból, ruhazsebekből az 1, 2 ft-osokat(akkor még volt), hogy legalább egy lisztet vehessen, hogy abból gyúrjon össze valamit, egy konzerv bab is igazi kincs! Azóta felnőttem, dolgozom, és amikor adódik alkalmunk mi is igyekszünk segíteni másokon, szóval mi abszolút támogatjuk ezt a programot!! Nagyszerű kezdeményezés! :slight_smile:

4 Likes

Szerintem is jó ötlet, már bennem is felmerült ez többször is, még Pistivel is beszélgettem róla kicsit. Többfelé formában is belevághatunk, mindenképpen támogatni fogom :slight_smile:
A lényeg, hogy NE KALLÓDJON EL AZ ÖTLET! :slight_smile:

4 Likes

Bízom benne, hogy nem fog. :slight_smile: Hétfőn, amikor újra itt lesz már Pisti is, akkor emlékeztem a srácokat újra rá, ahogy Jani is kérte, aztán hátha meg is tudunk velük beszélni valami konkrétabbat. Akkor pedig már sínen leszünk. :slight_smile:

3 Likes

Ma délután fogok beszélni egy rendezvényszervezővel ezügyben, meg a neten is utánaolvastam a dolgoknak. Már azon gondolkodom, hogyan lehetne létrehozni egy alapítványt ami ezzel foglalkozna. Elkallódni biztos nem fog a téma!

5 Likes

Pont ez a problémás rész hogy legyen alapítványi háttér. Én is itt akadtam el. beszéltem ismerőssel akinek van alapítványa, és ő mondta hogy nem olyan egyszerű ez. Sok papír munka, bejegyzett cím, kezdő tőke stb.
De nem tudom feltétlenül kellene-e Janiéknak ilyen háttér, hisz jelenleg is kapnak bevételt donate és cheer keretében, mindössze annyi lenne a változás hogy az aznapi összeget tovább utalják egy szervezetnek.
Vagy lehetne úgyis mint külföldön szokás hogy a streamer csak streamel, nem gyűjt pénzt, csupán megoszt egy linket ahol lehet donatelni egy alapítványnak. Ez az oldal pl. pont ilyen streamekre van. http://tiltify.com/Nem tudom magyar alapitvanyokkal működik-e

Utána olvastam a hátterének, a jogszabályok szerint nincs meghatározott alaptőke egy alapítvány létrehozásához, a bíróság dönti el a cél szerinti tevékenység alapján, hogy mennyi alapító tőkét ír elő. Persze ennek van egy hivatalos menete ami papírmunkával jár, ezzel tisztában vagyok, az részletkérdés igazából, meg kell csinálni és kész.
Janiéknak egyetlen streamhez persze nincs feltétlenül szükségük alapítványi háttérre, viszont mindenképpen fel kell venniük a kapcsolatot egy ilyen szervezettel, mert hivatalosan csak alapítvány, vagy nonprofit közhasznú egyesület szervezhet önállóan gyűjtést, nekik is fel kell venni a kapcsolatot egy-egy intézménnyel és adománygyűjtési szerződést kell kötniük.
Ha a nekik érkező donatekből utalnak át abból nekik ugyanúgy adózni kell valamennyit, pontosan nem tudom, egy könyvelő biztosan meg tudná mondani. Sajnos a külföldön bevett szokások itthon többnyire nem működnek, a magyar jogrendszer fogalmazzunk úgy a legtöbb dologban le van maradva.

Ez így igaz. Ezért lehet talán könnyebb hogy ha nem közvetlenül Janiék gyűjtenék az adományt, hanem csak megosztanának egy linket egy alapítványhoz. Csak kellene akkor egy mód ahogy lehet látni mennyi gyűlt össze a stream alatt.

1 Like