Hirtelen mikrolaggok


#1

Sziasztok segítséget szeretnék kérni egy nem halálos, de hosszútávon aggasztó problémára.
Kb. fél éve jelentkezett, hogy hirtelen teljesítményigényes feladatok kiadásakor a proci 100%-ra ugrik, ami lehetne normális is, de ilyenkor pár másodpercre még az egér mozgása és a hang is laggol. Gondolok itt egy chrome indítására, egy játék bezárására, stb. Utána visszaáll egy normál értékre és semmi gond nincsen, futtatás alatt normálértéken mozog. Ezzel a hibával párhuzamosan fedeztem fel, hogy SSD-re mentéskor vagy a fájlkezelőben böngészéskor, sok fájlt tartalmazó mappákban szintén hasonló laggok jelentkeznek. Megnéztem sentinellel a meghajtókat és az SSD 100/98%-os, de 2 év után úgy gondolom ez normális. Aggódok, nehogy hirtelen nagyobb baj következzen be, ezért ha szükséges cserélek SSD-t. A windowson kívül néhány gyakran használt kis méretű program van rajta, minden egyéb két HDD-n van.
Konfig: windows 10 64bit
i5-6500
cooler master hyper 103 (proci hűtő)
kingston hyperx 16 gb, 2133 MHz
msi gtx 1070 gaming x 8 gb
msi B150M mortar
chieftec smart series 650W
kingston V300 2.5" 120GB SATA3 SV300S37A/120G
A ház jól szellőzik és igen, jól van a hűtő a procin.


#2

Mikor volt utoljára újratelepítve a rendszer?

Lehet egyszerűen a sok update már kicsit összeakadt.

Egyébként a tápod elég gyenge minőség, lehetséges hogy amikor megterheled a procit és hirtelen nagyobb áramot venne fel, azt nem tudja lekövetni, bár ilyenkor általában kékhalál jön és teljes lefagyás nem feltétlenül lag. Mindenesetre ha van más, minőségi táp elérhető közelségben, egy próbát megérhet.


#3

Jó régen és a legfőbb oka az, hogy windows 7-em volt, amiről ugye ingyen lehetett frissíteni windows 10-re. Ha újrarakom a gépet csak egy windows 7-et fogok tudni felrakni, mivel az van meg lemezen és maradnék az eredeti verzióknál. Vagy van valami jó megoldás? Milyen tápot ajánlanál? Mert most hogy mondod beugrott egy-két kékhalál az elmúlt időszakból.


#4

Semmiképp nem ajánlott win7-ről upgradelni, egy csomó “szemét” marad a rendszerben.

Felmész a microsoft honlapjára, onnan leszeded a telepítőt, felteszed egy pendrivera és arról indítod a telepítőt. A régit legyalulod, az újat felteszed.

Ha van Microsoft accountod amivel a mostani aktiválva van, az újjal is mennie kellene, de legrosszabb esetben veszel egy új windows kódot kb 4000ft-ért:

Tápból olcsóbbak közül FSP Raider II 550W vennék, vagy kicsit drágábban Seasonic Focus Plus Gold 550W.


#5

Köszönöm a segítséget. Nem értek annyira hozzá, de tuti elég az 550W? 2 SSD, 2 HDD, 4 ház venti és 1 DVD. Ehhez a kártyához 500W az ajánlott, ha jól tudom.


#6

Üsd be ide amid van, és máris kiderül:

De a 650W-os verziók sem sokkal drágábbak.


#7

463W jött ki, akkor elegendő kell legyen az 550W, már csak azért is mert találtam egy bontott Seasonic Focus Plus Gold 550W-t 25 000-ért.


#8

Új táp beszerezve és windows újrarakva, de a probléma nem tűnt el. Ugyanúgy kapok ilyen laggokat, viszont jött egy pár kékhalál is, MEMORY_MANAGEMENT hibakóddal. Leginkább a telepítéseknél jelentkezett, főleg ha egyszerre több mindennel terheltem. Utána olvasva stimmel, hogy pont telepítéseknél dobott ki. Most csinálok egy diagnosztikát, gondolom ez RAM hiba lesz, már most írja, hogy hardverproblémák észlelhetők.


#9

Egyben vetted a 16 giga ramot? (gondolom 2x8 ugye? )


#10

Igen, 2x8-as pakkban újonnan. Azóta megjött a diagnosztika eredménye és kiírta a windows, hogy memóriaprobléma van. Az eseménynaplóban találok bővebb infót vagy hiába keresem? Csak úgy tudom meg, hogy melyik RAM hibás, ha külön-külön tesztelem őket?


#11

Igen, ilyenkor érdemes külön.


#12

Okozhatta ez a mikrolaggokat is? Ha hibás, akkor gondolom javíthatatlan, legalábbis számomra.


#13

Okozhatta persze, a hibás ram képes mindenféle gondot okozni.

Ha nem garanciális, akkor sajnos kuka. És igazából mindegy melyik modul, mivel párban kell őket használni különben a különböző modulok megint csak képesek hibákat generálni (ezért vannak gyárilag párban árulva).


#14

Garis szerencsére. Csak ha beviszem mindkettőt, addig nincs gépem és sajnos kell a melóhoz, látatlanba ilyen RAM árak mellett pedig nem vennék ideigleneset. Ez van megoldom, köszönöm a gyors válaszaidat!


#15

Így is úgyis együtt kell bevinned, mert a garancia a szettre szól, és cserélni se az egyiket cseréljék, hanem adjanak egy új szettet, különben megint csak gondjaid lehetnek.


#16

Remélem gyors ügyintézés lesz és nem 2 hétig külföldre küldik, hogy ott kidobják aztán még 2 hét mire eljut az infó.


#17

Ha pcx az 3 hét kb. Sógornak is RAM csere volt.


#18

Na végre megjött a csere RAM, viszont továbbra is fennáll a probléma. Van valakinek egyéb ötlete? Én már nem tudom mit mondjak, de félig laikusként a proci jut eszembe. Legalább a RAM-ot kicserélve a kékhalálok megszűntek és kiderült nem azonos a két probléma forrása.