Hogy lehetne a hazai esportot nyugati színvonalra fejleszteni?

Engem régóta foglalkoztat ez a gondolat és úgy éreztem keresek egy olyan helyet ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberek tömegeit találhatom. Így jutottam el a fiúk fórumához. Tudom a srácokról, hogy őket is érdekli ez a témakör ezért bátorkodtam ide posztolni.
Vannak már szép kezdeményezések kis hazánkban, amik mutatják, hogy egyfajta fejlődés már kezdetét vette. Kiemelhetném az év Esportolója díjat, a PlayIT versenyeket, az Esport Fest-et a Magyar Esport Akadémiát és még sorolhatnám, csak lusta vagyok leírni.
De bennem valahogy nem állt össze a kép úgy igazán. Mégis milyen irányba tartunk? Mit akarunk?
Én például megjártam a BECUP, ICL, PlayIT, OVS és Esport Fest versenyeit, mint (kommentátor és operatőr) és hangulatban nekem messze a BECUP volt a legjobb. Egy igazi többnapos családias lanverseny volt ahol nem igazán lehetett rosszkedvű embert látni, de sajnos 2011-ben volt az utolsó és azóta sem töltötte be semmi ezt az űrt.
Én arra lennék, kíváncsi ti milyennek látjátok a hazai esportot és hogy képzelitek el a jövőt?

Köszönöm.

1 Like

Egyszerű a válasz, sehogy.

Kicsi ország, kevés ember, nyugati színvonal sose lesz. Na nem mintha az jó lenne. Addig jó amíg jó hangulatú kisebb rendezvények vannak, az ilyenekből kéne több.

Ez csak az én véleményem, meg amúgy se vagyok oda az eSport-ért. Fusztrált, tablettákon élő idegroncsok összejövetele, sose jók a túlzások…

Baráti megmérettetések kellenek, jelképes nyereményekkel, ahol komoly pénz van ott a szórakozás megszűnik.

3 Likes

Az eSport nekem ebben az eseteb tág fogalom,hogy véleményezhessek. Például fogalmam sincs a magyar CSGO ról de a lol-t követem. Szerintem ha belföldön maradunk akkor az irány megfelelő. Vannak jó játékosaink és sok verseny. A probléma akkor kezdődik ha megpróbálunk Európai viszonylatokról beszélni. A gond az,hogy túlságosan lekorlátozódunk magyar szintre mivel csapataink csak magyarokkal játszanak. Akárhogy nézzük a magyar top csapatok jóindulattal is csak közepes színvonalat hoznak, egész egyszerűen azért mert nem tudnak európai csapatok ellen játszani,kilépni a komfortzónából. Nem fejlődnek mert nincs rá szükségük. Legjobb példa erre a MEB ahol előre lehetett tudni melyik két csapat fog játszani a döntőben. Jó játékos sok van de csapatban nem sok mindenki tud játszani. Szerintem alap gond,hogy a csapatok túl hamar váltogatnak embereket. Lassan már 6 hónapot sem bír ki egy csapat ha nem nyernek meg minden meccset. Ez sok LCS csapatra is igaz. Szerintem a célt miszerint terjesszük el az eSportot hazánkban már elértük. Inkább arra kéne koncentrálnunk hogy csapataink ne ragadjanak le magyar szinten.

Kell meg vagy 200 millio gamer Magyarorszagra aki anyagilag es ido szempontjabol is megtegeti, hogy a munka/suli/csalad mellett szabadidejeben kompetitiven tudjon jatszani…

1 Like

Ez teljesen így van, főleg a kínaiaknál de azért talán az E-sport játékosok 20%-ának talán még szórakozás.

Amúgy pénzügyileg meg hogy lennének akkora összegek mint külföldön? Hát sehogy mert lehetetlen, akármennyi player lenne.

Az okos miniszter meg stadionra költ 100 millárd Ft-ot :smiley: Hát mit akarunk?

Részben egyet kell értenem veled. A magyar csapatok hamar szétesnek ez a CSGO-ra igaz talán a leginkább. Viszont ahhoz, hogy fejlődjünk komoly díjjak és szigorú szabályok kellenek. Tapasztalatból tudom, hogy a hazai rendezvényeken megjelenő csapatok mentalitása nem mindig üti meg a mércét (sajnos ). Rendszeresek a késések és egyes játékosok viselkedése sem épp oda való. Noha nem mind ilyen mégis hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni mindenkit.
Viszont pár társunk igazán szép eredményeket képes elérni nemzetközi szinten is (vizicsacsi, horec, deadfox, mumus) és még vannak páran csak megint lusta voltam végigírni. Az én személyes kedvencem például Horec. Ő megnyerte a 2015 BF4 ESL One Wintert az EPSILON színeiben. Emlékszem ott ültem a gép előtt és remegtem annyira szorult helyzetben voltak néha a srácok, de végül lehozták a meccset. Ha tehettem volna, én biztos neki adom az év esportolója díjat. Alapból nagyszám, hogy képes volt egy ilyen rangos versenyen nyerni, de ha belegondolok, hogy ezt a BF4-el sikerült neki ez dupla respect. Sajnos elég sok időt töltöttem a játékkal és állíthatom, hogy nagyon bugos volt még akkoriban.
Viszont van egy dolog, amit megfigyeltem azokon a játékosokon, akik külföldön is képesek voltak eredményesek, lenni. Ezt a velük készült interjúkban is észre lehet venni. Ezek a közös tulajdonságok pedig nem más, mint a (szerénység, alázat, az ellenfél tisztelete). Abban a pillanatban, amikor egy hazai csapat is képes lesz, ezeket a tulajdonságokat birtokolni akkor leszünk készen a nemzetközi szereplésre is.
Az egy tévhit hogy, pusztán azért mert kis ország vagyunk, nem lennénk képesek ütőképes csapatokat kitermelni. Voltak jó csapataink és lesznek is még.
Szép csendben már idehaza is elindult valami, ami azt a célt hívatott szolgálni, hogy a tehetséges emberek támogatásra leljenek, de erről még most nem fogok beszélni.
Ahhoz, hogy a magyar esport lábra tudjon állni először egy hivatalos formára, van szükség. Ha ez megvan, a megfelelő emberek bevonásával el lehet érni egy a mostaninál nagyobb ütemű fejlődést.
Fontos, hogy ne csak a nagyobb szabású rendezvények kapjanak figyelmet, hanem a kisebb csoportokat érintő megmozdulások is előtérbe kerüljenek.
Szerintem.

2 Likes

A haladás elkezdődött. Bár a címmel még nem egészen vagyok kibékülve, de legalább elindult valami a televíziókban is.

Terjedni terjed,de ezt Sosem tudja elérni a nyugatni szintet egy 10 milliós ország!Esport szinten csak a Starctaft2 -t követem.+50 millió lakosú országban bőven van annyi gamer,hogy saját Ligákat,saját esport rendezvényeket szervezzenek 300-400 ezer euro/dolláros Össznyereménnyel.itt Sosem lesz ekkora össznyeremény Itthon,addig pedig nyugati színvonalat sem említhetünk,mert hát a pénz beszél,a kutya ugat…

Ha megnézed az elmúlt 5 évet elég jelentős fejlődés vette kezdetét.

Nem is azt mondtam,hogy nem fejlődik,azt mondtam,a nyugati szintet nem fogja elérni!:wink:

Első lépések a társadalmi elfogadás útján! :wink: Egyesületünk küldöttsége a Nemzeti Versenysport Szövetségnél járt látogatóban! Péter Tabajdi, Beatrix Németh, Balázs Kis és Balázs Biró társaságában.

B+ !..ESCORT-ot olvastam. Gondoltam is magamba, milyen merész téma, el is olvasom miket írtok. Jah, nem. xD

1 Like
1 Like