Hogyan dönthetném/nénk el középiskola végén, hogy merre tovább?

Mindjárt végzek középsuliban és el kellene döntenem, hogy mit tanuljak tovább, vagy egyáltalán tanuljak-e és ne dolgozzak, vagy ha dolgozzak, akkor mit. Ez szerintem egy nagyon nehéz kérdés és másnak is biztos okoz egy kis nehézséget. Szóval mindenki számára érdekes téma lehet, ha kifejtenétek a véleményeteket, illetve tanácsokat adnátok nekünk, hiszen mégis csak nagy tétje van ennek. :slight_smile:

Annyiból praktikus lenne tovább tanulni, hogy időt nyerj… talán segít eligazodni utána jobban az életben, ha rögtön bele ugrasz valami munkába, könnyen benne lehet ragadni, ami nem feltétlenül jó, hacsak nincs valami konkrét, komoly elképzelés. Azt neked kell (kéne) tudod, hogy milyen jellegű dolgok érdekelnek, egyáltalán a középsuliban mit tanultál, (szak vagy gimi) stb, de ezt kéne alapul venni (illetve az érdeklődési kört) egy felső oktatás kiválasztásának esetében.

worst case, ha egy sima érettségivel, konkrét célok nélkül csak úgy találni valami munkát aztán dolgozni nem túl szerencsés döntés, se pénz se cél se karrier.

4 Likes

Valóban elég nehéz kérdés,én is a rögös úton tanultam meg ezt.Ameddig teheted tanulj,de mindenképp járj utána hogy az adott oktatás/képzés mit tartalmaz illetve hogy a végzettségeddel milyen helyeken tudsz elhelyezkedni.Ha megengedheted magadnak akkor olyan témákban nézz körül amik kapcsolódnak a hobbidhoz.

Sajnos én nem voltam ilyen alapos ezért év közben hagytam ott a képzést,majd próbáltam meg szakképzettség nélkül (érettségivel,nyelvvizsgával)elhelyezkedni sikertelenül.(Gyárba felvettek volna,de nem voltam hajlandó 110.000Ft-ért folyamatos műszakban megdögleni.)Végül tavaly decemberben jutottam el arra a pontra hogy nyelvet is beszélek illetve végzettségem is van(Bérügyintéző),de sajnos azóta is a megfelelő munkahelyet keresem.(Az esetek 80%-ában kapásból elkaszálnak mivel pályakezdő vagyok.) Sajnos nem én vagyok az egyedüli,a munkaügyi kirendeltségen a fiatalok-idősebbek aránya erősen a fiatalok felé húz.Szóval ismét csak azt tudom mondani hogy ameddig tudsz addig tanulj,minél több mindent tudsz annál nagyobb esélyed lesz elhelyezkedni a munkaerő piacon. :slight_smile:

4 Likes

Nem sokat tudok hozzáfűzni…személy szerint én magam szerencsésnek mondhatom azzal, hogy megtaláltam azt a helyet ahol tanulni szerettem volna :slight_smile: most másodéves vagyok épp, de nem is ez a lényeg. Az előttem hozzászólókkal tudok egyetérteni. Tanulj, amíg csak lehet, nézz szét, biztos van érdeklődési köröd, hobbid, amihez frankón értesz és szeretnél is tanulni róla. Ha meg véletlen nem tetszik ne csüggedj, ott tudod hagyni az egyetemet és kezdhetsz helyette mást, ha meggondolod magad :slight_smile:

Összegezve: egyetem, OKJ, bármilyen továbbképzés, szigorúan olyan ami érdekel, ha meg nem tetszik ott hagyod, és keresel másikat :slight_smile:

1 Like

Igen, én is azt tudnám javasolni hogy tanulj tovább, de mindenképpen olyan irányba ami tényleg érdekel. Nem hinném, hogy feltétlen az a fontos, hogy ez egyetemet takar-e vagy valami mást, a lényeg hogy érdekeljen, mert ha nem olyat választasz, akkor nem fog lekötni és nem is fog tetszeni, így ez esetben több mint valószínű hogy felesleges idő és pénz kidobás lesz. Viszont ha olyat választasz, ami tetszik, akkor azt élvezni fogod és könnyebben is érsz el benne sikereket. Persze tudom, hogy középsuli után szerintem a legtöbb ember még nincs teljesen tisztába azzal, hogy valójában mit is szeretne, így előfordul, hogy nem a számára megfelelő utat választja. Nincs ezzel sem gond, mert a tapasztalat mindig adott, és válthatsz is, de ebben az esetben szerintem merj is váltani, mert ha olyan dologra próbálod ráerőltetni magad, ami nem a te műfajod, akkor a végkifejlet nem lesz szimpatikus.

1 Like

Ma már rengeteg olyan képzés létezik amire nem kell inged-gatyád ráfizetni. Mindenképp olyasmit válassz amivel azonosulni tudsz és fontos,hogy jól is érzed magad abban amit válassztassz.
Mondjuk én nem bántam meg,hogy nem mentem tovább tanulni a szakma letétele után.
Próbálj ki több dolgot is bátran így lesz egy kialakult elképzelésed “merre tovább“.

1 Like

Lehet csak én vagyok ilyen földhözragadt, de szerintem az sem baj ha figyelembe veszed, hogy amit választasz abból (pláne itthon) meg tudj majd élni. Szép dolog, ha az ember abból él amit szeret csinálni (lást thevr), csak elég idealista elképzelés. Nem irigyellek egyebként, sokkal nehezebb manapság elindulni valamerre, mert lehet olyan szakmában fogysz vegül dolgozni, ami ma még nem is létezik. Felgyorsultak a dolgok. Az én tanácsom az, hogy terveid is legyenek, ne csak álmaid! Sok sikert! :slight_smile:

4 Likes

Veled értek egyet! :slight_smile:
Nekem nagy álmom volt hogy szakács legyek de végül az eladói pályára sodródtam mert megutáltam… (megutáltatták)

2 Likes