Hogyan és milyen Linux disztribúcióra váltsak?

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen Linux disztribúcióra váltsak, hogy ha magát az operációs rendszert tanulásra, kicsit gamingre és a mindennapokra használnám? Nem játszok sokat, viszont szeretném, hogy amivel néha ügyködök az normálisan fusson (pl.: Overwatch, R6S, PUBG stb.)!
Válaszaitokat előre is köszönöm!
UI.: A gépem hardverben igen csak erős, szóval ezzel nem lenne gond :slight_smile:

Kezdésnek mondjuk nézd meg a játékaid, hogy melyik létezik Linux alatt… :wink:

Rendben :slight_smile:

Protip: Érdemes a borozóban is körülnézni.

1 Like

Speciel natív megoldásra gondoltam, a tákolásnak nem vagyok híve :smiley:

Kezdő rendszernek Linux Mint-et, vagy Ubuntu-t javaslok, viszont az említett játékok közül a pubg biztos nem fut a battleeye miatt, az overwatch az ha jól tudom megy rendesen, az r6s nem tudom. Ha játékra is használod a gépet, akkor jó ha van fent egy win is a linux mellett. Amúgy nagyon sok jó és modern játék fut már linux alatt. Több is van olyan aminek van linuxos natív portja, de a steamen sok windows-os is elindítható a steamplay által, ami egy windows-os környezetet emulál a játékok számára.

Ha nagyon Windowsos vagy, akkor tudom ajánlani a Zorin OS-t. Én tettem vele próbát és nagyon bejött :slight_smile:

Első körben mindenképp elmerülnék Linux Mind és Stradus munkásságában. Linux Mind (Zoli) rengeteg haszon tutorialt készített magyar nyelven, windows-osoknak is érthető nyelven. Rengeteget tanultam tőle magam is mint kezdő “linuxos”. (Nem mintha azóta nem lennék még mindíg kezdő linuxos,de na :slight_smile: ) Valamint ha kérdésed van akkor Discord server-en biztos találsz majd egy segítőkész Pingvin idomárt.
Személy szerint ha teljesen sötét folt a Linux distrók világa akkor elsőkörben egy Linux Mint-et Cinnamon asztali felülettel választanék. Igaz erőforrás igényesebb de windowshoz talán ez hasonlít a legjobban. Én XFCE-t használok az erőforrás spórolás miatt. Jól jön amikor egy játék határeset,hogy elfut vagy nem és a DXVK futtatásához jól jön az a pár szabad mb RAM. Ha vállalkozó szellemű vagy akkor Manjaro ami nem Debian hanem egy Arch alapokra épülő rendszer. Előbb kap frissítéseket de így több hiba is előfordulHAT vele. Nem kötelező,de van rá esély. Hatalmas a community mindkét distro mögött,azzal nem lesz baj.
UI: Multiplayer játékoknál sokszor okoz gondot az anti cheat program. A játék ugyan futna , de az anti cheat megfog és bannolnak. (PubG ilyen volt,nem tudom azóta változott-e de szerintem nem) AZ Overwatch megy gond nélkül. R6 szerintem szintén az anti cheat miatt nem fog menni. De Lutris oldalán is tudod ellenőrízni.

Ha elég nagy a HDD-d akkor érdemes a játékok miatt azért megtartani a Windows10-et, és mellé felrakni egy Linuxot munkára, tanulásra (még jobb opció ha két SSD-d van, és külön-külön tudod feltenni az operációs rendszereket, mert az SSD-t nem egészséges felosztani partíciókra). Van pár steames játék, ami szépen fut Linux alatt is, de nem igazán ez az OS erőssége.

A Linux rendszerek közül én személy szerint az Ubuntut és az openSUSE-t kedvelem, de az utóbbit nem ajánlom első linuxnak, ellenben az Ubuntut igen, mert ez az egyik legpopulárisabb (talán a magyar közösség is itt a legnagyobb), nagyon kezelhető, igényes és elég hatékony. Az ubuntu.hu-n szinte minden felmerülő kérdésre meglehet találni a választ, de ha nem akkor a nemzetközi fórumokon biztos (a linux community alapvetően elég segítőkész).

A https://distrowatch.com/ egyébként egy hasznos kis oldal, jó szemeszgetni a disztrók közül, a legtöbbnek van live verziója, tehát egy USB-ről könnyen kipróbálható telepítés nélkül, ami lehetőséget ad arra, hogy megtalálja az ember a neki legszimpatikusabb rendszert.