TheVR Fórum

Hogyan lehetne jobb a HappyHour szerintetek? Szerintem: [..]

A ma reggeli HH után gondoltam megosztok pár gondolatot, amik korábban megfogalmazódtak bennem, de most már kikívánkoznak. Jórészt arról, hogy miként lehetne a ’felhasználói élményt’ javítani, úgy hogy ez nem csak számunkra, de a srácok számára is előnyös volna. Igaz, hogy Pisti jelezte a mai alkalommal, hogy valamikor el fog jönni, azaz idő, amikor közbelépnek, de véleményem szerint ez az idő már akár el is érkezhetne.

Mindenekelőtt tisztáznám, hogy nem kritizálni szeretném bárki munkáját, annál több munka van ebben az irományban. Ötleteket szeretnék megosztani és kikérni a jelen lévők véleményét. Hiszen, ha itt elindul egy diskurzus erről, akkor talán várhatunk valami változást is.

Először azokat a problémákat részletezném, amik számomra váltak nyilvánvalóvá, aztán javaslatokat dobnék fel. Tőletek pedig építő jellegű hozzászólásokat várnék, melyik ponttal értetek egyet, melyikkel nem, melyiken hogy változtatnátok?

Problémák:

A.
A HH egy interaktív műsor. Mint ilyen, a közönség be van vonva a műsor szerkesztésébe, eddig ez tény. Így nagy eséllyel találkoznak a srácok olyan hozzászólókkal, akik irreleváns dolgokkal akasztják meg a gondolatmenetüket / a témát. A kezdeti HH-kban kisebb közönség mellett sokkal relevánsabb hozzászólások érkeztek az általuk - pontosabban a kezdetekben a Pisti által - felvetett témákhoz. Viszont ez a nézők mennyiségével változott, így reagálni kellene erre a kialakult helyzetre új megoldásokkal. Sajnos nem működik azaz attitűd, ami mondjuk 2 éve sikeres volt. Más médiaplatformokon, ahol ennyi embert szolgálnak ki, ott egy komoly szerkesztőség dolgozik a tartalomgyártáson, szerintem lehetne azokból ötleteket meríteni.

B.
Vannak emberek, akik saját személyes sikerüket, szomorúságukat globális tekintetben is jelentősnek vélik (szülinap, névnap, első jogsi valamint láz, fejfájás, első alkalom stb.) és ennek puszta tényét is cheer / donate formájában osztják meg. Így jobban a srácok látókörébe, majd a műsorba is kerülnek ezzel. Nem egy jó storyról beszélek ezekkel kapcsolatban, csak a puszta tényekről. Ez gyakorlatilag a teljes hallgatóság és a srácok számára is teljesen irreleváns. Persze, ez evidencia, de akkor nem is kéne elmenni e mellett.

C.
Frissen érkezők nincsenek tisztában a témával, de nyilván szeretnének a közösségi élmény részesei lenni. De a felzárkózásuk egyrészt a türelmetlenségük miatt is nagyon nehéz.

D.
A chat az egy felület arra, hogy a kisebbségi komplexusban szenvedők is reflektorfénybe kerülhessenek. Ezt így ne vegye senki sértésnek, szerintem ez tény.

Megoldási javaslatok:

1. Commentek vagy akár cheerek highlightolása adminok által
Az adminok highlight-olhassanak hozzászólásokat. Gondolom a Twitch ilyen lehetőséget nem biztosít a felületen – bár akár javasolni is lehetne nekik egy ilyen funkció bevezetését. // Főleg amerikai startupoknál bevált szokás, hogy a felhasználói csoportba érkező javaslatokat meghallgatják, majd később implementálják. Mindaddig ameddig ezt talán megtörténik viszont // akár egy külön chatszobába copy-paste-elhetnék az adminok azokat az témához vágó-érdekfeszítő hozzászólásokat, amiket ők érdekesnek gondolnak. Természetesen ez is vet fel aggályokat, de a műsor gördülékenységét szerintem pozitívan lendítené előre. Persze a kivitelezésre ez csak egy ötlet, lehet nem is jó. Viszont a lényeg, hogy ha az interaktivitást fenn akarjuk tartani, akkor ’szerkesztőkre’ van szükség. TV-ből, rádióból szerintem lehetne ilyen rendszer-szinten ötletet meríteni.

2. Fix időközönkénti feliratkozás beolvasás, vagy akár szöveges (képernyőn megjelenő) köszönetnyilvánítás a srácok részéről a HH-ban
Fix időnként kellene csak a feliratkozásokat felolvasni, tekintettel arra, hogy talán ezek a történések kapcsolódnak legkevésbé bármilyen téma köré. Igazából érthető, hogy a srácok megköszönik őket, és ez egy nagyon kulturált gesztus tőlük, de szerintem nem lenne szükséges. Játékok közben is működik a felirat, HH-ban is mehetne. Persze mindenki örül, amikor meghallja a saját nickjét, de őszintén, van jelentősége? A saját egonk miatt nézzük a srácokat, vagy miattuk (stílus és tálalás) és a tartalom miatt?

3. Fix időközönkénti támogatás beolvasás
Szintén fix időnként kellene csak cheereket / donate-eket beolvasni, a feliratkozásoknál természetesen sűrűbben, hiszen ezek témábavághatnak. Mondjuk témahatároknál, egész gondolatok lezárásánál.

4. Minimum cheer
Nem spanyol viasz, volt már erről is szó korábban teljes csatornára vonatkozóan. Ha úgy nem is, de a HH alatt talán be lehetne vezetni egy minimum cheert. Igaz ez nem feltétlenül garantálja, hogy a kérdező nem fog hülyeséggel hozzászólni, de egy bizonyos korosztály szűrésére biztos elegendő lenne, illetve valószínű a szükségtelen cheerek mennyiség is csökkenne. Ebből adódóan ez viszont innentől egy üzleti döntés is, amire nekünk nincs rálátásunk, hogy ’megéri-e’ a srácok számára.

5. Slow-chat
Talán ez a legkönnyebben kivitelezhető. Mindenki tudja, hogy a HH lényege az interakció, ráadásul a gyors gondolatváltás a srácok és a közönség között. Viszont ez a gyorsaság egy szint felett kivitelezhetetlen, mint amikor a pöcegödörből ömlik a dolog. Akár fixen, akár csak témakifejtések közben lehetne lassítani a hozzászólásokat. Aki ezen megsértődik az pedig menjen a gumicsizmára, ha még van:)

6. Témafelirat
Későn érkezők számára lehetne segítség, hogyha a HH-ban csak egy mondatos témamegjelölés lenne, hogy miről is van szó. Sok félreértés és felesleges kérdezősködés szűnne meg, a feszültség is arányosan csökkenne véleményem szerint.

7. Nincs random témabedobás
Dedikált HH-k lehetnének, ahol (chatből) random topic-okat is feldolgoznak a srácok, heti 1-2 alkalommal. A többi HH pedig azon a gerincen haladhatna, amit kitaláltak, legalább a műsor azon részéig, ameddig az nincs lezárva.

8. Progressbar
Furán hangozhat. De ha a srácok tudják, hogy egy témáról csak röviden vagy nem egy egész HH-t kitöltve szeretnének beszélni, akkor vizuálisan megjelenhetne egy progressbar, ami azt mutatja meg a hallgatóságnak, hogy egy adott témával körülbelül még mennyit szeretnének a srácok foglalkozni.

9. Chat HH
Egy ilyen platformon fontos az interaktivitás, ezt nem is szabad eldobni. Ha viszont a korábban felsoroltakat végigvesszük, akkor valahol azok ezt csorbítják. Ennek mértékéről nyilván a srácoknak kell dönteni, viszont akár lehetne a héten egy olyan HH, ahova a srácok is rápihennek és ott fogadják a tőlünk érkező összes gyökérséget. Story-kat, amiket nem lehetett más témába beilleszteni, szülinapokat, mindent. (hasonlóan a 7-es ponthoz vagy inkább implementálva abba)

10. Interakció
Illetve az interakció csorbítását is lehetne kompenzálni. Például szavazásokkal. Akár témaválasztás szavazással a HH-ban, vagy a HH-t megelőzően. Mondjuk 5 perccel korábban indul a live (addig be is esnek az emberek) és mire indul a műsor egy olyan témát tudunk feldolgozni közösen, amiben biztos a közönség nagy része érdekelt. És nyilván a srácok is, ha már beírták a poll-ba:) De ez csak egy ötlet, lehet más lehetőséget is biztosít a Twitch, amire nincs rálátásom.

A srácok felé is volna javaslatom, feltéve, remélem nem veszik sértésnek.

1. Igaz nem látunk bele a háttérmunkába, viszont több HH-ban előfordul, hogy kissé csapongónak érzem a téma meglovagolását. Lehet ezzel egyedül vagyok így, akkor azt kérlek jelezzétek. Ha viszont más is érzi, akkor én azt javasolnám, hogy kicsivel több felkészülést fektessetek bele egy HH témájának feldolgozásába. A tartalmi és strukturális többletmunka abszolút érezhető lenne véleményem szerint. Ennek a jelenlegi mértékét ti látjátok, így adott esetben azt is ti tudjátok, hogy ezt mennyivel lenne érdemes kompenzálnotok, mekkora időt tudtok erre felszabadítani. Ez egyébként nem jelent órákat. A témában való jártasságotoktól függően percek is lehetnek.

2. Nem foglalkozni, fül mellett elengedni a hülyeségeket. Persze még sohasem zúdította rám 1500-10000 ember a mondandóját, így ennek a kezelését el sem tudom képzelni. Ezt sokan megfogalmazták már, nincs is ennél többről mit beszélni:)

Nem szeretném, és a gondolataim mögött nem az van, hogy a srácok hozzáállása változzon meg. Aki türelmesen végigolvasta annak gondolom ez egyértelmű:) Viszont ők szolgáltatják a szórakozást számunkra, így feltételezem az ő munkájukkal kapcsolatban is megfogalmazható vélemény.

Ezeket csak azért osztottam meg, mert nagyon tetszik az a koncepció, amit a HH-ban tapasztaltam az elmúlt években, viszont érezhető a változás. Bizonyos részeket nehezebb élvezni (nyilván nekik is), vagy akár lehetetlen. Pedig a témák jók, a chat-gerince (akiket a srácok és a chat egy jelentős része is ismer / találkozik velük streamekben) jókat szól hozzá, érdekfeszítő dolgokat hallani. Szóval minden adott, csak határozottabb kereteket kellene szerintem adni a HH-nak, még ha ez valahol hátrányosan is érint minket, átlagnézőket.

Illetve nem mondom, hogy egyik-másik megoldási javaslat nem vet fel aggályokat, de úgy gondolom, hogy nem csak számomra lehet zavaró a folyamatos kizökkenések a témákból, és az ezekre irányuló túlzó figyelem. Illetve ha ez a hozzászólás másra nem volt jó, csak hogy elinduljon egy beszélgetés, hogy hogyan lehet még jobb mindenki számára a HH, már megérte.

Autodidakta módon tanultak bele a srácok a nagyközönség előtti kommunikációba és nagyon sok jó ötlettel és megoldással álltak elő. Viszont szerintem már elérték azt a szintet, ahol komolyabb rendszerszintű energiabefektetés szükséges ugyanahhoz, vagy a jobb felhasználói élményhez, mint korábban. Egyre többen vagyunk, nagyobb a zaj, és egyre nehezebben halljuk őket. A kis faluból nem mondom, hogy Mordor lett, de úton vagyunk oda.

Részemről ennyit szerettem volna megosztani, köszönöm, ha végigolvastad. Kérem azokat, akik csak felületesen, 1-1 gondolatfoszlányt olvastak el, addig ne szóljanak hozzá, ameddig nem olvasták végig az egész bejegyzést, így biztos elkerüljük a félreértéseket :wink:

Összegezve tehát, amiért a fórumon osztottam meg a gondolataim:

Érdekelne a jelen lévők véleménye a leírtakról, leginkább a megoldásokról. Sőt, ha van új javaslat és azt szívesen megosztaná valaki, nem egy szóban, az külön segítség lehet szerintem. Jó lenne, ha tudnánk a srácoknak segíteni, ha mást nem visszajelzést adni nekik azoktól, akik hajlandóak időt és energiát is befektetni, hogy változást érjenek el.

Szépen összeszedett gondolatok, amihez csak gratulálni tudok. Vannak közte olyanok amik megérdemlik, h elgondolkodjon rajtuk az ember és van köztük olyan ami miatt kétségbe vonom, hogy rendszeres HH néző vagy!
Minden esetre én köszönöm, hogy leírtad ezeket, remélem eljut ahhoz akinek szántad.

3 Likes

Köszönöm. A gondolataim célcsoportja azok, akik szintén nem csak a problémákkal tudnak előrukkolni, amik szem előtt vannak, hanem azokon szeretnének is változtatni, esetleg ötletük, véleményük is van.

Az elmúlt 1,5 hónap HappyHour-jeiből nagyon keveset láttam olyan 11-13-at, azt is jó részt az elmúlt 2 hétből. Ezt megelőzően, de a Twitch csatorna indulását követő 6-7 hónapban kezdtem követni rendszeresen a HH-kat. Idén tavasztól őszig jórészt ez a program motivált, hogy időben indítsam a napot, a reggeli rutinom része volt. Sőt a csatornán leginkább ezt a tartalmat fogyasztottam. De többször én sem tudtam semmibe venni a téma-megakadásokat és az ebből adódó feszültségeket, és ezért iktattam be egy kis szünetet. Most megint tapasztaltam, hogy a helyzet nem hogy nem javult, de… Így gondoltam megírom a véleményem, hátha valaki, akárki, bárki bármilyen véleménnyel csatlakozik.

Szerinted mik azok amik érdekesek lehetnek, és mik azok amikkel nem értesz egyet? Tekintettel arra, hogy valószínűleg, 3x annyi időt töltesz a csatornán, kíváncsian várnám a véleményed. Lehet én is tisztábban tudnék látni utána:)

3 Likes

Ez eleinte így indult hogy itt a fórumon lehetett adott témákra szavazni és azokból került ki a műsor témája. Nem tudom miért szűnt ez meg…

Ezt nagyon át tudom élni. :smiley: Sajnos a munkám miatt csak ritkán tudom élőben nézni őket, de ha igen akkor iszonyat baromságokat tudnak nekik írni. :smiley: Pisti szegény feje ilyenkor…

Ötlet:
Amúgy szerintem többször lehetne náluk meghívott vendég egy-egy témával kapcsolatban. (nem csak Nessaj akit imádok ^^ hanem egyéb szakmába illő illetők is akik az adott témához kapcsolódnak) Előre össze lehetne gyűjteni kérdéseket itt a fórumon az adott téma topikjában és azokkal interjúvolhatnának a srácok vendégeket. :slight_smile: Nem lenne fennakadás, mégis elhangozhatnak a kérdések, stb…

3 Likes

Jó ötlet, amit írsz, de tudtommal ez az új HH-val kisebb-nagyobb rendszerességgel lesz. Sőt szeptemberben Kodi, októberben Nessaj volt vendég. Lehet ebben a hónapban is lesz valaki. Másrészt: a meghívott vendég egy specifikus helyzet. A lényeg - szvsz - az volna, hogy globálisan változzon a chat és a srácok interakciója.

// Mondjuk viszont ha a mai napot nézzük, ma minden gördülékenyen ment, mindenféle komolyabb fennakadás nélkül. //

1 Like

Kicsit késve írok ehhez a témához, de ezt találtam meg, mint legjobban illő dolog. :smiley: Egyszerűen már felmegy benne a pumpa, hogy hallgatom vissza a HH-t, vezetés közben, tanulás közben tök mindegy. De az, hogy 10 percenként 2-3 cheert küld be valaki (főleg 1 ember akire gondolok, aki úgy érzi mindig tud valamit mondani és mindig MONDANIA KELL), és abból áll a visszahallgatás, hogy az ő nevét többször hallom, mint Jani/Pisti véleményét, hozzászólását vagy témával kapcsolatos.
Legutóbbi pár HH-t már meg sem néztem, egyszerűen tudom előre, hogy az ő nevét a cheer felolvasásnál hallani fogom vagy 15x 1 óra alatt. :smiley: és az esetek nagy részében még felesleges is a hozzászólása. Egyetért a srácokkal vagy beír egy common sense dolgot, vagy valami után gyorsan googlizik és bedobja.
Ez ami engem sokkal jobban zavar, mint ha valaki beírja, hogy “sikerült a jogsi, a vizsgám, új melóm van”. Megossza a sikerét, még akár fel is dobja más napját. Valamint közösségépítő, hogy gratulálnak neki, mert majd ő is fog másoknak.

4 Likes

Ok, de mi a javaslat? Amit leírsz, egy tény, nagyon mit kezdeni nem lehet vele. Ő rákölt egy X összeget hogy a véleménye elhangozzon, nyilván ebből a srácoknak jön egy bizonyos támogatás, amire szükség is van a folyamatos működésre.

Múlthéten az egyik HHban mondta Pisti, hogy ez változni fog, mert mindig készülnek témákkal és az esetek többségében másfele mennek. Szóval türelem. Szó szerint fél lábon kiállható , amit erre várni kell :slight_smile:

1 Like

Ezt nem könnyű kezelni, ha van lehetőség persze illik megköszönni a támogatást, de abban igazad van, hogy néha sok a beolvasósdi és emiatt elkanyaradik a beszélgetés. Főként ugye akkor problematikus amikor már más témába kezd vagy tovább fűzte a gondolatot és úgy olvas vissza korábbi cheert.
Gondlom az sem kivitelezhető, hogy realtimeba próbál ránézni az adott notira és megköszöni a donatet, közben átfutja hogy kapcsolódik e az adott témához és beolvassa, mert ez már lehet valami szuper AI speedet igényelne :smiley: Másik opció lehet, hogy Jani figyeli ha Pisti beszél (vagy fordítva) és dönti el közben, hogy érdemes e beolvasni, de ezzel is akaszthatják egymás beszédét/gondolatmenetét.
Szóval nem egyszerű téma, mivel teljesen kivágni sem érni meg a beolvasást szvsz, mert néha sőt többször is érdemes hsz érkezik és lendíti tovább a témát kiegészítő infókkal. Meg na mégis csak live, ergo valamilyen szinten interaktív, ha simán ignorálod a chatet lehetne egy YT vidi vagy egy premier vagy minek hívták azt a ticcs próbálkozást a videok bejátszására. Valahol biztos a kettő között van a megoldás.

Szerintem a minimum cheer nem feltétlen szüntetné ezt meg. Mert ha valaki egy nap rákölt 400-500 cheert 25-ös packokba küldve annak nem számít. Először talán szépen megkérni, hogy ezt ne. Ha nem változik, radikális lépés, hogy figyelmen kívül hagyni. Persze ami szintén nehéz. Jobb ötletem nincs, de az, hogy pár ember miatt sokaknak elmegy a kedve a HH-tól, az ugyan úgy toxic-nak számít, mintha egy játékban végig szidna valaki, abban az értelemben, hogy elmegy az embernek a kedve az adott műsortól/játéktól.

Ne érts félre, az interaktivitás nagyon tetszik! Hisz én is szoktam írni chatre, felolvassák, vagy küldök cheert néha. A gond nem az interaktivitással van, hanem azzal, hogy valaki ezt túl tolja. Úgy érzi, hogy már 3. emberként ott kell lennie, mintha Pistivel és Janival beszélgetne végig, miközben van rajta kívül élőben még 2000 ember, és utólag még több tízezer aki visszahallgatja.

Még mindig nem veszed figyelembe azt, hogy ez bevételi forrás is. Mikor mondod azt annak aki ad neked mondjuk egy 1000-est, vagy 5000-et, hogy bocs de ne csináld már. Egyébként meg vagy hallgat erre, vagy nem, cheereket nem lehet letiltani, szóval kizárni így sem úgy sem lehet.

Még mindig nem veszed figyelembe azt amit írtam, látod, hogy nem az 1000-es és 5000-esre cheerekre gondoltam. Hanem a minimum cheer spamról. Nem a bevételi forrás részére céloztam. Erről a srácok is beszéltek, hogy ez a 25-ös cheer rendszer nem feltétlen jó.
Tudom, hogy bevételi forrás, tudom, hogy fontos, sose zavart ha valaki támogatja a srácokat, sub-only chatnek is mindig örültem még nem feliratkozóként is.
De ha az ilyen személyek felől nézzük, akik spammolják a cheert minimum összegben, szerintem ők ilyenkor nem támogatni akarják a srácokat, nem az van a fejükben, hanem az, hogy “na kérlek olvasd be a nevem, had mondjak valamit, legyen 100%, hogy felolvasák amit írok”. Ez toxic szvsz.
Tartalomgyártói szempontból (általánosságban nézzük), sok helyen 100-as minimum cheer van. Okkal, mert egy szint felett már minőség fontosabb, mint az a napi + 500 cheer, legyen mondjuk napi + 2000/2500 mondjuk, ha több 25-ös cheeres emberről beszélünk.
Aki viszont egyszerre küld 100/500/1000/stb cheert az viszont egyértelmű támogatás, ott nem kell “szólni” hogy ne csináld már, mert nem a spammolás a lényege.
Sokszor én is 25-öt küldök, de nem egy adásban 10x, minden nap. Tehát itt is van kivétel.
Azt a támogatást se sajnálom a srácoktól, mert megérdemlik. Helyettük nem tudok beszélni, hogy ez mennyire zavarja őket vagy nem a 25-ös cheer spam, csak leírtam a személyes véleményem, amivel remélem nem vagyok egyedül.
Sajnos tökéletes megoldást én nem tudok, szerintem nincs is. Ettől függetlenül lehet beszélni róla, hátha valahogy kialakul egy elfogadható megoldás. :slight_smile:

3 Likes

Mint ahogy @P_D_1 írta, Pisti és Jani már kitaláltak egy új rendszert.
Jelenleg fölösleges ezn pörögni, várjuk meg, hogy mi lesz.

Legyen így akkor. Már alig várom. :slight_smile: