Hogyan lehetne jobb a HappyHour szerintetek? Szerintem: [..]


#1

A ma reggeli HH után gondoltam megosztok pár gondolatot, amik korábban megfogalmazódtak bennem, de most már kikívánkoznak. Jórészt arról, hogy miként lehetne a ’felhasználói élményt’ javítani, úgy hogy ez nem csak számunkra, de a srácok számára is előnyös volna. Igaz, hogy Pisti jelezte a mai alkalommal, hogy valamikor el fog jönni, azaz idő, amikor közbelépnek, de véleményem szerint ez az idő már akár el is érkezhetne.

Mindenekelőtt tisztáznám, hogy nem kritizálni szeretném bárki munkáját, annál több munka van ebben az irományban. Ötleteket szeretnék megosztani és kikérni a jelen lévők véleményét. Hiszen, ha itt elindul egy diskurzus erről, akkor talán várhatunk valami változást is.

Először azokat a problémákat részletezném, amik számomra váltak nyilvánvalóvá, aztán javaslatokat dobnék fel. Tőletek pedig építő jellegű hozzászólásokat várnék, melyik ponttal értetek egyet, melyikkel nem, melyiken hogy változtatnátok?

Problémák:

A.
A HH egy interaktív műsor. Mint ilyen, a közönség be van vonva a műsor szerkesztésébe, eddig ez tény. Így nagy eséllyel találkoznak a srácok olyan hozzászólókkal, akik irreleváns dolgokkal akasztják meg a gondolatmenetüket / a témát. A kezdeti HH-kban kisebb közönség mellett sokkal relevánsabb hozzászólások érkeztek az általuk - pontosabban a kezdetekben a Pisti által - felvetett témákhoz. Viszont ez a nézők mennyiségével változott, így reagálni kellene erre a kialakult helyzetre új megoldásokkal. Sajnos nem működik azaz attitűd, ami mondjuk 2 éve sikeres volt. Más médiaplatformokon, ahol ennyi embert szolgálnak ki, ott egy komoly szerkesztőség dolgozik a tartalomgyártáson, szerintem lehetne azokból ötleteket meríteni.

B.
Vannak emberek, akik saját személyes sikerüket, szomorúságukat globális tekintetben is jelentősnek vélik (szülinap, névnap, első jogsi valamint láz, fejfájás, első alkalom stb.) és ennek puszta tényét is cheer / donate formájában osztják meg. Így jobban a srácok látókörébe, majd a műsorba is kerülnek ezzel. Nem egy jó storyról beszélek ezekkel kapcsolatban, csak a puszta tényekről. Ez gyakorlatilag a teljes hallgatóság és a srácok számára is teljesen irreleváns. Persze, ez evidencia, de akkor nem is kéne elmenni e mellett.

C.
Frissen érkezők nincsenek tisztában a témával, de nyilván szeretnének a közösségi élmény részesei lenni. De a felzárkózásuk egyrészt a türelmetlenségük miatt is nagyon nehéz.

D.
A chat az egy felület arra, hogy a kisebbségi komplexusban szenvedők is reflektorfénybe kerülhessenek. Ezt így ne vegye senki sértésnek, szerintem ez tény.

Megoldási javaslatok:

1. Commentek vagy akár cheerek highlightolása adminok által
Az adminok highlight-olhassanak hozzászólásokat. Gondolom a Twitch ilyen lehetőséget nem biztosít a felületen – bár akár javasolni is lehetne nekik egy ilyen funkció bevezetését. // Főleg amerikai startupoknál bevált szokás, hogy a felhasználói csoportba érkező javaslatokat meghallgatják, majd később implementálják. Mindaddig ameddig ezt talán megtörténik viszont // akár egy külön chatszobába copy-paste-elhetnék az adminok azokat az témához vágó-érdekfeszítő hozzászólásokat, amiket ők érdekesnek gondolnak. Természetesen ez is vet fel aggályokat, de a műsor gördülékenységét szerintem pozitívan lendítené előre. Persze a kivitelezésre ez csak egy ötlet, lehet nem is jó. Viszont a lényeg, hogy ha az interaktivitást fenn akarjuk tartani, akkor ’szerkesztőkre’ van szükség. TV-ből, rádióból szerintem lehetne ilyen rendszer-szinten ötletet meríteni.

2. Fix időközönkénti feliratkozás beolvasás, vagy akár szöveges (képernyőn megjelenő) köszönetnyilvánítás a srácok részéről a HH-ban
Fix időnként kellene csak a feliratkozásokat felolvasni, tekintettel arra, hogy talán ezek a történések kapcsolódnak legkevésbé bármilyen téma köré. Igazából érthető, hogy a srácok megköszönik őket, és ez egy nagyon kulturált gesztus tőlük, de szerintem nem lenne szükséges. Játékok közben is működik a felirat, HH-ban is mehetne. Persze mindenki örül, amikor meghallja a saját nickjét, de őszintén, van jelentősége? A saját egonk miatt nézzük a srácokat, vagy miattuk (stílus és tálalás) és a tartalom miatt?

3. Fix időközönkénti támogatás beolvasás
Szintén fix időnként kellene csak cheereket / donate-eket beolvasni, a feliratkozásoknál természetesen sűrűbben, hiszen ezek témábavághatnak. Mondjuk témahatároknál, egész gondolatok lezárásánál.

4. Minimum cheer
Nem spanyol viasz, volt már erről is szó korábban teljes csatornára vonatkozóan. Ha úgy nem is, de a HH alatt talán be lehetne vezetni egy minimum cheert. Igaz ez nem feltétlenül garantálja, hogy a kérdező nem fog hülyeséggel hozzászólni, de egy bizonyos korosztály szűrésére biztos elegendő lenne, illetve valószínű a szükségtelen cheerek mennyiség is csökkenne. Ebből adódóan ez viszont innentől egy üzleti döntés is, amire nekünk nincs rálátásunk, hogy ’megéri-e’ a srácok számára.

5. Slow-chat
Talán ez a legkönnyebben kivitelezhető. Mindenki tudja, hogy a HH lényege az interakció, ráadásul a gyors gondolatváltás a srácok és a közönség között. Viszont ez a gyorsaság egy szint felett kivitelezhetetlen, mint amikor a pöcegödörből ömlik a dolog. Akár fixen, akár csak témakifejtések közben lehetne lassítani a hozzászólásokat. Aki ezen megsértődik az pedig menjen a gumicsizmára, ha még van:)

6. Témafelirat
Későn érkezők számára lehetne segítség, hogyha a HH-ban csak egy mondatos témamegjelölés lenne, hogy miről is van szó. Sok félreértés és felesleges kérdezősködés szűnne meg, a feszültség is arányosan csökkenne véleményem szerint.

7. Nincs random témabedobás
Dedikált HH-k lehetnének, ahol (chatből) random topic-okat is feldolgoznak a srácok, heti 1-2 alkalommal. A többi HH pedig azon a gerincen haladhatna, amit kitaláltak, legalább a műsor azon részéig, ameddig az nincs lezárva.

8. Progressbar
Furán hangozhat. De ha a srácok tudják, hogy egy témáról csak röviden vagy nem egy egész HH-t kitöltve szeretnének beszélni, akkor vizuálisan megjelenhetne egy progressbar, ami azt mutatja meg a hallgatóságnak, hogy egy adott témával körülbelül még mennyit szeretnének a srácok foglalkozni.

9. Chat HH
Egy ilyen platformon fontos az interaktivitás, ezt nem is szabad eldobni. Ha viszont a korábban felsoroltakat végigvesszük, akkor valahol azok ezt csorbítják. Ennek mértékéről nyilván a srácoknak kell dönteni, viszont akár lehetne a héten egy olyan HH, ahova a srácok is rápihennek és ott fogadják a tőlünk érkező összes gyökérséget. Story-kat, amiket nem lehetett más témába beilleszteni, szülinapokat, mindent. (hasonlóan a 7-es ponthoz vagy inkább implementálva abba)

10. Interakció
Illetve az interakció csorbítását is lehetne kompenzálni. Például szavazásokkal. Akár témaválasztás szavazással a HH-ban, vagy a HH-t megelőzően. Mondjuk 5 perccel korábban indul a live (addig be is esnek az emberek) és mire indul a műsor egy olyan témát tudunk feldolgozni közösen, amiben biztos a közönség nagy része érdekelt. És nyilván a srácok is, ha már beírták a poll-ba:) De ez csak egy ötlet, lehet más lehetőséget is biztosít a Twitch, amire nincs rálátásom.

A srácok felé is volna javaslatom, feltéve, remélem nem veszik sértésnek.

1. Igaz nem látunk bele a háttérmunkába, viszont több HH-ban előfordul, hogy kissé csapongónak érzem a téma meglovagolását. Lehet ezzel egyedül vagyok így, akkor azt kérlek jelezzétek. Ha viszont más is érzi, akkor én azt javasolnám, hogy kicsivel több felkészülést fektessetek bele egy HH témájának feldolgozásába. A tartalmi és strukturális többletmunka abszolút érezhető lenne véleményem szerint. Ennek a jelenlegi mértékét ti látjátok, így adott esetben azt is ti tudjátok, hogy ezt mennyivel lenne érdemes kompenzálnotok, mekkora időt tudtok erre felszabadítani. Ez egyébként nem jelent órákat. A témában való jártasságotoktól függően percek is lehetnek.

2. Nem foglalkozni, fül mellett elengedni a hülyeségeket. Persze még sohasem zúdította rám 1500-10000 ember a mondandóját, így ennek a kezelését el sem tudom képzelni. Ezt sokan megfogalmazták már, nincs is ennél többről mit beszélni:)

Nem szeretném, és a gondolataim mögött nem az van, hogy a srácok hozzáállása változzon meg. Aki türelmesen végigolvasta annak gondolom ez egyértelmű:) Viszont ők szolgáltatják a szórakozást számunkra, így feltételezem az ő munkájukkal kapcsolatban is megfogalmazható vélemény.

Ezeket csak azért osztottam meg, mert nagyon tetszik az a koncepció, amit a HH-ban tapasztaltam az elmúlt években, viszont érezhető a változás. Bizonyos részeket nehezebb élvezni (nyilván nekik is), vagy akár lehetetlen. Pedig a témák jók, a chat-gerince (akiket a srácok és a chat egy jelentős része is ismer / találkozik velük streamekben) jókat szól hozzá, érdekfeszítő dolgokat hallani. Szóval minden adott, csak határozottabb kereteket kellene szerintem adni a HH-nak, még ha ez valahol hátrányosan is érint minket, átlagnézőket.

Illetve nem mondom, hogy egyik-másik megoldási javaslat nem vet fel aggályokat, de úgy gondolom, hogy nem csak számomra lehet zavaró a folyamatos kizökkenések a témákból, és az ezekre irányuló túlzó figyelem. Illetve ha ez a hozzászólás másra nem volt jó, csak hogy elinduljon egy beszélgetés, hogy hogyan lehet még jobb mindenki számára a HH, már megérte.

Autodidakta módon tanultak bele a srácok a nagyközönség előtti kommunikációba és nagyon sok jó ötlettel és megoldással álltak elő. Viszont szerintem már elérték azt a szintet, ahol komolyabb rendszerszintű energiabefektetés szükséges ugyanahhoz, vagy a jobb felhasználói élményhez, mint korábban. Egyre többen vagyunk, nagyobb a zaj, és egyre nehezebben halljuk őket. A kis faluból nem mondom, hogy Mordor lett, de úton vagyunk oda.

Részemről ennyit szerettem volna megosztani, köszönöm, ha végigolvastad. Kérem azokat, akik csak felületesen, 1-1 gondolatfoszlányt olvastak el, addig ne szóljanak hozzá, ameddig nem olvasták végig az egész bejegyzést, így biztos elkerüljük a félreértéseket :wink:

Összegezve tehát, amiért a fórumon osztottam meg a gondolataim:

Érdekelne a jelen lévők véleménye a leírtakról, leginkább a megoldásokról. Sőt, ha van új javaslat és azt szívesen megosztaná valaki, nem egy szóban, az külön segítség lehet szerintem. Jó lenne, ha tudnánk a srácoknak segíteni, ha mást nem visszajelzést adni nekik azoktól, akik hajlandóak időt és energiát is befektetni, hogy változást érjenek el.


#2

Szépen összeszedett gondolatok, amihez csak gratulálni tudok. Vannak közte olyanok amik megérdemlik, h elgondolkodjon rajtuk az ember és van köztük olyan ami miatt kétségbe vonom, hogy rendszeres HH néző vagy!
Minden esetre én köszönöm, hogy leírtad ezeket, remélem eljut ahhoz akinek szántad.


#3

Köszönöm. A gondolataim célcsoportja azok, akik szintén nem csak a problémákkal tudnak előrukkolni, amik szem előtt vannak, hanem azokon szeretnének is változtatni, esetleg ötletük, véleményük is van.

Az elmúlt 1,5 hónap HappyHour-jeiből nagyon keveset láttam olyan 11-13-at, azt is jó részt az elmúlt 2 hétből. Ezt megelőzően, de a Twitch csatorna indulását követő 6-7 hónapban kezdtem követni rendszeresen a HH-kat. Idén tavasztól őszig jórészt ez a program motivált, hogy időben indítsam a napot, a reggeli rutinom része volt. Sőt a csatornán leginkább ezt a tartalmat fogyasztottam. De többször én sem tudtam semmibe venni a téma-megakadásokat és az ebből adódó feszültségeket, és ezért iktattam be egy kis szünetet. Most megint tapasztaltam, hogy a helyzet nem hogy nem javult, de… Így gondoltam megírom a véleményem, hátha valaki, akárki, bárki bármilyen véleménnyel csatlakozik.

Szerinted mik azok amik érdekesek lehetnek, és mik azok amikkel nem értesz egyet? Tekintettel arra, hogy valószínűleg, 3x annyi időt töltesz a csatornán, kíváncsian várnám a véleményed. Lehet én is tisztábban tudnék látni utána:)


#4

Ez eleinte így indult hogy itt a fórumon lehetett adott témákra szavazni és azokból került ki a műsor témája. Nem tudom miért szűnt ez meg…

Ezt nagyon át tudom élni. :smiley: Sajnos a munkám miatt csak ritkán tudom élőben nézni őket, de ha igen akkor iszonyat baromságokat tudnak nekik írni. :smiley: Pisti szegény feje ilyenkor…

Ötlet:
Amúgy szerintem többször lehetne náluk meghívott vendég egy-egy témával kapcsolatban. (nem csak Nessaj akit imádok ^^ hanem egyéb szakmába illő illetők is akik az adott témához kapcsolódnak) Előre össze lehetne gyűjteni kérdéseket itt a fórumon az adott téma topikjában és azokkal interjúvolhatnának a srácok vendégeket. :slight_smile: Nem lenne fennakadás, mégis elhangozhatnak a kérdések, stb…


#5

Jó ötlet, amit írsz, de tudtommal ez az új HH-val kisebb-nagyobb rendszerességgel lesz. Sőt szeptemberben Kodi, októberben Nessaj volt vendég. Lehet ebben a hónapban is lesz valaki. Másrészt: a meghívott vendég egy specifikus helyzet. A lényeg - szvsz - az volna, hogy globálisan változzon a chat és a srácok interakciója.

// Mondjuk viszont ha a mai napot nézzük, ma minden gördülékenyen ment, mindenféle komolyabb fennakadás nélkül. //