Honnan tudom hogy melyik a jó?

Honnan tudhatom meg hogy az alaplap, a processzor és az egyéb tartozékok kompatibilisek egymással, ezelőtt hogy megrendelném őket?

Hú, nagyon startról indulunk.

Egyszerűsítsük mindenki dolgát. Itt nézz körül:

6 Likes

Oké, hogy van egy jó build ajánló, de alapvetően nem volt hülye kérdés :smiley: Nincs egy olyan jó topic, ahol össze lenne szedve, hogy mit miért hogyan lehet összeszerelni. Gondolok a kompatibilitásokra.

Az alaplap gyártói honlapján szokott lenni egy lista, az alaplappal kompatibilis memóriákról. A többiről meg utána olvasás útján tud meg többet az ember. De sok esetben ha a foglalat megfelel akkor nem szokott baj lenni.

3 Likes

Azért ez annyira nem bonyolult.

A) Kinézel egy csilivili árdzsíbí házikót.
Ne legyen zárt. A többi mind egyéni preferancia és a felhasználási terület függvénye .

B) Az alaplapnak illeszkednie kell a házba (meg kell nézni a méretet. MATX/ATX/stb) és ellenőrizni milyen processzor foglalat van rajta. Fontos a VRM hűtés is, ezért itt is fontos a piac ismerete. “H” alaplapot nem veszünk.

C) Ramokat a támogatott listából választasz mindig kitben. (DDR3 egy igénytelenebb állat, ott ez kihagyható)

D) Alaplaptól függ hogy milyen procit választasz (itt sajnos ismerni kell a piacot valamilyen szinten hogy tudd “mi éri meg”) és itt is számít a felhasználási terület. Jelenleg AMD a nyerő, gen 9 intel újonnan felejtős.

E) GPU. itt már számít a bottleneck a processzor mellé. Ebben segít a (Bottleneck calculator, de közel sem szentírás.) Itt is nézz méreteket, férj be a házba. Az újabb gpu-k már PCIe 4.0-t használnak, ilyen legyen az alaplapon is.

F) TÁP!!! Ahogy Sutyomatic is írja, tápon nem spórolunk. A keret 10-15%-a tápra fog elmenni, az az egész cucc lelke. Ha van egy fél millás géped ne egy bronzos hulladék legyen alatta. Csak a 80+gold. Itt is férj be a házba. A táp maximális fogyasztására számolj rá legalább 150/200 wattot a későbbi fejleszthetőség érdekében. Egy jó táp 8-10 évig kiszolgál.

G) ventik. A processzorhűtővel nincs sok dolgod, férjen be a házba és egyezzen a foglalat az alaplapon találhatóval. A ház ventik elöl szívnak hátul+fent fújnak de ne legyen negative pressure a házban mert tele leszel porral.

A ház-alaplap-processzor sorrend variálható, én így láttam logikusnak.

Sajnos ez egy olyan műfaj, hogy nem lehet egyszer megtanulni, mivel a piac naponta változik. Utána kell járni és “gyakorolni” kell mint minden mást.

Végtelen mennyiségű youtube videó. Haverommal raktunk össze gépet tutorial alapján és gond nélkül megy.

6 Likes

Köszi az infót, és energiát :slight_smile: Én már egyébként 3 gépet összeraktam, nekem meg van ez az alap tudás, csak úgy értem, hogy ha egy ilyen szösszenet össze lenne írva a build ajánlóba mondjuk, akkor kevesebb ilyen kérdés lenne

2 Likes

Nyilván nagyon jó lenne, de ez nagyjából olyan mintha otthon panaszkodnál, hogy kosz van. Ha zavar, porszívózz fel :smiley:

6 Likes

Erre annyi javítást eszközölnék, hogy a Proc-Ház-Alaplap sorrendet találom a leglogikusabbnak.
1: proci, hiszen az az igényem, az befolyásolja, mit fogok mellé rakni.
2: ház, csak hogy tudjam, milyen formátumú alaplapot szeretnék ( nekem egy ideig úgy nézett ki, hogy egy kis ikeás polcon lesz a sarokban a gép, így mITX házakat néztem, max mATX, aztán lemértem, hogy tudok szélesebb asztalt venni (36 m2 garzon, minden négyzetcentinyi helyfoglalást meg kell gondolni), így lett az NZXT H510 és full ATX lap.
3: Alaplap: itt, mivel a méret már adott (ugye full ATX toronyba NEM teszünk mATX vagy itx alaplapot, mert ortó egy látvány az üres ház), csak a lap minőségét/teljesítményét/VRM minőséget ÉS hűtést nézzük, és hogy socket-chipset vonalon rendben legyünk a választott procinkkal.

1 Like

Nem tudom, én valahogy mindig a GPU-tól indulok és úgy nézek hozzá procit kerettől meg igényektől függően. Illetve előtte szintén kerettől függően el kellene dönteni milyen felbontás+képfrissítést szeretne.
Ha ez nagyjából el van döntve, ahhoz jön egy VGA ami ki tudja ezt szolgálni, ahhoz meg egy proci ami nem bottleneckeli. Onnan meg adott a socket meg minden egyéb, csak keresni kell az ajánlott típusokat.

Ettől csak akkor térnék el, ha pl mint most kiba qwa drága a vga és úgy számolok, hogy pl egy 3070 szintet szeretnék és ahhoz nézem a procit, viszont olyan karit veszek amit éppen jó áron találok és később ha épeszű árban lesznek akkor váltok.

1 Like