Húsvét

Sziasztok srácok!

Gondoltam ha már április eleje van lehetne majd a Húsvét is téma. :slight_smile: Meséljetek, Nálatok hogy megy ez?

Nálunk régen kislány koromban anyával itthon festettünk tojásokat, sütöttünk süteményeket, kidíszítettük a lakást, és Húsvétkor apa keltett korán egy húsvéti locsoló verssel, aztán meglocsolt :slight_smile: ezután korán reggeltől itthon vártuk a locsolókat(ismerősök, barátok, rokonok) anyával szép ruhában. Ha jöttek a locsolók leültünk az asztal köré, ettek a sütiből, a felnőttek kaptak valami szeszes italt is, aztán beszélgettünk, hogy kivel mi újság, ezután pedig elmondtak egy locsolóverset a fiúk, meglocsoltak, és kaptak cserébe csoki tojást, vagy festett főtt tojást, a gyerekek pedig egy kis zsebpénzt is. Délelőtt így váltották itthon egymást a locsolók, az apukám pedig járta a lakásokat, nehogy elhervadjanak a lányok. :slight_smile: Aztán délben, vagy kora délután hazaért apa, elmentek a locsolók, és megettük a főtt sonkát és tojást kukoricasalátával, és megettük a maradék süteményt is ha volt.

Mi már nem igazán tartjuk meg manapság a Húsvétot úgy mint régen, és ezt eléggé sajnálom, szerintem ez egy nagyon szép kis hagyomány volt felénk.

Érdekelne hogy máshol ez hogyan megy? Ti hogyan tartottátok régen ezt az ünnepet? Nálatok is kezdenek az ilyen hagyományok megkopni?

5 Likes

Szerintem mindent le irtal igy nincs haza fuzni valom :slight_smile:

2 Likes

Ez így olvasva tök buli :slight_smile: Én az ilyen megmozdulásokat valahogy mindig zsigerből utáltam gyerekként, aztán sokáig nem is volt téma, most, hogy a lányom 4,5 éves, már szóba került a húsvéti móka és mondta is hogy ugye meglocsolom?! :smiley: Természetesen meg fogom, így már jobban tetszik :slight_smile: Gyerekként talán cikinek éreztem, vagy nem is tudom, mi járt a fejemben :slight_smile:

3 Likes

Nálunk is ez volt, amíg még gyerekek voltunk. Aztán megváltozott minden, mostanában már nem vagyunk otthon húsvétkor, inkább kirándulunk vagy lemegyünk a telekre. Hogy miért? Bp-en lakom és ilyenkor felkerekednek a kisebbségiek, mindenhova becsöngetnek és 100ftért leöntenek valami pacsulival. Már nincs meg a szép szokás, rokonok nem jönnek, senki nem fogadja el érte a tojást vagy a kaját, csak pénzt kérnek. Mi meg ebből nem kérünk. Ha nekem lenne gyerekem én is visszaállítanám a régi szép hagyományokat mert tetszettek. :slight_smile: Most már csak a párom locsol meg minket meg a tesóm párja. :slight_smile:

2 Likes