I7 8700k hőmérséklet ingadozás


#1

Sziasztok. Adott egy i7 8700k konfig, most lesz lassan 1 hete üzembe helyezve. Ma kezdte el a következőt produkálni. Iddle 38 fokon van a procim, Cooler Master vízhűtéssel (Cooler Maste Liquid Lite 240) Majd egyszer csak felpörögnek a ventik ekkor felugrik 60 fokra majd azonnal vissza is esik. Aidával cpu stressz alatt megáll 58 fokon. Mi lehet a probléma. Procihűtő hibátlanul felrakva, egy héten keresztül semmi probléma nem volt a konfiggal. (új alaplap új ram) Köszi előre is a segítséget!


#2

Tulajdonképpen mi is a problémád?


#3

Nekem ezt a Ryzen 2600x-em produkálja, gondolom akkor történik mikor felhúzza magát a proci. Nem tudom intelnél ha jelen van, de az én modellemnél 10 másodpercenként fel megy pár fogot és aztán vissza. Ha a power plan High Performance-on van mindig metörténik, Balanced vagy Power Saver-en már nem jelenik meg.


#4

A prbléma az, hogy idle állapotban felugrik 60 fokra a cpu hőmérséklete felpörögnek a ventik, majd egyből vissza is esik. Illetve néha 1 s alatt 20 fokot is felugrik a hőmérséklete.


#5

Be tudod állítani biosban vagy a hűtés vezélrőprogramjában hogy hány fokos procinál milyen tempóban pörögjenek a ventik. Most valószínűleg az van beállítva hogy 60 alatt akacsony fordulaton megy, 60-nál meg hirtelen magasabbra vált. Ha akarod, akkor beállíthatod hogy inkább folyamatosabban emelkedjen a fordulatszám.

Egyébként a 60 fok is semmi egy procinak.

De ha hirtelen ingadozások vannak, az inkább valami szoftveres hiba szerintem.


#6

Igen ezt be is állítottam. Leginkább az zavar hogy egy pillanat alatt akár 20 fokot is feligrik 0%-os terhelés alatt


#7

Frissíts biost, és a hűtés programját ha lehet, hátha megoldja. Bios frissítés előtt reset defaults, aztán újra beállítani a hűtést és a ram XMP-t.


#8

Ez is meg volt! :slight_smile:


#9

Először is 2019 Juniusában 8700? Why?

Másodszor a CPU temp ingadozás teljesen normális…1-2°C-tól 20-30°C-ig előfordulhat viszont az esetek 99%-ában valami háttér process ami kiváltja nem hiba a hűtésben vagy a hardware-ben.

Lehet indexel a Windows…én személy szerint mindíg kikapcsolom Windows indexinget a services-ben mert nem igazán sok vizet zavar ha off…

De lehet pl. egy telepített uTorrent ami indul a Windows-al…jópár verzió óta mostmár, hogy cryprobányászkodik a gépeken amikre telepítik…(ha esetleg fentlenne gyaluld le és tegyél qubittorentet inkább)


#10

Mondjuk nem tudhatod, én most vásároltam egy 9700k-t piszok jó árban! Világ életemben a vörösöknél voltam, most lett elég! :grin: Amit meg írtál a torrent-ről akár még igaz is lehet.


#11

Eddig nekem is amd konfigjaim voltak. Szerettem volna intelt egyrészt. Az, hogy az uj ryzenek milyenek lesznek erre nem szerettem volna alapozni. A budgetbe ez a konfig fért bele, úgy gondolom egy pár évig maradék nélkül kitud szolgálni ez is.


#12

Szar az időzítés :smiley:


#13

Jó csak 8th gen CPU mikor a 9th gen is már kb a generációja felénél jár… árban meg (ha újonnan volt véve) a 8700k kemény £5-al olcsóbb mint a 9700k

Amúgy @marcimine -nak igaza van…ez a lehető legrosszabb időzítés Intelt cenni AMD helyett… egy x700k árán simán kijött volna egy 2700x ami klasszisokkal jobb jelenleg…és még legalább fejleszthetô is lett volna :stuck_out_tongue:

Jelenleg az AMD a legjobb értékarányú CPU és ezt egy 9900k mögül is látom.


#14

Elkanyardotunk a kérdéstől :smiley:


#15

Hidd el, tisztába vagyok vele, de nem tudtam várni többet, és olyan árat kaptam a prociért meg a MB-ért nem hagyhattam ott! Tökéletesen elégedett vagyok vele, engem kiszolgál! Most erre vágytam megkaptam :grin: mindenki dicséri a 2700x-et de nekem valahogy nem szimpi :unamused: bocsiiii :grin::sunglasses:


#16

100k-ért te otthagytad volna a bontatlan, garanciás 9700k-t az Asus Rog Z390-E alaplappal? Na mert én sem :grin::sunglasses:


#17

100-at simán megért.


#18

Nyilván, 100K-ért a kettőt bármikor elfogadná bárki aki egy kicsit is tudja hogy nagyobb szám=több FPS, alacsonyabb ping, nagyobb K/D :smiley:


#19

Az Asus alaplapot biztos…bottal nem piszkálom a termékeiket :smile: a 100k meg semmit nem mond… Foggalmam nincs az mennyit ér vagy nem ér… soha nem éltem Magyarországon :stuck_out_tongue: Lényeg ha neked megérte megérte…

A több FPS valami baromira nem játszik ezeknél a CPU-knál…egyiksem fut 100%-on egyik kompetitív FPS-ben sem. Ma már a GPU a szűk keresztmetcet… CPU fronton MÉG FHD-ben is ami inkább CPU igényes mint az 1440p; egy i5 és egy i7 az esetek 99%-ában ugyanazt a teljesítményt hozza ha megfelelő GPU van mellette…

Ezek a CPU-k WORKLOAD-ban nyujtott teljesítmény terén térnek el de ott ég és föld a különbség…eleve több program van multicore-ra optimalizálva :slight_smile: