TheVR Fórum

Időutazás

A filmek, sorozatok, játékok kapcsán sokszor felvetődik a téma és az alkotók közül ki így ki úgy képzeli el az időutazás fizikáját és mivoltát. Én arra lennék kíváncsi, hogy ti miként képzelitek el? Lehetséges szerintetek egyáltalán? És ha igen akkor a fizika törvényei milyen úton módon igyekezne a paradoxonok kialakulásának lehetőségét meggátolni? Nagyon érdekelne az elképzelésetek kedves Ninjonok ebben a témában. :slight_smile:
Nem kell persze kvantumfizika Doktori disszertáció szintig elmenni. :smiley:

Lehetséges, előre, köszönhetően annak hogy a gravitáció meghajlítja a téridőt. Lásd pl. Csillagok között.

Visszafelé nem működik az idő nyila miatt.

1 Like

Hú ez kemény téma :slight_smile: Merengtem én is ezen többször, de mindig arra jutok, hogy ha egyszer sikerül valami módon időutazni visszafelé, hamar vége lesz a világnak abban a formában, ahogy addig a pillanatig ismertük :slight_smile:
Elég belegondolni a családfákba, hány generációra mennek vissza alig pár száz év alatt… Ha valaki időben visszamegy és megakadályoz akár csak egy találkozást két ember között, azzal simán lehet, hogy teljesen átírja több ezer ember életét a jelenben. Belegondolni is durva :slight_smile:

Nagyobb változtatásokról nem is beszélve, akár országokat törölhet el egy-egy apróság.

8 Likes

Visszafelé soha nem működik a dolog, előre már most is. Pl akik az ISS-sel vannak, valami 0,0000001 másodperccel kevesebb időt érzékelnek évente, de a műholdakat is folyamatosan újra kell kalibrálni mert különben pontatlanok lennének a GPS-ek.

1 Like

Egy Stephen Hawking dokumentum filmben is ez az elmélkedés, hogy a múltba való időutazás nem létezik.
De amúgy a két rés kísérletből kiindulva, ahol ha nem vizsgálódunk az elektron vagy foton részecske mindkét résen átmegy én arra kezdtem el gondolni, hogy mi van akkor ha az összes lehetséges kimenetel egyszerre megy végbe, de mi csak ebből csak az egyiket érzékeljük. Mi van akkor ha így a paradox-onok keletkezése megszűnik és így valósul meg a több idősíkok létezése. Persze továbbra is úgy gondolom, hogy az időutazás úgy mint a filmekben nem lehetséges. Maximum az információ tud utazni vissza az időben egy “közvetítő” kvantummechanikai jelenség segítségével. Mert ugye egy egyszerű információ is galibát tudna okozni.

Egyébként az időparadoxont sosem tartottam logikusnak, mert hiszen ha már megváltoztattak egy információt a múltban azt egész egyszerűen nem vesszük észre mivel nincs mihez viszonyítanunk.
Pl. mi lenne ha megtudnánk akadályozni a világháborút.
De honnan tudjuk hogy a világháború maga nem egy időben megváltoztatott esemény eredménye?

2 Likes

Javaslom ezt a videót, hasonló témával foglalkozik mint amit feszegetsz, bár nem az időhöz kapcsolva.

Ez pedig egy jó kis idővel kapcsolatos:

1 Like

Gyakorlatilag minden nap eszembe jut, hogy milyen lenne időt utazni. Első kézből láthatnád azt, amiről a szüleid meséltek, amit a történelem könyvek írnak. Viszont hamarabb tudnál a jövő történéseiről is… A hátulütője igazán, csak az, hogy belefolyhatsz a dolgokba és nem feltétlenül lényegtelen pillanatokat keresnél az időben. A múltban olyan dolgokat keresnél, ami legyen az emberiség, egy nemzet, vagy akár csak a szüleid, de számukra fontos dolgokat, amibe beleszólni, megmásítani nem érdemes. Szerintem, ha ebbe megpróbál valaki belekötni, csak ezt igazolja. A jövővel más a leányzó fekvése, ahol semmi konkrétum nincs ugyebár. A jövőhéten bármi megtörténhet, nem hogy évtizedekkel később. Maga az időutazás gondolata szép és érdekes, de ezen az “idősíkon” én nem látom értelmét. Viszont ha mégis azt mondaná valaki, hogy van egy időgépe, akkor legyen mellé egy DeLorean DMC12-je, mert anélkül nem ér semmit. :smiley:

2 Likes

A kedvenc témám. Már gyerekkorom óta foglalkoztat az a dolog, hogy miként is lehetne. Egyik barátommal (fizikusnak tanul), régen volt egy építkezés, ahol elrejtettünk egy időkapszulát a pontos dátummal, hogy ha megtaláljuk a jövőben akkor menjünk oda vissza (ugyanis feltételeztük azt, hogy a barátom a jövőben olyan jó fizikus lesz, hogy feltalálja az időgépet xD), nos…mondanom sem kell, hogy nem jelentünk meg. Na de…félretéve a történetet a lényeg: a múltba való utazás az jó lenne, csak az a probléma, hogy lehetetlen lenne bármit is megváltoztatni (lásd: Marty McFly effektus), azaz: tételezzük fel, hogy meg akarom akadályozni, hogy megtörténjen a II. világháború, ezért visszautazom az időben, és megölöm fiatalon Hitlert. Tegyük fel bekövetkezik a változás, ebben az esetben nem lesz II. világháború, ergo nem akarok visszamenni megölni Hitlert, ergo nem megyek vissza megölni Hitlert, ergo él és virul és voálá…lőn világháború. Sokan tartják azt, hogy ha lehetne is visszafelé utazni, azt csak megfigyelőként tehetnénk meg, azaz változást nem tudnánk előidézni. A jövőbe utazás nem kérdés, azt idővel (érted, idővel :'D) majd meg lehet oldani :slight_smile: Ott csak a sebesség, illetve a gravitáció hatására a téridő hajlítása adhat valamit. Bár itt még ekkor nem beszéltünk a több dimenzióról, a féregjáratokról, fekete lyukakról, párhuzamos univerzumokról.

Saját elképzelés az időutazásra (csak hogy kicsit kapcsolódjak a témához :D): Egy DMC12-es DeLoreannal felgyorsítani 88 mph/h-ra és a fluxuskondenzátor segítségével (ami lehetővé teszi az időutazást) eljutni a megadott időpontba :smiley: Ja…és mint tudjuk a rozsdamentes acélszerkezet elősegíti az időutazást :smiley:

9 Likes

Az időutazós filmek közül pont a legkevésbé reálisnak elképzelhetőt választottátok. :smiley:
Sok tudós azt mondja egyébként, hogy ha vissza mennél a múltba, akkor egy másik dimenzióba kerülnél úgymond alapból. Az nem az te dimenziód, így ha megváltoztatsz valamit, neked nem lesz bajod, mivel a te dimenziód, amiben születettél ugyanaz maradt. Így ki lehet kerülni az időparadoxont.
Láttátok A Találmány című filmet? Egy informatikus csávó írta és hát aki elsőre teljesen megérti azt a filmet, egy zseni. :smiley: Abban a filmben az időutazás egy hurokként működik. Vagy te, van a gép. Vissza akarsz menni az időben mondjuk két órát, akkor a gépet két órával előbb be kell kapcsolni, mint ahogy bele mászol. Szóval vissza akarsz menni mondjuk 10 órára és most 12 óra van. Bekapcsolod a gépet 10 órakor, délben bemászol, vársz a gépben két órát és amikor kijössz nem 14 óra van, hanem 10. Abban az esetben az időben viszont kettő van belőled egy időben, így az az okos megoldás ha az eredeti éneddel amikor tudod hogy már vissza utazott, egyre hotelben maradsz pl. (szóval bekapcsolod a gépet és elmész egy hotelba), addig a másik éned azt csinál amit akar. (a filmben tőzsdéztek), majd az eredeti éned délben ugye bemászik a gépbe, te pedig ott maradsz, így jön össze a hurok. Itt is lehetne ugye paradox, ha megállítanád az eredeti éned, hogy bemásszon.

2 Likes

Több szempontot ne vizsgáltatok eddig meg. Az filmekből ismert időutazás azért sem működne, mert ha van is egy készüléked ami az időben tud utazni, az még a térben nem fog…na már most, még ha csak egy órát is utazol visszafele az időben, a Föld Nap körüli pályája miatt valamint a Galaxisunk forgása miatt és az Univerzum tágulása miatt ami mind egyidejüleg történik megállás nélkül, valahol az űr hidegében kötne ki az időutazó. Hiába utazik valaki az időben 1millió évet, hisz akkor a Föld nem egészen volt a környéken… de ugyanez a probléma a jövőbe való utazásnál is fennál.

A jövőbe való utazás esetén ez a dolog TALÁN megkerülhető lenne a “quantum entangled” részecskék segitségével. Einstein úgy írta ezt le mint “spooky action at a distance” mikor 2 részeske között olyan párhuzam keletkezik, hogy az egyik mindíg pontosan tükrözi a másik állapotát lényegtelen a köztük lévő távolságtól.

Egy ilyen páros egyik elemét felhasználva amolyan “horgony”-ként itt a földön a másikat pedig felhasználva az időgépben aféle “iránytű”-ként, elképzelhető, hogy összehozható lenne a térbeli ugrás is…de CSAK a jövöbe; hisz ez csak attól a pillanattól működne, hogy a párost megalkottuk.

Másodszor pedig az egész elmélkedés fölösleges, hisz ha valaha felfogják fedezni az időutazást, akkor MÁR létezik. Ez a tipikus “ma sem lett kész; majd befejezem tegnap” esete.

Az idő maga is egy dimenzió hisz ugyanúgy mint a hosszúságnak vagy magasságnak van eleje és lessz vége is. Amit épp átélünk az csak egy pont az idő “síkján”. Az, hogy mi nem vagyunk képesek ugyanúgy kezelni ezt a “dimenziót” mint az általunk “általánosított” 3at az csupán a 3 dimenziós létünk és agyunk korlátoltsága.

4 Likes

Bizony, ha elkezdünk az időutazás mikéntjére leásni, ez egy elég komoly probléma, olyannyira, hogy ha csak egy órát mennénk vissza/előre az időben, máris durva távolságra kerülnénk a földtől. Csak érdekességképp a tejútrendszer, amiben vagyunk óránként 2,1 millió km-t tesz meg. A naprendszerünk pedig kb 0,8 milliót a tejútrendszerben.

3 Likes

Itt van két érdekes videó is pont e témában, hogy miként is mozog a naprendszerünk:
Itt, hogy a galaxison belül miként:

És ennek tetejébe még a galaxis is utazik az űrben 2.25 millió km/h-val több más galaxissal egyetemben.


http://www.origo.hu/tudomany/20170201-nemcsak-vonzo-hanem-taszito-hatas-is-eri-a-tejutrendszert.html

És még ott van az is, hogy ugye az űr különböző pontján az idő a gravitáció különböző megnyilvánulásai miatt másképpen telik így az időutazást még jobban megnehezítve.

Nekem ez a téma már meghaladja a képességeimet. :smiley: Nem is értek a fizikához, úgy egyáltalán, viszont érdekes dolog mindenképpen. De szerintem veszélyes is lehet, mert tényleg amit írtok is, hogy ha bármit megváltoztatsz a múltban, akkor az milyen hatással lesz a jövőre (?). Ugye pillangóhatás. Na de mindegy is, én tényleg nem akarok ebbe belefolyni, mert mondom nem értek hozzá, csak egy valamit mondanék mindössze. Hogy ha esetleg lenne ilyenre lehetőségem, akkor én visszamennék a gyerekkori énemhez, és megmutatnám magam neki. Megölelném, és mesélnék neki, hogy milyen ember lesz belőle. Nem mondom, hogy olyan húú de nagyon pozitív lesz minden, de azért nagyon sok olyan dolog fog vele történni, amiket akkor még nem is gondol. És, hogy higgye el alakulni fog és változni fog. És olyan embereket fog megismerni akik nagy hatással lesznek rá. Hogy megtanul rajzolni, hogy lesz egy nagyon aranyos kutyája. Hogy a testvérével is fog alakulni a kapcsolata, és stb. Nekem max ilyen időutazós gondolataim vannak. :slight_smile:

1 Like

És lehet, hogy pont ezzel tennéd tönkre a saját magad életét :slight_smile:

2 Likes

Hmm, ebbe bele se gondoltam. Mondom én, hogy nem értek ezekhez. :smiley: De érdekes, lehet mégsem lenne olyan jó, mint ahogy azt fejben kitaláltam. Na mindegy, nem fogom kipróbálni. :smiley:

2 Likes

Érdekes téma, annyi mindent írtatok már le, hogy a filmekben lévő időutazás teljesen lehetetlennek tűnik nekem, pedig mindig valahogy úgy képzeltem el ezeket, ahogy ott is láttam. :slight_smile:

Ha lehetőségem lenne, akkor sem biztos, hogy élnék vele. Szerintem félnék a következményektől, amit okozhatok. Ki tudja, hogy mi lesz, ha akár a jövőben, akár a múltban bármiben változást okozok. Feltételezve persze, hogy mindez lehetséges. :slight_smile:

2 Likes

Amire még mások nem gondoltak az időutazással kapcsolatban az maguk a vírusok amik az évek során mutálódtak küzdve az emberi imunrendszer és a fejlett orvostudomány antibiotikumai ellen. Tegyük fel, hogy valamilyen úton módon visszautazhatunk 600 évet a múltba a téridőn át ismerve a Föld akkori pozícióját a világegyetemben. Milyen hatása lenne az akkori emberre az az influenza vírus ami épp az időutazóban lapul. Lehet senkivel sem kellene találkoznia és így is kiirtaná a föld lakosságának 1-2%-át amivel máris hatalmasat változatot a múltban.

2 Likes

Picit kapcsolódik csak a témához, de ti ha lenne lehetőségetek, lefagyasztatnátok magatok most ebben az évben úgy, mint a Futuramában? Ha igen, hány évre? :slight_smile: Én szerintem bele mennék (1000-2000 évre mondjuk, de akár több is), a család hiányozna, viszont ez egy olyan élmény lenne, amit megérné nekem belemenni. (persze itt mondhatjuk megint a vírusokat meg hasonló, de egy ideig steril környezetbe zárnának és védőoltásokkal bombáznának) :smiley:

Ez is csak a “mivan ha rálépsz valamire és abból fejlődött volna ki az emberiség” paradoxon… A mult nehezen lehetne képlékeny. Ami volt “elmult” mondás talán közelebb áll a valósághoz mint hisszük. A párhuzamos idősíkokban való mozgás lehetősége tűnik a leg lehetségesebb teoriának a mai tudományos nézőpontok szerint, és azzal a saját idősíkban nem lehet kárt tenni… hisz ha egy párhuzamos valóságba utazva megy vissza valaki annak a valóságbak a multjába (ami valamien oknál fogva nállunk a jelen) akkor ha kinyírja a saját nagyapját akkor az apja és ő maga nem szuletik meg…de csak ABBAN A PÁRHUZAMOS İDŐSÍKBAN…ha visszajön a maga valóságába itt minden változatlan.

Az inkább fogós kérdés, hogy milyen is az idő szerkezetileg. Vannak teóriák miszerint nem egy “egyenes” hanem sokkal inkább egy hullám mely gyorsul és lassul…de vannak elméletek arról is miszerint az idő maga egy végtelen ismétlődő hurkot alkot mely szüntelen magába fordulva ujra és ujrajátsza magát…

Ha pedig mégis egy lineáris síkon halad és egy jóval fejlettebb létforma (akár több mint 3 dimenziós lény vagy faj) képes úgy felfogni mint mi egy utat ahol haladhat mind előre mindpedig hátra korlátok nélkül; akkor van e választás és lehetőség…hisz ha az út már készvan mind a multra mind a jővőbe akkor már minden volt és minden van ami lessz…mi pedig csak sétálunk előre.

Illetve ha ez a helyzet mikor keletkezett az út? Mikor kik voltak az elsők akik átélték? Vagy mi vagyunk a szerencsések (ismét egoista önteltségünkben) akik lefektetik ezt az utat és talán az egyetlenek akiknek valóban van még választása?

5 Likes