Intel 1150-es foglalatú alaplap, 1x pcie 3.0 x16 csatlakozással


#1

Sziasztok!

Egy olyan problémába ütköztem, hogy az Asrock B85M PRO4-es alaplapom felmondta a szolgálatot egy áramszünet után, sajnos újraindítás után már semmi életjelet sem adott magáról, egyedül az egér és billentyű világítás ment, a táp tesztelve lett egy másik lapon, azzal hibátlanul üzemel.

Nos nekiálltam keresgélni, hogy gyorsan beszerzek valami hasonló alaplapot, de sehol az égvilágon nem találtam, Pcie 3.0 x16-os csatlakozású, 1150-es foglalatú alaplapot. Végigböngésztem vagy 30 oldalt, de sehol sem bukkantam még csak garanciás használtra, sőt használtra sem, ami pedig 1 darab éppen volt 80ezer + forintot karcolt. :smiley: Tényleg egyetlen egy ilyen darabot sem kapni már sehol vagy csupán én vagyok a balfasz és nem tudom jól használni a keresőt :slight_smile:

Sajnos hardware téren nem vagyok otthon, így remélem az itt leírtak alapján is valaki a segítségemre tud lenni. Aki esetleg még azzal állna elő, hogy fejlesszek, annak előre elmondom, hogy nekem erre a konfigra pontosan így lenne szükségem, ezzel a processzorral, és videókártyával is együtt, plusz van egy erősebb gamer gépem is összerakva, viszont ez teljesen más célokat szolgál és máshogy van kihasználva.


#2

Kérdés milyen videokártya. Simán lehet hogy tök felesleges a PCIe 3.0.


#3

Az a pcie 3.0 x16 az szabvány minden lapon van. Tessék válassz: alaplapok

Azért én megnézném a helyedben a többi alkatrészt is nem-e rántotta magával.


#4

meteoric87 A kártya neve pontosan: SAPPHIRE Radeon R9 280 Dual-X OC 3GB GDDR5 384bit PCIe, a típusszámban már annyira nem vagyok biztos: (11230-00-20G) Itt elvileg ott van, hogy PCI Express 3.0, de azt már nem tudom, hogy felesleges -e olyan lap vagy kell neki.

soolerirl A RAM-okat már sikerült kipróbálnom, azokkal nem történt baj, szintúgy a HDD és az SSD is megúszta. Viszont nem tudom mi károsodhatna még. a processzort azt nem sikerült még kipróbálnom máshol. Próbáltam azt, hogy mindent lehúzok a lapról és úgy próbálom indítani, viszont a bekapcsolásra semmit sem reagált. Elemkivétel megvolt, hagytam kimenjen belőle minden delej, elem vissza majd áram neki, régebben ilyenkor magától bekapcsolt, viszont most nem, így azt hiszem azt is kilőttem, hogy maga a bekapcsológomb adta meg magát.


#5

Simán elég annak a PCIe 2.0 is :wink:


#6

Azt hittem, hogy ez valami lényegesen nagy különbséget ad úgy, hogy ez külön fel van tüntetve rajta. Viszont ha ez semmi negatív eredményt nem hoz, akkor megnyugodtam. Bár furcsáltam is, hogy 1150-es foglalatú alaplap nincs legalább 1 16x 3.0-ással megáldva, viszont ebből kiindulva nem egy modern 2080-as hiperkártya van benne, annak gondolom akkor már szemet szúrna és nem is való hozzájuk. Annó sajnos befürödtem ezzel az alaplappal, másfél év után kiderült, hogy gyári hibásak és a memóriaslotok megadják magukat, 2 már el is füstölt, csak sípoltak szegények, hát sejthető volt, hogy ez még pár ramszünettől megadja magát előbb utóbb, amíg más vígan beleönt 1 liter vizet és nem robban neki fel :smiley: na jó ez csak vicc volt, azért beszerzek már valami márkásabb meg jobb elosztót is, amin van valami túlfeszültség védelem. A választ és a segítséget pedig köszönöm.


#7

Esetleg abban még kaphatnék segítséget, hogy az 8-pin ATX 12V csatlakozó és a 4-pin ATX 12V csatlakozó mit is jelent pontosan? Azt tudom, hogy az eddigi alaplapomon, 8-as volt, a tápból 2x4-es csatlakozó ment, egy 2x4es helyre. Viszont kinéztem egy alaplapot, azon csak 1x4-pin-es csatlakozó van, így csak az egyik kábelt tudnám oda beledugni a tápból, akkor az felejtős nem?


#8

Hardveraprón szinte az első találat: link
Azt, hogy megér-e annyit fogalmam sincs, csak gyorsan rákerestem. De rengeteg másik hirdetés is van még


#9

Dehogy felejtős, 8 pin is megy 4-el, csak meg kell nézni, melyik négybe kell dugni.


#10

8pin Cpu csatlakozó általában a brutál tuning lapokon szokott lenni, simán megy az 4pin -nel is :smiley:
Amúgy az Amd kártyáknak elég a 2.0 slot is, vagy a nem 16x, hanem kevesebb. Az nvidia kártyáknak van az, hogy pcie 3.0 16x kell nekik


#11

Bocs de ez így hülyeség.

Nem attól függ, hogy egy kártya AMD, vagy nVidida, kizárólag attól, hogy milyen teljesítményű, milyen sávszélességre van szüksége.

Egy 1060-nak is simán elég egy 8x csatlakozó, sőt lehet még 1070-nek is. Ugyan így, egy Vega 64-nek meg már lehet kevés.


#12

Ja, hát igen, akkor nem fogalmaztam jól.
Arra akartam célozni, hogy pl egy crossfire -hoz nem szükséges mondjuk két darab 3.0 16x slot, hanem elegek hozzá a kisebb slotok is.
A többi meg a kártya sebességétől függ. Egy R9 280x simán elmegy szerintem a 2.0 slotban is.


#13

Arra gondoltam, hogy az alaplapon, amit én kinéztem, egyetlen 1 darab 4 pines ATX 12V csatlakozó van. A meghalt alaplapomon, 2 darab 4 pines ATX 12V csatlakozóm volt. A tápkábelen egy 2x4-es csatlakozó van tehát így volt bedugva a 8pinbe a lapon, viszont ketté tudom venni a kábelt, tehát kapok 1-1 4pinest. Ugye az alaplapon amit kinéztem nincs 2 darab 4 pines, hanem csak 1 darab 4 pines csatlakozó, így a tápból csak a kábel egyik részét tudom majd rádugni, a másikat pedig már nincs hova. Nem ismerem a szakszavait az eszközöknek, szóval bocsi ha bogarászni kell.

Amit kinéztem: ASUS H81M-C
Használtat nem akarok venni, nincs nekem kedvem bajlódni azzal, hogy utalgassak ismeretleneknek házhozszállítás miatt stbstb… Ha pedig ez megteszi, akkor marad ez a választásom. A táp egyébként: FSP HEXA+ 500W


#14

Azt a lapot nehogy megvedd…
És mondtam, működni fog csak az egyik 4pin -nel.


#15

Amúgy meg nincs baj a használttal, nem kell utalgatni, kéred, hogy személyes átvétel, és ennyi. A hardverapró tökéletesen megbízható.


#16

Értem, köszi. Csak biztosra akartam menni, hogy nehogy ne írjak le itt valamit és félreértsük egymást.
Egyébként azzal mi a baj, miért ne?


#17

Tessék csipegess: https://hardverapro.hu/aprok/hardver/alaplap/socket_1150/index.html

Ha jól láttam van pont olyan mint amilyen neked volt.


#18

Nehogy már H chipsetet vegyél, de komolyan… az minimális igénybevételre van tervezve, VRM 0 rajta, stb ilyen dolgok…
Vannak jó B lapok, vagy inkább Z lapok, azokat ajánlom. Főleg az utóbbit.