INTEL CPU hiba [Intel botrány]


#1

Gondoltam bedobom nektek, elég érdekes cpu hiba.

TL, DR minden intel cpu az elmúlt 10 évben érintett, 5-30 % lassulás várható windowson és linuxon egyaránt.

https://forums.theregister.co.uk/forum/1/2018/01/02/intel_cpu_design_flaw/


Intel botrány
Intel botrány
Intel botrány
Intel botrányról
#2

Ez még csak erős tallálgatás hogy hogy fogják megoldani egyáltalán nem biztos hogy lesz teljesítmény vesztés. Majd ha kijöttek az első javítások meglátjuk.


#3

Linuxon már van teszt javítással, nem túl biztató eredményekkel :slight_smile:

Még kis érdekesség hogy néhány hete kb az összes részvényét eladta az intel ceo :slight_smile:

Erről egy cikk


#4

hát ha emiatt, akkor lesz miért izgulnia…


#5

Egy kicsivel több info a dologról ha valakit érdekel:#6

A windows a vészjavítás a mai napon fog települni automatikusan a Win 10-re, és jövőhét kedden a Win 7/8-ra . Úgyhogy nem kell már sokat várni,hogy kiderüljön ,hogy mekkora kib@szásnak vagyunk már megint kitéve. A lassulás mértékét 5-30% ra becsülik, és ez nem csak az Intelt és az ARM-et ,hanem az AMD-t is érinti ugyanilyen mértékben.


#7

https://meltdownattack.com/

Itt még van róla leírás valójában két támadásról van szó a spectreben érintett az amd inkább.


#8

Sziasztok! Mi a véleményetek a most hallható intel biztonsági hibáról? Valamint hogy ugye a mai napon a Microsoft kiadott egy veszfrissitest a Windows 10hez ami 5-30%-kal lassitani fogja az ÖSSZES pc-t amin települ. Egy átlag usernek szerintetek érdemes telepíteni ezt a frissítést valamint milywn terulteken lesz érezhető vajon a lassulás?


#9

Otthoni felhasználókat nagyon nem érinti a dolog, VM környezetben futtatott Linux / Windows disztrókkal vannak ezek a biztonsági rések. Egyedül Data Center / VM központoknál lesz problémás a teljesítmény elvileg, főleg Intel oldalon.

A nagyobb baj hogy van ami új HW revízió nélkül elvileg nem javítható Intel oldalon.

Hivatalos AMD közlemény:


#10

Pont ma olvastam hogy Intel közleménye szerint nem gyartospecifikus a hiba, es AMD userek ugyanúgy megkapják a frissítést, és ők is ugyanúgy szembesülnek a hátrányokkal, ez igaz?


#11

Az AMD dolgozik rajt hogy ne így legyen. A leggázosabb Linux kernel patchből már kivették őket, Windows oldalon nem tudom mi a helyzet nekem még nem jött a gépemre frissítés.


#12

Erre gondoltam, https://pcworld.hu/pcwpro/processzor-gate-intel-amd-arm-meltdown-spectre-sebezhetoseg-frissites-242083.html


#13

De akkor jól értem hogy ha minden jól megy amd+windows oldalon nem fogunk erzekelni ebből semmit?


#14

Mint ez a cikk is írja ez most lobbi kérdés innentől - véleményem szerint.
Ha az Intel ki tudja erőszakolni, akkor ki is fogja, hogy az AMD is teljesítmény downgrade-t kapjon…


#15

Itt egy videó az első patch utáni benchmarkokról. Nem tűnik olyan rossznak a helyzet, bár itt még csak egyetlen cpu lett tesztelve, de folyamatosan jönnek majd a további tesztek.


Ezzel együtt, nekem kicsit sok hűhó semmiért feelingem van ezzel kapcsolatban, mint anno a ransomware esetében. Én amúgy is a kézi frissítések híve vagyok, majd ha lecsengett ez a dolog, akkor és többet tudunk, majd lehet nyomok egy frissítést. :smiley:


#16

Az őszes 1990-es évek óta gyártott Intel processzor ban van egy biztonsági rés a kernel-ben. Amit alig néhány hete találtak meg és a jelenlegi információk szerint csak is operációs rendszer szintjén lehet megoldani. Ezért az Intel processzorok 5-30% teljesítmény vesztésre lehet számítani. Ajánlom meg nézni több internetes hírportált is, (pl.: az Index elég jó anyagot hozott le). Ez a hiba csak is az Intelre vonatkozik az AMD-t nem érinti.


#17

De mint ahogy a feljebb linkelt videóban látszik is semmilyen performancia csökkenést nem okoz a fix legalábbis minden mérés hiba tűrési határon belül volt, sehol nem látszik ez a misztikus 5-30% csökkenés amiről beszélnek.


#18

Így van, bár ez még csak egyetlen proci és még nem jött ki minden update, nem hiszem, hogy olyan borzasztó hatása lenne. Ebben gondolom sok minden van, marketing, lobbi, oda vissza Intel és Amd között. Néhány napon belül kiderül, mi lesz ezzel, addig meg nem gondolnám, hogy akkora veszélynek lennénk kitéve, feltételezve a normális internethasználatot.


#19

A média megint felfújta az egészet, elfelejtik megemlíteni, hogy az átlagfelhasználó ebből nagyon keveset fog érezni. Linux alatt is tesztelték a gaming teljesítményt, alig látszik belőle valami.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=x86-PTI-Initial-Gaming-Tests

Elsősorban az adatközpontok feje fájhat leginkább, és nyilván a felhőszolgáltatásokon keresztül valamelyest kihatással lesz ránk, de korántsem arról van szó, amit már 1-2 cikk alatt hozzászólásban látok, hogy mesterségesen próbálnák lassítani a gépeket, hogy jobbakat vásároljanak.


#20

A probléma eddig legrészletesebb (és -szakmaibb) ismertetése magyarul