Internet “probléma”

Sziasztok!

Szóval UPC vagyis vodafoneos netünk van egy tp-link ax1500 router viszont a router és a pc között van 1 emelet illetve egy 13 méter különbség emiatt nem ér el a wi-fi. Kábellel meg nem tudom megoldani mivel a folyosón/lépcsőn nem tudom vinni. Emiatt most egy erősítőt használunk. A gépembe egy tp-link ac1300-as van. A letöltési sebesség szörnyű (10/20mb/s) az igazi probléma hogy nem tudok játszani mivel folyamatosan laggolok (packet loss, latency, nagy Ping stb)

Amikor levittem a routerhez a gépet kipróbálni (800/500mb/s) volt és 0 lagg

Van bármi ötletetek hogyan tudnánk megoldani hogy ne laggoljon?

Hallottam valami olyan cuccról “power ethernet adapterről” ez jól működik?

Üdv Levi!

Szia, kereső :smirk:

Röviden: szar. Nekünk is kb ugyan ez volt a felállás, 1.5 évig rankedeztem r6ban folyamatos packetloss és gigantikus ping mellett, aztán meguntam és apámmal egy délután alatt felvittük a kábelt az emeletre. Lepcső alatt, szegély mögé bújtatva stb. 1 helyen látszik, de filléres kábelsínnel az is eltüntethető. (A postban lévő 8ms ping halál pontatlan, örültem ha megállt 100 környékén. De a gold így is mindog megvolt :smiley: )

2 Likes

Bevallom nem néztem meg az összes topicot :face_with_hand_over_mouth: párat megnéztem de abból nem lettem okosabb. Erről a power ethernet cuccról akkor nincs infód?

Belinkeltem a saját kérdésemet, abban ezredes leírja hogy semmivel nem jobb mint a wifi, de legalább még rosszabb is. Sajnos nincs egy alternatív csodamegoldás, kábel az egyetlen út.

Hali. Mostanság nem voltam itt, de most véletlenül errekeveredtem.
A powerline nem változott. A rádiós átvitelek azért azóta igen, de még minig csak a kábelt, és minimum cat6-ost ajánlanék. Ha lehet 400 MHz-est (bár ez ritkán van rajta feltüntetve sajna).
Ami viszont az akkori helyzethez képest nagyot fordult:
Egyre több dolognak van informatikai igénye. Mert már a telefont először be sem tudjuk kapcsolni net nélkül. Mert a porszívónkat is rá akarjuk kötni a netre. Meg az “okosbefőttesüveget”… Meg a zárat, és a kaputelefont. Meg a sörnyitót is lassan. Oké, kicsit iróniának hangzik, de tényleg errefelé haladunk. Nem jó irány, de ez van.
Ma már net nélkül el sem tudjuk az életünket képzelni.
Suli, munka hómoffiszban. És még sorolhatnám. Itt most arra akarok kilyukadni, hogy amit pár éve még nem sejtettünk, az ma már lassan elvárás. Hogy mindenütt legyen netünk.
A napelemes rendszerek kötelező része, de lehet pár év múlva majd a gázkazánnak, a sütőnek, és egyéb ilyen dolgoknak is “kötelezően” netes felülettel kell rendelkezniük majd. Ki tudja…
A wifiről tudni kell, hogy csodaszerként tekintünk rá. De nem az. Nem alkalmas minden feladatra.
Csak egy példa: az új vodás boxoknak netigényük is van. Nem wifisek. Kötelezően vezeték. (esetleg AP, de az nem olcsó).
És akkor a lényeg:
Az ügyfeleimnek a következő tanácsot adom építkezéskot, felújításkor:
Legyen egy központi hely a lakásban, oda menjen minden, ami mehet: modem, kamera rögzítő, betörésjelző központ… Ami csak mehet. És onnan cső. Ha lehet, 20-as, és ne gége.MINDENHOVÁ. Fürdőbe, spájzba is.
Sosem tudhatjuk, hogy pár év múlva mi lesz.
Tehát amikor azt mondod, hogy vezeték nem megoldható, akkor én arra meg azt mondom, hogy előbb vagy utóbb nem lesz más megoldás. Vagy nyeled a békát, és maradsz a wifis megoldásoknál, ami jó dolog, de nem mindenre alkalmas.

3 Likes

Ideiglenesen lakok itt kb 2 hónap. Viszont akkor új házba ami most épül tippeket elfogadok (milyen kábelt érdemes a falba stb stb):joy: ott telekomos net lesz.

Ezt megfogadom. Ha van más arra kiváncsi lennék.

Nem teljesen net, meg lehet másnak egyértelmű, de: konnektorok 4es csoportban minden falra egy szobában. Nem kifejezetten csúnya, nem is drága, de nagyon durván megkönnyíti a mindennapokat. Először kiröhögtük a belsőépítészt de utólag hálásak vagyunk neki :smiley:

3 Likes

Sajnos a wifi és a kábel a 2 “használható” opció, ebből nyilván a wifi a korlátozottabb.
A powerline egy zsákbamacska. Gyorsabb nem lesz a wifis megoldásoktól, mert az az áramhálózaton működik.
Az pedig lehet zajos. Akár ideiglenesen is. Változó, mert nem tudod, hogy a környékeden milyen fogyasztók működnek, és mikor, mennyi.
Tehát lehet, hogy a powerline működik, de lehet hogy nem. Lehet hogy működik 2 napig stabilan, majd VALAMIÉRT nem, vagy ingadozik a sebesség. Aztán fél óra múlva, amikor a 3. szomszéd befejezi a locsolást a kerti szivattyús csapjából, megint megy. Vagy kikapcsolja a 12 éves plazmatévéjét. Ezek csak példák.
Ha tudsz ideiglenesen elviselni “lengőkábelt”, akkor az lehet egy lehetőség. Tudom, nem szép, és le kell “celluxozni”, hogy ne essetek orra benne.Nem ismerem a lakást, így ez csak egy vélemény.
Építéskor pedig max felhasználod, ha nem csapkodtátok rá az ajtót.
Én, de ezt már írtam is, 400 MHz-es cat6 kábelt szoktam ajánlani (ha nagyobb távra, akkor a KF-LAN 6810-es kábele fasza, bár az drágább is, 88 méteren még az ezerből 999 ment.). Az 1000-es hálózathoz azok valók leginkább.
A cat6a, vagy cat7 jóval drágább, macerásabb is, meg nem is kell mindenre, az már a 10000-es netre is alkalmas… Kamerának általában elég a cat5e is , a mai kódolások mellett nincs nagy sávszéligénye. Meg a kaputelefonnak is. Hacsak nem akarsz 4, meg 8K-s “panorámaképes kémműhold” precizitású képet arra a kijelzőre.
Aljazot nem ajánlok, ha lehet, ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor a Legrandnak van jó cat6 aljazata, ami a legjobban szerelhető. Schneidert nem kedvelem, könnyen törik, néha már kibontáskor is … De használtam már Ke-Line meg Economic aljaztot is, nehezebben szerelhetőek, de jóval olcsóbbak.
De építéskor a csövezés fontos. Mert ha más technikára állnak át, az még mindig használható lehet. Ha nem kerül kábel mindenhová, az még a kissebb probléma egy jó csövezésnél.
Remélem, hogy kielégítő a válasz.

5 Likes

Köszi! Aljzatot miért nem ajánlasz? Illetve ha jól értem akkor a falban ne magában fusson a kábel hanem egy 20mm csőben?

Természetesen csőben kell futnia a kábelnek a falban. Külön a 230V-tól. Annak külön csövezés kell.
(lehetőleg simafalú, műanyag védőcsövek legyenek, azokba a legegyszerűbb behúzni a kábeleket)

Kezdem érteni. Mivel nem én csinálom így csak továbbítani tudom a dolgokat. Ezért vagyok ennyire kiváncsi. Illetve pontos márka/típusok tudtok mondani. Amit előbb ezredes irt már meg is jegyeztem.

Nálunk egy öreg villanyász szaki dolgozott legutoljára és Ő a narancs BetonFlex védőcsöveket imádta, mert lehetett őket könnyen hajlítani hőre. Persze nem kell mindenhova az.

Én konzultálnék a helyedben a leendő villanyszerelővel.

1 Like

Köszi a tippet! Az lesz

Symalen cső bentre. Vagy, ha padlás van, akkor @Error úr Mü-II csövei. Ezt a villanyásznak értenie kell. A 20-ast ajánlom, de nyilván fal vastagságától függ. Ahová lehet, mehet nagyobb is, valahová pedig kell is nagyobb (pl a tévé mögé esetleg, ha HDMI-t is húzol).
Aljzatot azért nem ajánlok (valamelyik kábelhez kell, ott nincs mese…), mert megdrágítja a dolgot, pl a tévé mögé nem kötelező, ha a tévé közel van a falhoz/fent van a falon. Az takarja. Csak kábelre rá a csatlakozó, az be a tévébe, beltéribe, stb… és kész.
Koaxos aljzatot viszont ne tégy. Sosem. Szép, és kb itt vége is az erényeknek. A szakik dobálják ki.
Én amúgy, ha már “mindenképp aljzat, de mégse”, akkor a kábelkivezetős verziót ajánlom, abból lehet kilógatni, amit kell. Ez igaz koaxra is, utp-re is.
Az aljzatokon jelvesztés van. Amúgy ezért nem. Bár informatikai csatlakozásoknál a szabvány kb az aljzatot preferálja, átlag háztartásba fölösleges.
Koaxnál viszont kuka még az aljzat ötlete is.
Optikánál is a szolgáltató csak a vezeték végére csattintja a “dugót”, és be a modembe.
A bejövő kábelek csövezésével is számolj.

2 Likes

Akkor beszélek majd vele milyen kábelt szeretnék, és hogy a szobámba hova mivel csak nekem kell a kábeles net.

No ez nálunk is így volt már húsz éve is. :smiley: Parabola tányér, műholdas net tányér, antenna, mindenhol ki volt hagyva az aljzat, a soroló dobozból jött ki a koax, gyakorlatilag egy az egyben volt összekötve az eszköz és a jelvevő.

vannak dolgok amiket nem értek (nem értek hozzá :rofl: ) de legalább google a barátom

1 Like

(ha egyszer már ott a szaki húzassátok be vele a kábeleket legalább a nappali+hálókba, a többibe csak cső.)

3 Likes

köszi. Behuzatni befogom csak senkit nem érdekel/ért hozzá ezért kérdezek ennyit és ilyeneket :joy: