Internet/Router/Switch

Sziasztok!

Probálok gyors és rövid lenni!
Szóval be lett szerelve a switch 24 portos switch patch panel és mi egymás
Van 3 tp link router a switch és az eszközök összekötése és így le kötve a gépekhez.
Viszont az egyik pc a routerről is a switchről is kötve droppolja néha a netet fali csatlakozón is vagy közvetlen el húzva…
Jön teljes sáv széllel aztán egyszercsak el dobja a netet pár másodpercig aztán vissza jön vagy csak lecsökken és úgy megy el.
A másik érdekes amire szeretnék választ a telefonok a routerek váltása utána, hogy át kapcsol a másikra A-ból B-be utána kb nincs kapcsolat ha le nyomom telón a wifi és vissza akkor tökéletes???
Előre is köszi remélem érthető volt még egyszer köszi előre is!!
Pacsi!! :facepunch:t2:

Minek három router? Elég lenne egy és két jelerősítő.

Mi a pontos felállás? Szolgáltató modem, utána switch, abból 3 router és úgy az eszközök?

A rossz PC-t próbáld meg másik routerről. Ha onnan is dobálja, akkor driver újratelepítés. Ha az se segít, akkor lehet egyszerűen csak rossz.

Egyébként próbálj odafigyelni a fogalmazásra, össze-vissza ugrálsz a gondolatok között, és majdnem mindegyik mondatod inkonzisztens. Így nagyon nehéz érteni, amit át akarsz adni.

1 kedvelés

Azért mert egy van kint a garázsban ott rá van kötve egy pc,kettő van bent az egyik lent a másik fent kellett fentre is wifi meg ugye a géphez elhúzva +a a tv
Szolgáltató —> modem —> router ( tűzfal és a szolgáltatóhoz való bejelentkezés miatt) —> switch és innen le osztva a többi routerre és a gépekre,
Driver már újra lett rakva
Bocsi az előbbi hülye fogalmazásért.

A switch utáni eszközök (routerek) AP -ként üzemelnek vagy routingot is végeznek?
Ha AP-ként üzemelnek (úgy kéne nekik) akkor a router LAN-portjába kell menjen a kábel, dhcp kikapcsolva, és valamilyen a modem utáni router hálózatába eső szabad IP címmel kell rendelkeznie. Ha ezek nem így vannak az már eleve lehet galiba.

A switch utáni routereknek közös SSID van megadva a modem utáni router-el?
Ez lenne az ajánlott felállás, mert akkor talán jobban működik a hálózaton belül az átadás is. Illetve az összes wireless eszköznek más-más channel-eken kéne működnie.

Ha történt változtatás aminek hatása lehet a dolgokra ne tartsd magadba. Szokásos mindennek egy restart is legyen meg, hogy a táblák újra épüljenek ha ott lenne a gond.

Illetve az eszközök között remélem a kábeles összekötettés CAT6 kábellel valósul meg. Ott ahol ennyi hálózati ketyere van gondolom erre figyeltek.

1 kedvelés

Ő lenne a hálózatunk. Kérdés egy újabb routeren ala tp link archer c7-en egy ssid beállítás, hogy néz ki illetve ti mit csinálnátok másképpen? Cat6-al van kötve. Minden router alap beállításokon fut jelenleg.

A közös SSID-hez annyit kell tenni, hogy mindegyik AP és router admin felületére fel kell menni, tehát tudni kell mindegyik IP címét, és ott a wireless beállításoknál ugyanazt az SSID-t megadni, + különböző csatornákat, tűzfalat, és megfelelő titkosítást (WPA2-PSK (AES )) beállítani, no meg ugyanazt a jelszót.

Archer C7-es routeren ilyen.

KÉP

image

Szerintem az alap beállítosok lesz a gond, tehát:
Figyelj arra, hogy az összes AP-n ki legyen kapcsolva a DHCP, és LAN portok legyenek csak használatban, azaz a WAN üresen árválkodjon. Ez fontos, mert össze-vissza osztogatott IP címek tudnak galibát okozni.
Illetve mindegyik AP olyan szabad IP címet kapjon ami benne van a router DHCP tartományában, hogy el lehessen érni őket rendesen.

Ha ezek meg vannak egy restart mehet minden eszköznek, hogy tiszta lap legyen.

1 kedvelés

@ezredes84

Bocsi srácok, most rohanok, de láttam a dolgot. majd később kifejtem az ötleteimet, most annyit elöljáróban, hogy két router is alapbeállításon simán veszekedhet, itt már három van fenn, és jönne egy negyedik??? Juhééééé, gratula!
Az elsőt leszámítva !!! routert AP módba kell programozni ilyen esetben, de a 841-est (amibe belefutottam utoljára) semmilyen körülmények között nem sikerült AP módban elindítani, mindegy, mit csináltam vele. Így más IP tartományt adva neki sikerült működésre bírni, és a 1043 is lehet hasonló helyzetben lesz szerintem, ő sem mai darab.

Csak három router lesz és van az a baj, hogy vastagak a falak és viszonylag nagy területről beszélünk. Ezért lett így meg oldva, hogy legyen wifi és utp kapcsolat is.
Előre is köszönöm a segítségedet illetve mindenki másét is hatalmasak vagytok. :facepunch:

Na, itt vagyok.
A c7-es jó lesz, a többivel a gondjaid lehetnek alapbeállításon:
841: öreg darab, ahogy írtam, ami verzióval találkoztam, nem működött AP módban sehogy sem. Ráadásul csak 100-as netet ad vezetéken, wifin 2,4 GHz-et tud csak.
1043: szintúgy egy régebbi modell, Ap-ként gyanítom hasonló a helyzet, de próbálkozhatsz vele, viszont az már ezres modell vezetéken, wifin ez is csak 2,4 GHz.
De ha ebből gazdálkodsz, akkor más IP címet kell adj neki, mint a c7-é (pl ha a c7 192.168.0.1, akkor a 1043 legyen 192.168.2.1, a 841 pedig 192.168.3.1) A különböző IP tartományok miatt az eléréseknél oda kell figyelni arra, hogy nem mindenki lát feltétlenül mindenkit…
A másik módszer, ami jobb, de nyilván pénzbe is kerül, hogy a 2 öreg darabot cseréled Pl. Asus RT AC 57-re. Én már egy ideje ezt a modellt szoktam beépíteni, AP módban méghozzá (és dinamikus IP-t kapjanak.).
Az új verziók még a Mesh-t is tudják, bár nem volt módom kipróbálni még sehol. De ha mégsem menne a Mesh, akkor is sima AP mód, ezres netet ad vezetéken, és a wifiből tudja a 2,4 mellett az 5 GHz-et is. Kevesebb gondod lesz velük, és a wan portjaikat használod csak fel, tehát darabonként 4 lan portod marad.
A Cat 6 viszont dícséretes, gondolom fontos a nagy sebesség.
SSID név és jelszó minden eszközön legyen ugyanaz.
A telefonok wifi átállásával kapcsolatban csak annyit, hogy márka és típusfüggő, és persze (oprendszerfüggő), hogy melyik mennyi idő alatt áll át a második, vagy harmadik wifi rendszerre. Tényleg a leggyorsabb, ha ki és visszakapcsolod a wifit.
És még valami: ha nem boldogulsz, inkább hívj szakit, mert ez a hálózat már nem annyira egyszerű, lehetnek borulások a próbálgatás közben, az öreg routerek meg tudnak szivatni ismeretlen okból is…
Remélem, hogy tudtam segíteni.

2 kedvelés

Köszönöm a segítséget meló után rá nézek. Illetve még egy kérdésem lenne, hogy az ábrán látható pc2-esnél egy olyan hiba merül fel, hogy routerre illetve switchre kötve is droppolja a netet. Pl speed testnél el kezd tölteni x-el 8 as ms-el és egyszer csak el dobja kb nullára aztán ki akad vagy vissza jön de csak az x mennyiség negyedével. Ez mitől lehet? Mindenhol jön rendesen kivéve az a gép

Azért írtam én is, hogy először az alapbeállításokkal kell valamit kezdeni mert az könnyenen okozhat galibát, aztán újra indítani az eszközöket hogy tiszta legyen a lap (mac és routing táblák újra építése).
Switchen ha van lehetőség egy default gateway beállítás nem ártana szerintem, az is lehet a switch nem tudja hova dobálja a csomagokat, de így távsegíteni mindig nehezebb.

Ha a normális beállításokkal is fennáll a probléma akkor lehet tovább menni, közvetlen modemre kötni a gépet és megnézni mit csinál, driverek újra rakása stb. Az is lehet a gép hálókártyájában van a hiba, ezt így nehéz megállapítani, próbálkozni kell.

1 kedvelés

Rendben köszönöm. Meg csinálok mindent aztán ha fent áll a hiba akkor még írok. Köszönöm srácok ma tesztelek👊