Internet sebesség gond

Sziasztok!

Körülbelül két hónapja váltottam telekom 300Mbit/s-ről Gigásra, na most a helyzet az, hogy abszolút nem ment feljebb a sebesség (van hogy 270-280, de van amikor 10-20-40, mondhatni random). Két hetet vártam, hogy biztosan megtörténjen az átállás, hozták is az új modemet cserélni, és mondták hogy meg is van. Pár napot vártam ismét, a sebesség csak nem nőtt, hívtam is a supportot, azt mondták onnan úgy látják, hogy tökéletesen jön az 1000, minden esetre kiküldtek egy szervízest még aznap. A laptopját rádugta a modemre, jött a giga, rádugta a routerre (amihez a gépem van kötve, TL-WR1043ND v3, legfrissebb firmware) szintén jött az 1000, kábeleket nem cserélt egyik esetben sem, hanem az enyéimet használta. Innen egyértelművé vált, hogy a gépen belül van valahol a hiba. Gondoltam az alaplapi csatira (Asus Z170-A), ezért vettem egy hálózati adaptert (TP-Link TG-3468), amivel szintén maradt a probléma, ebből következtettem arra, hogy valamilyen szoftveres(?) hiba lehet az ok, viszont innentől tanácstalan vagyok (megjegyzem a telekomos szervízes srác idehívta a kollégáját, és hárman tanácstalankodtunk, nem jutottunk semmire).

Esetleges specs, ami kellhet: I7-6700k, Win10 x64, Cat5e kábelek

Bármilyen ötletet szívesen fogadok.

Szerk.1: A modemet és a gépet is összekötöttem közvetlenül (kihagyva a routert), szintén a lassú sebességet produkálta.

Szerk.2: Letöltött appos speedtesttel néztük a sebességet

A méréseket, de magát a letöltést is sok dolog befolyásolja. Hardveres és szoftveres oldalról is…
De szokásos dolgok: minden böngésző mást és mást mutat. A víruskeresőd is befolyásol. Az összes netet használó dolgot lődd le próbaképpen, illetve a feladatkezelő is mond pár dolgot, mi mennyit eszik a sávszélből. Ott kutatkodj elsőnek.
Amúgy az ezres nethez már cat6 dukál, és ne nézd azt, hogy nekik az 5e-vel is megvolt. Cat6! Semmit alatta!!!

1 Like

Sziasztok!

Remélem nem probléma hogy nem nyitottam új témát a kérdésemnek.
Rögtön bele is vágok a közepébe:
A probléma dióhéjban, hogy a Vodafone-os 100 Mb/s-os csomag cserélve lett 250 Mb/s-ra viszont a sebességmérésnél a kábeles megáll 90 pár mega környékén viszont ha telefonról mérek wifin keresztül ott a speedtest 240-250 között mutat.

A modem a UPC-s időkből való Emta 3.0 1gb no fixip wifi. A kábel kicsit hosszú kb. 15-20 méter mert keresztül kellett húznom az egész házon. (Cat5e) Próbáltam a modemhez kapott kábelt is az kb. 1,5 méter nem emlékszem milyen típus bedugni a laptopba de azzal is ugyanez az eredmény illetve a laptop wifi-je sem mér többet 30-40 megánál mondjuk ez már egy jó régi lapos.

Én nézek be valamit esetleg vagy ilyenkor kell valamit frissíteni/állítani?

Az ötleteket előre is köszönöm!

Nem kizárt, hogy a lapos nem tud többet. Van lehetőséged más géppel mérni vezetéken?

1 Like

Bocsi azt nem írtam hogy a hosszú vezetékes megoldás az asztali gépemhez tartozik amit első sorban játékra használok és főleg ennnél lenne érdekes a sebesség, a laptopot csak próbaképp néztem meg kábellal.
Az asztali gép MSI B550 tomahawk alaplap benne egy ryzen 3100x, 2x8 Gb ballistix ram, RX 570 8Gb, Kingston A2000 háttértárak, SPC Supremo FM2 550W táp mindez egy SPC Signum SG1 házban.

Az alaplap support oldalán van driver a hálózati kártyához is. Másik kábellel és másik portban esetleg meg lehet még próbálni.

3 Likes

Szia!

~100 méterig nincs gond a hosszal, CAT5e-nél.

A kábelt te készítetted, vagy egyben vetted? Ill. lehet, hogy célszerű lenne felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval, hogy cseréljenek modem-et, lehet, hogy döglődik.

1 Like

“dugd be másik lyukba” - komolyan. Diginél általános probléma, hogy az ONT-n csak az egyik port gigabites, a másik csak 100 Mbps, ha stabilan 90-95 a sebesség, akkor gyanús, hogy nálad is ez a probléma. Tehát próbáld ki másik porttal, ha van egyáltalán rajta több (nem tudom, hogy a UPC/Voda milyen eszközt ad)

2 Likes

Köszönöm a javaslatokat!

A délután folyamán kipróbálom őket. A kábel saját készítés de meg lett nézve a “tesztelővel” azzal minden rendben volt illetve az alaplapi driverek is fel vannak telepítve. Ha nincs eredmény jelentkezek.

Meglett a hiba forrása, legalábbis azt hiszem bár egy kicsit értetlenül állok előtte.

A lényeg az, hogy az MSI lapon van egy 1 Gbps-os csatlakozó ahová eddig be volt dugva a kábel de az valami miatt csak 100 Mb-tel engedte a delejt, van is a port mellett 2 LED amiből az egyik a sebességet jelöli mint kiderült a kézikönyvből.
Port

Szóval annyit kellett tennem, hogy átpattintsam a kábelt a 2.5 Gbps-os dugaljba így már megjött a rendes sebesség de azt továbbra sem értem hogy a másik porton miért nem jött ennyivel.
Köszi mindenkinek!

2 Likes