Internetet hiba keresés, mi lehet a hiba?


#1

sziasztok ebben kérném a segítségetek. Ez egy 1gbs netnek kellene lennie… (vezetéken mértem a wifist inkább le sem fotoztam) a telekom azt állítja nem náluk van a hiba. eszközök, softverek rendben. Nincs több ötletem a neten is csak ezekről olvastam. Köszönöm, ha valaki tud esetleg segíteni.


#2

Milyen hálózati eszközeid vannak, és pontosan miről mérted a sebességet?


#3

Más a garantált és más a max teljesítmény.
Egy hálózat leírás jó lenne.


#4

Biztosan tudja minden eszköz (modem, router, pc, stb) a gigabites sebességet?


#5

igen ezzel tisztában vagyok. kb 600-800 mbs letöltési átlagom szokott lenni. milyen hálózati leírásra gondolsz?


#6

Huawei oiptikai modem, D-link dir-842 router, a gépem alaplapja amin mértem is egy asrock Fatal1ty Z370 Gaming K6


#7

A kétt kommunikáló ezköz (modem-router) között legyen cross a kötés.
Blonkold/blonkoltasd meg a kábelnek CSAK AZ EGYIK VÉGÉT a képen látható jobb oldalira.
Networkcable
Ez meg fogja oldani.


#8

@P_D_1 ezz kifejtenéd kicsit bővebben? Régi motoros vagyok, de ilyet még nem hallottam.
Crosskábelt egyedül 2 gép direkt összekötésénél használtak (vagy használnak, de ez ritka, amúgy a legtöbb hálózati eszköz simán fordítja is.).
Hátha tanulok a dologról, mert mégiscsak hálózatépítéssel foglalkozom…
Amúgy furcsa, hogy a “Té” modemet ad csak, az nem router is egyben. Szerintem router lesz az.
Azon kellene először mérni sebességet.


#9

250es netem van. 70-80 jött. Egy grammal sem több.
Megháborodtam már. 4szer jött ki az inviteles csávó. 3 routert vettem.
Haverokkal sörözés közben elpanaszoltam. Mondta az egyik, hogy megoldja. Jött egy csatival és egy szerszámmal.
Levágta a routerbe menő végét. Felrakta, azóta stabilan 250, 4es pingel.
és ő magyarázta el.
2 gép van rákötve egyszerre, plusz nyomtató wifivel, meg 2 telefon.
Örülök, hogy továbbkápezhettelek


#10

A Modem-PC közt is működne? Hasonló problémám van, az istennek nem jönnek rá a JÚPÍSZÍ-nél, hogy mi lehet a gond. A lépcsőházban 3an vagyunk csak ennél a szolgáltatónál, már azon is gondolkodtam direkt az oszlopról köttetem be a netet. UPC-s csávó egy ötösért megcsinálná xD


#11

Szerintem igen. Amikor még szar volt a sebesség, közvetlenül sem változott semmi.
max visszakötöd a régire :smiley:


#12

Na akkor ma délben jön a Co-op meló! Havernak van csatija meg szerszám, nekem van söröm :beer:


#13

Az összes UTP kanóc ki lett cserélve legalább CAT5e vagy akár CAT6 minőségre? Ha nem… akkor ott a probléma.


@P_D_1 @ezredes84 Szerintem sem kell cross kábel sehova. Ha egyébként ez nem “gyári” hanem kézzel méretre vágott és krimpelt csatlakozó volt, akkor lehet hogy csak annyi történt hogy az előző hibásan felrakott csatlakozásból egy helyesen működőt csináltatok és továbbiakban rögtön a kábelnek megfelelő sebességű kapcsolatot handshakelt a két eszköz.

Minden esetre várjuk a helyzet jelentést. :slight_smile:


#14

kiépítéskor minden cat5e kivéve persze az optikai szál ami bejön a lakásba, sajnos nálam akkor azt mondták nem tudnak ca6-ot behúzni pedig jobban örültem volna énis. Meg érdekes majdnem 1 év után jön ez elő… Holnap érkezik egy optikai hálózatokkal foglalkozó telekomos kolléga … remélem ő tud majd okosat mondani …


#15

Én is úgy gondolom, hogy crosskábel nem kell, nem az a megoldás… Többezer netbekötésen vagyok túl, soha nem használtunk crosskábelt semmihez. Valóban lehet egy kontakthiba, bár az inkább úgy csapódik le, hogy hol van net, hol nincs.
Ettől függetlenül fene tudja miért, de valóban érdekes, hogy crosson jobb lett. Tanultunk ma is valamit…
Amúgy én már csak cat6-ot húzok, (kivétel telefon, vagy ha nem fér el a 6-os), nem is kérdezem az ügyfelektől. 5e-n csak nagyon rövid távon nem esik a sebesség, hiába gigás a kapcsolat. Sőt, olyan 50 méter fölött még 6-ból is egy nagyobb keresztmetszetűt (és persze drágább) használok, van különbség a 2 között.
A sima ügyfélszolgákkal sok olyan gond van, hogy technikai dolgokban nincsenek igazán kiképezve, az a helpdesk dolga, de odáig átlag ügyfél nagyon ritkán jut. Szóval vannak hibák, amik bentről nem eldönthetőek. Bár az optikáról ezesetben nem tudok biztosat mondani, főleg UPC hálózatokban vagyok otthonosabb.
De még mindig nem derült ki, hogy “Té” csak modemet adott, vagy az router is egyben. Mindenesetre valóban nem nagy dolog mérni sebességet a “modemből” direktben, és lehetőleg egy másik kábellel.


#16

Crossover vagy kereszt kötésű kábel switch-switch, router-router, pc-pc, pc-router (router alatt itt nem az otthon használatos értendő) közé kell csak. Erre a küldő fogadó oldalak miatt van szükség a fenti esetekben. Ha valahol rossz kábelt alkalmaznak ott nem fog működni a hálózat.

Fontos hozzátenni, hogy az otthon használatos routereink, “SOHO” routerek lan portjai switch-ként működnek, így az ide bekötött kábelnek ha pc-be csatlakozik, egyenes kábelnek kellene lennie. (Manapság azonban a consumer eszközöknek mindegy milyen a bekötés, mert felismerik és megoldják maguknak a problémát.)

Packet tracer-be lehet próbálkozni hova milyen kábel kell. (ingyenes) :smiley:

Spoiler

cross = szagatott vonal, egyenes = sima vonal
image


#17

Az előző kábeleket a szolgáltató ‘‘hozzáértő’’ munkatársai húztak be, azokat, ők vágták. Az utolsó, ami mókolva lett, az egy rendelt, minkét végén gyári forrasztásos csatik voltak. Inkább feltekertem 1,5 méter felesleget, de azzal is megpróbálkoztam.
És ez cat7-es. nem lehet azt mondani, hogy nem lett megtéve minden, de végül egy kocsmadélután tényleg megoldotta.

@szimaistvan mi lett a délutáni program eredménye?


#18

Sehol semmi! :no_mouth: de holnap rendelek egy kábelt! Hátha… :thinking:


#19

Akkor tegyük tisztába egy kicsit a dolgokat…

1., 2019-ben a cross kábel SOHO eszközöknél otthoni felhasználásra sehova, ismétlem SEHOVA nem kell, az eszközök automatikusan felismerik, hogy milyen kábellel van csatlakoztatva. Cat5e kábellel sincs gond, viszi a gigabitet. Viszont nem mindegy, hogy milyen a kábel MINŐSÉGE. Lehet rézel futtatott, vagy tömör réz. Előbbi ipari hulladék, de sok helyen azt adják az embernek, mert olcsó (kb. 7000 forint környékén mozog egy 305! méteres dob, az más tészta, hogy 100-ért adják Neked méterét). Amit tudok javasolni, otthoni használatban árban megfizethetőbbek, és nem kefélsz rá, azok a Legrand Cat6 kábelek. Van belőlük készre szereltek.

2., Ha nem készre szerelt kábel, akkor nem ártana letesztelni. 100mbit-hez elég 4 ér, viszont gigabithez kell mind a 8. Ha nincs meg mind a 4 érpár (8 ér) kontaktja, visszateszi 100 megabitre, ami okozhatja problémát, pláne ha mondjuk tesco gazdaságos ipari hulladék f*skupac futtatott kábel van használva. Előfordul, hogy az ember siet, vagy téved, vagy nem nyomja be tövig a kábelt, vagy a kábel gyári hibás, vagy megtört a kábel. Futottam már én is bele, sőt, krimpeltem már félre kábelt (csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit!), de nem hagyok ott kábelt úgy, hogy nem tesztelem le.


#20

Köszönöm mindeneiknek a közreműködést. Rendkívül sokat tanultam ma a Telekomos “szak"embertől és rendkívül érdekes válaszokat kaptam kérdéseimre, amit a hibával kapcsolatban tettem fel neki.
Szitu a következő volt.
-Emberünk megérkezik, megkérdezi mi a probléma és hogy milyen élőfizetésem van … .(neki ezt nem kellene látnia?)
-Megmutatom neki ugyan ezt a képet és közlöm az adatok, majd kéri, hogy mutassam meg az eszközeimet, illetve a gépet amin mértem hogy ő ezt nem hiszi el hogy annyi …(tuti wifin mértem …)
-Rámutatok és azzal a lendülettel megfordul és közli mindjárt jövök.
-Visszajön hogy eszköz csere lesz a huawei-t kicserélte egy nincs-neve saját márkás optikai modemre és annyit mond hogy nem is csodálom hogy nem működött… :smiley:
-Leellenőrizte a kábeleket hogy azokat is újra húzza-e de azt nem kellett bántani
Magyarázat az eszközcserére: Ez a modem sosem volt képes a gbites internetre nem is érti mit keres ez itt, ( 1 évig mégis tudta ??) ki lehetett az ökör aki ezt idehozta és itt hagyta … (kollégája). + annyit kért hogy a gép ne a routerbe legyen bedugva hanem az ő eszközükbe de azt nem nagyon értem miért … annyira nem vagyok hálózat szakértő de tőle sem kaptam erre választ csak egy annyit " csak” …
Köszönöm azért a remek hozzászólásokat mostis tanultam valamit …