Játék közben kikapcsol de a ventillátorok mennek

Sziasztok!

Egy igen érdekes gondom lenne amihez segítség kéne. Nem rég volt gép vásárlásom és minden tökéletesen működött rajta, frissen telepített windowsal új ssd-n stb. Majd aztán optimalizálgatás közepette valamit nagyon elállítgathattam ígyhát újratelepítettem a windowst, (beállítások, programok törlésével), újra felraktam mindent, majd elkezdtem játszani, de kb 10 perc után mindig egyszercsak kikapcsolnak a monitorok és a teljes gép behal, de közben minden venti ugyanúgy megy alaphelyzetben. A windows próbáltam vga drivert újratelepíteni tisztán, nem segített.
Találkoztam már ilyen problémával, de akkor a tápegységet cseréltem nagyobbra és megoldódott, de itt most nem lehetséges mert elötte reggeltől estig ment rendesen, a hőmérsékletek is rendben voltak.
Szerintetek milehet a baj?

Előszöris ird le a teljes konfigodat. Táppal együtt. CMOS reset volt?

Konfigot direkt nem írtam, mivel 99% hogy nem hardveres a hiba, valami elálítódhatott. Reset nem volt még, mert elméletben nem tudok összefüggést húzni a windows újratelepítése és a bios beállításai között.
Egyébként egy ryzen 2600x és egy rtx 2070 egy 600w-os fsp hyper tápegységgel asus prime b450 lapon 16gb rammal.

Miket “optimalizáltál” ? Lehet valami sok neki, ami terhelés alatt jön ki.

Leginkább fölösleges szolgáltatásokat kapcsolgattam ki és registry bejegyzések értékeit variálgattam. De mivel újratelepítettem ezek visszaálltak alapra. Biosban csak a processzor veszültségét vettem vissza offsetel egy kicsit, az meg nem kavarhat be mert egy hete gond nélkül ment napi több órás használat alatt.

AI Suite birizgálás volt ? Ha igen, ha nem , a leírtak után, Bios reset tényleg ajánlott már ebben az esetben , ha nem oldja meg , akkor lehet az alaplap hibájára gyanakodni.

Ha tuningra gondolsz az nem volt. Most a CMOS resetet próbáltam ki, bár beállítást nem állít vissza, de eltárolhatott valamit az alaplap ami nem tetszik neki rendszer újratelepítés után. Remélem működni fog.

Nem csak tuningra van az AI Suite, de most nem is ez a lényeg.
Ha nem álltak vissza a gyári értékek, akkor valamit nem jól csináltál.
Elsősorban a Biosban próbáld meg a DEFAULTra visszaállítani, ha nem csinálja akkor :
Kikapcsolt állapotban és a tápból is a tápkábelt kihúzva, az elemet kiveszed. Majd az alaplap aljánál a miniPCI-E alatt a CLRTC-t (2 pin-es) megkeresed, és egy jumperrel/csavarhúzóval összezárod. Kábel vissza a tápba és bekapcs. (Annyit ír még a lapodról, hogy lépj be a biosba, de szerintem nem fogsz tudni.) Pár másodperc után, elengeded a CLRTC-t (és kikapcsolod a gépet, már ha bekapcsolt és a biosban kötöttél ki) , tápkábel ki, elem vissza. Tápkábel be és bekapcs. És csak annyit állíts be a Biosban , ami feltétlen szükséges. Ram , boot, I/O…

1 kedvelés

Bazki. Nem értelek. Volt már ilyened és megoldotta egy tápcsere.

Azért azt nagyon megköszönné mindenki.

Újra is húztad a gépet. Bármit barmoltál szét, azt azért egy reinstalnak orvosolni kellett volna.

Mi a francnak?

Csináld végig, amit itt fölöttem @craftsm3n írt és többé ne nyúlj a biosba.
És írj configot. Senki nem fogja leszólni, max tanácsot adni. Pl tápról.

2 kedvelés

Látom nem csak a modorod, de a szövegértésed sem az igazi. Írtam, hogy nem ezért telepítettem újra a rendszert, elötte nem volt ez a gond, azt is írtam, hogy a biost nem buzeráltam csak a proci feszültségét (Meg miaz hogy minek?) és azt is, hogy megcsinálom a resetet a lapon.

Nem igazán tetted egyértelművé hogy a BIOSban állítgattad a feszt vagy Windowsban, és igazából még ebből sem egyértelmű:

1 kedvelés

Feljebb írta, hogy biosban.

Hasonló a te gondodhoz, de mivel nem vagy hajlandó configot megadni, csak sötétben tapogatás.
A szövegértés, meg köszönöm megy. De annak nehéz segíteni, aki akadályozza a segítségnyújtást.
https://pcforum.hu/tudastar/120718/bekapcsolas-utan-kikapcsol-ventillatorok-mennek

:slight_smile:

1 kedvelés

És most is rendben vannak?

Igen, figyelem folyamatosan. Tegnap este csináltam egy resetet craftsm3n tanácsára, most tesztelgetem.

Szia megoldódott a gond? Nekem is ez a problémám. Viszont én egy rtx 3060-at cseréltem rtx3090-re Ha nem terhelem a kártyát semmi gond, de ha maxra teszem a grafikát és a felbontást pár perc után kikapcsolja a monitort a gép rendesen fut tovább power gomb megnyomásával rendesen kikapcsol. Nem húztam újra a windowst se biost nem reseteltem. Alaplap: gigabyte ga-x99-ud7; CPU: Intel Xeon E5-2650V4 ; RAM: Kingston HyperX Predator 64GB (4x16GB) DDR4 3200MHz; Táp: Cooler Master V1000 1000W Gold (RSA00-AFBAG1-EU)