Játékfejlesztő Közösség

Mint azt mindenki tudja, a játékok fejlesztése nem kis meló. Rengeteg munkát, kitartást és tanulást kíván, de éppen ezért ha elkészül egy projekt, annál nagyobb örömet fog okozni nekünk, és joggal lehetünk rá büszkék is, bármekkora dologról van szó.

Nem beszélve a folyamatról, ami olykor igen, nehézkes, de talán az alkotás öröme az, vagy hogy megoszthassuk másokkal a saját elképzelésünket, munkánkat, vagy akár hogy értékesíthetjük is, és ezzel némi keresetet is biztosíthatunk vele, az ami képessé teszi a játékfejlesztésben dolgozó embereket arra, hogy elszántan foglalkozzanak ezzel a nem kicsit összetett, de annál szebb témával.

Magyarországon sokan vagyunk gamerek, akik imádunk játszani, de nem kevesen vagyunk olyanok is, akik alkotni szeretnének, és ezt a vágyukat esetleg egy videójáték készítésében szándékoznak kamatoztatni. Manapság erre már elég sok lehetőség adott egy otthoni pc-n is. Gondolok itt a neten ezrével fellelhető, akár ingyen is letölthető assetekre, és a kész programokra, enginekre, melyek közül többet is bárki szabadon felhasználhat.

Viszont az út rögös, nem kevésbé Magyarországon. A világon több helyen már az egyetemen oktatják a játékfejlesztést, mint szakmát, de arra nem mindenkinek van lehetősége, hogy külföldön tanuljon. Itthon létezik még egy játékfejlesztő képzés, amit Grőb Attiláék csinálnak (minden tiszteletem az övüké), de arra sincs mindenkinek lehetősége. Ha egyedül akarsz nekiállni, az angol nyelv alapszintű ismerete konkrétan elengedhetetlen. Ha youtube-on akarsz oktató videót keresni, igazán jót jóformán csak angolul találsz, tisztelet a néhány kívételnek, nem beszélve arról hogy magyar nyelvű dokumentáció és könyv is alig létezik. Illetve olyan aktív közösség is alig létezik, ahol magyar emberektől kérhetsz és kaphatsz valós időben segítséget. Ez utóbbin viszont a lehetőségekhez mérten változtatni szeretnénk.

A cél egy olyan közösség, ahol kisebb, pár fős indie játékfejlesztő csapatok is kialakulhatnak idővel, és/vagy ahol tapasztalatokat, munkákat oszthatunk meg egymással, kérhetünk segítséget, vagy csak egy jót beszégethetünk a hasonló érdeklődésű embertársainkkal. A mai trendeknek megfelelően erre a discord tűnt a legideálisabb megoldásnak, és eme célt szem előtt tartva pár hete létre is lett hozva egy csatorna, melynek népes tábora azóta is folyamatosan gyarapszik.

Örömmel látunk mindenkit aki kicsit is vonzódik a játékfejlesztés kusza világához. Ami igazán fontos, hogy nem csak programozókat, vagy különböző enginekben jártas egyéneket, hanem bárkit aki valamilyen szinten szeretne részese lenni egy játékfejlesztő közösségnek, és akár a rajz tehetségét, vagy hangi- és videó munkáit, történet író képességét szeretné megosztani vagy kamatoztatni ezen a téren, hisz a paletta elég széles.

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett az írásom, és köszönöm ha bárki is elolvasta. Mivel fontosnak tartom a témát, így fontosnak tartottam hogy kifejtsem a mit-miértet is.

Köszönettel mégegyszer!

A csatornára csatlakozni pedig itt lehet:

2 Likes

4 magyar srác közel 3 éve dolgozik egy igencsak tetszetős platformer játékon.
A képeket/videókat látva szerintem megérdemelnek egy upvote-ot imgur-on:

https://imgur.com/gallery/5mokH6j

A játék steam oldala:

Érvénytelen meghívó.

Javítottam a linket.

1 Like

wow nagyon tetszetős :slight_smile:

1 Like

A hetekben jelent meg a szabadon használható NeoAxis Engine legújabb változata ami rengeteg fejlesztést kapott. Nézzétek meg a videót, és döntsétek el hogy megér-e egy próbát:

https://www.neoaxis.com/

RPG In A Box

Voxel grafikájú történet orientált rpg játékok készítésére alkalmas szoftvert szeretnék megosztani veletek, annak akit érdekel ez a téma. Végtelenül egyszerű kezelni, ezért bárki kiélheti vele kreatív vágyát, megvalósíthatja saját rpg sztoriját, ha nem idegen számára a voxel stílus. Saját objektumokat rajzolhatsz, animálhatod őket, különböző tárgyakat, vagy npc-ket készíthetsz, vagy akár rakhatsz be kész elemeket is a játékba. Ha nem tetszik a külső nézet, akár FPS nézetbe is állíthatod a játékot.

Bár még early accessben van, de már így is szinte minden lényegesebb funkció elérhető egy komplett játék elkészítésére. A teljes verzió kb 6.000 ft, de a demo kipróbálható ingyen, letölthető innét:

1 Like

Sziasztok! :wave:

Él már a weboldalunk is: https://jatekfejlesztes.online/

Várunk szeretettel minden hazai fejlesztőt! Regisztrálhatjátok a projektjeiteket, írhattok hozzá devlogot, stb. Az oldalon már most is van pár játék, talán ismertek is egyet-kettőt közülük. :slightly_smiling_face:

Tervben van még több tutorial elkészítése is, illetve egy game jam is hamarosan, természetesen minden magyar nyelven. :hungary:

Addig is, hogy legyen honnan elindulni, látogassátok meg az oldal Segédlet szekcióját, ahol sok-sok hasznos linket találhattok.

1 Like

Sziasztok! :wave:

Meghirdetésre került az első saját szervezésű gamejamünk, melyre mindenkit szeretettel várunk.

Kezdés: 2021. június 28., 00:00
Befejezés: 2021. július 4., 23:59

További infót ide kattintva találtok. :slightly_smiling_face:

1 Like

Elindult a jam! :partying_face:

A téma: TORONY
Mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, 1 teljes hét áll rendelkezésre a játékok elkészítésére.

Jó szórakozást mindenkinek! :slightly_smiling_face:

1 Like

A jatekfejlesztes.online ismét gamejam-et írt ki, mely október végén kerül megrendezésre. Ez egy játék-készítő “verseny”, vagy inkább esemény, ahol bárki bemutathatja tehetségét, kreativitását, melyre jelenleg 3 nap áll rendelkezésre. A verseny lényege nem feltétlen a győzelem, hanem hogy megbirkózz az akadályokkal, tapasztalatot szerezz, tanulj és esetleg a témában jártas ismerősöket szerezz.

3 nap alatt nem lehet csodát művelni, viszont igazán kreatív alkotások is szoktak születni ennyi idő alatt. A felhasználható eszközök száma korlátlan, bármit lehet használni. Amiben tudunk segítünk is discord szerverünkön, ha bármilyen szakmai kérdés adódik.

A discord szerver elérhetőségét, és a részleteket megtaláljátok a honlapon.

“A játékfejlesztés.online közössége.”
https://jatekfejlesztes.online/

2 Likes

Elindult a jam!

A téma: The environment changes you - azaz, a környezet alakít téged

https://jatekfejlesztes.online/gamejams/ii-jatekfejlesztes-online-jam

Ismét egy lehetőség Jam-elni, viszont most már nem kis értékű díjazásra is szert lehet tenni.
Ha szeretnéd megmutatni, milyen interaktív mini játékot tudsz készíteni pár nap alatt, akkor jelentkezz bátran.
Bármilyen eszköz, segédeszköz megengedett, csak a saját kreativitásod szab határt.

Bővebb infó:

2 Likes