Játékok korlátozása processzor kihasználásban.!


#1

Sziasztok…

Nos olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet lekorlátozni egy alkalmazás/játék használhatóságát? Ez alatt azt értem, hogy mondjuk a fortnite/pubg az alap 100% kihasználtság helyett mondjuk csak 70%-ot kaphasson.

Erre azért lenne szükségem, mivel liveolni szeretnék, amely megy is, de ha nagy bitrátával töltök felfelé másodpercenként (6000 felett), akkor egyszerűen már akad a gép és brutál nagy FPS droppjaim vannak. Ez alatt is 90-100% a poci kihasználtság, de nem veszek észre laggot.

Gondolkodtam a processzor húzásán, de ahhoz más venti is kellene stb, nem tudom az mennyire lenne megoldás az egészre.

A konfigom: •Processzor: Intel Core i5-7500 (6MB) 3.80GHz
•Videókártya: Asus GeForce GTX 1060 6GB
•Alaplap: Asus B150M Pro Gaming
•Ram: 2x8GB Teamgroup DDR4 2400


#2

Nem tudok erre megoldást de szerintem nem is akarsz, végeredményben csak azt érnéd el hogy a játék rosszabbul futna, erősebb hardver a megoldás.


#3

De szeretrném, mivel feleslegesen “sok” fps-em van. Pl PUBG-ben hiába van 150-160 fps-em, ha csak 60-74 Hz-et látok monitor beállítástól függően.


#4

Kapcsold be a V-Syncet. Akkor automatikusan lockolja az FPS-t a monitorodhoz viszonyítva :slight_smile:


#5

Azért maga az fps szám nem minden. Van egy olyan dolog is, hogy frame time. Ami jelentősen csökken (ergo a framek gyorsabban jelennek meg, kevesebb időbe telik megjeleníteni egy-egy képkockát), így ez is hozzájárul a simább és folyamatosabb érzethez. Ülj le kérlek Quake 3 Arénázni pl egy 60 hz-es monitor elé 80 fps-sel és mondjuk 300-al. Az agyad kifolyik a különbségtől. :slight_smile: Nyilván egy lassabb játékmenetnél ez nem számít. De ha leülsz competetive fps-t játszani (vegyük a pubg-t is ide), még egy 60 hz-es monitoron is jobb lesz neked 120 fps-sel, mint 60-al. Legalábbis nekem az volt… Van erről egyébként egy k* jó videó, de most nem lesz időm megkeresni…


#6

A core affinity-t érdemes beállítani, esetedben 1 magot fixen az OBS-nek (vagy amit használsz). Persze a jobb megoldás olyan konfigot venni ami elbírja a game+stream dolgot (ebben a Ryzenek a nyerőek, pl 2700, itt 2 magot is adhatsz a kódolásnak, még mindig marad 6 a játéknak), de szerdán kiderül milyen lesz az új generáció, azt érdemes megvárni,


#7

Abban tudnál segíteni hogyan kell 1 magot az OBS-nek állítani? :smirk:


#8

Feladatkezelő
Egyéb
Jobb klikk obs
Affinitás
Annyit hagysz bepipálva, amennyit neki akarsz adni.


#9

Plusz a játékból is érdemes kiszedni azt a magot, amit az obs-nek dedikált.


#10

Srácok, kipróbáltam amit mondtatok fortnite közbe (live nélkül) és a proci nem ment fel 60-70%-nál nagyobbra kivéve a betöltő képernyőn amikor is 90-100%-ra is felment. Az lehetséges úgy hogy 1 magot kivettem a játéktól??


#11

Igen. Az a lényege.


#12

Arra gondoltam hogy betöltéskor 100-on volt, csak a játéktól


#13

Mivel lényegében teljesítményt adsz egy másik programnak, amit az előzőtől elveszel, így normális, igen. Stream+game egy gépen amd-vel a legjobb. :slight_smile:


#14

És az normális hogy, ha újra indítom gamet, akkor újra minden processzort használ? (újra bekerülnek a pipák)


#15

Igen, sajnos a windows nem menti el a beállítás.