Javítható az AIO vízhűtés?


#1

Van egy Enermax Liqmax II 120S vízhűtésem, ami most kb 100 fok fölé engedi menni a procit max fordulaton (egy alu intel hűtőröl megy most a cucc). Ha kiveszem a gépből és rákötöm külső tápra a pumpát, hallom hogy megy, de viszont a réz felület egyre melegszik, ha lekapcsolom akkor vissza hűl. Nem tudom hogy eldugult-e, de régebben már volt úgy hogy 1-2 napig rossz volt, de utána megjavult. Ma reggel arra lettem figyelmes hogy zetor hangja lett a gépnek. Vissza kikapcsoltam, vissza és megjavult, csak ugye a hőmérsékletek már közel sem voltak olyanok. i7 4790-em van. Meg lehet ezt valahogy oldani? Vagy kuka?


#2

Kuka.

Ez egy ilyen sportág, az AIO-kat előbb utóbb cserélni kell. Minőségtől függően 2-3-5 éveket bírnak általában.


#3

Válts vissza légre. Vízzel nem érdemes, csak indokolt esetben foglalkozni, a 4790 esetében szerintem ez pont nem az. Jó lesz neki egy jobb toronyhűtő, pl. egy Dark Rock 3-4.


#4

Szoktam vidit renderelni, egész jól hűtötte ez a hűtés. Most néztem egy Arctic Freezer 33 eSport Edition hűtést 13-ért. Talán még az is elég lenne a procimhoz renderelés alatt is. Szerintetek. Nekem a Dark Rock az elég drágácska, lehet el sem férne a Zalman Z11 Plus HF1 házamban.


#5

Na megbarkácsoltam a vízhűtést, jól kipucoltam, átmostam, sok oxidált réz volt benne, igaz, most meg sima csapvíz van benne, többször légtelenítettem és töltöttem, remélem hagytam egy kis teret a folyadék tágulásának, ha megrázom akkor nagyon picit hallani ahogy a víz mozog benne szóval jó lehet. Most 38 fokos az i7-em vele 22 fokos szobahőn, tisztítás előtt 52 volt.


#6

Szia!
Sima csapvíztől elég hamar el fog rakódni, ha nincs szerencséd, akkor a vízkő miatt elkezd ereszteni a tömítés rövid időn belül. Szerintem mihamarabb cseréld, és rendszeresen ellenőrizd nem e folyik.


#7

Ahogy madve is mondta, a csapvíz NEM jó erre.


#8

És mit rakjak bele? Desztillált vizet?


#9

Úgy tudom desztvíz+10% alcohol hogy tiszta maradjon. De az alkohol nem tudom kikezdi-e valahol a rendszert?!

Inkább várd meg a szakikat. :smiley:


#10

desztvíz + pár csepp denszesz. Vagy autókba való fagyálló ( nem szélvédőmosó ) is jó lehet. De mindig figyelj, hogy nem e kezd ereszteni, és kezdj el gyűjteni egy másik hűtőre.

Alaposan mosd át.


#11

Azért ne felejtsük el, hogy a használandó folyadék nagyban függ attól hogy milyen anyagok vannak a magában a loopban. Nem véletlen hogy vannak külön erre való folyadékok.


#12

Ma ioncserélt vízzel átmosom és feltöltöm. Csak jó lesz


#13

Hát ha elázik… azt észre fogod venni :smiley:


#14

Nagyon macerás feltölteni egy AIO vízhűtést úgy, hogy rendesen kijárasd belőle a levegőt mivel nincs benne légtelenítő. A legegyszerűbb úgy, ha a radiátort belemeríted a hűtőfolyadékba kijáratod a levegőt a pumpával kívülről és a folyadék alatt szereled vissza a csatlakozóra a csövet.
Egyébként az Aio-knál gyakran előfordul, hogy az ár miatt nem figyelnek a fémek között galvanikus korrózióra, ezért speciális korózió gátló adalék van a vízben. Ha nem aggódsz amiatt, hogy kilyukad az ioncserélt vízzel feltöltheted.
Kicsit biztonságosabb a 3-5e Ft/L-ért kapható vízhűtő folyadék vagy a fűtési rendszerekhez használt koróziógátló adalék.


#15

@ftheta Ezzel csak az a baj, hogy akkor teljesen megtelítem a rendszert folyadékkal és nem marad hely a tágulásának. Szóval amint elkezdene melegedni a víz, megnőne a nyomás a rendszerben, és nem szeretném, hogy szétnyomja a csöveket, ezért már alapból sem töltöttem maxra. Ha a pumpa a legmagasabb szinten van, szóval, ha a pumpát fogva lógatom a radiátort, még akkor is víz alatt van a pumpa, nekem kb ez volt a célom. a gépben meg kicsit magasabban van a radiátor teteje mint a pumpa, az alja meg kicsit alacsonyabban, így tökéletesen tudja forgatni a vizet. Egyébként miért mondod azt, hogy kilyukad? Rosszabb esetben max 2 hónapot lesz a gépben (tényleg nagyon rossz esetben). 2 hónap alatt mi és hol fog kilyukadni? A radiátor korróziójára gondolsz, hogy az vékony és kis rozsda után már lyukad is kifele?


#16

A rendszerben elég kevés víz van és a csövek is elég rugalmasak, ezért nem nagyon kell félni a teletöltéstől. Gyárilag is azért töltik fel teljesen, mert nem tudják pontosan, hogy hol lesz a pumpa a radiátorhoz képest. Nyilván, ha megoldod, hogy ne levegősödjön fel a szivattyú és nem marad benne sok, akkor persze nem lesz gondod a levegővel.
Te írtad, hogy sok oxidált réz volt benne (annak ellenére, hogy gyárilag elég agresszív korozió gátló folyadékkal töltik), az azt jelenti, hogy messze nincs már meg az eredeti falvastagság. 2 hónapot valószínűleg elműködik, de nagyon sokáig nem használnám.
Egyébként a legvalónszínűbb, hogy olyan helyen lyukad ki ahol kicsi a falvastagság, és hirtelen keresztmetszet változás van. Forrasztott lemezes hőcserélőknél még a forrasztás szokta megadni magát.


#17

Még mindig nem értem minek ezzel szenvedni. Az AIO fogyó eszköz, ez ilyen. Amikor elöregszik, kuka. Az biztos hogy én soha semmilyen gépbe nem tennék vissza nyugodt szívvel ez már szétszedett darabot… Nem éri meg a kockázat.


#18

@ftheta Réz csak az, ami a blokknál van, az meg elég vastag, a radiátor meg szinte teljesen biztos, hogy alumínium. Ilyen folyadék jött ki belőle:


#19

Az ám a fahéjas almalé :open_mouth: Kellett azon a nikkelezésen spórolni 200 Ft-ot :roll_eyes:


#20

Mai szerzemény :smiley: előző tulaj csapvízzel használta, annyira el volt rakódva, hogy alig ment a pumpa. Megtöltöttem cillit bang + desztvízzel. Elindítottam, aztán hagytam 2 órát. Szétszedtem, átmostam, kipucoltam… eddig hibátlan :smiley: ebből már emberes mennyiségű retek távozott