Kék halál MSI B450 tomahawk max valamint R5 3600-zal


#1

Sziasztok!

Hétfőn összeraktam az msi b450 tomahawk max lapot egy ryzen 5 3600-zal és Kingston hyperx predator rgb 2x8gb 3200 MHz-es rammal.
Még aznap bekapcsoltam a BIOSban a game boost opciót, ami egyből fel is tolta a proci órajelet 4,2 GHz-re, valamint bekapcsoltam a RAM xmp profilt is, de azt nem nagyon akarta alkalmazni. Mivel már késő volt ezért csak egy gyors pubg meccset indítottam hogy teszteljem hogy fut és nem is történt semmi gond.
Másnap mikor beléptem a BIOSba, már a RAM is 3200 MHz-en ment. Gondoltam nagyon király, meg is vagyok minden oké.

Viszont mikor elakartam indítani a pubg-t kaptam egy kék halált, újraindulást követően megpróbáltam még egyszer a játékot, akkor megint kilépett, de csak egy Windows errorral. 3. próbálkozásnál megint egy kék halál lett belőle.
Ezek után kikaocsoltam a BIOSban a game boost opciót és működött minden crash és kék halál nélkül.

A hiba üzenetek a következők voltak, sorrendben:
(sorry a telefonos képekért :sweat_smile:)

Esetleg valakinek ötlet mi okozhatta? Mivel a game boost opció kikapcsolása megoldotta, így nem áll fent probléma, valamint a boost nélkül is simán meg van a 4 GHz, csak szimplán kíváncsi vagyok… Gugliztam a hibakódokra, de semmi értelmeset nem találtam, főleg hogy 3 esetből 3 különböző üzenetet kaptam.

Köszi a válaszokat!


#2

Ne foglalkoz vele az auto OC okozta. Ha beállítod kézzel akkor jó lesz.


#3

Chipset drivereket tettél fel?


#4

igen, msi oldaláról a legfrissebbeket felraktam. mondjuk a biosból is van egy frissebb, de azt egyelőre nem frissítettem. Az új bioshoz ennyi leírás van, hogy: “- Support ComboPI 1.0.0.3ab”. Nem tudom ez mennyire érinti a dolgokat.


#5

Szerintem ezt tedd fel:
https://drivers.amd.com/drivers/amd_chipset_drivers_v1.07.29.0115.exe

EDIT: Asszem nem működik a link, itt a helyes:
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450

“Windows 10 - 64-Bit Edition” alatt az “AMD Chipset Drivers” kell neked.


#6

Köszi, ha hazaértem megnézem. :+1:

EDIT: Igen, közben megtaláltam én is :slight_smile:

+1 A fent említett bios frissítést ajánlott feltenni?


#7

Igen, frissíts.

Valamint futtass egy memtest-et, mert el tudom képzelni hogy valamelyik modulod hibás, és ezért nem akaródzik menni az XMP sem, és a hibaüzenet is a memória miatt rimánkodik nem a proci OC miatt.


#8

Rendben, köszi.

Viszont azóta már működik az xmp profil. De azért biztos ami tuti, lefuttatom majd azt is.


#9

Új alaplap és proci széria, szóval ilyenkor elég sűrűn jönnek bios updatek, érdemes frissítgetni, aztán egy idő után ez lelassul majd.


#10

@meteoric87 Memtest közben xmp profil be legyen kapcsolva vagy ilyenkor mindegy?


#11

Hát nyilván azt akarod stresszelni ami kétes. Legyen bekapcsolva


#12

Mindegy, nem az órajelet teszteli, hanem a chipeket hogy rendben működnek e.


#13

Akkor jó, mert már megy 10 perce és nem lett volna kedvem újrakezdeni :sweat_smile:

Eddig minden oké…


#14

Memtest-nyél meg kell várni amíg végig fut mind a 4 pass?


#15

Hát ha nem hagyod végigmenni, szerintem nincs is értelme elindítani


#17

Na most talált egy hibát…


#18

Akkor ideje visszaküldeni a kitet és venni egy másikat.


#19

Miért van ott a végén hogy CPU: 1?


#20

Azon a threaden által végrehajtott memória művelet. Azt azért ellenőrizd hogy az 1.35V meg van-e a memóriának, bár elvileg XMP-vel be kellene állítanai a BIOS-nak, ha csak nem lett más beírva kézzel korábban.


#21

Kézzel nem állítottam rajta semmit. Valamint a memória tesztet úgy indítottam, hogy nem volt bekapcsolva az xmp profil.