TheVR Fórum

Kékfény szűrős szemüveg, van értelme?

Üdv Ninjonok!

Nem régiben felmerült bennem, hogy talán vennék egy a fent említett szemüveget.
Munkámból kifolyólag egész nap monitor előtt ülök és itthon is elég sok időt töltök gép előtt.
Szerencsére nem vagyok egyébként szemüveges tehát se közelre se távolra nincs gond a látásommal viszont szeretném ha ez így is maradna.
Van valakinek bármilyen tapasztalata ilyen szemüvegekkel? Van értelme vagy csak “szemfényvesztés”? :smiley:
Bármilyen info-t, javaslatot szívesen fogadok.
Előre is köszi! :slight_smile:

1 Like

Én azt mondom, hogy ha van rá lehetőséged, akkor próbáld ki. Ezek a szemüvegek nem a szem romlását hivatottak megakadályozni, hanem, hogy kevésbé fáradjon el adott idő alatt.

Ha egész nap monitor előtt ülsz, amit ma már nem olyan nehéz kivitelezni, akkor előbb-utóbb úgyis el fog romlani a szemed, távolra egyre gyengébb lesz. Ázsiában ez már egy népbetegség, de nyugaton is egyre jobban terjed el. Persze genetikai adottságoktól is függ, hogy kinél milyen gyors ez a folyamat.

A legjobb megoldás, hogy amikor csak teheted kimész a szabadba, ahol ugye nem egy konstans közeli dolgot bámulsz, hanem folyamatosan változik a fókuszod, így tornáztatva a szem izmait.

5 Likes

Szerintem oly mindegy, hogy a monitoron kapcsolod be a kékfény szűrést, szoftveresen, vagy pedig magad elé raksz egy szűrőt. Az eredmény ugyan az, kényelmileg meg még szarabb is a szemüveg.

a kényelmességgel vitatkoznék mert az ember függő hogy kinek mi a kényelmes

3 Likes

Ahogy fentebb is írták szerintem is genetika kérdése. Lassan 20 éve masszívan gépezek, ebből a fele CRT monitor előtt történt és lekopogom még nem tűnt fel eddig, hogy romlott volna a látásom.
Faterom 40+ korában lett szemüveges, jobban mondva olvasáshoz kell neki, pedig soha nem gépezett.
Az idősödés is vezethet a látás romlásához, de ha el fog romlani a szemed szerintem monitor nélkül is el fog.
Azt nem mondom, hogy nem segíthet rá a monitor, de én nem jelenteném ki, hogy attól.
Ez olyan, mint a dohányzás halált okoz…
Szerintem az is meghal, aki nem dohányzik :smiley:

1 Like

Én alapjáraton szemüveges vagyok. 4 évig volt olyan szemüvegem, amin volt “Blue control”, majd egy váltás során nem rakattam rá. Hiba volt. sokkal gyorsabban fáradt el a szemem mind a telefon, mind a monitor használata közben. Főleg akkor éreztem nagyon, mikor sötétben, pl autóban ülve bámultam folyamatosan. Nemrég lett új szemüvegem és azzal kezdtem, hogy rakattam rá. A kényelemről annyit, hogy ha nem vagy szemüveges, mindenképp furcsa, talán kellemetlen is lesz de ez megszokható, fejhallgatóval viszont nem ajánlom, nekem nagyon gyorsan elkezd fájni a szárnál a fejem a fül mögött. A mai monitorokon van beleépítve ilyen mód és sokkal jobban személyre szabható, mint egy szemüveg. (nyilván olyan monitor kell, amiben van, de rengeteg program is van erre)

esetleg Pistiék véleménye is itt van, ha nem láttad még és érdekel:


(bár ez GÉMER, de ettől most tekintsünk el)
4 Likes

Hogy lenne gamer?! Nincs is rajta rgb… :rofl:

5 Likes

Én még nem találkoztam olyan emberrel, akinek a szemüvegben kényelmesebb volt, mint nélküle.

2 Likes

hát nekem pedig kényelmesebb :smiley:

Napfelkelte előtt és napnyugta után kifejezetten ajánlott használni. A jobb alvás érdekében. Az raoptics elvileg jó, de nem olcsó.

Nekem ez van:
https://eoptika.hu/kategoriak/szemuvegkeretek/ferfi/matt-kek-monitor-szemuveg-blf83c.html
Csakis azért vettem mert a munkahelyem fizette.
Nem hordok szemüveget így számomra szokatlan pedig már jó féléve megvan.
Néha kimondottam idegesít és van hogy a fejem is megfájdul a pár órás viselet után, de van úgy hogy egyáltalán észre sem veszem, hogy rajtam van.
Abszolút egyénfüggő hogy jó-e vagy sem. :slight_smile:

1 Like

Kinek a pap kinek a papné…
Én szemüveges vagyok volt 3 szemüvegem amin rajta volt. Szerintem semmit nem ér… csak + pénz és mivel ez a réteg extrán karcolódik még a karcálló vackot is rád sózzák ami jobban karcolódik mint az alap lencse… tapasztalatból mondom úgy, hogy kb a kapható lencsemárkák mindegyikét használtam.
Mikor az én szemem romlott még se gépem se telefonom nem volt, aztán amióta ezek van a szemem minimálisat romlott, de már 6-7 éve semmit.
Viszont amit egy szemorvos is elfog neked mondani, ha jó a szemed akkor ne használj ilyet, se azért mert öltöztet se azért mert a szűrő " jó " mivel kb garantált hogy szemromlást fog okozni, egy tiszta sima lencse van előtted, de azért töri a fényt, ugyan lehet hogy te nem fogod úgy érzékelni, de a szemed igen és annak nem lesz jó.
Szoftveresen állíthatsz a monitorok bármelyikén ami szemkímélést segíti (sárgítod lényegében). Windows-ban is van ilyen éjszakai mód és azt hiszem azt fixen is be lehet állítani.
Ha kell a színhűség akkor a megfelelő fényerő arányt kell elérni, a monitor fényereje ne legyen nagyobb mint a szoba fénye ezzel nagymértékben kíméled a szemed. Sötétben kislámpa vagy sima fehér led a monitor hátuljára. A lényeg, hogy a monitor fényereje sose legyen nagyobb mint a szobáé. Egy sima egyszerű műkönny is jó szolgálatot tesz ha még így is fáradna a szem.
Én alvásnál zselés szemfedőt is használok, ez le van hűtve, reggelre a szemem sokkal kipihentebb és bírja a napot. ( tipp: túl szorosan nem szabad használni, ne nyomjon, mert különben reggel azt hiszed 30 percig hogy megvakultál :smiley: )
Egyébként ha tutira akarsz menni szemorvost keresel és vele konzultálsz, ezeket az Ofotért meg Vision meg ilyen hasonló szemüvegboltos látszerészeket kerüld el, mert csak kárt csinálnak benned :smiley:
Ha már vásárolni kell menni ,akkor nincs velük baj, de tanácsot ne onnan.

3 Likes

OFF: (@Reznov0001 nekem is van éjszakai szemkötőm és tényleg jó a szemnek. :))

Okés, köszönöm az infókat és tapasztalatokat hogy megosztottátok velem. Most már kicsit tisztább a kép ez ügyben. Átgondolom aztán ha még is vennék majd jövök én is a tapasztalatokkal hogy megérte e. :smiley:

1 Like

Ha éjszaka az mesterséges fényeknek vagyunk kitéve, ez az agyunknak azt jelzi, hogy nappal van, tehát az agyunk leállítja a melatonin, az alvás és az öregedésgátló molekula szekrécióját, megakadályozva, hogy maximálisan regeneráló alvásállapotba lépjünk.

Lehet, hogy alszunk, de nem fogunk elaludni olyan gyorsan és egyszerűen, és nem alszunk olyan mélyen és nyugodtan, mint azt szervezetünk igényelné.

Ennek oka az, hogy a kék fény frekvenciái, amelyek a modern képernyővilágítás és az izzók fő alkotóelemei, szemünkbe jutva azt az információt küldik az agyba, hogy dél van, fel kell kelni. Beindul a kortizoltermelés és szervezetünk éber állapotban marad, nem tud beindulni a melatonin (alvás és regenerálódás) hormonkiválasztás.

Az alvást az agy cirkadiánritmus szabályozza, amely egy 24 órás ciklus melyet testünk a nap folyamán követ. A legtöbb élő szervezet cirkadián ritmussal működik, amelyet a fény és a sötétség szintje határoz meg.

Az agy fő óráját a fényérzékeny idegsejtek egy csoportja szabályozza, amelyet suprachiasmatic nucleusnak (SCN) hívnak, ez a cirkadián ritmus központja.

A cirkadián ritmus jelentése („napi biológiai óra”)
A cirkadián ritmusokat az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli ennek a központja az agyban található SCN, amit külső, szinkronizáló stimulusok (zeitgeberek) is segítenek. A legfontosabb közülük a napfény. Ezek a ritmusok teszik lehetővé, hogy az élőlények alkalmazkodni tudjanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira, és fel tudjanak készülni rájuk. A hormonok szekrécióját is ez irányítja.
Forrás: Wikipedia

Számos tényező befolyásolhatja a melatonin felszabadulását a tobozmirigyből, potenciálisan alvászavarokat okozva. A legerősseb befolyásoló tényezőnek a kék fényt találták, emellett van még az éjszakai étkezés, sport stb.

Teljes cikk: https://jakabfitness.hu/miert-es-mikor-hasznaljon-a-kek-fenyszuro-szemuveget/

1 Like

Úgy tudom, hogy azoknak jó ez a leginkább, akik sokat ülnek gép előtt. Megszűri a kékfényt, ezáltal a szemekre jótékony hatással van. A mobilokon is be lehet kapcsolni, mert utána pihentebben alszol, jót tesz annak, aki elalvás előtt is tapizza. Én ajánlom. :slight_smile:

Sziasztok! Megosztom veletek hátha valakinek tudok segíteni. Munkám miatt sokat használom a számítógépet és a telefont, este pedig filmezek. Azt vettem észre, hogy egyre jobban fáj a szemem, könnyezik, ami nem is csoda. Napi 10 óra folyamaros monitor bámulás… Nem vagyok szemüveges, mert jó a látásom,de érzem, hogy elfárad egy idő után a szemem. Hallottam a kékfény szűrő monitor szemüvegről, gondoltam teszek egy próbát. Meg is találtam egy oldalon, ami nekem a legjobban tetszett a visszaküldés és a 2 év törésbiztosítás miatt. Megrendeltem aztán gyorsan meg is érkezett. Elkezdtem használni,elsőre fura volt megszokni, hogy szemüveg van rajtam, naponta egyre többet használtam, végül már le sem kellett vennem, mert megszokta a szemem. Azt vettem észre, hogy minden tünetem mintha elvágták volna! Nem könnyezik a szemem, élesebben is látok, és ami érsekes még jobbat is alszok, pedig ezt nem akartam elhinni… :slight_smile: Azóta vettem a páromnak is és használjuk boldogan. Mindenkinek ajánlom, mert nem nagy összeg és kíméli a szemet. Itt vettem ha valakit érdekel: https://www.blueprotect.hu

2 Likes

Van még ami a szem erösitésre is jó lyukacsos szemüvegek.És van gyógynüvényes borogatás is szemviditófü néven.

https://naturszertar.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=gyogyfupatika.tpl&product_id=133&category_id=83&option=com_virtuemart&Itemid=16

https://www.magyarmenedek.com/products/8307/Balinger_-fele_latasjavito_keszulek_tovabbfejlesztett_valtozata-_Egely_Gyorgy.htm