Könnyű laptop egyetemre

Sziasztok!

Szeptemberben kezdek az egyetemen programozóként, és saját laptopon szeretnék dolgozni, jegyzetelni stb. Olyat keresek, ami könnyű (elegem van a cipekedésből). Követelmények: i5, SSD 512 GB, játékfejlesztős órák miatt egy jobb videokártya. Otthon tudok az asztali gépen dolgozni, ezt tényleg csak az órákon, könyvtárban, utazás közben akarom használni. Jobb lenne, ha minél olcsóbban találnék egyet. Ti mit ajánlotok?

Előre is köszi a válaszokat! :slight_smile:

Először is fejtsd ki mi neked az olcsó.

A leírás alapján ultrabookot keresel, amiből a jobb darabok inkább 300-350 körül kezdődnek.

Ha Mac is játszik, ennyiért kb kapsz használtan már 2017-es Macbook Pro-kat, vagy újan Macbook Airt.

1 Like

Eredetileg 250 és 300 között gondoltam, viszont ha muszáj, rászánom a 350-et is. De persze minél olcsóbb, annál jobb.
Azt elfelejtettem leírni, hogy nem akarok integrált videokártyát.

Se a gépem, se a telefonom nem apple termék, és nem most kezdeném el a váltást, úgyhogy a Mac nem játszik.

Akkor a 350 se nagyon lesz elég, ultrabookban aminek van már valami rendesebb integrált kártyája, az gyakran 5-össel kezdődik…

330-350 körül szerintem elég jók az Acer Swiftek:

1 Like

Szerintem a dedikált kártya teljesen ki hagyható, főleg ha van otthoni PC. Nem tudom hova jelentkeztél, de pl. BME-n az első 3 évben kizárt, hogy szükséged lenne rá.

A barátnőm a szakon tanít, ő mondta, hogy ha bizonyos órákat fel akarok venni, és saját gépen dolgozni, akkor nem javasolja az integrált videokártyát. Az tantárgyak 90%-hoz tényleg nem kell, de én fel akartam venni ezeket a plusz órákat.

Közben körbenéztem, és ha olcsóbban akarom kihozni, akkor a súlyigényből kell engednem. Akkor nem kellene ultrabookot venni. Szóval a lényeg a min. i5 és az SSD 512GB maradt, lehetőleg dedikált videokártyával.

Nem hiszem, hogy ilyen “játékfejlesztős” órákon komoly vas kéne az órai feladatokhoz.
Azt tudod, hogy ezeken az órákon melyik engine-t használják oktatásra?
Meg mit takarnak ezek a játékfejlesztős órák?
Sima prog szak-ra elég az integrált kártya is és valószinűleg a többi órákra is elég lesz.

az az igazság,hogy előadásokon biztos nem kell a komolyabb vas, labor lehet, de ilyenkor szoktak biztosítani gépet,otthonra meg ott a PC. A könnyű ultrabook kb mindenhol hasznosabb, már csak a súlya miatt is, így én tuti nem aldoznam be a súlyt a teljesítmeny miatt.

Az Acer Swift 5-ön kívül ajánlotok még mást is, vagy mindenki szerint ezt lenne a legérdemesebb megvenni?

Az igényeid alapján ebben az ársávban nincs olyan gép ami ajánlható lenne A legnagyobb ellentmondást a könnyű kiszerelés dedikált GPU feltétel jelenti, mert az olyan gépek amikben értelmezhető GPU van vagy nem könnyűek vagy sokkal drágábbak. Azt is szem előtt kell tartanod, hogy az akus üzemideje egy dedikált GPU-s gépnek sokkal alacsonyabb, mint ami kényelmes használatot biztosítana.

Valami hasonlóban gondolkodhatsz, van benne dedikált GPU de nagyon alap cucc.
A dell szervizről itt a kollégáknak van rossz tapasztalatuk ezt azért figyelembe kell venni :wink:

Esetleg a Zenbook még, de a dedikált gpu-t én kerülném, a benne lévő kb nem oszt nem szoroz de annál nagyobb hibafaktor és fölöslegsen elmelegszik egy idő után.
Ha belefér a 13" is akkor még a HP Envy-re ránézhetsz.

Dell G3, G5 szériát is érdemes lenne megtekintened :slight_smile:

A g3 és a g5 is 15’6-os méret igy a könnyű hordozhatóság már nem igazán valosulna meg

én elte programozóira megyek, semmi extrát nem vettem fel, (mármint játékfejlesztés, ilyesmi), szerintetek oda elég lesz a sima air?

Nem hinném, hogy az első évekbe komoly terhelésnek lenne kitéve. A fapad Air-t azért ajánlották mert kapható 300k táján, a kövi Mac már jóval magasabb árkategória. Gyk az dönt mennyi a keret.

2 Likes

Szerintem elég. Esetleg egy nagyobb SSD-t tetess bele hogy helyed legyen elég.

1 Like

Sziasztok!

Átgondoltam a dolgot a javaslatok alapján. Ezen a két lehetőségen gondolkozom most. Szerintetek melyik lenne a jobb választás? Vagy tudtok jobbat? Mac nem játszik.

Vagy érdemes azon elgondolkozni, amit farkas_zolee ajánlott?

Én a két ASUS közül választanék. Az i7s nyilván erősebb, de innét a te döntését, hogy belefér e a drágább. Ha bele, akkor nyilván vedd,de az olcsóbbal se nyulsz mellé.

Azért néz rá erre is. Sulyban 1 kg, nvme 512-es ssd i7-es proci. 10 óra uzemidőt írnak de ha kevesebbre is jön ki a gyakorlatban akkor is meguszhatod töltö cipelése nèlkül a napot

1 Like