TheVR Fórum

Környzetszennyezés/környezetvédelem!

Sziasztok,
NO POLITOKA!!!

Talán tavaly olvastam egy cikket, amiben egy 22 éves srác olyan tengertisztító berendezést tervezett ami képes megtisztítani a tenger jelentős részét. Úgy tűnik idén meg is valósul! :smiley: Link:

Meg lehet menteni a világot? Több helyen hallottam, hogy már késő és az új cél a minél kisebb katasztrófa. :frowning: Mit tehet az egyén? Ti mit tesztek tudatosan a környezetetekért? :open_mouth:

“The planet is fine. The people are fucked.” - George Carlin
Saját magunkat írtjuk ki a környezet elpusztításával, az élet virulni fog miutánunk is, ha még lesz bolygó. Szerintem nem késő ezt megakadályozni, viszont óriási szemléletváltásra lesz szükség vagy valami világot megváltó tech újításra (tiszta energia, élelmiszerek minőségi és mennyiség előállítás emelése, víztisztítás fejlesztés stb).
Egyénként a legtöbb, amit tehetünk, hogy törekedünk környezetünk megóvására. Sajnos nem tudunk mindent ellenőrizni, nem tudjuk, hogy a szelektív hulladékot szállító autó nem-e ugyan úgy a hulladéklerakóba önti a tartalmát (pletykát hallottam, semmi konkrét), de nem szabad feladni. Az én felfogásom: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.
Én: nem szemetelek, szelektíven gyűjtöm a hulladékot, vagy újrahasználom, komposztálok, kertben esővízzel locsolok illetve tervezem a jövőben esővízzel kiváltani az otthoni nem ivóvizet pl wc, mosdás.

5 Likes

Nagyon jo tema ^^
Sajnos itthon ennek meg nincs meg a kulturaja es a mostani generacio sem erre tanitja a kicsiket. En most probalom meg atnevelni a rokonaim 30 felett, semmi … egyik fülükön ki masikon be.

1 Like

Bárcsak több ilyen kezdeményezés lenne! :slight_smile: Piros pont a témáért :slight_smile:

3 Likes

A foldet nem lehet es nem is kell megmenteni, a kerdes az, hogy az emberiseget meg tudjuk-e menteni? Szerintem egyebkent siman

1 Like

Igen és pont ezért írtam a nagy piros betűket!

Nehéz lesz kikerülni pedig. Ennek a témának jó nagy része csak és kizárólag politika. :confused:

Igen és sejtem, hogy mi lesz a vége, de hátha megmarad a “tenni akarás” témánál. Mondom pl a saját példám. Egyszerűen sose dobtam a földre szemetet (mert így nevelkedtem), tudatosan inkább zuhanyzom, mert spórolok a vízzel nem csak magam miatt.
Nem ritkám pl ma megnéztem, hogy az utcán megevett fagyi pálcikával a kezembe meddig kell sétálnom az első kukáig. 8 percig sétáltam mire ki tudtam dobni. (nyilván nem lehet mindenhova kukát rakni) Azért elgondolkodtató.

1 Like

Inkább töröltem a hozzászólást. Ennek nem itt volt a helye

Egy picit a témába vágó dolog. Megint csak @holy_seat -el kell egyetértsek. Egyetlen eltérés az ember megmentése. Kissé kellemetlen, de minden evolúciós “telítettségnek, vagy korszaknak” van egy úgynevezett tömeges kihalási periódusa. Ez valószínűleg több száz, vagy ezer év. Ez nem népriogatás, puszta tudományos megfigyelés. :smiley:
A környezetünkre fontos odafigyelni, ezt tartom. De az is igaz, hogy a Föld velünk, vagy nélkülünk nagyon boldogan el lesz. :smiley:

2 Likes

Tök igaz! Nem a földet féltjük, hanem magunkat rajta. Plusz mindig elfelejtjük, hogy mi is állatok vagyunk, kicsit vastagabb intelligencia réteggel a tetején.

2 Likes

Ahogy látom a világ ismét megmenekült hála a Bolygó Kapitányának!
NO POLITIKA … nem is látok politikát.
Az én küldetésem itt végetért @dedi222

2 Likes

Valahogy én a bolygónkat soha nem féltettem, Ő még egy jó darabig itt lesz.Az emberiség az már más kérdés.Én csak támogatni tudom az összes ilyen kezdeményezést akár helyi akár nagy projectekről van szó, az külön öröm számomra hogy sok sok nálam fiatalabb ténylegesen tesz is érte, szuper a téma.

3 Likes

Mindig akváriumvízzel locsolok itthon (jut eszembe ma is ki kell őket pucolnom), a növényeknek jót tesz és spórolok a vízzel.
Sosem veszek nejlonzacskót, de papírzacskót sem. Saját szatyorral járok vásárolni vagy hátitáskával. Ha sok mindent veszek akkor a párommal. :stuck_out_tongue:
Telken komposztálunk, semmi nem megy kárba.
Szelektíven gyűjtjük a hulladékot otthon is és a munkahelyen is, és erre mindenki nagyon odafigyel a környezetemben.
Egyedül a kutyagumi összegyűjtéssel károsítom a környezetet, az ugyanis lebomlana, én kénytelen vagyok összeszedni: egy műanyag zacsival és a kommunális hulladékba dobni. :frowning:

1 Like

Erre van egy tippem: Nekem yorkim van, siman papírzsepivel szoktam intezni. Nem tudom a kutyid mekkorát szokott alkotni, mert azért ő nagyobb darab, de kéztörlő esetleg működhet. Sajnos a papír előállítása sem egy környezetkímélő eljárás, de a soha le nem bomló műanyagnál talán jobb. Van újrahasznosított papírból készült is, legutóbb abban a boltban találtam, ami a földalattiról kapta a nevét. :slight_smile:

Amit ma környezetvédelemnek hívunk az egy önző dolog az emberiség részéről. A mai Kiskunsági Nemzeti Park 10 ezer évvel ezelőtt nagyrészt tölgyedő volt, ma szikes puszta, mint ahogy Magyarország nagy része is erdő volt. Amit most látsz természetvédelmi terület az nagyrészt az ember műve. Azokat a növényeket és állatokat tartjuk fontosnak amik az ember számára hasznosak (a maláriát terjesztő moszkítót nem). Ezzel szerintem nincs is baj, hanem azzal, hogy ezt nem ismeri el igazán az emberiség. Pl. az aktív klíma módosítás (geoengineering) tiltott a legtöbb országban, mondván, hogy beavatkozik a természetbe (ami eleve azért ilyen, mert az ember beavatkozott). Afféle altruista tevékenységnek szeretné láttatni a környezetvédelmet, ezért védik a cuki állatokat, és azt ami látványos.

Félreértés ne essék én is örülök, hogy eltüntetik azt a szemét dombot a tengerről, motivációnak nagyon jó, de nagyon sok égetőbb probléma nem kap ekkora vízhangot. A méhek számának drasztikus csökkenése a mezőgazdaság miatt (nem hiszem, hogy kellene részletezni mi történik a növényekkel, ha kihalnak a méhek), vagy a vízkészletek higannyal és más nehézfémekkel szennyezése. Ezek nyilván nem annyira látványosak, mint egy gyakorlatilag kémiailag inert polimer kupac, de nagyon durva hatásuk lehet.

A fenntarthatóság ami fontos lenne. Annyit fogyasztunk, amennyi szükséges, nem veszünk túlcsomagolt termékeket. Amit @Teegrah írt az a helyes. Az nem megoldás, hogy termeljük a szemetet és megnyugszunk, hogy majd úgy is eltakarítja valaki. Ami nagyon fontos hogy a tradícionális nem egyenlő a fenntarthatóval. Pl. A bio termékek sokszor akkora területet igényelnek, mint az intenzív mezőgazdaság. A lakóparkok sokkal pazarlóbbak, mint a toronyházak (télen egy toronyházban egy lakásnak átlag 2 fala nyitott a környezet felé, egy lakóházak 4 és a teteje, nem beszélve a helyről amit elfoglal). Ezek mellett ott van, hogy egy terméknek a teljes életciklusát kell vizsgálni. Pl. az átlag napelem, ami ugyan ingyen termel energiát, de az előállítása és az újrahasznosítására elég környezetszennyező, vagy az üveg palack ami többször használható, de sokkal nehezebb mint a műanyag, több üzemanyag megy el csak az üveg szállítására, több energia az újrahasznosítása is.

Egyébként kicsit kontraproduktívnak érzem ezt az ember úgy is kihal történetet. Belesüllyedünk az apátiába, úgy is eltűnünk vége mindennek, fogyasszunk úgy is mindegy. Persze ez is kisarkítás, mert kell a figyelmeztetés, de inkább látom már mentségnek. Minket sem csak így lepottyantottak a földre, sok faj volt előttünk, nekünk is megvan az a lehetőségünk, hogy továbbfejlődjünk és azért tűnjön el az ember. Az ember annak ellenére gyereket vállal, hogy meg fog halni. Fejlődni kell okosan és nem halunk ki. Egyetértek @holy_seat -el, szerintem is bőven megvan ez a potenciál az emberben.

4 Likes

Szerintem a legalapvetőbb környezetvédelmi szempontból fontos döntések sokszor otthon, a háztartásokban dőlnek el. Minden nap tehetünk valamit a környezetvédelem jegyében, és ehhez nem kell nagy dolgokra gondolni (pl. a szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás stb.) Egy hulladékszegény háztartás már fél siker, és a legtöbb dolog csak megszokás kérdése:

http://okosarok.hu/kornyezetbarat-haztartas-5-legfontosabb-eleme

2 Likes

Sok gyárban azt látom hogy ez rengeteg ember képességét meghaladja, nem tudják/vagy nem érdekli őket, hogy amit már amúgy is kidob, nem a megfelelő gyűjtőbe dobja, pedig rá van írva, illusztráció is van hozzá, sőt külön oktatást is tartanak róla egy vagy fél évente jobb helyeken.

1 Like

Hát erről egy szó jut az eszembe: érdektelenség. :frowning:

Ne becsüld túl az embereket, rengeteg ember értelmi szintjét tényleg meghaladja, hogy figyeljen erre. Lehet diplomás vagy akármi. :confused:

1 Like