TheVR Fórum

Kötelező biztosításon felüli kártérítés miatt perrel fenyegetés

Sziasztok! Tudom, elég specifikus téma, de hátha lesz valaki köztünk, aki jogász. Egy hete történt, hogy egy olyan karambolban vettem részt, ahol habár nekem volt elsőbbségadási kötelezettségem, az egyik irányból üres sávba begurultam, majd vártam, hogy a másik irány is üres legyen, de ez alatt az idő alat (10-12 sec) megérkezett egy autó az addig üres sávból és szándékosan, kb. 30cal nekem jött. Rendőri intézkedés történt, ahol a biztos úr nekem elmondta, hogy érti amit mondok, de a KRESZ szerint én vagyok a baleset okozója.

Most jön a lényeg. A faszi, akiről sejtettem, hogy azért jött nekem, hogy a kocsiát (2001-es Suzuki Swift) megcsináltassa, írt egy levelet, miszerint a biztosítóm 148.000 Ft-os kárt állapított meg, de a szerelője 330.000 Ft-ért csinálná meg az autót. Közli, hogy vagy fizessem ki a különbséget, vagy beperel. Először nevettem a dolgon, de aztán elgondolkodtam, hogy jogilag a kötelező biztosításon felül én tartozom-e kártérítési kötelezettséggel ilyen esetben. Sajnos a magyar jogrendben ezen meg se lepődnék. Ebben a kérdésben van valakinek tapasztalata?

Ha tényleg szándékosan csinálta akkor az már a biztosítási csalás kategória szerintem, csak nehéz bizonyítani. Bár nem vagyok jogász, csak egy mezei autótulajdonos, de elvileg a kötelezőt éppen azért kell fizetni hogy a másoknak okozott kárt megtérítse. Elég csúnya volna ha még azon felül bárki is jogosan követelőzne.

1 Like

A biztosító ennyit állapít meg. Ilyenkor vagy olcsóbb szerelőhöz viszi, vagy benyeli. Csak nyerészkedni akar rajtad. Hajtsd el a peeecshába.

6 Likes

Nem hiszem, hogy kifizettethetné veled ezt. Hiszen akkor mondhatná azt is, hogy az ő szerelője 6.000.000,- Ft-ért javítana (hol a határ, hiszen ez a 300 ezres összeg már egy használt swift ára :slight_smile: )… Szerintem csak próbálkozik, hátha megijedsz és fizetsz. De szerintem perre ő sem menne, hiszen ahhoz neki is kellene ügyvéd (költség), idő, stb. Ráadásul szerintem bizonyítania kellene, hogy a valós kár több mint amit a biztosító megállapított. Mondd meg neki, hogy ha több pénzt akar, fáradjon el a biztosítóhoz, és ott verje az aztalt :slight_smile:

4 Likes

Korábban édesapámnak is volt két ütközése, mindkét esetben a másik fél volt a hibás, mindkét félnek meg nekünk is volt biztosításunk és a biztosító meg is határozott egy összeget, de nálunk is az a probléma merült fel, hogy maga a márkaszerviz már többet kért, mint amit a biztosító megállapított… Végül kikértük készpénzben a biztosítási összeget (készpénzben kevesebbet adnak mint amit eredetileg megállapítanak, nehogy másra használd fel az összeget) és egy ismerősünkkel bontott alkatrészekkel megcsináltattuk, de még így is rá kellett fizetnünk egy kicsit. Eszünkbe nem jutott ezen felül a másik két felen behajtani a különbözetet (mondjuk az egyik megérdemelt volna egy kis lelki stresszt amilyen felelőtlen bunkó paraszt volt)

A fentiek ellenére… Ha a biztosító 148.000 Ft-ot állapít meg, de az ürge szándékosan drágább szerelőt választ, az az ő döntése. Ne add be a derekad. Lehet, hogy ismeri a szerelőt is és összesúgtak a hátad mögött. vagy lehet, hogy szándékosan drágább kategóriájú alkatrészeket használtak a javítás során, mint ami eredetileg volt az autóban. Ha bíróságra megy akkor szembesülni fog a kérdéssel, hogy miért ilyen drága szerelőt választott. Érdemes lehet szakvéleményt kérni több szerviztől is, hogy ők mennyiért csinálták volna meg a keletkezett kárt és ha nem 330-ra jön ki, hanem 200 alatt, akkor megeheti a penész azt az ürgét.

Egyébként milyen sérülést szenvedett a másik autó? Mert a 30 km/h nem egy nagy sebesség. Tört esetleg lámpa? vagy mi?

3 Likes

Lehet én vagyok a tudatlan, de szerintem ha az ember komolyan gondolja a dolgot, akkor kezdj el egy gyüjteni. Most én se fizetnék neki, de tudatosan készülnék egy peren kívüli megállapodásra.

3 éve volt édesapámnak balesete és ott is a biztosító beárazta az 1 milliós motort (gazdasági totálkár) valamivel 400 ezer körülire. Mondanom se kell hogy édesapám is ügyvédhez fordult és 1.2 millió lett a kártérítes. Teszem hozzá volt személyi sérülés, édesapám bokáját csavarok tartják össze.

1 Like

Ilyen nincs, a kötelező biztosítás azért van hogy téged védjen és ezért kötelező hogy ne neked kelljen kifizetni a kárt, főleg ha mondjuk nem is tudnád olyan nagy lenne. Az egy más kérdés ha személyi sérülés is történik, akkor lehet kártérítésért bíróságra menni, de az más tészta. A te esetedben max. a biztosítójánál verheti az asztalt, nyugodtan küldd el oda, ahova való az ilyen.

1 Like

Köszönöm mindenkinek a választ!

@Noalle amit láttam: behorpadt a lökhárító jobb eleje pár műanyag alkatrész repült. Ködlámpája nem volt, a rendes fényszóró sérülhetett. Mivel rendőri intézkedés történt, ezért ők lefotóztak mindent. És a kocsi saját lábán gurult el. De használtan egy ilyen autó ára 150-600k.

Ha elfogadja a biztosító ajánlatát, akkor annyit kap kézhez, vagy a szervíz költségről felmutat egy számlát a biztosító felé, és annak egy X %-át fedezik, a többit úgy kaparja össze ahogy akarja.Ne hagyd magad.Egyébként jól gondolod, direkt ment beléd.

2 Likes

Szakértőt vonnék be a beszélgetésbe, megidézlek @blablabarbara! :slight_smile:

1 Like

Egyetértek az előttem szólókkal. Csak bepróbálkozott.
Emellett kitérnék arra, hogy miért nem menne perre:

  • Először is, nagyon jól tudja, hogy mi lenne a végeredmény
  • Másodszor, ilyen esetben nem kevés pénzt kell neki is erre áldozni, jóval többet, mint ami jelen esetben a különbözet (ügyvédi költség, perköltség, illeték, stb stb.). Ezt persze majd a “vesztes” fél fogja fizetni, ha tudja, de ez hosszú-hosszú idő, konkrétan évek. Egy ilyen embernek nincs erre előre “befektethető” tőkéje. Viszont ha lenne is, csak akkor perelne, ha elképesztően buta lenne, mivel nem tudhatja milyen a te/ti anyagi helyzetetek. Vagyis ha még meg is nyerné a pert, előfordulhatna, hogy fizikailag nem tudjátok kifizetni, na akkor majd jön a behajtás és/vagy fizetés visszatartás. A lényeg, hogy pénzt vagy nem látna soha, vagy csak nagyon sokára. Leírhatatlanul agyalágyultnak kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen ügyben, ilyen összeg miatt perre menjen.
  • Harmadszor pedig, nem bizonyítható az álláspontja. Szervize válogatja a javítási költség árát, azonban egy per során független szakértőt is be kell vonni, amit jelen esetben szintén neki kéne fizetnie a per végkimeneteléig.

Összefoglalva, vagy tényleg csak próbálkozott, vagy nagyon buta ember. Utóbbi esetben azonban előfordulhat, hogy valóban perre megy (ilyen eset is van), de akkor sem kell mitől tartanod, csak a sok elvesztegetett idő megy kárba (na meg persze az idegeskedés sem túl jó).

Ui.: Nem vagyok jogász, nincs képesítésem ehhez, csak sajnos tapasztalatból írtam, amit írtam.

1 Like

KRESZ szerint valóban a baleset okozója vagy. A gépjárműszakértő megállapította az okozott kárt, ez egy egyszerű közúti baleset. Ha a szerelő magasabb árért csinálta meg az autót az valószínűleg azért van, mert a sértett több javítást kért az autón, amelyek már a baleset előtt megvoltak. Azt viszont Neked már nem kell kifizetned, mivel a kár megtérült. Manapság mindenki perrel fenyeget, ez ilyen szokás mostanában.
A lényeg persze, neked nem kell kifizetned semmit azon felül, amit a szakértő megállapított.
Ha esetleg “perre menne” akkor amit írtak előttem a kollégák mind igaz, neki fájna többe.
Amennyiben viszont fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezne, ami igazából a pénzkövetelés gyors behajtására szolgál (ami ugyancsak pénzbe kerül neki), akkor mindenképp lépj elő, és pár sorban a végrehajtó felé csapd ki az asztalra a megfelelő papírokat és állítsd le nyugodtan.
Csak előre, gond nem lesz! El kell engednie szépen neki is! :grinning:
Vezessetek óvatosan srácok! :wink:

10 Likes

Srácok, nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget! Köszönöm @blablabarbara -nak a szakértést!
@lengyelb @VizesNinjonKovacs zárható, köszönöm!

Üdv mindenkinek!

Fejlemény van a dologban, gondoltam megosztom, hátha van akit érdekel. Polgári per lett az ügyből. A másik fél hivatkozási alapja a Ptk. azon pontja, miszerint, ha valaki jogellenesen kárt okoz másnak, az köteles az okozott kárt megtéríteni. Jelenleg ennyi, kíváncsi vagyok hogy alakul a perfelvétel. Ha megvolt az első tárgyalás írok megint.

Pont a hetekben jutott eszembe az ügy.
Elég kitartó fazont fogtál ki.
Ügyvédet fogadsz vagy megpróbálod egyedül lerendezni?

Fogadtam ügyvédet, nem akarom félvállról venni a dolgot.

Nálam is ugyanez a szitu, mi lett az ügy vége?
Engem is betaláltak 140.000 Ft-tal, nem fizettem, most már bíróságon az ügy, ügyvédet keresek.

1 Like

Elég vicces lett a vége. Gyakorlatilag bárki perelhető ezen az alapon, és a végeredményt egyszerű matek dönti el.

Felkérnek egy szakértőt, aki megállapítja az autó kárkori értékét (legyen k) és a roncsértéket (legyen r). A biztosítód által fizetett összeg legyen x. Ha k-r-x>0 akkor ezt az összeget követelheti tőled a károsult.

Nekem szerencsém volt, mert a felperes nem vitatta a kárkori értéket az elején, ezért hiába állapított meg a szakértő magasabb összeget, a bíróság nem vette figyelembe. Ha nem így lett volna, bukom a dolgot.

Érdemes perbe hívni a biztosítódat, sok információval szolgál. Ha megnyered a pert a felperes fizeti ki, ha elveszted rád nem terhelik. Emellett érdemes úgy számolni, hogy egy évig simán elhúzódhat. Emellett, ha meg is nyered, nem fogja a bíróság teljes mértékben megtéríttetni a perköltséged. Valamiért szeretik a bírók ezt utólag saját hatáskörben megállapítani.

4 Likes