Kutya fajtába való segítség kérés

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni mivel leendő kutya gazdi szeretnék lenni, viszont több fórum átböngészése után is bizonytalan vagyok.
Egy 42m2 panel lakásban lakom (lift és klíma is van). Sajnos irodai munkát végzek így 8-16 óra között sajnos nem vagyok otthon (tervbe van hogy a kiskedvenc majd járjon velem munkába, de ez még csak felvetés).
Családban eléggé sok eb megfordult már a középázsiaitól a yorkiig így elég közel állnak hozzám a kutyák mérettől függetlenül. Ezen információk alapján szeretném a véleményetek/tapasztalatotokat kérni mely fajtát javasolnátok?

  • Shiba inu
  • Törpe schnauzer
  • Aussie
  • Border collie
  • Corgi

Ha egyik se lenne valami módok ajánlott akkor “vésztartaléknak” a Cavalier King Charles spániel és a francia bulldog jött még számításba.

Előre is köszönöm, ha végig olvastad és tudsz esetleg segíteni :wink: :dog:

Szia a Border Colliet csak akkor ajánlom hogyha 16-8 között semmit nem akarsz csinálni :joy: mivel eléggé munka kutya és elég sokat pörög=sok idő lefárasztani. Többiről nincs infóm.

1 Like

Szia, Ne vegyél kutyát. Kín lesz neked, a szomszédnak, de legfőképp a kutyának. Az első egy hónapban napi szinten kell vele órákat foglalkozni, utána meg ahogy nagyobb lesz csak még több mozgás kell neki. (Bordert meg pláne ne, akkora energiájuk van hogy szenvedés neki egy panel. ) Lakásba egyszerűen nem való kutya, legfejjebb egy plüsspatkány, de semmi képp sem középtermetű kutya.

Szósz: common sense, illetve nagybátyám okleveles kutyatenyésztő, nemzeközi versenyeket nyernek a kutyái.

5 Likes

Köszönöm a véleményed, de ilyen opció nincs tervbe. :smiley: Az hogy a borderről én is sokat olvastam hogy mennyire energia bomba így valószínűleg azt ki is húzom a listáról. Szerencsére szomszéd nincs, én pedig nem sajnálom az időt a kutyától (ezt nem fellángolásból gondolom) fél éve határoztam el hogy szeretnék és semmit se változott a lelkesedésem inkább nőtt :smiley: Illetve elég sok helyen a tacsi, francia buldok, agarak, spániel, mopsz fajtákat előszeretettel ajánlják bármilyen lakásba. Viszont csak azért nem szeretnék olyan fajtát hogy legyen… Szóval első körben megvizsgálnám hogy a kinézett fajták ideálisak-e, ha nem akkor pedig újra gondolás. De tényleg köszönöm a válaszod.

Na aki agarat ajánl lakásba az vszeg chieftec tápot használ :upside_down_face:

Ha nincs fölös 1-1,5 órád sétáltatni akkor kert nélkül egy kutya nem tudja magát kimozogni. Ha nem vagy vele az első 3 hétben kb folyamatosan, akkor kialakul egy szeparációs szorongás és szét fogja szedni a lakást minden alkalommal amikor kilépsz az ajtón.

7 Likes

Ezt a véleményt teljesen osztom, szegényeket nem tudom elképzelni hogy a vékony de nagy testükkel hogy lehet komfortos nekik… De elvileg bizonyos fajtái alacsony mozgásigénnyel rendelkeznek amit fenttarásokkal kezelek.

Csatlakozom @miazhogyketto -höz erősen, PANELBA KUTYÁT NE!

2 Likes

Nem a testük formája, az lényegtelen. Az számít, hogyvadász-hajtó kutyának használták őket évezredeig. Mozogniuk KELL.

2 Likes

Ha nincs fölös 1-1,5 órád sétáltatni akkor kert nélkül egy kutya nem tudja magát kimozogni.

Napi 3 óra séta van kezdetben tervbe, ébredés után egybők 45-60 perc illetve munka után egyből és végül egy esti séta.
Az első 2 hétben pedig vele lennék, igen ezt én is sok helyen láttam hogy ki tud alakulni szeparációs szorongás, és hogy milyen módok lehet a kutyát szépen szoktatni a dolgokhoz, illetve amikor eléri a megfelelő kort egyből kutyasulis ebnek tervezem.

És persze ez leírva szép és jó meg nyugodtan mondjátok hogy ezt 5-10 évig is csinálni kell, teljesen tisztába is vagyok a felelőségével, ezért is fontolom/járom körbe ennyire

Hát ha lebeszélhetetlen vagy (az vagy :wink: ) akkor viszont pl tacskó. Nagyon okosak, könnyű őket munkába is vinni, és mozogniuk sem kell annyit. Izüeti problémák cserébe korán jelentkeznek és a kevés mozgás miatt hízékonyak.

3 Likes

Lakásban is meg lehet oldani, csak sokkal macerásabb. Viszont, amivel én sosem értettem egyet, az a szaporítás. Miért akarsz egy bizonyos fajtát? Tele vannak a menhelyek. Menj be egybe, tölts el egy-két órát. Látni fogod melyik eb passzol vérmérsékletében. A pokolból mentesz meg ezzel egy kutyát, cserébe borzasztó hálás lesz neked, teljesen más a mentett kutyák viselkedése. Nekünk is lakásban van törpe schnauzer keverék, egy évesen fogadtuk be, most kilenc. Sok kötöttséggel jár persze, csak elhatározottság kérdése. A sok szaporítót meg helyben ketrecbe zárnám a saját szarjukba-húgyukba, hogy érezzék mihez járulnak hozzá.

8 Likes

Köszönöm neked is a válaszod. Ez volt a másik rész ami fel merült és már korábban el is kezdem nézni a közeli menhelyeket. Csak a menhelyi kutyáknál érzem/olvastam azt a rizikót, hogy mivel szeretném “kölyök” korától nevelni így a keverékeknél nem mindig lehet megállapítani a későbbi vérmérsékletét, hogy pontosan milyen típus jegyeket örökölt. Ha ezen kritériumomat kihagyom én is biztos vagyok benne, hogy fogok találni egy megfelelő idősebb menhelyi ebet.

Nekem whippetem van, agár lehet opció de sokat kell akkor velük futkarozni sétálni stb. Ha agár a választás akkor tudok segíteni de azért gondold át nagyon!

Az agár nincs az opiók között őket azért írtam mert sok helyen láttam ajánlásba csak. :smiley: De köszi a szándékot

Csak a kau :smiley:

pöppet nagy lenne a lakásba :'D

Láttam már dán dogot is tömbbe :smiley:

Osztom a menhelyes véleményt!!
10. éve nevelek bull típusú kutyákat jelenleg is egy 5 éves Pittel élünk együtt lakásban menhelyről hoztuk…ha létezik pokol akkor ő az összeset is megjárta.
Reggel séta,délután egy elkerített részen elvan engedve ott tud szaladgálni majd este ismét séta. Hétvégén általában kirándulunk vele . Panelban is lehet tartani kutyát csak jól kell beosztani az idődet

4 Likes

Én is egyre jobban arra az oldalra billenek, csak van bennem egy olyan “kétely”, hogy nem fogok olyan kutyát találni amilyent szeretnék. Mielőtt habzó szájjal bárki nekem esne, semmi negatív dolog, csak egy olyan ebet szeretnék aki úgymond első látásra megfog. Nem azt akarok hogy húúú kell egy kutya akkor tök mindegy milyen csak legyen…

Nézz meg pár menhelyet, aztán még dönthetsz másképp. Bár előre szólok, nehéz lesz. A legtöbb kutya pontosan tudja miért vagy ott, és odajönnek hozzád, hogy hátha most ők következnek. Szívszorító.

6 Likes