Laptop max 170k-ért lánynak

Sziasztok!

Sokat nézegettem, a laptopokat barátnőmnek kellene valami csajosabb. Egyetemi, átlagos használatra, filmek, youtube, social media, ppt-k …

Ennek megfelelően a következő paramétereket gondoltam:

 • max. 170.000 Ft
 • 1920x1080
 • i3, i5, ryzen 3, 5
 • integrált vidi kártya
 • 8GB DDR4 RAM
 • SSD 128GB (legalább) (de jobb 256GB)
 • 15,6" kijelző (ebből nem akar engedni)
 • optikai meghajtó (ebből se akar engedni)
 • Win10 (hát ezt valószínűleg el kell engedni szóval majd telepítek neki)
 • Valami csajos szín, lehetőleg nem fekete (ez fontos lenne)
 • Dedikált gombok (bár ez neki nem fontos)
 • ÚJ

Ki is néztem egyet, arra lennék kíváncsi, hogy tudtok-e jobb ár/érték arányú laptopot annál, ha igen miért jobb? Illetve, ha kell melyik paramétert el kellene elengedni, akkor melyik lenne az? Mert úgy gondolom, hogy ha ezekkel a paraméterekkel vesz laptopot akkor az egy hosszabb távú befektetés, viszont, ha rosszabbat venne azzal nem lenne hosszú távon elégedett (kompromisszumos lenne).
Fehér HP

Ez a proci ami a HP-ban van i3 harmatgyenge.

Ennyiért csak kompromisszumos gépet fogsz találni.

Ha el tudja engedni az optikai meghajtót (minek az még manapság? ha nagyon kell lehet venni egy külsőt ötezerért), akkor az Asus Vivobookok között nézz szét. Van sokféle felszereltségben és színben.

1 Like

Ebben a keretben ha még optikai meghajtót is szeretne ugy tuti 2 kg+ sulyu gépet találsz neki csak 15,6-os méretben rendkívűl alacsony üzemidővel (2-2,5 óra)
Az optikai meghajtő csak felesleges plusz suly, zaj és hőforrás amit könnyedén ki lehet váltani, ha veszel pár ezerért egy külső meghajtót, vannak már nagyon kompakt megoldások erre.

Valami hasonlót tekintenék ebben az árban kiindulási alapnak, mert erre a célra a legfontosabb dolog a kis suly és a viszonylag elfogadható üzemidő.

Majdnem minden feltételnek az alábbi felelne meg esetleg, de tuti, hogy töltö nélkül nem lehet kivinni kb. a lakásból

1 Like

Ne vegyél I3-as gépet, én is ezt mondom. Beleestem én is ebbe a hibába - szintén barátnős dolog terén - és már megbántam. Ott nagyot lehet csípni az árból, de nem éri meg. Az optikai meghajtóval én is úgy voltam hogy jó az ha van, majd olyan házat sikerült venni, amibe nem lehet rakni optikai meghajtót, és az évek során így hogy most szóbajön, rájöttem hogy sose volt rá szükségem :smiley: El lehet engedni, nem véletlen egyre kevésbé elterjedt.

Mikor jön elő, hogy nem elég az i3-as? Mit kell csinálni a gépen, hogy ezt tapasztaljam? :sweat_smile:

Az i3 a nagyon átlagfelhasználásra határeset, jelenleg az előző genes hátrányára az hozható fel, hogy csak 2 fizikai magos.

Mondjuk sikerült pont egy nagyon határeset árkategóriát megadnod, kb innentől kezdődnek az ips paneles cuccok, az alatta lévőknek meg nagyon szemet képe tud lenni. Illetve ilyen kategóriában inkább a “minőséget” meg az összeszereltséget próbáld nézni, sokkal hamarabb meggyűlik a bajod a sz@r anyaggal mint a rosszabb speccel, főleg ha bármennyire is hosszabb távon gondolkodsz.

A HP 15 is már valamennyire elfogadható darab, ennyiért az lesz kb amit linkeltél i3 meg 8 Gb jó esetben, ha IPS-es kell vagy i5 azt már pár 10k-val toldani kell minimum. Esetleg nézzetek szét a 14" kategóriában, van választék, fhd kijelző is ami annyira nem kicsi, hogy kevéssé lenne használhatóbb illetve sokkal könyebben hurcolászható (bár ez nem tudom szempont e).

1 Like

Én sem mennék i5 és IPS kijelző alá, azt a 10k-t mindkettő nagyon megéri.

A méreten is elgondolkodnék, tapasztalat hogy a 15" is nagy tud lenni ha sokat hurcolja az ember, jóval kényelmesebb egy 13-14" modell.

Tudnátok küldeni egy példát, hogy milyen árban kezdődik a hosszútávú befektetésre alkalmas gépezet? :smiley:

Ez veszélyes kérés :smiley: Kérdés, hogy mennyire gyűri. Itt van egy Probook amit már mernék ajánlani, mint összerakott darab és nem a konzumer kategória köpete. Itt viszont láthatod a spec nem legerősebb. Méretben is csak 13,3", viszont később 4g rammal toldva kitartó szerkezet lehet még i3-al is.
A 15"-os már 200k még mindig csak 4g rammal és i3-al. Ugyanennyi a 13-as i5-el. Ha ilyesmi ~minőségibb darabból kell i5, 8gb és ips 250-300k között kell keresgélni.

Konzumerből pl HP 250, nem túl fényes kijelzővel (szó szerint :grin:), viszont i5 és 8g ram ott van ssd-vel.

Ott vannak a Vivobookok is ugyan de azoknak az anyagáról nem tudok nyilatkozni, viszont ilyen ársávban a nagyon vékony gépeket felejtsétek el, nem hiába indulnak a rendes ultrabookok bőven 300k felől.

1 Like

Én ezt választanám

Vivobookból sem adnám ez alá:

https://www.alza.hu/asus-vivobook-x509fl-bq115-szurke-d5665288.htm

(van belőle más szín is)

És igen, kérdés mi a hosszú táv. Általános felhasználásra ez a Vivobook is elég lesz pár évig. De mondjuk ha 6 évig akarnék használni egy gépet, akkor Macbook Prot vennék, persze az 600k+.

És ehhez még mindig megjegyezhetjük, hogy TN panel, azt nem tudom az “IPS-level”-t megüti e, de mindenesetre érdemes ránézni előben.

Srácok nekem 5 éve van a következő laptopom s igazából semmi bajom vele, youtube, filmnézés, word, excel, sok chrome ablak, ppt, NFS most wanted ( a régi), szóval nincs túl hajtva, amit negatívumnak tudnék mondani rá hogy nyilván gyenge de ezekre úgy tapasztalom elég, az aksi ideje kifejezetten szar 1 órát se bír kb :sweat_smile: (a RAM az 8GB benne nem 4GB és nem 1600 MHZ hanem 800)

Tehát van egy asztali géped, mert amire a laptop leginkább való (hordozni és közben használni), már rég alkalmatlan.

Namost 170-ből már egész értelmes, és fejleszthető asztali gépet is össze lehet rakni.

(A ddr ram “duplázza” a sebességet, tehát amit te 800-nak látsz, az bizony 1600)

Szerintem spórolj még 2 hetet, és inkább ruházz be egy fent említett ASUS VivoBook X509FL-BQ115 laptopra. Hidd el, 1 év múlva nem azon fog járni az agyad, hogy fú de kellene az a 20 ezer forint, amit erre még ráköltöttem. Kb 250 ezres kategóriáig mindenféleképp kompromisszumok vannak, de keményen. Nincs benne se ez, se az, de ez azért kellene. I5 alá tényleg ne menj, később jól fog jönni, hogy ráköltötted azt a 20ezret :slight_smile: Nyilván nem kényszerít senki, de szerintünk érdemes

1 Like