Laptop memória kompatibilitás

Sziasztok!
Van egy Dell Inspiron 5402 laptopom a következő specifikációval:
Intel i5-1135G7
8 GB RAM 3200 MHz DDR4
Intel Iris Xe

Ebbe szeretnék most venni még 8 GB ram-ot, mivel az integrált videókártya is elvisz egy kicsit és nem férek bele a 8-ba, ha egyszerűen több dolgot futtatok.
Csupán egy kis iránymutatást szeretnék kérni, hogy az alábbi részletezett lehetőségek közül melyiket kellene választanom? (ha mást javasoltok azt is szívesen várom persze)

Elsőnek arra gondoltam, hogy mivel van már benne 8 gb 3200-as memóra, ezért vennék bele egy ilyet a másik slotba:

Ez így működne? Tehát a mostani gyári benne lévő egy ilyen no name, legalábbis én még nem láttam olyat ami most benne van.

Feleslegesen nem vennék bele 16 gb-t, hiszen nem akarom “kidobni” a benne lévő 8-ast és az eladással sem szórakoznák, mert nincs sajnos időm és türelmem sem azzal foglalkozni.
Tehát ez lenne ugye a crucial-nak a 16 gb-os változata amit kinéztem, de ezt csak akkor venném, ha a 8 as nem lenne kompatibilis vagy ti azt mondjátok, hogy az nem fog működni.

Tehát összeségében a kérdésem röviden annyi, hogy jó minőségű a 2 memória, illetve, hogy megldható-e, hogy a gyári mellé veszek egy újat és nem helyette?

Köszönöm!

Szia!

Nem ajánlott. Csak saját felelősségre, de nem javaslom.

16GB-os SO-DIMM kit és rendben vagy:

3 Likes

Köszi!
Hát akkor lehet újat veszek, bár amit te küldtél az picit drágább és nem is kapni olyan helyen, amit ismerek.
Tudom, ha 1x16-ot veszek akkor az egy kicsit lassabb, de nem gondolom, hogy esetemben ez számítana.
Illetve olcsóbban jövök ki, ha az én általam küldött 8-asból veszek 2-t. Mivel ugyanolyan, ezért a dual channel menni fog, nem? Tehát nem az számít, hogy kit-ként van-e árulva?
Köszi!

Nagyon is számít. Ha nem kit, akkor fagyhat a rendszer. Van az Aqua-ban is RAM, ha ismertebb üzletet keresel:

Én nem spórólnék, az a max. 3-4 ezer forint plusz ér annyit jó legyen a sebesség is és a stabilitás is.
Ha azonban sebesség növekedés nem érdekel, akkor mehet bele az 1db 16GB-os is.

Nagyjából leírtam 1-2 napja, hogy miért is érdemes kit-et venni (2db különböző időben vásárolt, de egyforma modul és egy plusz 3. került a rendszerbe esetünkben):

Konyhanyelven, röviden: Azért, mert eddig a két modullal volt dual channel-ed, így a hárommal elvesztetted. Több a memória, viszont lassabb, ráadásul ahogy írtad “más fajta RAM”. A RAM-okat nem szabad kevergetni.
Nem olyanok, mint pl. a vinyók, hogy ilyet-olyat belepakolsz és nő a tárhelyed, nincsen semmilyen probléma. Egy gyártótól, azonos típusú, azonos paraméterekkel rendelkező modulokból kell PÁRBAN építkezni. (és mindenféle instabilitást, hibaforrást elkerülendő, érdemes kit-et vásárolni, ott 100%, hogy még a gyártás időpontja is azonos - akármilyen viccesen hangzik, számít, mivel a gyárak különböző időszakonként különböző chip-eket kapnak/rendelnek és nem biztos egy pl.: 2db Kingston Fury modul 1-1 hónap eltéréssel ugyanazt a vezérlőchip-et és ugyanazt a Hynix/Micron/Samsung die-t kapja)

Csak egy rövid leírás a gyártótól, hogy miknek kéne egyezni, egy KS Fury 3200MT/s CL16 esetében:

• Default (JEDEC): DDR4-2400 CL17-17-17 @ 1.2V
• XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-18-18 @ 1.35V
• XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @ 1.35V

• Power Supply: VDD = 1.2V Typical
• VDDQ = 1.2V Typical
• VPP = 2.5V Typical
• VDDSPD = 2.2V to 3.6V
• On-Die termination (ODT)
• 16 internal banks; 4 groups of 4 banks each
• Bi-Directional Differential Data Strobe
• 8 bit pre-fetch
• Burst Length (BL) switch on-the-fly BL8 or BC4(Burst Chop)

És ebben nem szerepel, hogy honnan vannak az alkatrészek a modulhoz, milyen márkájúak, típusúak, etc. (mert még a beszállító sem ugyanazt gyártja minden nap!)

Plusz ugye minden RAM mókólás után be kell állítani a BIOS-ban is. (jobbára ma már magától is felismeri a dolgokat, de nem minden esetben)

2 Likes