TheVR Fórum

Laptop telepítés probléma

Sziasztok!

Nagyon új vagyok itt, de látom, hogy egy aktív segítőkész közösség van itt. Kétségbe vagyok esve ezért intézem hozzátok e sorokat!

Van nekem egy ASUS E403-as kis laptopom amire új Windowst akartam telepíteni. Édesanyám használja, így neki akartam segíteni a telepítéssel.
Tehát én ezt anno UK-ban vásároltam úgy, egy előre telepített Windows 10 Home volt rajta. Ez ugye át kellett állítani stb h magyar legyen ami megint egy kín volt de jó sok töltögetés után végül csak sikerült. A lényeg, hogy már majdnem egy éve használja a gépet de ugye az alapból kb 30GB-os SSD ugye csak megtelik már alig akar futni a böngésző is. Gondolván egyet, mint gyakorlott PC buheráló, megoldom a problémát egy kis újra telepítéssel, rakok rá egy sima 32bites Windows 10-t hogy több legyen a hely.

Na itt kezdődött az agyfasz… Első körben az volt a baja, hogy a benne lévő kis SSD GPT formátumban volt így persze hiába írtam ki RUFUS-sal USB-re a Win-t, folyamatosan magyarázott h nem lehet telepíteni. Ilyenbe életemben egyszer futtam bele, így megint utána jártam mi is ez az egész… sok sok fórumot végigolvasva eljutottam ide is többek között. A lényeg, hogy mondom jó, uccu neki parancssorban átkonvertáltam. Hát…

Most 5 óra múlt és dél óta szenvedek ezzel a vacakkal de már legszívesebben kidobnám az egészet az ablakon… A következő van most:

Kezdek némileg ideges lenni és ötletem sincs mit tudnék még csinálni, már annyi mindent olvastam többek között a linuxos megoldást is végigjártam amit itt jegyeztek le: Partició letrehozási hiba

Ha esetleg van valakinek valami ötlete, hogy mit tudnék kezdeni illetve miért nem hajlandó “elismerni” a meghajtót és rátelepülni azt meg köszönném.

Találkoztam már ilyennel. Nekem egyszerűen az oldotta meg, hogy az eredeti partíciót formáztam és töröltem, újat létrehozva. Még jó, hogy minden le volt mentve róla… :smiley:

Sajnos az sem segít… se itt se a linuxban, szimplám kapok akkor 1 “Nem sikerült új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni…”

Szia!
Most hogy állsz a dologgal?
Ha még aktuális, van pár ötletem, ami megoldja a gondodat, de macerás lehet.
(Valaki belinkelt engem is, annak ezer köszönet! Mostanában nem akadtam volna erre a feladatra, ha nem jelenik meg nálam)

Szia!
Végül eltöltöttem még pár órát és jobban belefúrtam magam a rendszer összetevőibe és érthetőbbé vált az egész. Sikerült végül az alap technikával feltenni amit az elején is szeretett volna, vagyis GPT formátumú lemezre, GPT-s windows rendszert feltenni. A ördög az SSD-ben volt elásva, ami nem is igazán SSD. Sok mindent bűvöltem már én is életemben de olyat h eMMc még soha! Ezt a kis gépekben használják és úgy észleli a gép, mint egy SD kártáyt! Ez trükközött meg ezért nem értettem a Linux is mit próbál magyarázni!
Magyarán hiába próbáltam a fent leírtakat illetve a linkelt fórumot is hisz az normál SSD vagy HDD esetében működik pontosan úgy! Ezzel a kis meghajtóval kellet trükközni és felismertetni, de végül a GPT formázás megoldotta! :slight_smile:

1 Like

Sweet baby Jesus, az igen :rofl: legalább sikerült :joy: azért csodálkoztam, hogy semmilyen klasszikus módszer nem jó :face_with_raised_eyebrow:

Én egy transformer book-nál jártam hasonlóan.
Ott is ilyesmi volt, ezért is érdeklődtem.
Köszönöm a választ!

Sziasztok!

Hozzám került egy ASUS T200TA transformer book, amiben van egy 32 GB-os eMMc, amin a windows 10 van, de 2 giga szabad hellyel már nem tud frissülni. Ha leformázom az egészet, akkor a benne lévő 500-as hdd-re fel tudom telepíteni frissen a Win 10-et?
Jelenleg azt írja, hogy erre a partícióra nem tudok telepíteni.

Köszi előre is a segítséget.

Szia!
Bocsi, hogy eddig nem jelentkeztem!
Szerintem valahogy fel lehet mókolni, de a transformer book-ok lényege, hogy le lehet venni a képernyőjüket és akkor tablettként funkcionálnak, függetlenül a billentyűzettől.
A billentyűzetben van a nagyobb akkumulátor és a HDD is.
A tablettben pedig a kicsi EMMC tároló.
Nem hinném, hogy a gyártó alapból engedélyezne egy adatvédelmileg elvetendő megoldást miszerint egy működő gépről munka közben lecsatlakoztatható legyen az operációs rendszert tartalmazó merevlemez.

Bocsi!
Szóval nem javaslom, de tutira megoldható.
Én tuti, hogy komoly céllal, használatra nem csinálnám meg, max kísérletezés végett.

Szerintem USB HDD-ként látja a gép ami alapból tiltott egy win telepítőnél mint rendszer partició.
Alternatívaként a WindowsToGo megoldást javasolnám, az hordozható eszközökre csinálható WindowsPE-n alapul (ha jók az infóim), ez mellett konfigurálható is amit meg is jegyez.

1 Like

Köszi szépen, valami ilyesmire sikerült nekem is rájönnöm :slight_smile:

1 Like