Lassú M.2-es SSD. Pls help 😔

Sziasztok.
Pár nappal ezelőtt vásároltam egy m.2-es Western Digital 240gb-os SSD-t pontos típusa:wds240g2g0b.

A tegnapi nap meg is érkezett, be szereltem, rá telepítettem a Win.t (előtte egy 60gb-os 2,5-es ssdn volt a Win. Lényegesen gyorsabb volt) és lassú, sokáig tart neki be boot-olni, nehezen nyílnak meg rajta dolgok, de ami fura hogy csak elsőre. Pl. Először meg nyitok egy faljkezelot el kezd gondolkodni, majd be zárom és újra nyitom egyből megnyitja, de sajnos ez nem mindennel van így.

Megtett lépések :
-Lehet hogy nincs hozzá köze de BIOS-t frissítés
-Chipset driver frissítés
-Újra telepítés más Win-el

A gépem:
Alaplap: MSI B450 Pro-VDH
Ram: DDR4 3000mhz 8GB Kingston
Videokartya: 1050Ti 4Gb Inno3d
Proci: AMD Ryzen 5 2600

És még egy megjegyzés :slight_smile: A Pubg-t is az új SSD re telepítettem és az jobban fut (termeszetesen előtte az 1TB-os HDDre volt telepítve) . Ez minden infó amit tudok mondani róla.
Remélem nem volt az ablakon kidobott pénz és valaki tud okossagot erre.

Előre is nagyon szépen köszönök minden segítséget!!

Mi a pontos típusa?

Ha SATA3-as, akkor nem kell hogy gyorsabb legyen mint bármelyik másik “normál” ssd.

2 kedvelés

Minek a pontos típusra vagy kíváncsi?

Ha a 2,5 ssd-re gondolsz akkor OCZ 60GB SATA2 2.5
És ezen gyorsabban futott a Windows csak ez egy ideigelenes megoldás volt addig ameddig nem tudtam venni egy másikat a mérete miatt.

Melyik WD modell?

1 kedvelés

Írta fentebb ez egy SATA:

2 kedvelés

https://www.pcx.hu/western-digital-240gb-wds240g2g0b-m-2-ssd-meghajto-975430

Innen rendeltem. :slight_smile:

Esetleg még ez segítség lehet sajnos én nem értem ezeket
https://www.msi.com/Motherboard/B450M-PRO-VDH

Az alaplapom részletes leírása szerint amit én ki tudok venni belőle hogy valami Turbo M.2 Sata3 Gen3 x4 es csati van benne.

Lényeg annyi, hogy ez az SSD M.2-es foglalatba való, de ez egy univerzális csatoló, ez az SSD mivel SATA ezért csak 1db PCI-E kommunikál tehát nem gyorsabb egy 2,5" SATA3 SSD-nél ezért “csak” 540MB/s a sebessége. PCI-E SSD képes 4db PC-E-en kommunikálni azért az gyorsabb.
Az viszont biztos, hogy az előző SSD-nél nem szabadna lassabbnak lennie.
Futass valami monitorozó progit lehet hibás:

2 kedvelés

Belépő kategóriás terméke a WD-nek, sajnos még DRAM cache sincs rajt ha jól rémlik, szóval nem egy szélvész. Főleg az írási írtékek elég gyatrák rajt, meg a DQ írás olvasás.

Azt azért ellenőrizd hogy ha M.2-es SATA meghajtót használsz, akkor valamelyik normál alaplapi SATA csatlakozót foglalja általában SATA0 vagy SATA1, abba ne dugj más meghajtót nehogy valami szkander legyen a porton.

Ha ez nem áll fent és WD a szimpi, akkor legalább egy Blue változatra cseréld ki. Alternítvaként ott vannak a Kingston A1000 vagy Crucial P1, amik PCIe x2-es NVMe SSD-k.

3 kedvelés

Sajnos gondolom nem fogják úgy kicserelni nekem hogy nekem nem tetszik. :confused: Így ebből szeretném ki hozni azt hogy legalább olyan gyors legyen mint a 2,5-es ssdm volt.
Erre rá nézek mert számomra is fura volt hogy van 2x 0.particio. És ha jól értelmezem akkor ez is okozhat problémát?!

Online vásárlás esetén 14 napon belül indoklás nélkül vissza kell hogy vegyék, aztán kitudod cserélni, ha arra van szükség.

4 kedvelés

Vagy esetleg ez hogyan derülhet ki? Hogy ugyan abba van-e dugva. Vagy probalgassam?
Esetleg ez okozhat lassulást és attól függetlenül hogy ugyanazt használják megy mind kettő csak lassabb? Bocsánat a tudatlanságomért.

Ha ugyan azon vannak, vagy nem működik, vagy ilyen random hibákba futsz. Egyszerű, nézd meg a manualt melyik csatlakozót tiltja le, és ne azt használd.

1 kedvelés

Na most az SSD sebességét nem úgy mérik, hogy

Nézd meg az írás / olvasási sebességet, hogy körülbelül megfelel-e annak, ami a dobozon fel van tüntetve.
Amúgy tanulság, hogy nem szabad noname márkát vásárolni. Samsung SSD-vel biztosan nem lett volna problémád, igaz drágább is, de legaláb azt kapod amit megígérnek.
Még az életembe nem hallottam erről a Western Digital márkáról :smiley:

Igen teljesen jogos a Samsung SSD felvetés… Erre volt pénzem… :slight_smile:

1 kedvelés

Nagyon szépen szeretném megköszönni mindenkinek a kedves hozzászólást és a segítőkész hozzáállást. Jó lett!!! :smiley: Annyit még hogy az normális ha pl most telepítem STEAM-ről a Pubg-t és 100%-on pörög?

2 kedvelés

Hát mért ne pörögne 100%-on, ha telepít. Szerintem nincs vele gond.

2 kedvelés

Furcsa képzavar a “pörgés” egy SSD-nél :smiley:

4 kedvelés

:smiley: :smiley: Jól van na :smiley: sajnos nagyon tudatlan vagyok az SSD témában :smiley: köszi srácok :smiley:

Az is igaz :smiley:

1 kedvelés

Hát a WD (Western Digital) az egyik legnagyobb tároló/merevlemez gyártó így kb az egész világon. Egyáltalán nem noname, és elég jó cuccokat csinálnak.
Ahogy @sutyomatic is mondja, ez a darab nem egy szélvész, meg SSD -ből nem a top kategória, (bár már oda is beszálltak az új black pci-e SSD -jükkel, és a 970 evo-t le is körözi) de azért nem kell bottal piszkálni. Persze nem egy Samsung, vagy Crucial MX, de 1-2 liter szódával simán elmegy.

5 kedvelés