Lehet-e probléma erősebb CPU-ból?

Hello hello, egyetlen dologból szerettem volna kikérni a véleményét valakinek, aki jobban ért hozzá mint én.
Van már gépem és építettem is, viszont most nyomnék rá egy kisebb upgrade-et.
A VGA maradna a mostani egyelőre (gtx 1060 6GB), Processzort és alaplapot szeretnék cserélni a gépbe, illetve egy új házba lesz építve de az már itt csücsül egy kis ideje.
Jelenleg egy gyengébb i5 pörög és emiatt a videókártyát nem tudom kihajtani, visszafogja a CPU.
Összességében a processzor nem elég erős, mikor építettem tudtam is hogy ez lesz csak erre volt keret.
Gondolkoztam egy Ryzen 5 5600xen, illetve egy ehhez illő alaplapon és majd később újítanék egy videókártyát is.
Az a kérdés hogy lehet e nagyobb baj abból, ha a proci úgymond jóval erősebb lesz mint a kártya.
Nyilván szeretnék majd új videókártyát is csak azon rágom magam hogy a mostanihoz igazítsam a processzort és ezzel az alaplapot, vagy nem okoz problémákat ha egyelőre ezzel együtt futna, és később kapna úgymond erősebb VGA-t?
A másik lehetőség egy Ryzen 5 3600, olcsóbb is és oldalakon is utána néztem hogy a mostani kártyához ez megfelelő.
Az árkülönbség nem akkora ezért is gondolkoztam el az 5600-on. Igazából gta rp-t szeretnék továbbra is futtatni, mivel az elég húzós, a proci 100%on van mikor a videókártya 30%on. Ebben szeretném a segítségeteket kérni hogy ez nekem is világos legyen. lehet e probléma egy erősebb cpuból, illetve hogy érdemes e lehet e megvenni az 5600x-et a még nem beújított, “régi” VGA mellé?
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Szia!

Az erősebb proci sosem gond, max. nem lesz kihasználva és a videokártya fogja vissza, amíg újat nem veszel. Viszont írd le kérlek a jelenlegi konfigodat, mert fura, hogy egy i5 bottleneck-et ad egy 1060-nak. Mondjuk a GTA RP egy tákolmány, nem szabad elfelejteni. :smiley:

1 Like

Oh köszi a választ!
Proci: i5 7400 3GHz, ASUS Prime B250M-A alaplapon, 3200Hz 2x8GB Kingston rammal.
Igen, általában RPben van gond, ha játszok is mást ott egészen rendben van.

2 Likes

A 7400-as mondjuk már visszafogja a gépet/kártyát. Az Ryzen 5 5600 egy RTX 3070-ig elég lesz. :slight_smile: Háttértár, tápegység milyen van a gépben?

1 Like

480gb-os Kingston SSD, illetve egy 1TB-os Toshiba merevlemez.

This is SPARTAAAA! :smiley:

2 Likes

No, akkor az 99%, hogy a csodás A400-as széria, ami azért nem okozott még gondot, mert a 480GB-os változat és annak kicsit hosszabb/nagyobb az élettartama. Cseréld nagyon gyorsan és meglátod, isteni a géped! :smiley:

Tápegység gondolom akkor hasonlóan jóféle lesz.

1 Like

Az utolsónál érzek egy kis iróniát, amúgy 600W-os HyperK a táp.
Illetve köszi a segítséget, akkor megkukkantom milyen ssd-t érdemes venni.

Nem, sajnos nincs irónia, a Hyper K széria csont nélkül benne van az “E”, azaz “kerülendő” tápegység globális listájánban, hiába FSP. Illenék cserélni azt is, amíg el nem száll és visz magával valamit.

FSP / Fortron / Quanhan | Hexa 80+ – HEXA+ (II) – Hyper / S / M / K – Hammer – Hydro / K – 60GHS / 60GHS(85) – 60HHN

Ha nem M.2 SSD-t veszel, akkor ár/értékben a Crucial MX500-asokból érdemes választani.

Egyáltalán nem bántó célzattal írtam, csak van már tapasztalatom abban, hogy aki nem tudja, hogy nem szabad a szeméttelepre való A400-as Kingston-t megvenni, az vélhetőleg a tápegységekkel sincs tisztában, hogy mi az amiért szabad pénzt adni és mi az amiért nem.

3 Likes

Ohh na igen, az iróniát a "Tápegység gondolom akkor hasonlóan jóféle lesz."re értettem.
Hát úgy néz ki itt több infót kapok mint amire gondoltam, de nagyon szépen köszi mindenképpen ránézek akkor az internetemen a tápegységre meg ssdre. Alapjáraton csak ezt a processzoros dolgot akartam mert jó ég nem tudta hogy találjak pont erre választ anélkül hogy megkérdezzek egy okost.

2 Likes

Szívesen, viszont hidd el, hogy jobban jársz, ha itt a fórumon kérdezel táp és SSD ügyben (is). Itt megbízható és tapasztalt emberkék vannak (az IT terület minden zugából), akik nem azért ajánlják azt amit ajánlanak, hogy meggazdagodjanak belőle, hanem mert tényleg ismerik/volt nekik/küldtek már vissza/etc.

2 Likes

Mondtam már mennyire jó az ipon? Csak ajánlani tudom őket😉

1 Like

Igeen ez lehet igaz, látom hogy itt sokan értenek hozzá. Mindenképpen keresek majd a fórumon, megbízható tápokat már találtam is.

1 Like

Értsd jól: nekünk nem célunk vacak alkatrészeket ajánlani. A neten viszont sok-sok “független” folyóirat/teszt van, ahol “érdekes módon” az egyik termék sokkal jobb, mint a másik. A webshop-okról ne is beszéljünk.

1 Like

@Adam5503 van még kérdésed?

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.