TheVR Fórum

Lenovo Legion 5 Mikrofon

Sziasztok!

Nemrégiben vettem egy Lenovo Legion 5 (2021) laptopot.

Se a saját mikrofonja, se egy sima bedugott 3,5 jack-es fülhallgató mikrofonja nem működött megfelelően. A hiba úgy jelentkezett, hogy maxra húzott mikrofon érzékenységgel is üvöltenem kellett, hogy legalább egy suttogásnyi hangot felvegyenek a mikrofonok.

Kipróbáltam mindent, amit a neten találtam és szoftveresen megtehető, de semmi sem segített.

Visszavittem a céghez, ahol vetttem és ők újrahúzták, de nekik sem működött majd elővettek egy másik ugyanolyan gépet és azon sem érzékelte megfelelően a hangot a mikrofon.

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben van ilyen laptopotok, ti tapasztaltatok-e hasonló problémát, vagy csak a cég kapott esetleg egy rossz szériát?

Köszi a válaszokat! :slight_smile:

BIOS naprakész a laposon?

Igen, a BIOS, driverek, minden is

Szia!

Akkor nyilván hibás széria, reménykedni lehet, hogy egy új BIOS megoldja a gondot, de nem biztos.
Pontosan milyen típus ez a beteges?

Egész pontosan egy Lenovo Legion 5 15ACH6H.
https://radium.hu/pc-laptop/lenovo-legion-5-15ach6h-16-gb-ram-1000-gb-ssd.html

Szia, esetleg sikerült ezzel kapcsolatban előrelépni? Egy ugyanilyen, detto radiumos legion 5-tel szintén ez a probléma.

Létező minden beállítást próbáltam már mókolni, de mind a beépített, mind az esetleges jack mikrofon szinte hallhatatlan. Van valami jel, hisz ha belekiabálok, akkor hallatszik, de használhatatlan.

Funfact: usbC-be tugott headszettel tökéletes a hang. Ez elég fontos infó lehet. Btw nagyon fura, hogy nemzetközi fórumokon ennek a hibának nyoma sincs.

Hát én visszavittem a radiumba és visszakértem az árát. Aztán vettem egy hasonlót az Alzánál, csak abban ryzen 7es proci volt. Az elején ott is gond volt a hanggal, de végül csak sikerült rendbe hoznom (sajnos azóta sem tudom hogyan).

Azonban utána egy másik probléma is felmerült, mégpedig, hogy amikor olyan rendszer igényű játékot indítok ami használja az RTX (dedikált) kártyát, akkor úgy érzékeli a gép, mintha a képernyőre 2 videó forrás érkezne (egy az integrált - egy a dedikált kártyából) és ez rettentően idegesítő formában jelentkezett. Szóval itt tele lett a tököm és azt is visszavittem, csak ezúttal az Alzához.

Azóta sincs új laptopom. :confused:

Hmm, enyém amúgy Ryzen 7-es verzió. Kár, hogy nem emlékszel, hogy miként csinálhattad meg:D RTX-es problémát nem észleltem még, igaz azért, mert RTX-szel nem hajtottam még semmit:D

Közben sikerült megoldani. Ugye sem a default driver, sem a lenovo vintage által lehúzott driver nem volt jó. Viszont ez igen:

Lenovo Vantage Gaming Feature Driver for Windows 10 (64-bit) - Notebooks - Lenovo Support SK

Fontos, hogy előtte az audio services-t újraindítottam.

Ha már visszavitted mind1. Ez user error volt. Nem akarok fél oldalakat írni, ha jobban érdekel, akkor MUX switch, nvidia optimus, switchable grapics címszavak alatt utána tudsz olvasni.

Lényeg röviden, hogy a vantage-ban ki lehet kapcsolni az intel hd “gpu”-t, így kb 10%-al nagyobb teljesítményt kapsz, nyílván az akku idő rovására (nem tudom milyen anomáliákat tapasztaltál, de azok is megszűnnek valószinűleg). Ha külső monitorral használod a gépet, akkor ezt felesleges kapcsolgatni, a video portok csak az nvidia kártyához vannak “bekötve”.

Mellesleg a laptopok legnagyobb része így működik (az olyanokban van jobb megoldás, amit normális ember nem valószínű, hogy megvesz)

Lehet, hogy az én hibám volt, bár nem hinném. Eddig is egy olyan laptopot használtam amiben volt integrált és dedikált kártya és tökéletes kezeli őket a mai napig. Pontosan felméri, hogy mekkora teljesítményre van szükség és ennek megfelelően kapcsolja ki/be a dedikált kártyát. Ez az amit te is írtál; az nvidia optimus megfelelően működik (pár mondat a wikipedia oldaláról: When a user launches an application, the graphics driver tries to determine whether the application would benefit from the discrete GPU. If so, the GPU is powered up from an idle state and is passed all rendering calls. Even in this case, though, the integrated graphics processor (IGP) is used to output the final image.).

Az én heyzetemben viszont egyszerre érkezett 2 külön input. (Elképzelhetőnek tartom, hogy a radeon graphics és az nvidia nem tud olyan jól együtt dolgozni mint az intel hd graphics és nvidia, de ez csak feltételezés a részemről.)

Igen, valóban le lehet tiltani vintage-ben az integrált GPU-t azonban miért menjen folyamatosan a dedikált, ha semmi szükség nincs rá?

Lényeg a lényeg, lehet, hogy a tervezők elgondolása alapján helyesen működött a rendszer, de ha ez a helyes működés, akkor inkább keresek másik laptopot, ahol elég kivennem a csomagolásból és minden működik patentul.