TheVR Fórum

Lézeres szemműtét (HH08.24.)

sciencefan kérdezett a lézeres szeműtétről. Nekem debrecenben műtötte Dr. Hssan Ziad. Ő már 1998 óta praktizál magyarországon. Édesapámat elsők között műtötte. Azóta már nagyon sokat fejlődött a technológia.
Nekem délután 4-kor műtötte, este 7-től már néztem az Apple Keynoteot az átlátszó szemtakarón keresztül. Másnap már a szemtakaró se kell csak naponta 10x cseppenteni. De akkor már 4K HDR ultimate felbontás 60FPS-ben fogsz látni. :slight_smile:
http://www.orbident.hu/hu/

6 Likes

Én úgy tudom, hogy túl fiatalon nem érdemes műteni. A szem 20 és 40 éves kor körül romlik látványosabban. Mindenesetre én szeretném majd egyszer megműttetni, mert idegbajos vagyok a szemüvegtől :smiley:
Akit érdekel bővebben a Viszkok Fruzsinak van egy videója róla. (https://www.youtube.com/watch?v=Sj06GeAD_KI)

1 Like

10 évesen lettem szemüveges. 21 évesen már 4 éve volt fix a dioptriám. Ha még évente változik akkor persze felesleges műteni. Várni kell míg fix lesz.

1 Like

Van ám már érintés nélküli amúgy, arról van vkinek vélemény/tapasztalat? :grinning:
De hogy sikerül nem nézelődni közben ez az amit nem értek. XD
Lebénítják egy szemcseppel v mi…? Mert ja, pislogni nem lehet az ok mert ki izélik, de h egy pontba nézzek főleg lézer-lámpába…:face_with_raised_eyebrow:

1 Like

Az nekem is homály :smiley:

1 Like

@NickFirzen, @frageout Az orbident.hu -n ott van, hogy szemcseppel érzéstelenítik a szemmozgató izmokat, illetve ha paráznál így is a műtéttől hogy végignézed a szemedben való matatást, akkor még kérhetsz nyugtatót is :smiley:

Ez az érintés nélküli nem tudom, hogy működik.
Elmondom kb. nekem hogy, volt:
Leginkább a szemtágítótól féltem, hogy fájni fog de nem.

  1. A legelején kapsz egy érzéstelenítő cseppet na az csíp mint a k*rvaélet. Utána semmit nem érzel tényleg semmit.
  2. Tesznek be ilyen szemtágítót, képről undinak meg fájdalmasnak néz ki de mondom semmit nem érzel belőle.
  3. Betolnak a gép alá egy zöld pöttyöt kell nézned. Pislogni nyílván nem tudsz. Ha véletlenül bemozdul a fejed vagy kicsit félrenézel, rögtön leáll a gép.
  4. Piszkálják a szemed. Zümmög a gép. Piszkálják a szemed.
  5. Másik szemeden ismétlik a 2-4. lépést.
  6. Kész kapsz egy műanyag átlátszó szemtakarót egy darabig sűrűn csepegtetsz 2 féle szemcseppet.

-> ultimate graphic settings 4k hdr 144fps g-sync

6 Likes

Na!
Van a PRK mikor egy késsel levágják a hámot beállítják a dioptriát majd 2-3 nap míg vissszanő a hám. Addig olyan érzés mintha homok lenne a szemedben. 3 napon keresztül.

Van a PRK no-touch. Gyakorlatilag ugyanúgy eltávolítják a hámot. Ugyanúgy fájni fog utána 3 napig míg visszanő. De cserébe műtét közbe nem érzed amit amúgy se éreznél, mert érzéstelenítve van.

De még mindig a LASIK a legjobb. Ott nincs fájdalmas gyógyulás, viszont ennél lehetetlen no-touch megoldani. A LASIK lényege, hogy a hámot nem távolítják el hanem úgymond, félrehajtják amíg beállítják a dioptriát, majd “visszateszik” a helyére.

2 Likes

A no touch lézerrel távolítja el, duh no touch.
Meg van Femto is…

Jah. De ha egyszer le van érzéstelenítve, akkor nem mindegy hogyan veszi le?

Gondolom van a műszerben egy kamera, ami a szemed mozgását figyeli és az apróbb mozdulatokat tudja korrigálni. Ha meg pislogsz vagy nagyon félrenézel, akkor kilövi magát. Legalábbis nekem ez tűnik logikusnak és szabályozástechnikailag könnyen megvalósíthatónak.

1 Like

Szerencsére a pislogás kizárva.

OFF
Arról hogy

a halálcsillag jutott eszembe.
gondoltam megosztom

Amúgy érdekel a téma, de még várat magára. Szerencsére nagy korrigálás nem kell nekem, de szívesen leraknám a szemüveget amint tehetem.

Sziasztok%

nekem a Budai Szemészeti Központban volt DiamondFEMTO szemműtétem. Iszonyú alapos volt a doktornő aki megvizsgált, minden ilyen fura kérdésemre is válaszolt !

Szóval az érintés mentes az azt jelenti, hogy a femto műtétnél a lebenyt egy lézer hozza létre, nem mechanikai eszköz.
A PRK is lehet no-touch, ilyenkor egy lézer “kaparja” le a felső réteget az orvos helyett, mint a sima PRKnál, ahol az orvos egy késsel. Ettől függetlenül a no touch prk is fáj, mert a hámosodás az kellemetlen több napig akár no-touch, akár nem.

Nekem egyáltalán nem fájt és tökéletesen látok. Picit könnyezett pár napig, meg annyira nem bírtam a fényt - de igazából kedden műtöttek, szerdán pihentem és csütörtökön én már simán dolgoztam, vezettem, minden.

Remélem,hogy segítettem!

2 Likes

Sziasztok!

Én a Budai Szemészeti Központban műttettem meg a szemem DiamondFEMTO technikával.
Nagyon sokat segített ez a blog, ami bár objektív végül mégis ugyanezt választotta mint én.

teljesen lrthetően minden le van írva, olvassátok végig.

Amúgy a lényeg, hogy betesznek egy szemterpesztőt - tehát pislogás kizárva.
ELnézni meg tényleg nem fogsz, pár másodpercig kell csak a fénybe nézni, ha elnéznél, akkor leáll a műszer, ezt sokszor megkérdeztem a dokitól!

A harmadik, hogy szerintem ne válasszatok semmilyen PRK-t!!! Az egy régebbi módszer, tök feleslegesen fáj utána és iszonyú sok életmódbeli korlátozás van!

1 Like

Én is őket választottam, de csak az érintésmentes lézeres szemműtétre volta alkalmas: https://www.budaiszemeszet.hu/zero-touch7d
Azt hittem majd nagyon fog fájni utána, mert olyan mint a PRK. Hát ugye olyanom végül nm volt, nem tudom az mennyire fájt volna, de ez elviselhető volt. Fényre nem esett jól kimenni, de ha benn voltam a szobában, akkor enyhe kötőhártya gyulladás szerű fájdalom mellett nem érzetem mást. A 4. napra múlt el teljesen. 3 hónapja volt a kezelés, még pont a karantén előtt, mostanra már szuperül látok.