LG TV net sebesség probléma

Sziasztok Ninjonok!

Segítséget kérnék LG TV-k és hálózatok szakértőitől.
Következő a gondom:
LG TV-imen akadozik a streaming szolgáltatások tartalmainak lejátszása.
Mértem sebességet a TV-ken és fura eredményeket kaptam: Mind wifin, mind kábellel összekötve 30-40 néha 50 Mbps a letöltés, míg a feltöltés a csatlakozás módjának megfelelően 90-190 Mbps!
Mind a wifin, mind a kábeleken mértem sebességet más eszközökkel is, ahol semmilyen problémát nem tapasztaltam. A céges laptopom 8-900 Mbps-t mért le és fel egyaránt wifin és kábelen is, a telefonok wifin 250-300 Mbps-t.
Szanaszét túrtam a netet, de csak annyit találtam, hogy másnál is volt már ilyen gond LG TV-vel, de megoldást nem tudott rá senki a fórumokon.
Mivel egy 2 éve és egy múlt hónapban vásárolt készüléken is ugyanaz az eredmény, logikus lett volna egy update miatti hiba, ezért mindkét TV-t előbb frissítettem a legújabb verzióra, de nem változott semmi, ezért utána csináltam rajtuk factory resetet, de ez sem segített. :frowning:

Valakinek valami ötlet?

Szia!

Pár infóval egészítsd ki légyszi a leírást:

  • milyen készülékek pontosan?
  • milyen szolgáltató és milyen felépítésű hálózat?
  • pontosan milyen kábelekkel mi-hova van csatlakoztatva?
  • mióta van ez probléma, történt-e valami csere/módosítás közvetlen előtte?
  • WIFI-n is akadoznak a TV-k?
1 kedvelés

Szia!

TV1 egy UN7400LB TV2 pedig egy UP7800LB.
Telekom szolgáltató 2Gbites optinet. Opti kábel padláról le a szolgáltató Routerébe, az Wifin szórja a lakást 5Ghz-en. Ezen felül a 4 Lan kimenetéből 1 kábel fut a mellette lévő asztali PC-be, kettő fut két másik szobába, ahol a Telekomos beltériket táplálják a TV adás biztosításához, a negyedik madzag pedig a 3. szobába fut, ahol csatlakozik egy Tenda AC1200-as Routerbe. Ebből a Tendából van kábelesen nettel ellátva TV1. Ez a Tenda ezen felül azt a szobát látja el wifivel, mert a vastag falak miatt abban a szobában már nincs jó jelerősség a szolgáltató routeréből. A szolgáltató routeréből kimenő kábeleket a szolgáltatás telepítésekor építette a szaki, a feliratuk szerint CAT5E kábelek. A Tenda routerből a TV-be egy noname Gbites UTP megy. TV2 a szolgáltató routerétől kapja a netet wifin.
A hiba kb egy hónapja áll fenn és semmilyen hardveres/szoftveres változtatáshoz nem köthető.
A probléma wifin is fennáll.
A sebességméréshez a speedtest.net oldalt használtam.
TV1-nél leteszteltem a sebességet egy laptoppal a Tenda wifijén, a Tendából a TV-be futó kábel végén és a Tendát kihagyva direktben a szolgáltató routeréből jövő kábel végén is. A Laptop wifin 500Gbit körül mért fel és le, mindkét kábellel 900Gbit körül fel és le. TV1 a kábeleken 30-40 le és 95 fel, wifin 30-40 le és 190 fel. (Azért jobb a feltöltés wifin, mert a TV ethernet portja csak 100Mbites)
TV2-n ugynezek az eredmények 1-2 Mbit eltéréssel. Ott mértem a laptoppal wifin 400Mbit le és fel, míg az ottani szolgáltatós beltéri kábelén 900 Mbit le és fel. TV2-t ugyanerre a kábelre kötve 30-40 Mbit le és 90 mbit fel. Ugyanez wifin magasabb feltöltés, mert ennek is 100-ra korlátoz az ethernet csatlakozója.

Nagy nehezen sikerült kibogarásznom. :smiley:
A modem-et (szolgáltató router) újraindítottad már? Úgy, hogy minden más ki van kapcsolva (áramtalanítva) és egyenként azok is újra-újra vannak indítva, miután a modem teljesen felállt?
A TV-ken mikor végeztél frissítést?

U.I.: a noname kábel dobd ki, ha van köze bármihez, ha nincs.

4 kedvelés

Bocs a kusza leírásért, sajnos nem vagyok szakember.
Cold reset megvolt már, igen. Nem tett semmit.
Kábellel is próbálkoztam másikkal, de miután nem javított az eredményen, visszaraktam az eredetit.
TV-ken általában mindig frissítek, ha feldobaj, h van elérhető update. Tegnap rákerestem manuálisan mindkettőnél, és mindkettő a legfrisebb szoftvert használja.
Factory reset után is fennállt a probléma, így manuális update keresés után újra a legfrissebbre húztam fel mindkettőt.
Az a fura, hogy lényegében bármilyen csatlakoztatási variációt próbálok, a TV-k-en lassú a letöltési sebesség, ráadásul CSAK a letöltés. Ha bármilyen csatlakoztatási variácót más eszközzel próbálok, azzal meg minden rendben van.

Pont van nálunk is a családban egy LG tv ami 1 gigás net mellett wifi + kábelen is 50-60-at mér max akármit csinálok, de viszont nincs akadozás, 4k hdr videó mellett se.

1 kedvelés

Nálam sajnos vannak 2-5 mp-es bufferelések 4k tartalmaknál. Nem túl gyakran (10-20 percenként) de ahhoz pont elég gyakran, hogy idegesítő legyen.

Arra tippelnék első körben, hogy egyik TV sem rendelkezik komolyabb hálózati “kártyával”, (minek ugye) a 4K HDR-hez elég az 50-60Mbit/s. (25Mbit a minimum és 50 körül van az ajánlott)

Nálunk 25Mbit-es Té net van (nincs jobb) és 2 PC, 2 noti, 1 50" “okosított” LG TV, 1 65"-os QLED Samsung, meg tablet és mobilok mennek “egyszerre”, mégsincs a Samu-n semmi probléma akár HBO Max, akár Netflix megy. (jah még egy Té IPTV doboz is szopkodja azt a keveset ami van, sokszor nincs kilőve)
Gondolom automatán lepakolja a TV az UHD+HDR-t (és felskálázza magának) ha nincs elég kakaó, de semmi röccenés nincs soha. (kop-kop-kop)
(hófehérke Telekom modem (kilőtt WIFI-vel), TP-Link router (mint WIFI AC) és egy TP-Link switch van a hálózatban, mint közvetítők)

A Tenda-tól megszabadulnék. A kapott szolgáltatói modem-re csak az IPTV dobozokat kötném (azt ugye muszáj) és oda is tennék egy dedikált, minőségi router-t, mint access point, annak a WIFI jelszórását le is lőném, intézze a router.
Sajnos több okosságot nem tudok mondani.

3 kedvelés

Köszönöm szépen, hogy időt szántál a problémámra!
Mégis mi az a kategória, ami megüti a “minőségi router” szintet véleményed szerint?
Amúgy, talán az elmúlt napok resetelései, cold resetjei miatt, de most tudtam a két meccs között egy szűk órát röccmentesen nézni a Srácok GoW vodjaiból. :slight_smile:

1 kedvelés

Csak próbálkozom. :wink: Nagyjából egy TP-Link Archer A8 a minimum, amibe invesztálnék, onnan csak feljebb.

1 kedvelés