TheVR Fórum

Linux-szal kapcsolatos tapasztalatok. Használtok valamilyen Linux operációs rendszert? Van jövője?

Sziasztok!

Népszerű YouTube csatornák és különböző médiumok nem nagyon beszélnek a Linuxról. Amit én személyesen annak tudok be, hogy nem népszerű és nincs mögötte tőke ahhoz, hogy népszerűsítse magát. (Persze nem is lehet mögötte nagyobb tőke mivel a közösség fejleszti és terjeszti.)

Személy szerint én lassan 1 éve használok Linux Mint operációs rendszert és eddig nem éreztem különösebb hátrányát. Mindezt úgy, hogy teljesen ingyenes és kevesebb a vírus (pont azért mert kevesen használják… :slight_smile: ) stb.

Azt elismerem, hogy nem mindenki tudná használni/kezelni a Linux rendszereket mivel egy alap fokú informatikai tudás kell hozzá, de azért kíváncsi vagyok a véleményetekre. :slight_smile:

Matematikusként minden munkatársam azt használ, szóval a kutatási életben szinte csak ezt nyomják (sok esetben jóval egyszerűbb, mint a Microsoft).

2 Likes

Ezt nem is tudtam! Ismeretségi körömben szervereknél használják a Linuxokat.

1 Like

Munkahelyen Fedorát használok a laptopon, más kollégák Ubuntut. A Banana Pi-men Raspbian fut. Szerverekre CentOS-t szoktunk pakolni. Szerintem szervereken verhetetlenek a különböző Linux-disztribúciók, ott mindenképpen van jövője. Desktop, átlag user szinten nem gondolom úgy, hogy nagyon el fog terjedni, a Windows itt nagyon letarolta a piacot. Fejlesztőként is azt mondom, hogy sokszor vért izzadunk, mikor egy-egy frissítés elbarmolja a rendszert, vagy hogy néha teljesen máshogy kell megoldani egy webszerver beüzemelését egyes Fedorák között, mert valamelyik repository már nem támogatott. Az egyik VPN-klienst meg nem is tudjuk használni 64bites rendszereken, erre külön virtuális Windows-t használunk. :frowning: Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy szinte elképzelhetetlennek találom azt, hogy egy átlag mezei felhasználó ennél egyszerűbb problémákat megoldja magától, bár sokszor ők Windows alatt is összeszarják magukat egy felugró ablaktól. :smiley:

Én sok szempontból szeretem a Linuxot (pl. bash scripteket jobban szeretek írni, port átirányítás egyszerűbb), de Windows-on meg ott vannak a játékok, meg az egyéb programok, amiknek nincs jó alternatívája Linux-on. Én nem mondom, hogy egyik jobb, mint a másik, mindkettő másra jó és másban erős.

A Linux egyébként az Android miatt elterjedtebb lett, mint a Windows, de jól látszik, hogy más területeken jók az operációs rendszerek.

7 Likes

Mindenben egyet értek veled. Remélem a Chrome OS megfogja szorongatni a Windowst. A többi Linux disztribúciónak nem nagyon van rá esélye. :slight_smile:

1 Like

Ahogy @robert_kowatsch írta, mindegyik másban erős (mármint a Windows vs Linux-ot tekintve), de azért mert sok átlag user nem használja, és a youtubeon lévő gameplayerek sem azzal tolják, nem azt jelenti, hogy nincs népszerűsége. Kifejezetten magas népszerűsége van, csak más körökben. Amúgy telepítettem már átlag user számára linuxot a laptopjára, mert filmezés, netezés és zenehallgatáson kívül másra nem kellett neki a rendszer, a windows meg mindig összefosta magát nála valamiért. Főképp a magától feltelepülő sok szir-szar program, és lehetséges vírusok miatt. Azóta is baromi jól fut nála a feltelepített linux rendszer, és használja arra amire neki kell.
A Chrome OS-ről meg annyit, hogy szerintem jelenlegi stádiumában nem nagy szám. Végülis egy Chrome böngésző az egész alapja, és arra tudod használni, amire amúgy is a Chrome böngészőt. Persze az alatt is Linux kernel van, de még egy értelmes shellt sem kapot, csak egy lecsupaszított valamit. Ettől független átlag userek számára könyebben és gyorsabban elterjedhet egy Chrome OS, de azt nem mondanám, hogy bármiben is jobb lenne, mint egy normálisan összerakott Linux disztró, hisz azt eleve több mindenre tudod használni, ha értesz valamennyire hozzá.

2 Likes

A Chrome OS szerintem az átlag felhasználóknak tökéletes. Ugyan azt tudja csinálni mint windows alatt csak ingyen. Már lehet telepíteni android appokat Chrome OS alá?

Sajnos, mivel kvázi nem hoz hasznot. Anyagit. Senki sem fizet érte. A M$ úgy tudja népszerűsíteni magát, hogy megvesz véleményeket, és médiákat. Ezzel szemben a linuxnak marad a sztenderd szájhagyomány, hogy “Te figyelj öreg… ez neked jó lesz, próbáld ki.” És ez így alapból rettentően nehéz sajnos.

Éppen ezért gondoltam pár hónapja, hogy összerakok egy Linuxszal foglalkozó magyar nyelvű, kizárólag 0 day kezdőknek szánt Youtube csatornát. Nagyjából 3 hónapja aktív a csatorna, és még ugyan apró a követőbázis, de előbb - utóbb remélem eljut minden olyan kíváncsi emberhez aki csak azért nem meri kipróbálni a linuxot, mert nem tudja, hogyan álljon neki.
Aki bátortalan kezdő, és ezt olvassa, itt megtalálja a csatornát

https://www.youtube.com/c/LinuxMind

7 Likes

Ismerem a csatornádat már kovetlek egy ideje. :slight_smile:

Ha már 1 éve átálltál, akkor túl sok hasznosat nem mondhatok neked szerintem. :slight_smile:

Azért volt egy két dolog amit még nem tudtam. :wink:

Akkor örülök, hogy célba ért a mondandóm. :smiley:

1 Like

Nagyon örülök a kezdeményezésnek, és sok sikert a csatornához. Ilyen téren valóban kevés magyar tartalom van youtube-on, ami van az meg korántsem igényes. Belenéztem picit némelyik videóba, és tetszik hogy a különböző témákat próbálod több szempontból reális módon megközelíteni és bemutatni. Amit nem is lehetne másképp a Linux világában, hisz itt semmi sem fix :slight_smile:

Hoztam létre korábban én is ilyen témában tartalmat, viszont csak honlap formájában. Ami aztán idő meg munka miatt háttérbe szorult, és viszonylag kevés tartalom lett feltöltve rá. Ez a linuxkezdoknek.hu nevet kapta. Megosztanám a főoldalon a csatornádat, hát ha valaki itt talál rá.

Igazán megtisztelsz, köszönöm szépen. A dicséretet is, a megosztást is. Mindkettő jól esik.
Én is először weblapban / blogban gondolkoztam, de aztán a saját felhasználói szokásaimat is figyelembe véve rájöttem, hogy alig olvasok tartalmat, leginkább videót nézek, és minél fiatalabb a korosztály, ez annál igazabb lesz. Így hát nem volt mit tenni, maradt a YT csatorna. És az eddigi visszajelzések alapján, nem volt egy rossz ötlet.
Örülök, ha segíthetek, szeretek segíteni, szóval nekem is pozitív minden egyes sikeres telepítés, minden egyes megértett program.
Szóval köszönöm még egyszer a megosztást és a megerősítést is. :slight_smile:

1 Like

Így van, manapság a youtube videók nézése egyszerűbb és divatosabb módja az informálódásnak, így megfelelőbb eszköz is erre. A honlapnak maximum annyi előnye van, hogy fix oldalon van leírva egy tartalom, amire lekönyvjelzőzve a későbbiekben könnyebb rátalálni. Viszont manapság sajnos a fiatalok kevesebbet olvasnak.

Ez tény. Bár a videókkal is az a tapasztalat, hogy nem nézik végig már. Még a legrövidebbeket sem. Beletekergetnek, így pont a lényegi információkról maradnak le szerintem.

meglehet

Szereztél egy feliratkozót. Én régebben sima felhasználóként használtam UHU Linux-ot, Mandrake Linux-ot és egy darabig a SUSE is helyet kapott. Legutolsó az Ubunu 10-11 es verziója volt amivel próbálkoztam, azóta nem találtam hasonlóan használhatót sem. Tudnál esetleg disztrit ajánlani laptopra? T7100, 4GB DDR2, SATA HDD. Böngészésre, Youtube-Indavideo-Twitch-Facebook, Videofeliratozás, Filmnézés, Manga olvasás és regényírás lenne a cél.

Hogyne, a videókból is kiderül, hogy én jelen állapotban a Linux Mint-et tartom az egyik legélhetőbb (kezdő) rendszernek. Mert aki ért hozzá, azt fabrikál magának egy jól működő Arch linuxot, és azzal elvan élete végéig, de annak ki csak felteszi, és használni akarja, egy Linux Mint tökéletes. Én a KDE asztali felületes verziót használom, mert nekem az a legkényelmesebb, de a Cinnamon ugyanolyan jó és kézreálló. Azt szoktam javasolni, hogy tedd fel mindent, és amelyik jobban tetszik, azt használd. Az alap, a “mag” mindegyiknél ugyanaz az Ubuntu 16.04 LTS. Ami egészen kiválóan sikerült.

A letöltési linket itt találod.

(És köszönöm a sub-ot, remélem hasznodra válnak a látottak, hallottak) :slight_smile:

1 Like

Igen ezek remek kis rendszerek, de mint videódban is mondtad a KDE ugye elég gépigényes, és laptopra szerintem nem a legjobb azt feltenni. Bár egy próbát megérhet. Végülis a 4GB ram elég neki, de azért mégis csak használja a cpu-t is elég rendesen. pl. Metaxx83-nak annyira nem tetszik (mármint a videódból derült ki :slight_smile: ), de laptopon nagyon f*szásan működik az ubuntu gnome, vagy a elementary os is.

De én is csak azt tudom javasolni, hogy próbálj ki többet. Esetleg néz róluk videót youtube-on, hogy lásd melyik tetszik első ránézésre jobban.