Macbook Air M1 (2020) vásárlás

Sziasztok!
Mostanság tervezek laptopot venni edukációs felhasználásra az egyetem miatt, és nagyon gondolkozok a Macbookon. Ebben az árfekvésben még Asus Dash TUF f15-öt láttam Windows-os alternatívaként.

Főbb feltételek:
-Könnyű hordozhatóság (14" és alatta)
-Relative jó minőségű/mennyiségű memória
-Erős processzor
-Alapvető programozási környezetek megfelelő futtatása
-Időállóság (4-5 év)

Végignézve a piacon, ezt tartom a 400-450 ezres árban az legkézenfekvőbbnek, de azért szeretném a Ti véleményeteket is!
Előre is köszönöm a véleményeket! <3

Elég különböző a 2 eszköz, és nem csak az OS miatt.

Ha bármikor játszanál is a gépen, akkor nyilván kapásból kiesik a Mac. Valamint arra kell figyelni, hogy mivel nem bővíthető a memóriája, ezért annyival kell venni, ami szerinted elég a következő 4-5 évre.

A kialakítás is teljesen más. Az Asus vastag, nagyobb mint az Air, full műanyag, a touchpadja meg olyan amilyen… Az Air pedig vékony, könnyű, alu, és vidáman használható csak a touchpaddal.

Az is kérdés, hogy milyen környezettel használnád. Mivel az Air ARM alapú, és még mindig nem lehet dual bootolni, ezért max Parallelsben tudsz futtatni rajta Windowst, de abból is csak ARM-os verziót. Másik oldalról, Windowson nincs pl. xCode, bár a VS is támogat már Swiftet.

Igazából mindkettőnek megvan az előnye / hátránya. Én pl. napi szinten használok egy 2019-es MBP-t, egy ARM-os mac minit, egy ASUS ROG STRIX G513QY AMD Editiont, és egy Acer ConceptD 3 Ezel-t. Ami biztos, hogy a Windowsos gépeket nem használnám egér nélkül, és cipelni sem a legjobbak, valamint a build quality is jóval gyengébb, hiába viszonylag drága gépek ezek is.

Ha mac mellett döntesz, akkor viszont én fellépnék a 13"-as Pro-ra, mivel az Airnek nincsen aktív hűtése, így a folyamatos terhelés alatt vissza fog esni a teljesítménye, ami pl compile time-on erősen meg tud látszani. Tehát ha munkára használnád, akkor próbálj meg rámenni egy Pro-ra, minimum 16GB rammal és 512-es SSD-vel, akár használtan.

3 kedvelés